Γάτες Calico: Τα χαρακτηριστικά, το μυστήριο και ο λόγος που τις κάνει μοναδικές

by Έφη Αθανασίου

Είτε σκέφτεστε να αποκτήσετε μια γάτα είτε όχι, πιθανόν να έχετε συναντήσει κάποια στιγμή την υπέροχη calico. Ποιος δεν την έχει συναντήσει;

Τι κάνει τις γάτες Calico τόσο ξεχωριστές;

Οι Calico γάτες έχουν έναν αέρα μυστηρίου γύρω τους μαζί με μια πλούσια ιστορία, για να μην αναφέρουμε τη μοναδική τους εμφάνιση…

Αλλά τι πραγματικά κάνει τις calico γάτες τόσο ξεχωριστές;

Δεν είναι καν ράτσα γάτας! Οι calicos πήραν το όνομά τους από τον χρωματισμό του τριχώματός τους!

Σε αυτό το άρθρο, θα σας πούμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις calico γάτες, μαζί με 10 διασκεδαστικά στοιχεία γι’ αυτές. Πάμε να μάθουμε!

Εμφάνιση της γάτας Calico

Οι Calico χαρακτηρίζονται συχνά ως οι πιο πολύχρωμες γάτες του κόσμου. Άλλωστε, είναι από τις μοναδικές γάτες που παρουσιάζουν ένα τόσο ευρύ φάσμα χρωματικών παραλλαγών στο τρίχωμά τους.

Η calico δεν είναι ράτσα γάτας αλλά μια οικόσιτη γάτα με μια ποικιλία από γενετικές παραλλαγές χρώματος.

Το πιο συνηθισμένο calico είναι ένα τρίχρωμο μοτίβο πορτοκαλί, μαύρου και λευκού χρώματος. Είναι δυνατόν, ωστόσο, να έχετε ένα μοτίβο calico με αποχρώσεις του κρεμ, του κόκκινου, του μπλε-μαύρου, ακόμη και του καφέ σοκολάτας.

Οι calico με λιγότερο έντονο χρωματισμό είναι γνωστές ως αραιές calico γάτες. Έχουν κυρίως λευκό χρώμα με κηλίδες ανοιχτού χρώματος που κυμαίνονται από μπλε-γκρι έως κρεμ και ξανθές φράουλες.

Μπορείτε να βρείτε calico γάτες σε πολλές ξεχωριστές φυλές, με εξαίρεση τις μονόχρωμες και μυτερές φυλές όπως η Bombay, η Russian Blue, η British Shorthair, η Siamese και η Himalayan. Επειδή οι calico γάτες συναντώνται σε τόσες πολλές διαφορετικές φυλές γατών, είναι μερικές φορές δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς αν η γάτα είναι calico ή στην πραγματικότητα χελωνόξανθη.

Μια γάτα με χρώμα χελώνας έχει συνήθως τα βασικά χρώματα (κόκκινο και μαύρο) συνυφασμένα σε όλο το τρίχωμα, ενώ μια calico θα έχει διακριτικά μονόχρωμα μπαλώματα (όπως μαύρα μπαλώματα ή λευκά μπαλώματα).
Ορισμένες από τις φυλές που μπορείτε να βρείτε με εμφάνιση calico περιλαμβάνουν τις Maine Coon, Manx, Περσική, Αμερικανική Κοντότριχη, Ιαπωνική Bobtail, Σιβηριανή και άλλες.

Αν είστε περίεργοι να μάθετε τα γενετικά στοιχεία της calico γάτας σας, σας προτείνουμε το κιτ DNA γάτας BasePaws.

Χρησιμοποιώντας ένα δείγμα σάλιου της γάτας σας, το BasePaws συγκρίνει τα γενετικά στοιχεία της γάτας σας με τη μεγαλύτερη βάση δεδομένων DNA γάτας στον κόσμο για να σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα τη σύνθεση της φυλής της γάτας σας.

Προσωπικότητα και συμπεριφορά

Οι calico γάτες δεν αποτελούν μια ξεχωριστή ράτσα, οπότε δεν μπορούμε να τους αποδώσουμε χαρακτηριστικά προσωπικότητας ή συμπεριφοράς που αφορούν συγκεκριμένη ράτσα. Όπως πολλές γάτες, έτσι και οι calico θα αναπτύξουν τη μοναδική τους προσωπικότητα ανάλογα με πολλούς παράγοντες, όπως η κοινωνικοποίηση και οι εμπειρίες ζωής.

Επειδή οι calico γάτες είναι τόσο διαφορετικές μεταξύ τους, είναι ιδιαίτερα συναρπαστικό να αποκτήσεις μία.
Μπορείτε να αποκτήσετε μια χαλαρή, ήρεμη γάτα που απολαμβάνει να βρίσκεται κοντά σας και θέλει να είναι ο πιστός σας σύντροφος.

Θα μπορούσατε επίσης να αποκτήσετε το αντίθετο: μια απόμακρη, απαιτητική γάτα με συμπεριφορά.
Όπως και να έχει, πολλοί ιδιοκτήτες calico αναφέρουν ότι οι γάτες τους μοιράζονται μια παρόμοια προσωπικότητα με τις γάτες με χρώμα χελώνας – το αποκαλούν “tortitude”.

Οι tortties είναι γνωστές για το γεγονός ότι είναι από τη φύση τους σπιρτόζικες, αυθάδεις και ανεξάρτητες. Οι calico γάτες μπορεί να μοιράζονται αυτά τα χαρακτηριστικά, αλλά, όπως αναφέραμε, ποτέ δεν ξέρεις ακριβώς τι πρόκειται να πάρεις. Επιπλέον, οι calico γάτες δεν μπορούν να αναπαραχθούν, οπότε είναι ακόμα λιγότερο πιθανό να μοιράζονται κοινά χαρακτηριστικά.

Μυστηριώδη γονίδια

Τα γονίδια των γάτων calico είναι αρκετά συναρπαστικά και αποτελούν εδώ και πολύ καιρό αντικείμενο επιστημονικής έρευνας. Θα μπορούσαμε πραγματικά να εμβαθύνουμε σε αυτά τα γενετικά στοιχεία, αλλά μάλλον θα μπερδευτείτε. Έτσι, θα το κρατήσουμε όσο το δυνατόν πιο σύντομο και απλό.

Οι μαύρες και πορτοκαλί κηλίδες γούνας που χαρακτηρίζουν αυτές τις γάτες είναι αποτέλεσμα του γενετικού φαινομένου που ονομάζεται “αδρανοποίηση του χρωμοσώματος Χ”.

Στις γάτες, το γονίδιο που υπαγορεύει το χρώμα της γούνας βρίσκεται στο χρωμόσωμα Χ. Σχεδόν όλες οι calico γάτες είναι θηλυκές, οπότε διαθέτουν δύο χρωμοσώματα Χ. Οι σπάνιες αρσενικές γάτες calico έχουν ένα χρωμόσωμα Χ και ένα χρωμόσωμα Υ.

Εκτός από τον καθορισμό του χρώματος του τριχώματος μιας γάτας, τα χρωμοσώματα Χ διαθέτουν πολυάριθμα γονίδια που κωδικοποιούν πρωτεΐνες που είναι απαραίτητες για την επιβίωση.

Με τα θηλυκά να έχουν δύο χρωμοσώματα Χ, αυτή η διπλή δόση γονιδίων “επιβίωσης” θα μπορούσε να είναι τοξική. Για να αντισταθμιστεί αυτή η διπλή δόση, ένα από τα χρωμοσώματα Χ αδρανοποιείται τυχαία όταν το γατάκι calico είναι μόλις μια μικροσκοπική μπάλα κυττάρων στη μήτρα της μητέρας.

Έτσι, αν το χρωμόσωμα Χ που φέρει το γονίδιο για τη λευκή γούνα σε ένα συγκεκριμένο σημείο του σώματος αδρανοποιηθεί, το πορτοκαλί γονίδιο μπορεί να ενεργοποιηθεί σε αυτό το σημείο (και αντίστροφα). Επειδή τα απενεργοποιημένα χρωμοσώματα επιλέγονται τυχαία, ο συνδυασμός των χρωμάτων γούνας στις calico γάτες είναι επίσης τυχαίος και μοναδικός για κάθε calico γάτα.

Θα μπορούσατε να έχετε μια πορτοκαλί tabby με calico μπαλώματα λευκής ή μαύρης τρίχας εξίσου εύκολα με μια μαύρη γάτα με calico μπαλώματα λευκής και πορτοκαλί τρίχας.

