Γιατί κάνει εμετό η γάτα μου; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις διατροφικές διαταραχές στις γάτες

Χρήσιμα

Οι στομαχικές διαταραχές στις γάτες αποτελούν συχνό φαινόμενο το οποίο εκδηλώνεται κάποια στιγμή στη ζωή τους, όμως υπάρχουν πολλού τρόποι για να τις αποτρέψετε και να βελτιώσετε την διατροφή τους.

Μολονότι είναι φυσιολογικό για τη γάτα σας να παρουσιάζει περιστασιακά πεπτικές ενοχλήσεις, δεν θα πρέπει να είναι τακτικό φαινόμενο. Μέσω ενός συνδυασμού και συμπεριφορών ταΐσματος, μπορείτε να προφυλάξετε τη γάτα σας από στομαχικές διαταραχές.

Σημάδια που υποδεικνύουν στομαχόπονου

Αν παρατηρήσετε ότι  η γάτα σας έχει στομαχική διαταραχή ή άλλο πεπτικό θέμα, μερικά από τα πιο είναι ο έμετος και η διάρροια. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε ότι η γάτα σας τρώει λιγότερο ή δυσκολεύεται να φάει.

Η στομαχική διαταραχή μπορεί να έχει ποικίλες υποκείμενες αιτίες, όπως:

  • Τριχόμπαλες, που μπορούν να προκαλέσουν έμφραξη και έμετο
  • Ανθρώπινη τροφή ή αποφάγια
  • Ταχείες αλλαγές στη δίαιτα
  • Συστημικές παθήσεις, όπως ο υπερθυρεοειδισμός ή η νεφρική νόσος
  • Πρόσληψη τοξικής τροφής ή υλών
  • Παράσιτα που μολύνουν, χωρίς να ενοχλούν

Η δίαιτα συμβάλλει στην καταπολέμηση του στομαχόπονου της γάτας

Ο πιο απλός τρόπος για να προστατεύσετε τη γάτα σας από τα πεπτικά προβλήματα και τον στομαχικό πόνο είναι να την ταΐζετε μια πλήρη, διατροφικά ισορροπημένη τροφή. Εάν η γάτα σας έχει ιδιαίτερες πεπτικές ευαισθησίες, ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας συστήσει μια συγκεκριμένη τροφή με θρεπτικές ουσίες που θα υποστηρίζει την υγεία του πεπτικού της συστήματος.

Οι συγκεκριμένες δίαιτες περιέχουν εξαιρετικά εύπεπτες πηγές πρωτεϊνών, που αφομοιώνονται εύκολα από το σώμα της γάτας σας. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας συστήσει μια δίαιτα υψηλής ενεργειακής πυκνότητας, πράγμα που σημαίνει ότι η γάτα σας μπορεί να τρώει μικρότερες ποσότητες για να παίρνει τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες και θερμίδες από την τροφή της.

Κάποια διατροφή που έχει σχεδιαστεί για τη βελτίωση της υγείας του γαστρεντερικού συστήματος της γάτας σας μπορεί επίσης να περιλαμβάνει προβιοτικά. Αυτά προάγουν την ανάπτυξη «ευεργετικών» βακτηριδίων στην πεπτική οδό της γάτας σας.

Πώς να ταΐσετε τη γάτα σας ώστε να μην πονέσει το στομάχι της

Πέρα από την επιλογή μιας δίαιτας που προάγει την υγεία του πεπτικού της συστήματος, ακολουθήστε επίσης αυτές τις οδηγίες για το τάισμα της γάτας σας.

Μείνετε μακριά από τυχόν ξαφνικές αλλαγές στη δίαιτά της, καθώς οι αλλαγές μπορεί να προκαλέσουν στομαχικά προβλήματα. Αλλάξτε την τροφή της γάτας σας σταδιακά σε διάστημα από μία εβδομάδα έως 10 ημέρες, αναμειγνύοντας την παλαιά με τη νέα τροφή και αυξάνοντας σταδιακά το ποσοστό της νέας τροφής κάθε ημέρα.

Ίσως θα μπορούσατε να διαιρέσετε την καθημερινή μερίδα φαγητού σε πολλά μικρά γεύματα που θα της δίνετε σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό βοηθά στην αποτροπή του στομαχικού πόνου με την ελάφρυνση του φόρτου που προκαλούν τα μεγάλα γεύματα στο πεπτικό της σύστημα. Αφήστε τη γάτα σας να φάει ήρεμα, γιατί εάν ενοχληθεί, μπορεί να αγχωθεί με ενδεχόμενο αποτέλεσμα τον στομαχικό πόνο.

Επίσης, εξαιρετικά σημαντικό να μη δίνετε στη γάτα σας αποφάγια. Μπορεί να προκαλέσουν στομαχικό πόνο ή ακόμη και να τη βλάψουν. Η σοκολάτα, τα ωμά αυγά και το συκώτι μπορεί να έχουν επιζήμια αποτελέσματα στο σώμα της γάτας σας.

Αν φοβάστε για την υγεία του πεπτικού συστήματος της γάτας σας και θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τους τρόπους για να την υποστηρίξετε, ζητήστε συμβουλές από τον κτηνίατρό σας.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top