Το μυστήριο λύθηκε: Να γιατί οι γάτες λατρεύουν τόσο πολύ τα κουτιά-Η σχέση αγάπης με το χαρτί

by Έφη Αθανασίου

Το ενδιαφέρον που δείχνουν οι γάτες για το χαρτί και το χαρτόνι είναι μια πολύ γνωστή υπόθεση σε πολλούς ιδιοκτήτες γατών. Ίσως η γάτα σας επιλέγει πάντα να ξαπλώνει πάνω στην εφημερίδα ή το περιοδικό που αφήνετε για λίγο κάτω για να πάρετε ένα φλιτζάνι καφέ, ή ίσως ο γάτος σας προσπαθεί πάντα να ξαπλώνει πάνω στα χαρτιά σας καθώς προσπαθείτε να κάνετε κάποια δουλειά.

Ορισμένες γάτες διασκεδάζουν για ώρες με απλές χάρτινες σακούλες! Οι γάτες φαίνεται να έλκονται από το χαρτί σε πολλές μορφές, κάτι που δεν είναι ένα εύκολα κατανοητό χαρακτηριστικό. Τι στο καλό τους αρέσει σε αυτό; Εδώ δίνουμε κάποια εικόνα για τις πολλές θεωρίες που υπάρχουν από ειδικούς στη συμπεριφορά των γατών.

1. Μόνωση

Οι γάτες λατρεύουν τη ζεστασιά και μάλιστα είναι προγραμματισμένες να χρειάζονται περισσότερη ζεστασιά από εμάς. Οι οικόσιτες γάτες κατάγονται από άγριες γάτες που ζουν στις αφρικανικές σαβάνες και τις ερήμους της Μέσης Ανατολής και η φυσική θερμοκρασία του σώματος μιας γάτας είναι υψηλότερη από εκείνη του ανθρώπου (περίπου 102 βαθμοί Φαρενάιτ, σε σύγκριση με τους 97 έως 99 βαθμούς που είναι η φυσιολογική θερμοκρασία του ανθρώπου).

Οι κατοικίδιες γάτες μας ζουν πλέον με πολυτέλεια στα σπίτια μας, αλλά τα βασικά τους ένστικτα παραμένουν ισχυρά. Το χαρτί είναι ένας εξαιρετικός μονωτής και αν ζείτε κάπου με δάπεδο από σκληρό ξύλο, μπετόν ή πλακάκια, οι γάτες μπορεί να έλκονται ακόμη και από ένα κομμάτι χαρτί ως έναν τρόπο να διατηρούν τη θερμότητα του σώματος (και την άνεση) καθώς ξεκουράζονται.

Το χαρτί εφημερίδας, με τις πολλές στρώσεις του, είναι ιδιαίτερα καλό γι’ αυτό. Ωστόσο, αυτό δεν εξηγεί ακριβώς γιατί οι γάτες θα καθίσουν σε ένα κομμάτι χαρτί σε ένα χαλί, αλλά ίσως κάποιες συνήθειες είναι απλά εκεί για να μείνουν.

Οι γάτες αγαπούν τα χαρτόκουτα για παρόμοιους γονιδιακούς λόγους: οι στενοί χώροι σηματοδοτούν την ασφάλεια από τα αρπακτικά, τη ζεστασιά και την άνεση. Πιθανότατα έχετε παρατηρήσει ότι στη γάτα σας αρέσει να κουλουριάζεται σε μικρούς χώρους και τα κουτιά είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα, καθώς μονώνουν επίσης καλά, παρέχοντας αυτή την πολύτιμη ζεστασιά.

Ορισμένοι ειδικοί στη συμπεριφορά των γατών έχουν διατυπώσει την υπόθεση ότι οι γάτες βλέπουν τα κομμάτια χαρτιού ως παρόμοια με ένα κουτί και, ως εκ τούτου, έλκονται από αυτά ως ένα ασφαλές μέρος για να ξεκουραστούν.

2. Περιέργεια

Οι γάτες είναι περίεργα πλάσματα και τους αρέσει να εξερευνούν νέα πράγματα: γεύσεις, υφές, ήχους και αξιοθέατα. Το τσαλακωμένο χαρτί μπορεί να θεωρηθεί ως ένα συναρπαστικό νέο παιχνίδι για τη γατούλα σας και μπορεί να προκαλέσει μια ενδελεχή έρευνα, χρησιμοποιώντας τις πατούσες, τα νύχια, ακόμη και τα δόντια για να εξετάσει κάθε σπιθαμή. Ορισμένες γάτες φαίνεται να απολαμβάνουν πραγματικά αυτό το τρίξιμο του χαρτιού καθώς παίζουν μαζί του!

3. Παιχνίδι

Το παιχνίδι είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό μέρος της ζωής μιας γάτας, καθώς χρησιμοποιούν το παιχνίδι όχι μόνο για να ανακουφίσουν την πλήξη, αλλά και για να εξασκήσουν τα κυνηγετικά τους ένστικτα. Το χαρτί μπορεί να μην μοιάζει πολύ με τα συνηθισμένα θηράματα μιας γάτας, δηλαδή τα πουλιά ή τα μικρά θηλαστικά, αλλά το τσαλάκωμα και το τρίξιμο του μπορεί να ακούγεται λίγο σαν τρωκτικά που κρύβονται στα φύλλα, και ο τρόπος που φαίνεται να κινείται από μόνο του καθώς ξεδιπλώνεται μετά το τσαλάκωμα μπορεί να είναι πολύ διεγερτικός για τις γάτες.

Αν οι γάτες βαριούνται και απογοητεύονται, μπορεί να γίνουν πολύ άγριες όταν παίζουν- η επιθετικότητα και οι καταστροφικές συμπεριφορές μπορεί να είναι η συνέπεια. Αν η γάτα σας παίζει συνεχώς με το χαρτί, αλλά ενθουσιάζεται υπερβολικά, αρχίζει να το μασάει και να το σκίζει και γίνεται καταστροφική, σκεφτείτε να προσθέσετε περισσότερο εμπλουτισμό στο σπίτι, όπως ταΐστρες παζλ και παιχνίδια για γάτες.

4. Αναζητώντας την προσοχή

Οι οικόσιτες γάτες μας είναι συχνά πολύ δεμένες με τους ιδιοκτήτες τους. Αυτό είναι υπέροχο, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε κάποιες απαιτητικές συμπεριφορές, με τις γάτες μας να θέλουν συνεχώς το χρόνο και την προσοχή μας. Ορισμένες γάτες είναι πιο επιρρεπείς σε αυτές τις συμπεριφορές που αναζητούν προσοχή από άλλες – σας ακολουθούν στο μπάνιο, δημιουργούν ένα τεράστιο χάος αν φύγετε από το σπίτι και ούτω καθεξής.

Συχνά το χαρτί είναι κάτι στο οποίο εμείς οι άνθρωποι δίνουμε μεγάλη προσοχή: για τη δουλειά, τις ειδήσεις, τη ζωγραφική, το διάβασμα και πολλά άλλα. Ένας από τους λόγους για τους οποίους οι γάτες μπορεί να προσπαθούν να καθίσουν στο χαρτί μπορεί να είναι ότι προσπαθούν να τοποθετηθούν απευθείας στο οπτικό σας πεδίο και να εστιάσουν, ώστε να τους δώσετε μια λιχουδιά ή μια αγκαλιά αντί γι’ αυτό!

Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα εμφανές αν αλλάξουν οι συνήθειές σας, για παράδειγμα, αρχίσετε να παραλαμβάνετε την εφημερίδα νωρίς και τώρα τη διαβάζετε με το πρωινό σας αντί να δίνετε στη γάτα σας μερικά χάδια. Οι γάτες είναι πολύ συντονισμένες σε αυτές τις αλλαγές και θα κάνουν τις σκέψεις τους γνωστές!

