Γιατί οι γάτες μας «ζυμώνουν»; Η επιστήμη μας δίνει την απάντηση

Χρήσιμα

Μήπως αναρωτιέστε γιατί η γάτα σας έρχεται πάνω σας και σας “ζυμώνει”; Μην αγχώνεστε, καθώς η επιστήμη μας έχει την απάντηση και είναι πολύ πιο απλή από ό,τι περιμέναμε.

Γιατί λοιπόν “ζυμώνουν” οι γάτες;

Εάν τυχαίνει έχετε γάτες (ή έχετε συναντήσει) θα έχετε προσέξει ότι κάνουν μια χαρακτηριστική κίνηση σαν ζύμωμα με τα πόδια τους κάθε φορά που είναι στην αγκαλιά μας ή ετοιμάζονται να κοιμηθούν. Το ρυθμικό ζύμωμα πάνω στην κοιλιά σας ή στο κρεβατάκι της είναι απίστευτα στοργικό και γλυκό αφού δεν βγάζει τα νύχια της και δεν γρατζουνά.

Μερικοί χαριτολογώντας λένε ότι έτσι οι γάτες…”φτιάχνουν κουλουράκια” ή “κάνουν μασάζ στο ποντίκι που έπιασαν”…Φυσικά αυτά δεν ισχύουν. Το ζύμωμα της γάτας έχει τις ρίζες του στα αρχαία…χρόνια, όταν η γάτα ήταν άγρια και έπρεπε να φτιάξει φωλιά. Έτσι, έπρεπε να φτιάξει με τα πόδια της το “κρεβάτι” της, μαλακώνοντας τα χόρτα.

Για το λόγο αυτό, σήμερα οι γάτες επιλέγουν ένα μαλακό μέρος, όπως ένα μαξιλάρι, μια κουβέρτα ή τον καναπέ και ζυμώνουν πριν κοιμηθούν. Ουσιαστικά προετοιμάζουν το…έδαφος του…ύπνου!

Συνήθως, είναι μια ενστικτώδης συμπεριφορά που συνοδεύεται συνήθως και από γουργούρισμα ενώ η γάτα φαίνεται να είναι…στον κόσμο της, απόλυτα γαλήνια και χαδιάρα.

Μολονότι οι γατόφιλοι τείνουν να ερμηνεύουν το ζύμωμα ως τρόπο έκφρασης της αγάπης της γάτας προς εσάς, η αλήθεια είναι ότι αποτελεί τρόπο να οριοθετήσει την περιοχή κυριαρχίας της. Οι γάτες έχουν μαλακά μαξιλαράκια στις πατούσες τους και όταν ζυμώνουν απελευθερώνουν το μοναδικό άρωμα του σώματος τους! Δεν μπορούμε να το μυρίσουμε εμείς όμως στέλνει μήνυμα σε άλλες γάτες (έστω και αόρατες) να μην πλησιάσουν γιατί είναι η δική τους περιοχή…

Κάποιες θηλυκές γάτες ζυμώνουν πριν τον οίστρο για να δείξουν ότι είναι ικανές για ζευγάρωμα. Αυτό συνήθως συνοδεύεται και από…το δυσάρεστο ψέκασμα με ούρα σε όλο το σπίτι, πρόβλημα που λύνεται με την στείρωση.

Καταληκτικά, οι γάτες ζυμώνουν για να εξυπηρετηθούν. Βλέπετε, τα μικρά γατάκια όταν θηλάζουν τη μαμά τους κάνουν τη χαρακτηριστική κίνηση του ζυμώματος στην κοιλιά της μαμάς τους για να ρουφάνε περισσότερο γάλα! Γι’ αυτό μεγαλώνοντας μπορεί να παρατηρήσετε τη γάτα σας να κάνει το ίδιο με την άκρη της…μπλούζας σας ή με το μαξιλάρι, ειδικά όσα έχουν αποχωριστεί τη μητέρα τους νωρίς, όπως τα αδέσποτα.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top