Υγεία και διάρκεια ζωής

Η μέση διάρκεια ζωής των calico γατών είναι 12 έως 16 έτη. Είναι αυτό περισσότερο ή λιγότερο από τη μέση διάρκεια ζωής των περισσότερων φυλών γατών;

Και ναι και όχι. Εξαρτάται από το αν η calico γάτα είναι αρσενική ή θηλυκή.

Τα αρσενικά calico τείνουν να ζουν μικρότερη διάρκεια ζωής από τα θηλυκά calico λόγω μιας γενετικής κατάστασης που ονομάζεται σύνδρομο Klinefelter. Αυτό το σύνδρομο είναι η παρουσία δύο χρωμοσωμάτων Χ και ενός χρωμοσώματος Υ – με άλλα λόγια, μια αρσενική calico γάτα έχει ένα επιπλέον χρωμόσωμα Χ.

Το σύνδρομο Klinefelter μπορεί να οδηγήσει σε πολυάριθμα προβλήματα υγείας, όπως ο αυξημένος κίνδυνος σπασμένων οστών, πόνος στις αρθρώσεις και διαβήτης. Αυτά τα προβλήματα υγείας μπορεί να οδηγήσουν σε μικρότερη διάρκεια ζωής για τους αρσενικούς calico.

Ανεξάρτητα από το αν η γάτα σας είναι αρσενικό ή θηλυκό calico, μπορείτε να τις βοηθήσετε να έχουν μια καλή ποιότητα ζωής παρέχοντάς τους καλό καταφύγιο, ταΐζοντάς τις με θρεπτική διατροφή και παρέχοντας ποιοτική κτηνιατρική περίθαλψη με τη βοήθεια ενός σταθερού προγράμματος ασφάλισης υγείας κατοικίδιων ζώων.

Πόσο σπάνιες είναι οι αρσενικές γάτες Calico;

Τα αρσενικά calico είναι σπάνια. Μια μελέτη του Κολλεγίου Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου του Μιζούρι υπολόγισε ότι μόνο 1 στις 3.000 γάτες calico είναι αρσενικές.

Τα καλά νέα είναι ότι το 99,9% των γάτων calico είναι θηλυκές, λόγω αυτής της μοναδικής γενετικής σύστασης. Αλλά αφήστε τις ανησυχίες στην άκρη, γιατί όπως ακριβώς συμβαίνει με κάθε γάτα, μια calico γάτα μπορεί να ζήσει περισσότερο από τον μέσο όρο, αν της παρέχεται η καλύτερη δυνατή υγειονομική περίθαλψη μαζί με μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή.

Calico vs. γάτες Tortoiseshell και γάτες Tabby

Οι calico γάτες δεν είναι οι μόνες γάτες με μοναδικά χρώματα τριχώματος. Οι γάτες με χρώμα χελώνας (ή αλλιώς τορτί) και οι γάτες με ταμπέλες έχουν επίσης. Μπορεί να είναι δύσκολο να ξεχωρίσετε μια calico από αυτές τις άλλες γάτες, γι’ αυτό θα σας βοηθήσουμε.

Οι calico γάτες έχουν τρία χρώματα τριχώματος (λευκό, πορτοκαλί και μαύρο), ενώ οι torties είναι συνήθως δίχρωμες (πορτοκαλί και μαύρο). Οι Torties έχουν πολύ λίγο λευκό τρίχωμα, το οποίο συνήθως εμφανίζεται ως μικρές κηλίδες στο πρόσωπο, το στήθος ή τα πόδια.

Τα tabbies έχουν ένα χαρακτηριστικό “Μ” στο μέτωπό τους. Τα calico δεν έχουν αυτό στο μέτωπό τους, οπότε αυτή είναι μια εύκολα εντοπίσιμη διαφορά μεταξύ των calico και των tabbies. Επίσης, τα tabby έχουν ευδιάκριτες ραβδώσεις tabby, μαζί με εμφανή τζίντζερ και μαύρα μπαλώματα.

