Γιατί ο σκύλος μου άρχισε ξαφνικά να λερώνει μέσα στο σπίτι; Τρόποι αντιμετώπισης για σκυλογονείς

Χρήσιμα

Οι σκύλοι στην αρχή της εκπαίδευσης τους, μαθαίνουν να είναι καθαροί και να προσέχουν. Με το καιρό όμως αυτό αλλάζει. Αρχίζουν να μην κρατιούνται, σε θέμα με την ούρηση.

Μετά από μήνες ή και χρόνια αργότερα, λιμνούλες από ούρα στο σαλόνι άρχισαν να σας υποδέχονται στο σπίτι μετά τη δουλειά. Ξέρουμε ότι είναι ιδιαίτερα δυσάρεστο – ιδίως αν η ζημιά έγινε σε ξύλινο πάτωμα – όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι και επιλύσιμο.

Σίγουρα, υπάρχουν λόγοι που το κάνει αυτό και είναι πολύ εύκολο για να μάθετε τον λόγο.

Σκύλος: Οι λόγοι που αρχίζουν να λερώνουν τα πάντα

#1 Ουρολοίμωξη

Όπως και στους ανθρώπους, είναι πιο συνηθισμένη στα θηλυκά σκυλιά, λόγω διαφορών στην ανατομία τους. Συνήθως ένοχο είναι κάποιο βακτήριο, όμως υπάρχουν και άλλα ενδεχόμενα, όπως η ύπαρξη πέτρας ή όγκου.

Μια επίσκεψη στον κτηνίατρο είναι επιβεβλημένη αν διαπιστώσετε ότι το πρόβλημα της ούρησης έχει επιστρέψει για τα καλά ή ότι το ζωάκι σας δείχνει να πονά.

Εκείνος ή εκείνη θα του κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις και θα σας καθοδηγήσει για τα επόμενα βήματα.

#2 Ακράτεια

Δεν είναι πάντα ζήτημα ηλικίας. Η ακράτεια σε νεαρούς σκύλους δεν είναι και τόσο σπάνια, και εμφανίζεται αρκετά συχνά σε μεγαλόσωμα θηλυκά που στειρώθηκαν πρόωρα.

Αν πρόκειται για μια τέτοια περίπτωση, ενδέχεται ο σκύλος σας να χρειάζεται κάποια αγωγή για να αντιμετωπιστούν τα χαμηλά επίπεδα οιστροφόνων.

Σε προχωρημένη ηλικία μπορεί να εμφανιστεί λόγω αποδυνάμωσης των μυών γύρω από την ουρήθρα, ενώ και πάλι ορισμένες μεγαλόσωμες ράτσες είναι πιο επιρρεπείς.

Και πάλι ο κτηνίατρος θα δώσει τη λύση.

#3 Προχωρημένη ηλικία

Εκτός της ακράτειας, αν το σκυλάκι σας έχει πια μεγαλώσει πολύ, δεν αποκλείεται να έχει αναπτύξει… άνοια, πράγμα που το κάνει να μπερδεύεται.

Επιπλέον, οι ηλικιωμένοι σκύλοι μπορούν να εμφανίσουν και νεφρική ανεπάρκεια.

#4 Ζητήματα ψυχολογίας

Αν το σκυλάκι σας δεν έχει στειρωθεί ακόμη, δεν αποκλείεται να «σημαδεύει» τον χώρο του. Μετά τη στείρωση ενδέχεται η συμπεριφορά αυτή να εξαφανιστεί, αν και δεν λείπουν και τα σκυλάκια που χρειάζονται μια επανάληψη στην εκπαίδευσή τους.

Άλλα σκυλάκια πάσχουν από άγχος αποχωρισμού, με αποτέλεσμα με το που μένουν μόνα τους στο σπίτι να κατουριούνται από τον φόβο τους – ένα ζήτημα που αν δεν καταφέρετε να λύσετε μόνοι σας, καλό είναι να αντιμετωπίσετε με θετικό εκπαιδευτή. Γιατί εκτός από το παρκέ σας, ταλαιπωρείται και το ίδιο το σκυλάκι που αγχώνεται.

Επίσης, ίσως αιτία να μην είναι κάποιο αρνητικό, αλλά κάποιο πολύ θετικό συναίσθημα. Αν κάθε φορά που επιστρέφετε στο σπίτι το σκυλάκι σας κατουριέται από τη χαρά του, αντιμετωπίστε το συγκρατημένα για τα πρώτα λεπτά, μέχρι να συνηθίσει την παρουσία σας.

Ξέρουμε, είναι κρίμα να χάνετε αυτές τις μαγικές στιγμές του ενθουσιασμού – αλλά δεν είναι κρίμα και να σφουγγαρίζετε με το που περνάτε το κατώφλι;

Σημείωση:
Να θυμάστε πάντα, πως η λύση δεν είναι οι φωνές ή το ξύλο.. Υπάρχουν δεκάδες τρόποι να αντιμετωπίσετε, το μικρό πρόβλημα..

Ειδικά σε τέτοιου είδους προβλήματα συμπεριφοράς που σχετίζονται με σωματικές λειτουργίες, το άγχος που θα του προκαλέσετε – εκτός από το ότι θα στεναχωρήσει το ίδιο το ζώο – μπορεί να φέρει ακόμη και τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top