Γιατί οι γάτες κάθονται στο στήθος σας; 10 λόγοι για τους οποίους!

Χρήσιμα

Δεν υπάρχει τίποτα πιο ευχάριστο για έναν ιδιοκτήτη γάτας από μια χνουδωτή γούνινη μπάλα που κάθεται ή αγκαλιάζεται στο στήθος του και γουργουρίζει δυνατά, ενώ μερικές γάτες μπορεί ακόμη και να αρχίσουν να ζυμώνουν τον κορμό του φροντιστή από ικανοποίηση.

Το να κάθεστε ή να κοιμάστε πάνω στο πάνω μέρος του σώματός σας είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο τόσο στον κόσμο των σκύλων όσο και των αιλουροειδών, ως επί το πλείστον μεταφέρει οικειότητα, αγάπη μαζί με έναν ισχυρό δεσμό μεταξύ εσάς και του κατοικίδιου ζώου σας, αν και αν υποφέρετε από αναπνευστικές ασθένειες, ελλείψεις ύπνου ή αλλεργίες στα κατοικίδια ζώα μπορεί να είναι δύσκολο να μείνετε ακίνητοι για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αιτίες για τους οποίους μια γάτα κάθεται στο στήθος σας

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μια γάτα κάθεται στο στήθος ενός ατόμου, αν και δεν’ έχουμε επαρκή επιστημονικά στοιχεία για να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα, ας εξετάσουμε μερικές θεωρίες.

Ευκαιρία για δέσιμο.

Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Current Biology Journal ορισμένα αιλουροειδή σχηματίζουν ισχυρούς συναισθηματικούς δεσμούς με τους φροντιστές τους, όπως αυτούς που σχηματίζουν οι σκύλοι και τα μωρά. Το να κάθονται ή να ξεκουράζονται στο στήθος του ιδιοκτήτη τους, τους δίνει την ευκαιρία να δεθούν ακόμη πιο στενά με τον φροντιστή τους μέσω του αγγίγματος.

Τα καθησυχάζει ο χτύπος της καρδιάς σας

Το να έχετε τη γάτα σας κοντά στο στήθος σας είναι καθησυχαστικό για τον αιλουροειδή φίλο σας. Όχι μόνο αισθάνονται προστατευμένοι, αλλά θα ακούσουν τον ήχο του καρδιακού σας παλμού που προσφέρει την αίσθηση της εγγύτητας παρόμοια με τον καρδιακό παλμό της βασίλισσας που τους μεταφέρει πίσω στη γατοζωή.

Αναζητούν την άνεση και τη ζεστασιά

Το επίπεδο άνεσης μιας γάτας μέσα στο περιβάλλον της συνδέεται με τη σωματική της υγεία καθώς και με τη συναισθηματική της ευεξία. Πολλές γάτες αναζητούν χαρτόκουτα συν κρεβάτια για παρηγοριά και ζεστασιά, ενώ άλλες προτιμούν μια άνετη εναλλακτική λύση όπως το στήθος μας.

Το στήθος μας είναι μια θαυμάσια επιλογή, καθώς παρέχει φυσική θερμότητα του σώματος καλύτερα από οποιαδήποτε ηλεκτρική κουβέρτα ή κρεβάτι, διατηρώντας τους μύες, τους τένοντες και τις αρθρώσεις ελαστικούς, έτοιμους για κυνήγι μετά από έναν μακρύ ύπνο.

Ενδεχομένως να υπάρχει μια ορμονική εξήγηση

Μπορεί να υπάρχει ένας ορμονικός λόγος που οι γάτες κάθονται στο πάνω μέρος του σώματός μας. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Veterinary Science, η ωκυτοκίνη λειτουργεί όχι μόνο για τη μείωση του στρες αλλά και για την προώθηση θετικών αλληλεπιδράσεων όταν οι γάτες βρίσκονται σε στενή επαφή με τον ιδιοκτήτη τους- επομένως είναι πιθανό ότι η ανάπαυση στο στήθος ενώ ο φροντιστής χαϊδεύει τη γάτα αυξάνει την ορμόνη “feel good” που προάγει ένα παρόμοιο συναίσθημα που βιώνει η βασίλισσα όταν θήλαζε τους απογόνους της.

Η γάτα σας αποζητά την ασφάλεια

Άλλος ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο οι γάτες απολαμβάνουν να κάθονται ή να κοιμούνται στο στήθος σας είναι για να νιώθουν ασφάλεια. Το στήθος του φροντιστή παρέχει ένα υπερυψωμένο σημείο μακριά από τα κατοικίδια του σπιτιού, τα εκφοβιστικά μαγκάλια ή τα απρόσκλητα αρπακτικά.

