Οι σκύλοι είναι γνωστό ότι γλείφουν τους ανθρώπους, αλλά τι γίνεται με τις γάτες; Οι γατογονείς συχνά παραπονιούνται ότι οι γάτες τους γλείφουν τα δάχτυλά τους, τα πόδια τους ή ακόμα και τα μαλλιά τους.

Η αίσθηση δεν είναι γενικά ευχάριστη, λόγω των αγκαθωτών ακίδων στη γλώσσα της γάτας, που αφήνει την αίσθηση αρκετά τραχιά. Γιατί λοιπόν οι γάτες γλείφουν τους ανθρώπους; Αποδεικνύεται ότι υπάρχουν διάφοροι λόγοι.

Φυσιολογική συμπεριφορά

Πρέπει πρώτα να προσδιορίσουμε τι είναι φυσιολογική και τι μη φυσιολογική συνήθεια για μια γάτα να γλείφει. Οι γάτες είναι μερικές από τους πιο απαιτητικούς περιποιητές εκεί έξω. Στην πραγματικότητα, είναι τόσο καλές σε αυτό που οι περισσότερες γάτες κατοικίδιων ζώων σπάνια, αν ποτέ, χρειάζονται μπάνιο αν είναι καλά στην υγεία τους. Η περιποίηση εξυπηρετεί ποικίλες λειτουργίες για την υγεία και την ευημερία μιας γάτας.

Λόγοι υγείας για την περιποίηση:

  • Η περιποίηση διατηρεί το τρίχωμα καθαρό και στεγνό.
  • Διαχέει γύρω από τα φυσικά έλαια από το δέρμα της γάτας, περιποιώντας το τρίχωμα.
  • Η περιποίηση απομακρύνει τα παράσιτα. Οι γάτες είναι τόσο καλές σε αυτό που μπορεί να είναι δύσκολο να βρείτε στοιχεία για ορισμένα παράσιτα, όπως οι ψύλλοι. Συχνά πρέπει να ψάχνουμε για πράγματα όπως η βρωμιά των ψύλλων, αντί για τους πραγματικούς ψύλλους, για να επιβεβαιώσουμε την παρουσία τους.
  • Το γλείψιμο έχει επίσης μια λειτουργία δροσίσματος. Οι γάτες δεν ιδρώνουν και επίσης δεν λαχανιάζουν όπως οι σκύλοι για να αποβάλλουν τη θερμότητα (το λαχάνιασμα των γατών μπορεί να είναι σημάδι σοβαρής δυσφορίας ή ασθένειας). Το γλείψιμο εφαρμόζει υγρασία στο τρίχωμα και όταν αυτή εξατμίζεται παρέχει ένα δροσιστικό αποτέλεσμα για τη γάτα.

Κοινωνικοί λόγοι για τον καλλωπισμό:

  • Το να γλείφει η μία γάτα την άλλη ονομάζεται allogrooming. Αυτή είναι μια πολύ πιο συνηθισμένη συμπεριφορά μεταξύ οικείων γατών παρά μεταξύ ξένων. Η παρατήρηση αυτής της συμπεριφοράς μεταξύ των γατών σε ένα νοικοκυριό παρέχει πληροφορίες για τις κοινωνικές σχέσεις μεταξύ τους. Συμβαίνει πιο συχνά γύρω από το κεφάλι, το λαιμό και τα αυτιά. Οι γάτες έχουν παρατηρηθεί να αλλοτριώνονται και σε άλλα είδη, όπως σκύλους, άλογα και κουνέλια, μεταξύ άλλων.
  • Το γλείψιμο παρέχει τη διανομή της μυρωδιάς μεταξύ των γατών. Η μυρωδιά είναι ένας κρίσιμος τρόπος με τον οποίο οι γάτες αναγνωρίζουν τα άλλα μέλη της κοινωνικής τους ομάδας. Αυτή η κατανομή της μυρωδιάς μπορεί επίσης να βοηθήσει στη δημιουργία και ενίσχυση κοινωνικών δεσμών μεταξύ των γατών ή μεταξύ της γάτας και ενός άλλου ζώου.

Ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια

Ακόμη και αν η γάτα σας σας γλείφει για φυσιολογικούς λόγους, μπορεί να γίνει ενοχλητική ή ακόμη και επικίνδυνη. Η μυρωδιά των προϊόντων που χρησιμοποιούνται στα μαλλιά ή το δέρμα σας μπορεί να προσελκύσει τη γάτα σας και να τη δελεάσει να σας γλείψει. Τα συστατικά σε αυτά τα προϊόντα δεν είναι πάντα ασφαλή για τις γάτες ή θα μπορούσαν να προκαλέσουν ερεθισμό στο γαστρεντερικό τους σύστημα.

Δύο κοινά συστατικά που βρίσκονται σε ορισμένες τοπικές κρέμες και είναι τοξικά για τις γάτες είναι τα ΜΣΑΦ (μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα) και τα οιστρογόνα. Είναι σημαντικό να είστε ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι σχετικά με το αν η γάτα σας έχει πρόσβαση στο να γλείψει ενδεχομένως αυτά τα προϊόντα και να αποτρέψετε αυτό το ενδεχόμενο.

Οι γάτες μερικές φορές γλείφουν τρίχες και τις καταπίνουν. Αυτό είναι επίσης ανησυχητικό, επειδή οι τρίχες μπορεί να συσσωρευτούν στο εντερικό σύστημα και να οδηγήσουν σε απόφραξη του ουροποιητικού συστήματος.

