Γιατί τα σκυλιά τινάζουν και κουνάνε τα παιχνίδια τους; 2 πιθανοί λόγοι

Χρήσιμα

Μια από τις χαρές του να είσαι ιδιοκτήτης κατοικίδιου ζώου είναι να παίρνεις στο σκύλο σου ένα νέο βελούδινο ή τρισδιάστατο παιχνίδι και να τον βλέπεις να παίζει μαζί του. Είτε πηδάνε, είτε πετούν, είτε τραβάνε, είτε τεμαχίζουν ένα παιχνίδι, είναι χαριτωμένο να το βλέπεις.

Αλλά γιατί τα σκυλιά κουνάνε τα παιχνίδια τους; Μάθετε τους δύο πιθανούς λόγους για τους οποίους ο σκύλος σας επιδίδεται σε αυτή τη συμπεριφορά.

Οι 2 λόγοι για τους οποίους οι σκύλοι κουνάνε τα παιχνίδια τους

1. Φυσικό ένστικτο
Οι σκύλοι βρίσκονται δίπλα στον άνθρωπο εδώ και περίπου 30.000 χρόνια. Παρόλο που εξελίχθηκαν ώστε να μην χρειάζεται πλέον να κυνηγούν και να σκοτώνουν την τροφή τους, το ένστικτο αυτό είναι ζωντανό και υγιές στα περισσότερα εξημερωμένα σκυλιά. Όλες οι «χαριτωμένες» συμπεριφορές που επιδεικνύει ο σκύλος σας όταν παίζει με ένα παιχνίδι -το τραβάει, το κουνάει βίαια ή ξεσκίζει το τσίχλα- είναι όλες εκδηλώσεις της «ακολουθίας θανάτου» που ολοκληρώνουν τα σκυλιά για να συλλάβουν τη λεία τους στη φύση.

Θυμηθείτε, προτού οι σκύλοι έχουν κροκέτες που παραδίδονταν μέσω μπολ μία ή δύο φορές την ημέρα (μια πρακτική που ξεκίνησε γύρω στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο), βασίζονταν στο κυνήγι και στα περιστασιακά κοινά αποφάγια στο τραπέζι. Τους άφηναν να κυνηγήσουν, να καταδιώξουν και να εξουδετερώσουν το θήραμα πριν το φάνε. Το βίαιο κούνημα έχει σχεδιαστεί για να σκοτώσει γρήγορα ή να ακινητοποιήσει το θήραμα, σπάζοντας το λαιμό του.

Ορισμένα σκυλιά έχουν εκτραφεί επιλεκτικά για να εξαλείψουν την τελική φάση της συμπεριφοράς, την πραγματική θανάτωση. Για παράδειγμα, τα σκυλιά βοσκής πρέπει να καταδιώκουν και να κυνηγούν για να μετακινούν τα ζώα, αλλά δεν επιτίθενται. Τα ριτρίβερ και τα πόιντερ μπορούν να εντοπίζουν και να αρπάζουν το θήραμα, αλλά μαθαίνουν να είναι ευγενικά ώστε να μην κάνουν ζημιά στο θήραμα για τον κυνηγό. Άλλες φυλές που χρησιμοποιούνται ακόμα για το κυνήγι μικρών θηραμάτων, όπως τα ποντίκια που χρησιμοποιούνται σε αγροκτήματα, μπορούν να ολοκληρώσουν τη σειρά θανάτωσης, οπότε είναι καλά στο να «σκοτώνουν» τα παιχνίδια τους.

Μπορεί να είναι ανησυχητικό να βλέπετε τον σκύλο σας να κουνάει και να σκίζει αυτό το χαριτωμένο βελούδινο παιχνίδι, αλλά να είστε σίγουροι ότι πρόκειται για μια φυσική και υγιή συμπεριφορά. Τα σκυλιά δεν χρειάζεται πλέον να κυνηγούν για τροφή, αλλά αυτή η παρόρμηση δεν εξαφανίζεται. Το τρίξιμο ενός παιχνιδιού μιμείται τον ήχο ενός ταλαιπωρημένου θηράματος και τα σκυλιά λατρεύουν να το καταστρέφουν. Αφού σταματήσει το τσίριγμα, το ζώο είναι «νεκρό» και συχνά το ξεκοιλιάζουν ξεριζώνοντας το τσίριγμα και το γέμισμα. Απλά να είστε ευτυχείς που δεν πρόκειται για ζωντανό σκίουρο ή κουνέλι.
2. Βαρεμάρα ή απογοήτευση

Τα περισσότερα κουνήματα παιχνιδιών προέρχονται από απλό ένστικτο, αλλά τα σκυλιά το απολαμβάνουν. Αν ο σκύλος σας βαριέται ή είναι πολύ ενεργητικός, το επιπλέον κούνημα μπορεί να είναι ένας τρόπος να εκτονώσει την υπερβολική ενέργεια και να διασκεδάσει περισσότερο την εμπειρία του παιχνιδιού. Ο σκύλος σας μπορεί επίσης να σκίσει το παιχνίδι, ακόμη και αν η πρόθεσή του δεν είναι να το ξεκοιλιάσει.