Παρομοίως, μια γάτα που είναι ηλικιωμένη ή αδιάθετη μπορεί να αναζητήσει την ασφάλεια και την προστασία του ιδιοκτήτη της μέσα στην περιοχή της, καθισμένη στο στήθος του φροντιστή για να ελαχιστοποιήσει την ευπάθεια.

Για να ανακουφίσει μια αίσθηση δυσφορίας

Οι γάτες όπως και οι άνθρωποι βιώνουν τόσο θετικά όσο και αρνητικά συναισθήματα. Παρόλο που μια γάτα δεν μπορεί να εκφράσει τα συναισθήματά της λεκτικά, επικοινωνεί μέσω της γλώσσας του σώματος, των αλλαγών στη συμπεριφορά και της φωνής. Η γάτα σας μπορεί να σας μεταδώσει τη στενοχώρια ή την ασθένεια σκαρφαλώνοντας ή καθισμένη στο στήθος σας.

Επιπροσθέτως, τα αιλουροειδή που παρουσιάζουν ασφαλείς δεσμούς με τους ιδιοκτήτες τους μπορεί να στεναχωρηθούν πολύ όταν αποχωριστούν τους ιδιοκτήτες τους για μεγάλα χρονικά διαστήματα, τότε μπορεί να ακολουθήσουν τους ιδιοκτήτες τους σε όλο το σπίτι και να καθίσουν στο στήθος τους κατά την επιστροφή τους για να ανακουφίσουν το αίσθημα της στεναχώριας.

Σας θέλουν μόνο για τον εαυτό τους

Είναι γνωστό – στις γάτες δεν αρέσει να μοιράζονται! Φανταστείτε ότι η γάτα σας πρέπει να μοιραστεί το σπίτι και όλους τους πόρους της με δύο ή περισσότερα άλλα κατοικίδια που δύσκολα λαμβάνουν επαρκή προσοχή, πηδώντας στα γόνατά σας ή/και καθισμένες στο στήθος σας, θα διασφαλίσουν ότι θα τους παρέχετε αμέριστη φροντίδα και αφοσίωση.

Παρόλο που δεν είναι τόσο συνηθισμένο όσο στον κόσμο των σκύλων, ορισμένες γάτες σε νοικοκυριά με πολλές γάτες που είχαν ένα τραυματικό ξεκίνημα στη ζωή τους μπορεί να γίνουν υπερπροστατευτικές όσον αφορά τα παιχνίδια, το φαγητό, την περιοχή και τον φροντιστή τους, αυτό αναφέρεται ως “Resource Guarding“. Μπορεί να περνούν αρκετό χρόνο στηριζόμενες στο στήθος του ιδιοκτήτη τους, γρυλίζοντας ή χτυπώντας όταν άλλα κατοικίδια ζώα εισβάλλουν στην περιοχή τους.

Σημάδεμα μέσω της μυρωδιάς

Οι γάτες εναποθέτουν χημικά μηνύματα για να φυλάξουν την επικράτειά τους, να επιδείξουν αναγνώριση της κοινωνικής συνοχής και να μεταδώσουν τα συναισθήματά τους. Όταν μια γάτα είναι αφοσιωμένη σε εσάς και σας αγαπά άνευ όρων, θα καθίσει στο στήθος σας, θα σας ακουμπήσει το κεφάλι στο μέτωπο, θα πλέξει την ουρά της με το χέρι σας μαζί με την ανάμειξη της μυρωδιάς της με τη δική σας για να σας χαρακτηρίσει ως δική της.

Επιχειρούν να τραβήξουν την προσοχή σας

Ορισμένες γάτες δεν έχουν καμία έννοια του προσωπικού χώρου, θα κάνουν τα πάντα για να τραβήξουν την προσοχή σας, ιδιαίτερα αν εργάζεστε πολλές ώρες ή φροντίζετε πολλά παιδιά ή κατοικίδια.

Ειλικρινά, ποιος μπορεί να αγνοήσει μια γάτα που κάθεται στο στήθος μας τις πρώτες πρωινές ώρες, ίσως η γάτα σας πεινάει, θέλει να παίξει ή να βγει έξω, άλλωστε οι γάτες είναι νυχτερινοί κυνηγοί που δραστηριοποιούνται κυρίως πριν από την ανατολή και τη δύση του ήλιου.