Το γλείψιμο θα μπορούσε να είναι σημάδι γαστρεντερικού προβλήματος, το οποίο δεν είναι ασυνήθιστο στις γάτες. Από την άποψη της ψυχικής υγείας, το γλείψιμο μπορεί να είναι μια συμπεριφορά αναζήτησης προσοχής ή ακόμη και μια συμπεριφορά που εκτελείται λόγω άγχους ή στρες. Το άγχος και το στρες είναι οι λιγότερο συνηθισμένοι λόγοι για το γλείψιμο, οπότε ο αποκλεισμός άλλων πιθανοτήτων είναι πάντα το καλύτερο μέρος για να ξεκινήσετε.

Όπως συμβαίνει με οποιαδήποτε συμπεριφορά, όταν υπάρχει μια ξαφνική αλλαγή ή όταν πραγματοποιείται με υπερβολική συχνότητα ή ένταση, μπορεί να είναι ένδειξη ότι κάτι άλλο συμβαίνει. Σε αυτή την περίπτωση, η πρώτη στάση θα πρέπει να είναι στο γραφείο του κτηνιάτρου σας για να βεβαιωθείτε ότι η γάτα σας είναι καλά στην υγεία της.

Τι να κάνετε αν η γάτα σας σας γλείφει

Αν θέλετε να σταματήσετε τη γάτα σας να σας γλείφει, η καλύτερη προσέγγιση είναι να γίνετε απίστευτα βαρετοί. Αυτό μπορεί να ακούγεται ανόητο, αλλά αυτή η προσέγγιση λειτουργεί πολύ καλά. Ο λόγος είναι ότι πολλές συμπεριφορές της γάτας ενισχύονται ακούσια από τα μέλη της οικογένειάς τους, γεγονός που προκαλεί τη συμπεριφορά να συμβαίνει πιο συχνά.

Το να διώχνετε τη γάτα σας, να τη χαϊδεύετε και να της μιλάτε μπορεί να είναι κάτι που ανταμείβει τη γάτα σας. Από την άλλη πλευρά, οι δυσάρεστες τιμωρίες μπορούν επίσης να επιδεινώσουν το πρόβλημα. Πράγματα όπως το να φωνάζετε στη γάτα σας, να χρησιμοποιείτε μπουκάλι ψεκασμού ή οποιοδήποτε είδος σωματικής επίπληξης έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να οδηγήσει σε επιθετικότητα και δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούνται.

Το να είστε πολύ βαρετοί είναι συνήθως πιο αποτελεσματικό. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να απομακρυνθείτε τελείως από τη γάτα σας όταν αρχίζει να σας γλείφει. Συχνά, ο καλύτερος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να σηκωθείτε και να απομακρυνθείτε χωρίς να κοιτάτε, να μιλάτε ή να αγγίζετε τη γάτα σας κάθε φορά που αρχίζει να σας γλείφει.

Οι γάτες μαθαίνουν πολύ γρήγορα και δεν θα χρειαστεί πολύς χρόνος μέχρι να καταλάβουν ότι το να σας γλείφουν δεν τους εξασφαλίζει καμία μορφή προσοχής.

Να θυμάστε ότι το γλείψιμο είναι μια παραλλαγή μιας φυσιολογικής συμπεριφοράς για τις γάτες. Οι στοματικές συμπεριφορές, όπως το γλείψιμο, το μάσημα και το πιπίλισμα, είναι ένας φυσικός τρόπος για τις γάτες να εξερευνούν τον κόσμο γύρω τους. Η εξασφάλιση ότι η γάτα σας έχει πολλές διεξόδους τόσο για σωματική όσο και για πνευματική δραστηριότητα μπορεί να συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στη μείωση ανεπιθύμητων συμπεριφορών όπως το γλείψιμο.

Ενδεικτικές επιλογές για τη μείωση του γλειψίματος

Ο όρος εμπλουτισμός εμφανίζεται ξανά και ξανά όταν συζητάμε για ανεπιθύμητες συμπεριφορές και για τη δημιουργία της καλύτερης ποιότητας ζωής για τις γάτες κατοικίδιων ζώων. Υπάρχει ένας καλός λόγος γι’ αυτό – λειτουργεί!

Οποιοσδήποτε εμπλουτισμός είναι καλός, αλλά στην περίπτωση του γλείψιμου μπορεί να είναι πιο χρήσιμο να τους δώσετε κατάλληλες επιλογές για να χρησιμοποιήσουν το στόμα τους. Τα παιχνίδια παζλ τροφής είναι πολύ δημοφιλή και δεν υπάρχει σχεδόν κανένα όριο τόσο στα προϊόντα προς πώληση όσο και στις διαθέσιμες επιλογές για το “κάνε το μόνος σου”.

Τα παζλ φαγητού κάνουν τη γάτα σας να σκέφτεται και να επιλύει προβλήματα. Μπορούν να κάνουν τη γάτα σας να κινείται περισσότερο και επιτρέπουν επίσης στις γάτες ένα καλό μέρος για να εστιάσουν το γλείψιμο ή άλλες στοματικές συμπεριφορές.

Τα παζλ τροφής δεν είναι όμως οι μόνες επιλογές. Στις γάτες μπορεί να αρέσει το μάσημα ασφαλών φυτών, όπως το γρασίδι για γάτες. Διατίθενται μασούρια από ασημένιο αμπέλι ή άλλα ξύλα που αρέσουν στις γάτες. Ακόμα και τα μαλακά κόκαλα μάσησης που έχουν σχεδιαστεί για κουτάβια μπορεί να είναι ευχάριστα για ορισμένες γάτες. Φροντίστε να επιβλέπετε τη γάτα σας με αυτά τα αντικείμενα για να βεβαιωθείτε ότι δεν προσπαθεί να τα καταπιεί ολόκληρα ή σε κομμάτια.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr