Γιατί ο σκύλος μου γαβγίζει σε άλλα σκυλιά; Τι πρέπει να κάνετε – Οι ειδικοί απαντούν

Χρήσιμα

Μια γνωστή συνήθεια των τετράποδων φίλων μας, είναι να γαβγίζουν όταν αντικρίζουν ομοίους τους. Θα μπορούσε κανείς να πει, πως είναι κάποιος χαιρετισμός, κάτι που κάνει τους κηδεμόνες τους,  να τους… κατσαδιάζουν. Για ποιο λόγο όμως κάνουν έτσι; Πως θα τους “κόψετε” την συνήθεια αυτή; Διαβάστε παρακάτω και θα σας σώσει..

Ένας σκύλος που γαβγίζει, έχει πάντα κάποιο λόγο. Άρα, οφείλουμε να τον ακούσουμε και να τον κατανοήσουμε. Να του δείξουμε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να γαυγίζει, κι όχι να τον μαλώνουμε.

Με τον τρόπο αυτό, η δυσάρεστη κατάσταση δεν παύει, αλλά και ενδέχεται να κορυφωθεί. Ενώ, παράλληλα, καταστρέφει τη σχέση μας.

Γάβγισμα: Οι ειδικοί απαντούν

Γι΄αυτό ρωτήσαμε τη θετική εκπαιδεύτρια σκύλων, Ελένη Θεοδωροπούλου

1. Γιατί ένας σκύλος γαβγίζει σε έναν άλλον όταν τον συναντά;

Η αλήθεια είναι ότι ο σκύλος επικοινωνεί γαβγίζοντας. Λέει κάτι σαν:

– μείνε μακριά μου, φοβάμαι, ή

– έχω τρελαθεί από τη χαρά μου που σε βλέπω, ή

– έχω μια ανησυχία, μήπως κάτι κακό συμβεί.

Σίγουρα, κάθε σκύλος είναι μοναδικός. Και πρέπει, πολύ προσεκτικά, να μελετήσουμε κάθε περίπτωση ξεχωριστά, προτού την αντιμετωπίσουμε.

Κάποιες φορές η «μετάφρασή» μας είναι λάθος.

Πολύ συχνά ο σκύλος μας σέρνει προς έναν άλλον διερχόμενο σκύλο, κι εμείς νομίζουμε ότι το κάνει από μεγάλη χαρά. Αλλά κάποιες φορές, απλά, θέλει να ελέγξει τι συμβαίνει. Θέλει να βεβαιωθεί ότι δεν θα πάθει κακό.

2. Έχω παρατηρήσει ότι αρκετοί κηδεμόνες σκύλων τον μαλώνουν όταν εκδηλώνει αυτή τη συμπεριφορά. Έχει αποτέλεσμα η πράξη αυτή;

Αν ο σκύλος γαβγίζει σε άλλον σκύλο, αυτό που δεν πρέπει να κάνει κανείς και σε καμία περίπτωση, είναι να τον μαλώσει.

Μαλώνοντας τον σκύλο, τσακίζουμε τη σχέση μας μαζί του.

Πώς θα ζήσουμε χωρίς προβλήματα με έναν σκύλο που δεν μας εμπιστεύεται; Με έναν σκύλο που μας φοβάται;

Και, όπως σε όλες τις σχέσεις, μια κακή εμπειρία είναι πολύ πιο δυνατή και κάνει μεγαλύτερη ζημιά από το καλό που έχουν κάνει 100 θετικές εμπειρίες.

Θα δημιουργήσουμε ένα ακόμα πρόβλημα, που θα χρειαστεί προσπάθεια και χρόνο για να το διορθώσουμε.

3. Όπως προαναφέρατε, με το γάβγισμα ο σκύλος μάς «μιλάει». Τι μπορεί να συμβεί εάν δεν τον ακούσουμε;

Σίγουρα, θέλουμε ο σκύλος μας να έχει φωνή. Γιατί το γάβγισμα είναι ένας από τους τρόπους που χρησιμοποιεί για να μας πει να κρατήσουμε απόσταση.

Αν αυτό δεν λειτουργήσει, μπορεί να πάει στο γρύλισμα, μπορεί να μας δείξει δόντια.

Κι αν εξακολουθούμε να μη σεβόμαστε αυτό που μας λέει, μπορεί να δαγκώσει. Και τα δόντια όλων των σκύλων –ναι, και αυτά του μικρόσωμου σκύλου που ζυγίζει μόνο τρία κιλά- είναι ικανά να τραυματίσουν πολύ σοβαρά.

Δεν θέλουμε ο σκύλος να σταματήσει να… μιλάει.

Γιατί εάν τον σκύλο μας τον δαγκώσει ένας άλλος, διερχόμενος σκύλος, που δεν έδωσε κανένα σημάδι, θα ευχόμασταν να είχε γαβγίσει πριν.

Να μας είχε προειδοποιήσει, και να το είχαμε αποφύγει.

4. Τι πρέπει, λοιπόν, να κάνουμε όταν ο σκύλος μας γαβγίζει σε έναν άλλο;

Σίγουρα, χρειάζεται να απομακρύνουμε τον σκύλο μας από αυτόν που του γαβγίζει.

Δεν τον πλησιάζουμε, και οδηγούμε ήρεμα τον σκύλο μας μακριά από τον όμοιό του.

Τόσο, ώστε να μη νιώθει την ανάγκη να γαβγίσει. Πολλές φορές οι κηδεμόνες παγιδεύονται σε μια άβολη κατάσταση, και για τους ίδιους, και για τους σκύλους τους.

Ο σκύλος δεν τους ακολουθεί για να αλλάξουν πορεία. Οπότε, παραμένουν στο σημείο με έναν σκύλο που γαβγίζει ολοένα και περισσότερο.

Και πολύ συχνά παρατηρείς ότι αυτά τα επεισόδια πυκνώνουν, και η ένταση μεγαλώνει. Θα βοηθήσει να κρύψουμε τη θέα του άλλου σκύλου, από το πρώτο γάβγισμα. Πριν κορυφωθεί η ένταση.

Επιπλέον, αποφεύγουμε μέρη που θα φέρουν τον σκύλο σε αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση, μέχρι να είμαστε έτοιμοι να συναντήσουμε σκύλους χωρίς τέτοιες αντιδράσεις.

Ακόμα και στην περίπτωση του μεγάλου ενθουσιασμού, η απόσταση θα βοηθήσει. Είναι δύσκολο να κινούμαστε στην πόλη με έναν σκύλο που δεν έχει αυτοέλεγχο.

Προσπαθούμε να δώσουμε ευκαιρίες στον σκύλο μας, να συναντήσει άλλους σκύλους σε πιο ήρεμες συνθήκες.

Δύο άγνωστοι σκύλοι στο λουρί, που συναντιούνται και ο ένας πλησιάζει τον άλλον γαβγίζοντας, ίσως να είναι καλύτερο να αποφύγουν αυτήν την εμπειρία.

Είναι πιο σημαντικό να μάθουμε τον σκύλο μας να έχει αυτοέλεγχο και να πλησιάζει άλλους σκύλους όταν είναι ήρεμος.

Η ηρεμία εξασφαλίζει καλύτερη ποιότητα ζωής για εκείνον. Και δεν διστάζουμε να ζητήσουμε βοήθεια από κάποιον θετικό εκπαιδευτή.

Όσο γρηγορότερα αντιμετωπίσουμε μια δυσάρεστη κατάσταση, τόσο πιο εύκολα και γρήγορα θα λυθεί το πρόβλημα.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top