10 ενδιαφέροντα στοιχεία για τις calico γάτες

 1. Κυριαρχούν τα θηλυκά – Η μοναδική γενετική των calico γατών που καθορίζει το χρώμα του τριχώματος σημαίνει ότι το 99,9% των calico γατών είναι θηλυκές γάτες. Θυμηθείτε, το χρώμα του τριχώματος συνδέεται με τα θηλυκά φυλετικά χρωμοσώματα (XX).
 2. Σχεδόν όλα τα αρσενικά calico είναι στείρα – Τα αρσενικά calico έχουν συχνά το σύνδρομο Klinefelter (χρωμοσωμική σύνθεση XXY), μια γενετική κατάσταση που προκαλεί στειρότητα, μεταξύ πολλών άλλων προβλημάτων υγείας.
 3. Αντιπροσωπεύουν μια πολιτεία – Λόγω του χρώματός τους, οι calico γάτες ανακηρύχθηκαν η επίσημη πολιτειακή γάτα του Maryland το 2001. Τα χρώματα της γούνας μιας calico γάτας είναι ένα μείγμα λευκού, μαύρου και πορτοκαλί, τα ίδια με τα χρώματα των φτερών του Baltimore Oriole, που είναι το πολιτειακό πτηνό του Maryland. Μόνο δύο άλλες πολιτείες έχουν κρατικές γάτες!
 4. Beckoning cat -Ο διάσημος χαρακτήρας του Beckoning cat βασίζεται σε μια γάτα calico.
  Διαφορετικά ονόματα – Οι γάτες Calico έχουν διαφορετικά ονόματα σε διαφορετικούς πολιτισμούς. Για παράδειγμα, ονομάζονται “lapjeskat” στις Κάτω Χώρες, που σημαίνει “μπαλωμένη γάτα”, και “mi-ke” στην Ιαπωνία, που σημαίνει “τριπλή γούνα”.
 5. Γούρι – Δεδομένης της σπανιότητάς τους, οι calico γάτες είναι γνωστές ως γούρια και σημάδια καλής τύχης σε όλο τον κόσμο. Οι άνθρωποι πιστεύουν επίσης ότι οι calico γάτες φέρνουν καλή τύχη στα σπίτια των οικογενειών που τις υιοθετούν. Ένα άλλο διασκεδαστικό γεγονός είναι ότι μερικές φορές αναφέρονται ως γάτες του χρήματος στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τη δεκαετία του 1870, οι calico γάτες ανακηρύχθηκαν επίσημο σύμβολο της τύχης στην Ιαπωνία (Maneki-Neko).
 6. Οι calico είναι γενναίες – Μια calico γάτα έσωσε το σιδηροδρομικό σταθμό της Ιαπωνίας από το κλείσιμο. Το 2007, ο σιδηροδρομικός σταθμός Kinokawa επρόκειτο να κλείσει λόγω δημοσιονομικών προβλημάτων. Ως ύστατη λύση, η πόλη έστειλε μια τοπική calico γάτα να γίνει σταθμάρχης, όπου χαιρετούσε τους επιβάτες που περνούσαν από εκεί. Η calico γάτα έγινε διασημότητα, προκαλώντας 17% αύξηση της κίνησης στο σταθμό. Η καλή τύχη της γάτας calico είναι όντως αληθινή.
 7. Οι calico είναι παντού – Λαμβάνοντας υπόψη πόσο σπάνιες είναι οι calico γάτες, έχουν εξαπλωθεί πραγματικά σε όλο τον κόσμο.
 8. Οι calico γάτες εντοπίστηκαν να μεταναστεύουν κατά μήκος διαδρομών στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική. Παρόλο που κατάγονται από την Αίγυπτο, βρέθηκαν επίσης σε πόλεις κατά μήκος της Μεσογείου, στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία.
 9. Δεν μπορείτε να τις αναπαράγετε– Δεν μπορείτε να αναπαράγετε μια calico γάτα, επειδή συμβαίνει μόνο τυχαία. Αυτή η τυχαία εμφάνιση είναι ο λόγος που είναι τόσο σπάνιες και θεωρούνται γούρι.
 10. Θεραπεύουν τα κονδυλώματα – Αν και είναι απλώς μια φήμη, συχνά πιστεύεται ότι οι calico γάτες μπορούν να θεραπεύσουν τα κονδυλώματα. Το τρίψιμο των κονδυλωμάτων στην ουρά μιας calico γάτας τον Μάιο υποτίθεται ότι τα θεραπεύει. Δεν είμαστε σίγουροι αν αυτό είναι αλήθεια, αλλά είμαστε σίγουροι ότι οι γάτες μάλλον δεν το απολαμβάνουν!
pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr