Γιατί ορισμένα σκυλιά έχουν διαφορετικά χρώματα στα μάτια; Χρήσιμες πληροφορίες

Χρήσιμα

Εχετε δει ποτέ σκύλους με δύο διαφορετικού χρώματος μάτια; Εκπληκτικό! Αλλά γιατί συμβαίνει αυτό; Μάθετε όλα όσα θέλατε ποτέ να μάθετε για την ετεροχρωμία.

Την επόμενη φορά που θα συναντήσετε έναν σκύλο με δύο διαφορετικού χρώματος μάτια, μη σταματήσετε να καθαρίσετε τα γυαλιά σας ή να τρίψετε τα μάτια σας. Δεν βλέπετε πράγματα – απλά βρήκατε έναν σκύλο με ετεροχρωμία. Ο όρος προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις ετερό, που σημαίνει “διαφορετικός”, και χρώμα, που σημαίνει “χρώμα”.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Το χρώμα των ματιών ενός σκύλου καθορίζεται από την ποσότητα της μελανίνης που βρίσκεται στην ίριδα. Τα καστανά μάτια υποδηλώνουν υψηλή συγκέντρωση μελανίνης, ενώ τα πράσινα ή μπλε μάτια υποδηλώνουν χαμηλότερη ποσότητα. Οι σκύλοι με δύο διαφορετικού χρώματος μάτια έχουν διαφορετικά επίπεδα μελανίνης σε κάθε μάτι. Η ετεροχρωμία, ωστόσο, μπορεί επίσης να είναι συγκεντρωτική. Δηλαδή, η ίριδα ενός ματιού μπορεί να έχει δύο διαφορετικά χρώματα.

Εάν ένα κουτάβι είχε δύο διαφορετικού χρώματος μάτια όταν γεννήθηκε, τότε η ετεροχρωμία είναι μια γενετική κατάσταση που μεταβιβάστηκε από τη μητέρα και τον πατέρα του.

Ωστόσο, ένας σκύλος μπορεί να αναπτύξει ετεροχρωμία αργότερα στη ζωή του, ως αποτέλεσμα τραυματισμού των ματιών ή μιας πάθησης όπως το γλαύκωμα, ο καταρράκτης, ένα υπανάπτυκτο οπτικό νεύρο ή δυσπλασία του αμφιβληστροειδούς. Εάν συμβαίνει αυτό, φροντίστε να ενημερώσετε τον κτηνίατρο του σκύλου σας προκειμένου να ελέγξει τυχόν υποκείμενες ασθένειες ή προβλήματα που αναπτύσσονται στα μάτια του σκύλου σας.

Τα μπλε μάτια, για παράδειγμα, είτε πρόκειται για το ένα μάτι είτε και για τα δύο, μπορεί να είναι σημάδι κώφωσης στα Δαλματίας.

Για ποιες φυλές είναι πιο συνηθισμένη η ετεροχρωμία;

Ορισμένες φυλές σκύλων έχουν μεγαλύτερη προδιάθεση να εμφανίσουν ετεροχρωμία. Μεταξύ αυτών είναι τα χάσκι της Σιβηρίας, τα αμερικανικά αλεπόσκυλα και οι αυστραλιανοί ποιμενικοί. Εκτός από τους σκύλους, οι γάτες και τα άλογα είναι επίσης επιρρεπή στην ετεροχρωμία. Και, σε μικρότερο βαθμό, η κατάσταση εμφανίζεται και στους ανθρώπους. Έχετε ακούσει ποτέ για τον Ντέιβιντ Μπάουι;


Όπως και οι άνθρωποι, κάθε σκύλος είναι μοναδικός σε εμφάνιση και προσωπικότητα. Οι σκύλοι με δύο διαφορετικού χρώματος μάτια σίγουρα ταιριάζουν σε αυτό το καλούπι. Έτσι, αν ο σκύλος σας έχει ετεροχρωμία, θεωρήστε το ως άλλο ένα στοιχείο που κάνει το κατοικίδιό σας ξεχωριστό. Και να ξέρετε ότι το σκυλάκι σας δεν είναι μόνο του.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top