Είναι δύσκολο να διακρίνετε τη διαφορά μεταξύ φυσικού ενστίκτου και πλήξης ή απογοήτευσης. Αν ο σκύλος σας απολαμβάνει να σκίζει παιχνίδια, σκεφτείτε αν χρειάζεται περισσότερη άσκηση ή διέγερση σε τακτική βάση. Φυλές με μεγάλη ενέργεια, όπως το Τζακ Ράσελ ή το Border Collie, συνήθως απαιτούν πολύ περισσότερη δραστηριότητα από μια φυλή συντροφιάς όπως το Παγκ.

Εάν ο σκύλος σας έχει άφθονο ενθουσιασμό εκτός των βελούδινων παιχνιδιών, τότε μπορείτε να είστε σίγουροι ότι χρησιμοποιεί απλώς το παιχνίδι ως υγιή διέξοδο για τη φυσική του ορμή για θήραμα. Απλώς προμηθευτείτε πιο ανθεκτικά παιχνίδια για να το κάνετε πιο δύσκολο.

Αποτελεί πρόβλημα η ορμή για θήραμα;

Τα σκυλιά που κουνάνε βίαια τα παιχνίδια τους απλώς διασκεδάζουν με τον τρόπο που το κάνουν τα σκυλιά. Οι φυλές με υψηλή ορμή για θήραμα μπορεί, ωστόσο, να εμφανίζουν και άλλες συμπεριφορές, όπως:

  • Κυνηγούν άλλα κατοικίδια ζώα, όπως σκύλους και γάτες
  • Κυνηγούν άγρια ζώα όπως σκίουρους
  • Περικυκλώνουν ανθρώπους ή κατοικίδια ζώα
  • Σκάψιμο στην αυλή
  • Κυνηγούν αυτοκίνητα, ποδήλατα και παιδιά
  • Παρακολούθηση και κυνήγι πουλιών
  • Σύλληψη και θανάτωση μικρών ζώων

Ορισμένες φυλές έχουν απλά μεγάλη επιθυμία για θήραμα, οπότε πρέπει να διαχειριστείτε τη συμπεριφορά τους – δεν μπορεί να θεραπευτεί. Τα παιχνίδια και οι δραστηριότητες που παρέχουν διέξοδο στη θηρευτική ορμή του σκύλου σας, όπως τα παιχνίδια με τσίχλα και τα δολώματα, είναι μεγάλη βοήθεια.

Ωστόσο, αν η ορμή του σκύλου σας για κυνήγι κλιμακωθεί σε σημείο που να τρομάζει ή να βλάπτει τα άλλα κατοικίδια ζώα του σπιτιού σας, τα παιδιά ή τους ανθρώπους γύρω σας, αυτό μπορεί να γίνει πρόβλημα. Οι σκύλοι μπορεί επίσης να κολλήσουν τόσο πολύ σε έναν στόχο ώστε να δραπετεύσουν από την αυλή σας, να σπάσουν τα λουριά ή να φύγουν πίσω από ένα ζώο. Αυτό είναι επικίνδυνο όχι μόνο για τον στόχο τους αλλά και για τους ίδιους, καθώς ένας σκύλος μπορεί να αποκτήσει μονοσήμαντο μυαλό και να πέσει στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας ή σε άλλες επικίνδυνες καταστάσεις. Τα σκυλιά μπορεί επίσης να αγχωθούν αν θέλουν να παραμονεύσουν και να κυνηγήσουν αλλά δεν μπορούν.

Ο περιορισμός αυτών των συμπεριφορών απαιτεί ένα συνδυασμό διαχείρισης με τη διδασκαλία του ελέγχου των παρορμήσεων του σκύλου σας. Η διδασκαλία σταθερών εντολών όπως «άφησέ το» και η εξάσκηση της ανάκλησης μπορούν να διακόψουν την ακολουθία θανάτου πριν ο σκύλος σας μπορέσει να την ολοκληρώσει. Ακόμα, πρέπει να παρέχετε πολλές ασφαλείς δραστηριότητες οδήγησης θηράματος που επιτρέπουν στο σκύλο σας να ασκεί αυτά τα ένστικτα με κατάλληλο και ασφαλή τρόπο.

Συμπέρασμα

Οι αρπακτικές συμπεριφορές, όπως το κούνημα και το σκίσιμο παιχνιδιών, είναι διασκεδαστικές για το σκύλο σας. Αν και δεν υπάρχει τίποτα κακό με αυτή τη συμπεριφορά από μόνη της, αν παρατηρήσετε ότι ο σκύλος σας έχει κολλήσει υπερβολικά σε συμπεριφορές και στόχους θηράματος, όπως άλλα ζώα, παιδιά ή οχήματα, είναι σημαντικό να παρέμβετε και να τον διδάξετε πώς να ασχολείται με τις αρπακτικές συμπεριφορές με κατάλληλους τρόπους.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top