5. Εξερεύνηση νέου αντικειμένου

Oι γάτες είναι εδαφόφιλες και τους αρέσει να παρακολουθούν πολύ στενά τι μπαίνει και τι βγαίνει από την περιοχή τους. Συχνά, χρησιμοποιούν μια μορφή επικοινωνίας με οσμές που ονομάζονται φερομόνες για να παρακολουθούν τι είναι ασφαλές και ωραίο, τι είναι καινούργιο και τι μπορεί να αποτελεί απειλή.

Αυτές οι χημικές ουσίες εξαπλώνονται όταν η γάτα σας τρίβει τους οσφρητικούς αδένες της (κυρίως γύρω από το πρόσωπο, τα μάγουλα και τα μαξιλαράκια των ποδιών) πάνω σε ένα αντικείμενο και είναι ο τρόπος της να επισημάνει ότι το αντικείμενο αυτό έχει διερευνηθεί και κριθεί ασφαλές.

Αυτή η θεωρία είναι ενδιαφέρουσα, καθώς είναι καλά τεκμηριωμένο ότι οι γάτες χρησιμοποιούν πολύ τις φερομόνες και την επικοινωνία με την οσμή στην καθημερινή τους ζωή, αλλά δεν εξηγεί πραγματικά γιατί συχνά απλά κάθονται πάνω στο χαρτί αντί να απλώνουν ενεργά τη μυρωδιά τους πάνω του.

6. Υγεία

Δεν είναι ασυνήθιστο για τις γάτες να δείχνουν μια ξεκάθαρη προτίμηση στο χαρτί- συνήθως πρόκειται για μια απολύτως φυσιολογική συμπεριφορά και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Ωστόσο, εάν η γάτα σας τρώει ενεργά πολύ χαρτί, ίσως αξίζει να έχετε υπόψη σας ότι μπορεί να υπάρχει κάποιο υποκείμενο νόσημα στην υγεία της.

Η Pica, μια κατάσταση κατά την οποία οι γάτες προσπαθούν να φάνε μη φαγώσιμα αντικείμενα, μπορεί να είναι σύμπτωμα διαφόρων διατροφικών ελλείψεων. Το μάσημα διαφορετικών και ασυνήθιστων υφών μπορεί επίσης να αποτελεί ένδειξη οδοντικής νόσου. Εάν ανησυχείτε ότι η γάτα σας είναι περισσότερο κολλημένη με το χαρτί από ό,τι ίσως είναι φυσιολογικό, ζητήστε τη συμβουλή του κτηνιάτρου σας.

Αξίζει επίσης να αναφέρουμε, από ιατρικής πλευράς, ότι η κατάποση μεγάλων ποσοτήτων χαρτιού μπορεί να προκαλέσει εντερική απόφραξη στις γάτες, ενώ οι χρωστικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στα μελάνια μπορεί να είναι τοξικές σε μεγάλες ποσότητες. Εάν η γάτα σας είναι αποφασισμένη χαρτοφάγος, κρατήστε τα χάρτινα αντικείμενα μακριά από τη γάτα σας.

Συνοψίζοντας

Έχετε μια γάτα που λατρεύει το χαρτί; Εξετάσαμε πολλούς λόγους, από τη ζεστασιά μέχρι την περιέργεια, το παιχνίδι μέχρι τη σήμανση εδαφών και την αναζήτηση προσοχής. Μπορεί να υπάρχει ακόμη και ιατρική αιτία γι’ αυτή την περίεργη συμπεριφορά. Τι πιστεύετε ότι παρακινεί τη γάτα σας; Της αρέσει απλώς το τρίξιμο και το τσαλάκωμα του καινούργιου χαρτιού ή υπάρχει κάποιος βαθύτερος λόγος;

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr