Γιατί μια γάτα σας γλείφει;- Τι θέλει να σας πει και πως να ανταποδώσετε

by Μυρσίνη Καραμαούνα

Πιθανότατα έχετε παρακολουθήσει τη γάτα σας να καθαρίζει τον εαυτό της πολλές φορές. Εξάλλου, τα αιλουροειδή περνούν μεγάλο μέρος των ωρών που είναι ξύπνια και πλένουν το τρίχωμά τους με τη γλώσσα τους. Τι σημαίνει όμως όταν η γάτα σας σας γλείφει; Είναι αρκετά συνηθισμένο για μια γάτα να δίνει στον ιδιοκτήτη της ένα ή δύο γλειψίματα στο χέρι, στο μπράτσο ή ακόμα και στο μάγουλο.

Για τις γάτες, το γλείψιμο είναι κυρίως σημάδι στοργής ή μέθοδος καθαρισμού, αφού οι γάτες γλείφουν τον εαυτό τους (ή τα γατάκια τους) προκειμένου να περιποιηθούν. Ωστόσο, οι γάτες γλείφουν επίσης η μία την άλλη για να δείξουν διάφορα είδη στοργής. Ένα γλείψιμο από μια γάτα μπορεί να υποδηλώνει ότι σηματοδοτεί την περιοχή της ή ότι σας υπενθυμίζει ότι είστε μέλος της οικογένειας. Παρόλο που δεν μπορείτε να διαβάσετε το μυαλό μιας γάτας, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι η γάτα σας σας γλείφει επειδή της αρέσετε.

1. Σημάδια στοργής

Με τον ίδιο τρόπο που δείχνετε τη στοργή σας στη γάτα σας χαϊδεύοντάς την, η γάτα σας μπορεί να προσπαθήσει να ανταποδώσει τη χάρη γλείφοντάς σας. Εξάλλου, οι μητέρες τους τις έγλειφαν όταν ήταν γατάκια, οπότε είναι ένας από τους πρωταρχικούς συνειρμούς τους με τη φροντίδα. Αν ο αιλουροειδής φίλος σας λατρεύει να σας γλύφει, αυτό πιθανώς σημαίνει ότι θα ήθελε λίγη στοργή σε αντάλλαγμα.  Απλά σκεφτείτε ότι αυτά τα μικρά γλειψίματα είναι ο τρόπος της γάτας σας να σας δώσει ένα φιλί.

2. Σηματοδότηση της περιοχής

Οι γάτες χρησιμοποιούν φερομόνες, οι οποίες είναι ορμόνες με άρωμα, για να σημαδέψουν την περιοχή τους. Έχουν μικρούς αδένες στα μάγουλά τους που εκκρίνουν τις φερομόνες, τις οποίες οι άνθρωποι δεν μπορούν να μυρίσουν, αλλά οι άλλες γάτες μπορούν. Τρίβοντας τα μάγουλά τους σε έπιπλα, άλλα κατοικίδια ή τα πόδια σας, σημαδεύουν την περιοχή τους με τις φερομόνες τους. Ωστόσο, η γάτα σας μπορεί επίσης να σας γλείψει ως έναν τρόπο να σας διεκδικήσει ως δική της.

Το γλείψιμο και το τρίψιμο του κεφαλιού είναι στοργικοί τρόποι για τις γάτες να σας διεκδικήσουν ως μέρος της ιδιοκτησίας τους. Όταν η γάτα σας γλείφει ή τρίβεται πάνω σας, επιβεβαιώνει ότι είστε σημαντικός γι’ αυτήν και θέλει να το ξέρουν όλες οι άλλες γάτες. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι μερικές φορές οι άλλες γάτες σας αποφεύγουν- είναι πιθανό να μυρίζονται ότι ανήκετε ήδη σε κάποια άλλη γάτα.

3.Ψάχνουν για προσοχή

Αν αντιδράτε πάντα όταν η γάτα σας σας γλείφει, τότε γρήγορα θα μάθει ότι με το γλείψιμο κερδίζετε προσοχή. Τότε μπορεί να δείτε τη γάτα σας να σας γλείφει όταν θέλει φαγητό, χάδια, χρόνο για παιχνίδι ή ακόμα και μια αγκαλιά.

4. Να σας φτιάξουν τη διάθεση

Όταν οι γάτες σας γλείφουν, μπορεί να σημαίνει ότι προσπαθούν να σας μάθουν να περιποιείστε τον εαυτό σας. Είναι μια ανάμνηση που είχε η γάτα σας από το γλείψιμο από τη μητέρα της και είναι ένα πραγματικό σημάδι στοργής. Οι γάτες γλείφουν επίσης άλλα αιλουροειδή του σπιτιού ως έναν τρόπο για να τα ηρεμήσουν. Οι γάτες είναι πολύ προσεκτικές στις διαθέσεις του ιδιοκτήτη τους, οπότε μπορεί να διαπιστώσετε ότι η γάτα σας είναι πιο στοργική όταν είστε αγχωμένη ή άρρωστη. Οι γάτες προσπαθούν να ηρεμήσουν το άγχος σας με τον ίδιο τρόπο που θα χαϊδεύατε τη γάτα σας αν σας φαινόταν νευρική.

5. Έχετε καλή γεύση

Ένας προφανής λόγος για τον οποίο η γάτα σας μπορεί να σας γλείφει είναι ότι υπάρχει κάτι νόστιμο στο δέρμα σας. Αν πρόσφατα πιάσατε ψάρι, κρέας ή άλλες τροφές που αρέσουν στις γάτες, η γάτα σας μπορεί να θέλει να γλείψει το δέρμα σας.

6. Καταπραϋντική συμπεριφορά

Οι γάτες χρησιμοποιούν το γλείψιμο για πολλά πράγματα. Συνηθέστερα, περιποιούνται τον εαυτό τους ή τα γατάκια τους γλείφοντας. Αλλά μια γάτα μπορεί επίσης να γλύφει ως ένας τρόπος για να ηρεμήσει όταν είναι αναστατωμένη, θυμωμένη ή ανήσυχη. Και κατ’ επέκταση, η γάτα σας μπορεί να σας γλείψει αν αισθανθεί ότι είστε λυπημένη, ανήσυχη ή αναστατωμένη. Αυτός είναι ένας άλλος τρόπος με τον οποίο η γάτα σας δείχνει στοργή, φροντίδα ή μητρότητα.

7. Απογαλακτισμός πολύ νωρίς

Εάν ένα γατάκι απογαλακτιστεί πολύ νωρίς ή μείνει ορφανό, μπορεί να μεγαλώσει και να γίνει μια γάτα που χρησιμοποιεί το γλείψιμο ως τρόπο ικανοποίησης της πρώιμης στοματικής διέγερσης που έχασε ως γατάκι. Αν η γάτα σας φαίνεται πιο επίμονη από τις περισσότερες στο να σας γλείφει, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το αιλουροειδές σας να απομακρύνθηκε από τη φροντίδα της μητέρας του πολύ νωρίς.

8. Πονάει

Το ενδελεχές γλείψιμο της γάτας δεν είναι πάντα η πιο άνετη εμπειρία. Η γλώσσα τους μπορεί να μοιάζει με γυαλόχαρτο στο δέρμα σας. Αυτό συμβαίνει επειδή η γλώσσα της γάτας έχει εξογκώματα με φορά προς τα πίσω που προορίζονται να τραβούν και να καθαρίζουν τη γούνα τους με τον τρόπο που θα το έκανε μια χτένα. Να θυμάστε, για τη γάτα σας το γλείψιμο είναι μια ωραία αίσθηση, δεν ξέρει ότι σας πληγώνει. Όταν μια γάτα σας γλείφει, απλώς προσπαθεί να δείξει λίγη αγάπη. Αν σας φαίνεται λίγο υπερβολικό, απλά τραβήξτε απαλά το χέρι σας μακριά και δώστε στη γάτα σας μερικά τρυφερά χάδια για να δείξετε ότι ανταποδίδετε τη στοργή της.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr