Γιατί η γάτα μου κάνει εμετό αίμα;Τρόποι αντιμετώπισης και χρήσιμες συμβουλές

Χρήσιμα

Κάθε φορά που εμφανίζεται το αίμα, η ανησυχία μεταξύ των ζώων φύλαξης είναι αναπόφευκτη. Ποιες είναι οι πιθανές αιτίες; Τι πρέπει να κάνουμε για να βοηθήσουμε, το κατοικίδιο μας; Έτσι, εάν ο μικρός σας σύντροφος παρουσιάζει αυτό το σύμπτωμα, διαβάστε για να το ανακαλύψετε γιατί η γάτα σας κάνει εμετό αίμα.

Γάτα: Οι λόγοι που εμφανίζεται αίμα στο εμετό

Πριν προχωρήσουμε στην έκθεση των πιθανών αιτιών που μπορούν να εξηγήσουν γιατί η γάτα μας κάνει εμετό στο αίμα, θα γράψουμε πιο σημαντικές πτυχές που πρέπει να ληφθούν υπόψη και ότι πρέπει να το διαβιβάσουμε στον κτηνίατρο για σωστή διάγνωση. Θα είναι τα ακόλουθα:

  • Η ηλικία της γάτας
  • Κατάσταση εμβολιασμού
  • Συμφωνία με άλλα συμπτώματα, όπως διάρροια, επιληπτικές κρίσεις, πυρετός ή λήθαργος.
  • Συχνότητα.
  • Δυνατότητα ή μη πρόσβασης στο εξωτερικό.

Όλα αυτά τα δεδομένα θα είναι σε θέση να καθοδηγήσουν τον κτηνίατρο προς τη διάγνωση. Θα δούμε στις επόμενες ενότητες τις πιο πιθανές αιτίες. Επιπλέον, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι, σε αντίθεση με ό, τι συμβαίνει με τα σκυλιά, οι γάτες δεν κάνουν εμετό τόσο εύκολα, οπότε μερικές φορές καταπίνουν αυτό το περιεχόμενο και καταλήγουν να το αποβάλλουν μέσω των κοπράνων, που μπορούμε να παρατηρήσουμε από έναν μαύρο τόνο, που προκαλείται από την πέψη αίμα.

Οι λόγοι που συνέβη αυτό:

#1 Έμετος αίματος σε γάτες από δηλητηρίαση

Αν η γάτα μας έχει πρόσβαση προς τα έξω και έχει άλλα συμπτώματα όπως π.χ. διάρροια, επίσης αιματηρή, ή επιληπτικές κρίσεις, είναι πιθανό να έχετε καταπιεί μια δηλητηριώδη ουσία που προκαλεί εσωτερική αιμορραγία. Πρόκειται για κτηνιατρική κατάσταση έκτακτης ανάγκης που μπορεί να έχει θανατηφόρες συνέπειες σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, οπότε απαιτείται κτηνιατρική προσοχή χωρίς καθυστέρηση και, ακόμη και ενεργώντας γρήγορα, η πρόγνωση διατηρείται.

Υπάρχουν πολλά προϊόντα που μπορούν να προκαλέσουν αυτή τη δηλητηρίαση στις γάτες. Αν βρούμε υπολείμματα από οποιοδήποτε, θα εξηγούσε γιατί η γάτα μας κάνει εμετό στο αίμα και πρέπει να το συλλέξουμε για να το παρουσιάσουμε στον κτηνίατρο προκειμένου να διευκολυνθεί η διάγνωση και η θεραπεία. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με δυνητικά τοξικά προϊόντα που αφήνουμε κοντά στη γάτα μας. Αν και δεν είναι συνήθως τόσο “άπληστοι” όσο τα σκυλιά, μπορούν επίσης να καταπιούν τοξικές ουσίες, για παράδειγμα, φύλλα και λουλούδια. Αξίζει να συμβουλευτείτε την τοξικότητα αυτών που έχουμε στα χέρια σας για να αποφύγετε δυσάρεστες εκπλήξεις. Για να σας βοηθήσουμε σε αυτό, μην χάσετε το άρθρο μας με θέμα “Τα πιο τοξικά φυτά για τις γάτες”.

#2 Γαστρεντερικά έλκη

Περιστασιακά, ο εμετός του αίματος στις γάτες μπορεί να οφείλεται σε τραυματισμό που έχει συμβεί σε οποιοδήποτε σημείο του πεπτικού συστήματος. Αυτές οι πληγές ονομάζονται έλκη και μία από τις αιτίες τους μπορεί να είναι η χρήση φαρμάκων, εκτός από ορισμένες ασθένειες, κυρίως χρόνιες ή παρουσία ξένων σωμάτων, ακόμη και παρασίτων.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συνιστάται ο συνδυασμός φαρμάκων με γαστρικά προστατευτικά, ειδικά όταν η γάτα μας πρέπει να ακολουθήσει παρατεταμένη θεραπεία. Επομένως, πρέπει να πάμε στον κτηνίατρο χωρίς απώλεια χρόνου και να του υπενθυμίσουμε τα φάρμακα που χρησιμοποιούμε, καθώς μπορεί να είναι η εξήγηση γιατί η γάτα μας κάνει εμετό στο αίμα.

#3 Είχε ατύχημα η γάτα σας;

Εάν το ζώο έχει υποστεί ένα ατύχημα, όπως πτώση από ένα συγκεκριμένο ύψος ή ένα τρέξιμο, αυτό μπορεί να είναι η αιτία που εξήγησε γιατί η γάτα μας κάνει εμετό στο αίμα. Οι πτώσεις από τα παράθυρα είναι τόσο συχνές στις γάτες που ονομάζονται ακόμη “σύνδρομο γάτας αλεξίπτωτου”. Είναι κτηνιατρική κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αφού αυτός ο εμετός πρόκειται να προέλθει από εσωτερική αιμορραγία.  Ο κτηνίατρος πρέπει να σταθεροποιήσει τη γάτα και να πραγματοποιήσει τις σχετικές εξετάσεις για να ανακαλύψει ποια είναι η προέλευση της αιμορραγίας. Η πρόγνωση θα εξαρτηθεί από τη σοβαρότητα της βλάβης και το όργανο ή τα όργανα που έχουν επηρεαστεί.

#4 Θεραπεία για εμετό αίματος σε γάτες

Όπως είδαμε, οι αιτίες που μπορούν να εξηγήσουν γιατί η γάτα μας κάνει εμετό στο αίμα είναι ποικίλες, επομένως είναι ζωτικής σημασίας μεταβείτε γρήγορα στην κτηνιατρική κλινική/ Επειδή, σε ορισμένες περιπτώσεις, η έγκαιρη περίθαλψη μπορεί να σημαίνει τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου. Η θεραπεία, επομένως, θα εξαρτηθεί από την προέλευση της αιμορραγίας. Για την πρόληψη, μπορούμε να λάβουμε υπόψη τα ακόλουθα μέτρα:

#5 Κρατήστε τη γάτα μας αποπαρασιτωμένη τακτικά, καθώς και πηγαίνετε σε τακτικούς κτηνιατρικούς ελέγχους.

Ελέγξτε το περιβάλλον έτσι ώστε να μην υπάρχει κανένας τύπος δηλητηρίου σε κοντινή απόσταση (πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η γάτα μπορεί να φτάσει σε υψηλά ύψη, καθώς και να εισέλθει σε φαινομενικά “αδύνατα” μέρη).

Με τον ίδιο τρόπο, τα παράθυρα και τα μπαλκόνια πρέπει να παραμένουν κλειστά ή ασφαλισμένα με κουνουπιέρες. Αποφύγετε την πρόσβαση στο εξωτερικό εάν ζούμε σε μέρη με κίνηση ή κίνδυνο δηλητηρίασης.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top