Η επιστήμη μίλησε: Γιατί τα κουτάβια είναι ακαταμάχητα χαριτωμένα;

Χρήσιμα

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα κουτάβια είναι χαριτωμένα. Δεν φαίνεται καν να έχει σημασία η φυλή, το μέγεθος ή το χρώμα τους. Εφόσον τα κουτάβια είναι μικρά, χαριτωμένα και παιχνιδιάρικα, είναι εντελώς ακαταμάχητα για τους περισσότερους ανθρώπους. Αλλά πώς μπορεί να εξηγηθεί αυτό, ας δούμε την επιστημονική πλευρά των πραγμάτων!

Τα κουτάβια μας “ξυπνούν” τα ένστικτα φροντίδας και προστασίας
Τα κουτάβια, όπως και τα ανθρώπινα μωρά, έχουν μια “μωρουδικότητα” που λιώνει τις καρδιές μας. Η μωρουδίστικη φύση των κουταβιών πυροδοτεί μια ανταπόκριση φροντίδας που μας κάνει να θέλουμε να τα προστατεύσουμε.

Τα χαρακτηριστικά των κουταβιών που βοηθούν στην πρόκληση αυτού του ενστίκτου:

  • Τα μεγάλα στρογγυλά μάτια
  • Τα μεγάλα μάγουλα
  • Το μικρό πηγούνι

Τα κεφάλια των κουταβιών φαίνονται συνήθως μεγαλύτερα από ό,τι χρειάζεται σε σύγκριση με το υπόλοιπο σώμα τους, πράγμα που φαίνεται να είναι καλό για τους ανθρώπους. Πολλοί φιλόσοφοι, όπως ο Δαρβίνος και ο John Bowlby, θεωρούσαν ότι τα συναισθήματα που βιώνουν όταν βλέπουν κουτάβια και μωρά αποτελούν μέρος του συστήματος προσκόλλησης.

Ενεργοποιούν το σύστημα ανταμοιβής μας

Η θέα ενός κουταβιού αγγίζει τον εγκέφαλό μας σε νευρωνικό επίπεδο και ενεργοποιεί το σύστημα ανταμοιβής μας. Και μόνο που κοιτάμε ένα χαριτωμένο κουτάβι μας κάνει να θέλουμε να ανταμείψουμε τον εαυτό μας με “χνουδωτά συναισθήματα”. Τα χαριτωμένα κουτάβια τείνουν επίσης να προκαλούν συναισθήματα ενσυναίσθησης και καλής θέλησης. Όπως και τα μωρά, θέλουμε να τα κάνουμε να αισθάνονται ασφαλή και άνετα.

Γιατί τα κουτάβια είναι ακαταμάχητα χαριτωμένα; Τι λέει η επιστήμη;

Τα κουτάβια είναι εντελώς ακίνδυνα

Τα χαριτωμένα κουτάβια δεν κάνουν τίποτα για να βλάψουν τον εαυτό τους, οπότε μπορείτε να αισθάνεστε ασφαλείς όταν βρίσκονται κοντά σας. Τα κουτάβια δεν είναι ελκυστικά μόνο εξωτερικά, αλλά και η αθώα συμπεριφορά τους προσθέτει στη χαριτωμενιά τους. Τα κουτάβια είναι αρκετά χαριτωμένα όταν απλά κάθονται εκεί. Αλλά όταν αρχίζουν να παίζουν ή να σκαρφαλώνουν στην αγκαλιά σας, φαίνεται ότι λιώνουν την καρδιά σας ακόμα περισσότερο.

Τα κουτάβια δημιουργήσουν «χαριτωμένη επιθετικότητα» στους ανθρώπους

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Behavioural Neuroscience έχει ως στόχο να προσδιορίσει πώς μας επηρεάζει η “χαριτωμένη επιθετικότητα” όταν βλέπουμε αξιολάτρευτα πλάσματα όπως μωρά και κουτάβια. Βασικά, η μελέτη αποκάλυψε ότι ο εγκέφαλός μας δημιουργεί “χαριτωμένη επιθετικότητα” για να εξουδετερώσει τα υπερβολικά συναισθήματα στοργής που αναπτύσσονται όταν βλέπουμε αυτά τα πλάσματα. Αν ερωτευτούμε ένα χαριτωμένο κουτάβι και δεν το φροντίσουμε, πιθανότατα θα πεθάνει.

Έτσι, η “επιθετικότητα της χαριτωμενιάς” μπαίνει στο παιχνίδι και μας κρατάει σε ισορροπία, ώστε να μην κατακλυζόμαστε από τη χαριτωμενιά και να μπορούμε να επικεντρωθούμε περισσότερο στην πρακτική πλευρά της φροντίδας του κουταβιού. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η “επιθετικότητα χαριτωμενιάς” δεν ισοδυναμεί με το να θέλετε να βλάψετε αυτό που θεωρείτε χαριτωμένο. Ωστόσο, μπορεί να αποδοθεί σε σκέψεις όπως: “Αυτό το κουτάβι είναι χαριτωμένο, μπορώ να το φάω!”. .

Το ότι είναι χαριτωμένα τα βοηθάει να επιβιώσουν

Όταν εξετάσαμε πότε τα κουτάβια είναι πιο ελκυστικά για τους ανθρώπους, δείχνοντάς τους φωτογραφίες διαφορετικών σκύλων, διαπιστώσαμε ότι προτιμούν να βλέπουν σκυλιά σε ηλικία περίπου οκτώ εβδομάδων. Αυτό συμπίπτει με την εποχή που οι μητέρες κουταβιών αρχίζουν να διώχνουν τα κουτάβια τους και να φροντίζουν τον εαυτό τους. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι άνθρωποι ενστικτωδώς γνωρίζουν ότι τα κουτάβια σε αυτή την ηλικία χρειάζονται τη φροντίδα μας για να επιβιώσουν. Έτσι, ίσως είναι ο τρόπος της φύσης να πει ότι τα κουτάβια είναι χαριτωμένα επειδή αν τα φροντίζει ο άνθρωπος, θα επιβιώσουν.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top