Η επιστήμη μίλησε: Δάγκωμα ή μάσημα, Πως θα σταματήσει η κακία συνήθεια; Οδηγός και χρήσιμες συμβουλές απαλλαγής

Χρήσιμα

Πιθανόν να έχετε αναρωτηθεί κάποια στιγμή: “Γιατί το κουτάβι μου μασάει;” ή “Τι μπορώ να κάνω για να το σταματήσω να μασάει;”. Το μάσημα είναι ένα φυσιολογικό και συνηθισμένο μέρος της ζωής του κουταβιού. Είναι σημαντικό να μάθετε στο κουτάβι σας τι μπορεί και τι δεν μπορεί να μασάει.
Τα κουτάβια αρχίζουν να μασάνε πολύ νωρίς στη ζωή τους. Όπως και τα ανθρώπινα κουτάβια, συνηθίζουν να μασάνε διάφορα αντικείμενα για να ανακουφίζονται από τη δυσφορία μέχρι να βγουν τα δόντια τους.

Δάγκωμα  και μάσημα: Από τι πηγάζει αυτή η συμπεριφορά;

Πολλά σκυλιά προτιμούν επίσης να χρησιμοποιούν τα δόντια και το στόμα τους παρά τις πατούσες τους για να πιάσουν αντικείμενα. Αυτή η συμπεριφορά, όπως και πολλές άλλες, ξεκινάει καθώς τα νεαρά σκυλιά αρχίζουν να εξερευνούν.
Τα δαγκώματα των κουταβιών μπορεί να είναι χαριτωμένα ή παιχνιδιάρικα στην αρχή, αλλά καθώς μεγαλώνει τα μικροσκοπικά του δόντια μετατρέπουν το δάγκωμα σε κάτι πιο επώδυνο. Τα δόντια των κουταβιών είναι τόσο κοφτερά που τα σκυλιά συχνά δεν γνωρίζουν πόσο δαγκώνουν. Έτσι, η εμπειρία της ανατροφής ενός κουταβιού αρχίζει όταν ο σκύλος σας σας δαγκώνει και σας προκαλεί ελαφρύ τραυματισμό. Περιττό να πούμε ότι αυτή η συμπεριφορά είναι ανεπιθύμητη για τον άνθρωπο, ειδικά ως ενήλικας.

Πιθανόν να θέλετε να μάθετε πώς να σταματήσετε αυτή τη συμπεριφορά, έτσι δεν είναι; Ακολουθούν ορισμένα βήματα που θα σας βοηθήσουν να περιορίσετε αυτή τη συμπεριφορά δαγκώματος.

Αναστείλετε το δάγκωμα

Το πρώτο βήμα για να σταματήσει αυτή η ενοχλητική συμπεριφορά είναι να εμποδίσετε αυτή την συμπεριφορά. Τα κουτάβια όταν παίζουν με άλλα σκυλιά ή άλλα κουταβάκια είναι πολύ φυσιολογικό να δαγκώνουν. Αυτή όμως η πρακτική μπορεί να μετατραπεί σε οδυνηρό δάγκωμα. Όταν το κάνει αυτό ο σκύλος σας, το κουτάβι θα κάνει έναν ήχο που θα το κάνει να αντιληφθεί πως πρέπει να το απελευθερώσει.
Οι άνθρωποι μπορούν να παραδειγματιστούν και να εκμεταλλευτούν αυτή την συμπεριφορά για να σταματήσουν το κουτάβι από το να δαγκώσει και να του διδάξουν τι είναι αποδεκτό και τι όχι.
Όταν ένα κουτάβι κολλάει στο χέρι ή το δάχτυλό σας πολύ σκληρά, αφήστε το χέρι σας να κουνηθεί και μιμηθείτε τον ήχο που φωνάζει. Όταν το κουτάβι απελευθερώσει, αγνοήστε την για 10 έως 20 δευτερόλεπτα και μετά συνεχίστε το παιχνίδι .
Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι εάν τραβήξετε το δάκτυλό σας ή το χέρι σας μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα – ο σκύλος έχει ένστικτα κυνηγού και αυτό μπορεί να επιδυνώσει το πρόβλημα.
Εάν ο ήχος – η κραυγή δεν λειτουργήσει, μπορείτε να την αντικαταστήσετε με ένα δυνατό «Οο» ή να χρησιμοποιήσετε ένα αρνητικό λεκτικό μέσον.
Μην επαναλάβετε τη διαδικασία ακινητοποίησης περισσότερο από τρείς φορές σε διάστημα 15 λεπτών. Εάν φτάσετε σε αυτό σημείο ήρθε η ώρα για ένα διάλλειμα. Ο στόχος είναι να διδάξετε στον σκύλο σας πως μπορεί να συνεχίσει να παίζει ευγενικά και να σταματήσετε όταν το παιχνίδι και το δάγκωμα γίνεται τραχύ. Μόλις περιορίσετε τα μεγάλα δαγκώματα, μπορείτε να συνεχίσετε αυτή την διαδικασία για τα μικρότερα, μέτρια δαγκώματα του. Στο τέλος ο σκύλος σας θα πρέπει να είναι σε θέση να καταλάβει πότε είναι εντάξει να χρησιμοποιεί το στόμα του και τι πρέπει να δαγκώνει.

Ανακατεύθυνση

Εάν θέλετε να μάθετε στον σκύλο σας πως το δάγκωμα του ανθρωπίνου δέρματος δεν είναι αποδεκτό , πιθανότατα θα θελήσετε να χρησιμοποιήσετε τη μέθοδο ανακατεύθυνσης. Αυτή η μέθοδος προτείνει όταν ο σκύλος σας πάει να σας δαγκώσει ή ανοίγει το στόμα του να αποφύγετε την επαφή και να του δώσετε μια λιχουδιά ή να κυματίσετε το αγαπημένο του παιχνίδι, για να δαγκώσει και να παίξει με αυτό.
Επίσης μπορείτε να ικανοποιήσετε την επιθυμία του σκύλου σας για χρήση του στόματός του με παιχνίδια που δεν απαιτούν επαφή, όπως το να φέρει κάτι ή διελκυστίνδα. Λάβετε υπόψιν σας πως το παιχνίδι δεν πρέπει να γίνεται επιθετικό. Φυσικά είναι μια καλή ευκαιρία να διδάξετε στον σκύλο σας την εντολή «άφησέ το» για να μπορείτε να αφαιρείτε από το στόμα του αντικείμενα και παιχνίδια χωρίς να γίνεται το δάγκωμα ακόμα πιο επιθετικό και κτητικό.

Απόσπαση

Εκτός από τα χέρια σας, το κουτάβι είναι πιθανό να μασήσει διάφορα πράγματα από το περιβάλλον του. Αυτό γίνεται κυρίως από περιέργεια. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να διδάξετε στον σκύλο σας να μην μασάει τα έπιπλα του σπιτιού σας. Φροντίστε να το κρατάτε απασχολημένο με άλλα αντικείμενα, όπως ασφαλή παιχνίδια για μάσηση που θα το κρατήσουν ενεργό και κεφάτο.
Αυτά τα παιχνίδια πρέπει να επιλέγονται με το επίπεδο μάσησης και καταστροφής του σκύλου σας. για παράδειγμα για έναν σκύλο που δαγκώνει πολύ ένα λούτρινο παιχνίδι δεν θα αντέξει περισσότερο από δύο λεπτά – έτσι μπορείτε να προμηθευτείτε παιχνίδια από καουτσούκ ή σκληρό πλαστικό.
Το κρυφτό είναι επίσης μια δραστηριότητα που θα κρατήσει τον σκύλο σας απασχολημένο και θα τον διεγείρει νοητικά. Θα του αποσπάσει την προσοχή για μερικές ώρες – ανάλογα το πόσες λιχουδιές έχετε κρύψει – και θα ικανοποιηθεί λαμβάνοντας την λιχουδιά που μοχθησε να βρει.
Μια τελική επιλογή για την απόσπαση της προσοχής του κουταβιού σας είναι να κανονίσετε έναν χρόνο παιχνιδιού για το σκυλί σας με άλλα κουτάβια ή εμβολιασμένους ενήλικους σκύλους. Αυτό όχι μόνο θα σας βοηθήσει να την κοινωνικοποιήσετε με άλλα σκυλιά, αλλά και αυτά τα σκυλιά θα βοηθήσουν επίσης στη διαδικασία διδασκαλίας του κουταβιού σας όταν ένα δάγκωμα είναι πολύ σκληρό.

Αναχαίτιση

Υπάρχουν διάφορα προϊόντα που έχουν σχεδιαστεί για να εμποδίζουν τα σκυλάκια να μασούν ή να γλείφουν αντικείμενα. Αυτά τα προϊόντα έχουν στόχο να δημιουργήσουν μια δυσάρεστη γεύση στο στόμα του σκύλου σας κάθε φορά που γλείφει ή μασάει ένα ακατάλληλο αντικείμενο. Αυτά τα σπρέι όμως δεν είναι τόσο ικανά να κρατήσουν και να διακόψουν την μάσηση των αντικειμένων, απλά ψεκάζοντάς τα πάνω σε αντικείμενα.

Υπάρχουν δύο πολύ σημαντικά βήματα για τη χρήση τους για εκπαίδευση:

Αρχικά πρέπει να συσχετίσετε την μυρωδιά και την γεύση τους με ένα άρωμα μόνο ώστε ο σκύλος σας να κρατηθεί μακριά του. Μπορείτε να βάλετε λίγο βαμβάκι ή χαρτί ποτισμένο με αυτό το υγρό στο στόμα του σκύλου σας. εκείνος θα το φτύσει αμέσως. Αφού το φτύσει αφήσετε τον να συσχετίσει την μυρωδιά, το προϊόν και την γεύση με κάτι δυσάρεστο.
Το δεύτερο βήμα είναι να το χρησιμοποιείται συχνά κατά την διαδικασία της προπόνησης. Για να λειτουργήσει το δεύτερο βήμα, βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας δεν έχει πρόσβαση σε νερό για έως και μία ώρα- αλλά όχι παραπάνω- μετά από επαφή με το προϊόν. Αυτό είναι κάπως δυσάρεστο αλλά ο σκύλος θα μάθει ότι δεν μπορεί να απαλλαγεί γρήγορα από αυτή την γεύση και αυτό θα γίνει αποτρεπτικό.
Κατά τη διάρκεια της προπόνησης, τοποθετήστε το προϊόν μία φορά την ημέρα σε αντικείμενα που δεν θέλετε να γλείφει ή να μασάει. Συνεχίστε να το κάνετε για τις επόμενες δύο έως τέσσερις εβδομάδες έως ότου το κουτάβι σας σταματήσει να μασάει τα υπάρχοντά σας.

Δάγκωμα αστραγάλου

Το δάγκωμα του κουταβιού δεν συμβαίνει μόνο κατά την διάρκεια του παιχνιδιού. Πολλά σκυλιά γοητεύονται και δείχνουν μια ιδιαίτερη προτίμηση στα πόδια και συγκεκριμένα στους αστραγάλους μας. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για κάποιες φυλές. Το κουτάβι σας μπορεί να ορμάει να δαγκώσει τον αστράγαλό σας ενώ περπατάτε. Για να απογαλακτίσετε το κουτάβι σας από αυτό, βάλτε το αγαπημένο του παιχνίδι στην τσέπη του και αποσπάστε του την προσοχή κουνώντας το.
Μια άλλη επιλογή είναι να το κρατάτε ακίνητο ενώ μασάει το πόδι σας. Όταν το κουτάβι μασάει, δώστε του μια λιχουδιά ή ένα παιχνίδι. Βεβαιωθείτε ότι το ενθαρρύνετε να το κάνει αυτό. Αυτό θα διδάξει στο σκύλο σας τι είναι αποδεκτό και τι είναι καλό όταν συμβαίνει κάτι κακό ή ακατάλληλο.

Το δάγκωμα είναι φυσιολογική συμπεριφορά για τα κουτάβια, αλλά ανεπιθύμητη και συχνά επώδυνη για τους ανθρώπους. Να θυμάστε ότι τα περισσότερα σκυλιά που δίνονται στα καταφύγια από τους ιδιοκτήτες τους είναι ηλικίας μεταξύ 18 μηνών και δύο ετών. Σε αυτή τη χρονική στιγμή η χαριτωμένη συμπεριφορά γίνεται δυσάρεστη για τους ιδιοκτήτες.
Με τη λήψη αυτών των μέτρων, μπορείτε να αποτρέψετε την κακή συμπεριφορά και να οικοδομήσετε μια υγιή σχέση με τον σκύλο σας καθώς ωριμάζει.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top