Μην κάνετε το λάθος να σηκωθείτε ή να ταΐσετε τη γάτα σας νωρίς το πρωί, καθώς θα ενισχύσετε ακούσια τη συμπεριφορά αναζήτησης προσοχής, όπου η γάτα σας θα καταφεύγει στο να κάθεται στο στήθος σας κάθε πρωί μέχρι να ικανοποιήσετε τις “απαιτήσεις” της

Τους αρέσει η υφή και η μυρωδιά των ρούχων σας

Οι γατούλες μας απολαμβάνουν ποικίλα είδη υφής, ωστόσο κάθε γάτα έχει μια ξεχωριστή επιλογή του υφάσματος που της αρέσει κάτω από τις πατούσες της. Εξάλλου τα αιλουροειδή αναζητούν την άνεση, το να κάθονται στο στήθος μας δεν προσφέρει μόνο μια καθησυχαστική εμπειρία αφής αλλά μεταφέρει και τη γνώριμη μυρωδιά μας.

Αν η γάτα σας αρχίσει να ζυμώνει το στήθος σας μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, αυτό σημαίνει ότι συσχετίζει την ασφαλή φύση της σχέσης σας με εκείνη της μαμάς της όταν ήταν γατάκι, κάτι που είναι συγκινητικό.

Η γάτα σας είναι ο “θεραπευτής” σας

Αν και αυτό μπορεί να ακούγεται εκπληκτικό, τα τελευταία χρόνια υπάρχει αυξανόμενο επιστημονικό ενδιαφέρον για τα οφέλη των κατοικίδιων ζώων στους ανθρώπους. Αν και οι περισσότερες μελέτες έχουν επικεντρωθεί σε ένα μείγμα ιδιοκτητών σκύλων και γατών, υπάρχουν αρκετές ελπιδοφόρες μελέτες υγείας που έχουν ερευνήσει μόνο αιλουροειδή, οι οποίες διαπίστωσαν τα επακόλουθα οφέλη για την υγεία όταν αλληλεπιδρούν με τους ανθρώπους:

  • Χαμηλότερος καρδιακός ρυθμός
  • Χαμηλότερη αρτηριακή πίεση
  • Μείωση του στρες και ταχύτερη αποκατάσταση κατά τη διάρκεια δοκιμασιών στρες

Επιπλέον, μια πρόσφατη μελέτη με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο διερεύνησε λίγο περισσότερο τις επιδράσεις που έχουν οι γάτες στη φυσιολογική υγεία. Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι η παρουσία του χαϊδέματος μιας γάτας στην αγκαλιά ή στο στήθος σας μπορεί να μειώσει τον καρδιακό σας ρυθμό, συμπεριλαμβανομένης της αρτηριακής πίεσης ως εκ τούτου, πρότεινε ότι η αλληλεπίδραση με τη γάτα σας ενώ βρίσκεται στο θώρακά σας μπορεί να οδηγήσει σε θετικά οφέλη για την υγεία των ανθρώπων που απολαμβάνουν τις γάτες.

Θα πρέπει να μειώσετε το χρόνο που η γάτα βρίσκεται στο στήθος

Όπως μάθαμε υπάρχουν πολλά οφέλη για την υγεία από την ανάπαυση της γάτας στο πάνω μέρος του σώματός μας, ωστόσο θα υπάρξουν φορές που θα πρέπει να μειώσετε το χρόνο γάτα-στο-θώρακα, ιδιαίτερα αν πάσχετε από τις ακόλουθες παθήσεις:

  • Αλλεργίες των κατοικίδιων ζώων
  • Δυσκολίες στην αναπνοή
  • Προβλήματα ύπνου

Επιπλέον, τα μακριά νύχια μπορεί να μοιάζουν με τσίμπημα βελόνας κατά τη διάρκεια των περιπτύξεων ζύμωσης και δεν υπάρχει τίποτα το υγιεινό σε μια γάτα που βρίσκεται έξω, καλυμμένη με χώμα, να κάθεται στο στήθος σας και να θέλει προσοχή.

Για να περιοριστεί στο ελάχιστο η γάτα σας από το να κάθεται ή να κοιμάται στο στήθος σας επενδύστε σε ένα αγκαλιάρικο με επένδυση από catnip και/ή μια λιχουδιά ή τοποθετήστε κοντά ένα αρωματικό μπλουζάκι εμποτισμένο με τη μυρωδιά σας. Εναλλακτικά, πειραματιστείτε με ένα θερμαντικό μαξιλάρι καλυμμένο με μαλλί που μοιάζει με γούνα και ψεκάστε ένα ηρεμιστικό σπρέι στο αγαπημένο τους σημείο.

Τέλος, αν η γάτα σας επηρεάζει τον νυχτερινό σας ύπνο, ασχοληθείτε με διαδραστικό παιχνίδι πριν από τον ύπνο καθώς και δημιουργήστε ένα ειδικό δωμάτιο-καταφύγιο για να κοιμάται η γάτα σας.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top