Γάτα Βεγγάλης: Τι πρέπει να ξέρετε για αυτή την εντυπωσιακή ομορφιά

Χρήσιμα

Με τη φυλή Βεγγάλης μπορείτε να απολαύσετε όλη την εμφάνιση μιας άγριας γάτας σε ένα οικόσιτο αιλουροειδές. Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε για αυτή τη φυλή, από την ιστορία της μέχρι τα προβλήματα υγείας.

Ποιος δεν είναι ερωτευμένος με τα διάστικτα σχέδια του τριχώματος της οσελότ, της μαργαρίτας, της λεοπάρδαλης και άλλων άγριων γατών; Όμως η διατήρησή τους ως κατοικίδια είναι προβληματική τόσο από ηθική άποψη όσο και από άποψη καθημερινής διαβίωσης. Οι άγριες γάτες δεν ξαπλώνουν στην αγκαλιά σας και δεν γουργουρίζουν, και η καταστροφική τους ικανότητα είναι αρκετές τάξεις μεγέθους μεγαλύτερη από εκείνη μιας οικόσιτης γάτας. Εισάγετε τέτοιες στικτές φυλές γατών όπως η Ocicat, η Egyptian Mau, η Toyger, η Savannah και η Bengal: οικόσιτες γάτες που δημιουργήθηκαν για να έχουν την εμφάνιση της άγριας γάτας αλλά όχι την ιδιοσυγκρασία της. Οι Βεγγάλες είναι από τις πιο δημοφιλείς απομιμήσεις της άγριας γάτας, όχι μόνο για τις κηλίδες, τους ρόδακες ή το μαρμάρισμά τους, αλλά και για τη δραστήρια, έξυπνη και ομιλητική φύση τους.

Μια μέρα στη ζωή μιας Βεγγάλης

Ο ειδικός στις γάτες Βεγγάλης Anthony Hutcherson, ο οποίος ερωτεύτηκε τις γάτες όταν ήταν έφηβος, λέει ότι η τέλεια μέρα μιας Βεγγάλης είναι να ξυπνάει τον άνθρωπό της με ένα γουργουρητό και να επιβλέπει το βούρτσισμα των δοντιών και άλλες πλύσεις – μερικές φορές μέσα από το ντους.

Αφού οι άνθρωποί τους φύγουν για τη δουλειά, οι γάτες Βεγγάλης ασχολούνται με τα χόμπι τους, τα οποία περιλαμβάνουν την αναρρίχηση στην κορυφή του ψηλότερου γατόδεντρου, το κοίταγμα από τα παράθυρα και την εκτέλεση του καθημερινού καρδιολογικού τους προγράμματος στο γατόδεντρο. Τα καραγκιοζιλίκια μετά το δείπνο περιλαμβάνουν το τρέξιμο στο σαλόνι, το να φέρνουν το αγαπημένο τους παιχνίδι ξανά και ξανά και να κάθονται λίγο στην αγκαλιά ή στο πληκτρολόγιο. Είναι καλοί στο να καταλαβαίνουν πώς να ανοίγουν πόρτες, να ανοίγουν και να κλείνουν βρύσες νερού και να τραβούν το καζανάκι της τουαλέτας, μεταξύ άλλων.

Ποιες οικογένειες είναι οι καλύτερες για μια Βεγγάλη;

Όπως όλες οι γάτες, όμως, έτσι και οι γάτες Βεγγάλης εκτιμούν τη ρουτίνα. “Αν διάλεγαν μια οικογένεια, θα επέλεγαν κάποια ενδιαφέρουσα που να έχει ποικιλία καθημερινών δραστηριοτήτων αλλά και μια κανονική ρουτίνα”, λέει ο Anthony. “Τους αρέσει να ξέρουν πότε ξεκινάει το πρωινό τους, πότε μπορούν να περιμένουν να τους ταΐσουν και πότε μπορούν να περιμένουν να ηρεμήσουν τα πράγματα και να ησυχάσουν για να πάνε για ύπνο. Πραγματικά το απολαμβάνουν αυτό και γίνονται ο καλύτερος εαυτός τους με αυτόν τον τρόπο”.

Οι βαριεστημένες γάτες Βεγγάλης μπαίνουν στα πάντα, συμπεριλαμβανομένων των ντουλαπιών, των ντουλαπιών και των συρταριών, λέει ο Canie Brooks, αυθεντία στη ράτσα. Τα καταφέρνουν καλύτερα με ένα φιλαράκι για να τα διασκεδάζει όταν οι άνθρωποί τους δεν είναι στο σπίτι. Αυτό μπορεί να είναι μια άλλη γάτα ή ένας μικρός σκύλος, λέει ο Canie. Τα αγαπημένα τους παιχνίδια περιλαμβάνουν φτερά και μπάλες που μπορούν να κυνηγήσουν και να ανακτήσουν.

Ποιος μπορεί να μην τα πάει καλά με μια γάτα Βεγγάλη;

Μην επιλέξετε μια Βεγγάλη αν δεν σας αρέσει μια γάτα που είναι πάντα μπροστά σας και θέλει να συμμετέχει σε ό,τι κι αν κάνετε. “Αν δεν έχουν ένα φιλαράκι, γίνεστε το παιχνίδι τους και είναι γνωστό ότι καταδιώκουν τους ιδιοκτήτες τους”, λέει ο Canie. “Απλώς προσπαθούν να παίξουν, αλλά κάποιοι το έχουν βρει ενοχλητικό”. Μόλις εκτονώσουν την ενέργειά τους σε μια ρόδα γάτας και νιώσουν ότι εκτιμούν την παράσταση που στήνουν με τα καμώματά τους, οι γάτες Βεγγάλης μπορεί να σκεφτούν να αγκαλιαστούν δίπλα σας ενώ βλέπετε τηλεόραση, αλλά μην υπολογίζετε ότι θα τους αρέσει να τα κρατάτε αγκαλιά ή να τα αγκαλιάζετε. Προτιμούν να αλληλεπιδρούν μαζί σας μαθαίνοντας κόλπα, παίζοντας φέσι ή περπατώντας με λουρί.

Μην περιμένετε από μια Βεγγάλη να είναι ένα άγριο παιδί όσον αφορά την ιδιοσυγκρασία της. Μερικές φορές οι άνθρωποι έχουν την προσδοκία ότι μια Βεγγάλη, λόγω της “άγριας” καταγωγής της, θα έχει ανεπιθύμητες συμπεριφορές που δεν παρατηρούνται στη μέση γάτα κατοικίδιων ζώων, αλλά μια Βεγγάλη δεν πρέπει να συμπεριφέρεται με πιο απαράδεκτο τρόπο από οποιαδήποτε άλλη οικόσιτη γάτα, λέει ο Anthony.

Τα υπέροχα χαρακτηριστικά της Βεγγάλης

Οι γάτες Βεγγάλης είναι περισσότερο γνωστές για το τρίχωμά τους. Το τρίχωμά τους είναι πυκνό και πολυτελές, με απαλή, μεταξένια αίσθηση. Οι κηλίδες ή οι ροζέτες προσφέρουν μια ζωντανή αντίθεση στο πλούσια χρωματισμένο τρίχωμα. Είναι οι μόνες οικόσιτες γάτες που έχουν ροζέτες όπως αυτές που παρατηρούνται στα σχέδια του τριχώματος των τζάγκουαρ, των λεοπαρδάλων και των οσελότ. Σε ορισμένες Βεγγάλης, το τρίχωμα φαίνεται να αστράφτει όταν το φως πέφτει στις άκρες των τριχών, ένα φαινόμενο που ονομάζεται γκλίτερ. Ο ερευνητής του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ Chris Kaelin ανακάλυψε το γονίδιο για τη λάμψη όταν αναζητούσε το γονίδιο για το μοτίβο των ροζέττων. Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό από γάτες που εισήγαγε ο ιδρυτής της φυλής Jean Mill στις αρχές της δεκαετίας του 1980, λέει ο Anthony.

Ιστορία της Βεγγάλης

Οι γάτες Βεγγάλης προήλθαν ως διασταύρωση μεταξύ ασιατικών λεοπάρδαλης – μικρών άγριων γατών που ζυγίζουν 5 έως 12 κιλά – και οικόσιτων γατών. Αν και η διασταύρωση αυτή είχε γίνει μερικές φορές στις αρχές του 20ού αιώνα, μόλις τη δεκαετία του 1960 ο εκτροφέας Jean Mill άρχισε να αναπτύσσει σοβαρά τις διασταυρωμένες γάτες για να δημιουργήσει ένα πραγματικό οικόσιτο αιλουροειδές. Πέτυχε την επιθυμητή γάτα της τη δεκαετία του 1980, και οι σημερινές Βεγγάλες προέρχονται μόνο από αναπαραγωγές Βεγγάλων προς Βεγγάλους. Οι Βεγγάλες είναι αναγνωρισμένες από την Αμερικανική Ένωση Γατοκαλλιεργητών, την Ένωση Γατοκαλλιεργητών, το Διοικητικό Συμβούλιο της Γάτας Fancy και τη Διεθνή Ένωση Γάτας.

Καλλωπισμός και υγεία των γατών Βεγγάλης

Το τρίχωμα της Βεγγάλης είναι εύκολο στη φροντίδα. Ένα καλό βούρτσισμα μια φορά το μήνα είναι αρκετό, αλλά είναι δύσκολο να αντισταθείτε στο να περνάτε τα δάχτυλά σας από αυτό το μεταξένιο τρίχωμα σε καθημερινή βάση. Τα Μπενγκάλ έχουν συνήθως μεγάλη διάρκεια ζωής, 15 έως 20 χρόνια. Όπως κάθε γάτα, μπορεί να είναι επιρρεπείς σε ορισμένα προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων καρδιακών παθήσεων, όπως η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια και η διατατική μυοκαρδιοπάθεια, και μιας οφθαλμικής νόσου που ονομάζεται προοδευτική ατροφία του αμφιβληστροειδούς.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top