Η επιστήμη μίλησε και εξηγεί γιατί αρέσει στις γάτες να κάθονται σε ψηλά μέρη

Χρήσιμα

Έχετε παρατηρήσει ποτέ ότι η γάτα σας αράζει πάντα στο ψηλότερο σημείο; Μάθετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις γάτες και γιατί τους αρέσουν τα ύψη.

Έχετε παρατηρήσει ότι ένα δωμάτιο με ψηλές οροφές μοιάζει μεγαλύτερο; Ανάλογα με το πού μένετε, ο επιπλέον κατακόρυφος χώρος μπορεί να μην υπολογίζεται στα τετραγωνικά μέτρα του σπιτιού και στην αξία του ακινήτου, αλλά στην πραγματικότητα δημιουργεί περισσότερο χώρο. Είτε το αποτιμούμε σε ευρώ είτε όχι, ο κάθετος χώρος είναι κάτι πολύτιμο για τις γάτες. Αυτά είναι καλά νέα, γιατί ακόμη και αν το σπίτι σας είναι μικρότερο από ό,τι θα θέλατε, αυτό δεν σημαίνει ότι η γάτα σας λαχταράει περισσότερο χώρο.

Διαβάστε τους λόγους για τους οποίους αρέσει στις γάτες να κάθονται κάπου ψηλά

Επειδή μπορούν

Οι άνθρωποι γενικά δεν έχουν πρόβλημα να κινηθούν σε οριζόντιο χώρο, αλλά βρίσκουμε τους κάθετους χώρους πιο δύσκολους. Έτσι εφεύραμε πράγματα όπως σκάλες, σκάλες και ανελκυστήρες για να κατακτήσουμε αυτές τις προκλήσεις. Εκτός από τους επίλεκτους αθλητές που διαγωνίζονται σε διαγωνισμούς όπως το American Ninja Warrior, οι άνθρωποι γενικά δεν επιχειρούν να ανέβουν σε ύψη χωρίς τη βοήθεια αυτών των εφευρέσεων. Αλλά ο πιο εκπαιδευμένος ανθρώπινος νίντζα δεν αποτελεί ανταγωνισμό ούτε για την πιο αδρανή γάτα του καναπέ.

Οι γάτες μπορούν να ανέβουν σε ένα δέντρο σχεδόν τόσο εύκολα όσο μπορούν να διασχίσουν μια αυλή. Τα νύχια τους βοηθούν, αλλά μπορούν επίσης να τρέξουν πιο γρήγορα από τους ανθρώπους, δίνοντάς τους μεγαλύτερη ορμή για να καταφέρουν να ανέβουν σε δέντρα πολύ ψηλότερα από οποιονδήποτε παραμορφωμένο τοίχο. Μπορούν να πηδήξουν έξι φορές το μήκος του σώματός τους ή περίπου 8 πόδια με ένα μόνο άλμα.

Στη γάτα μας, τη Μάντι, αρέσει να αράζει στην κορυφή του ψυγείου. Από τη δική μας οπτική γωνία, δεν υπάρχει τίποτα εκεί πάνω, όπως φαγητό ή παιχνίδια, που θα την τραβούσε εκεί. Οπότε γιατί πηδάει εκεί πάνω; Δεν είμαστε σίγουροι, αλλά όταν τη βρίσκουμε εκεί πάνω, μας ρίχνει αυτό το βλέμμα που λέει: “Επειδή μπορώ”.

Λόγω της θέας

Ο Εθνικός Δρυμός San Bernardino διαθέτει επτά πύργους παρατηρητηρίων πυρκαγιάς. Ο σύζυγός μου, ο Μαρκ, και εγώ επισκεφτήκαμε έναν από αυτούς στην ορεινή κοινότητα που συχνάζουμε. Όχι μόνο η θέα έκοβε την ανάσα, αλλά μπορούσες να δεις ολόκληρη την κομητεία από εκεί πάνω, πράγμα ζωτικής σημασίας όταν ψάχνεις για τυχόν σημάδια φωτιάς.

Στις γάτες αρέσει επίσης η θέα από ψηλά. Τους επιτρέπει να παρατηρούν την περιοχή τους, να ξεφεύγουν από κινδύνους και να βλέπουν ποιος βρίσκεται στο περιβάλλον τους, είτε πρόκειται για θήραμα είτε για θηρευτή. Το να μένουν μακριά από τα αρπακτικά τους δίνει την αίσθηση ασφάλειας που χρειάζονται για να κοιμηθούν και να φάνε.

“Η ασφάλεια είναι τόσο σημαντικό πράγμα”, λέει η πιστοποιημένη σύμβουλος συμπεριφοράς γάτας Marilyn Krieger, με έδρα το Redwood City της Καλιφόρνια και συγγραφέας του βιβλίου Naughty No More! Το να είσαι ψηλά και να μπορείς να κοιτάς κάτω, είτε από την κορυφή ενός ράφι βιβλίου είτε από ένα γατοδέντρο, βοηθά τις γάτες να αισθάνονται ασφαλείς, λέει.

Οι γάτες επίσης τοποθετούνται με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι πιο δύσκολο να πέσουν σε ενέδρα. Μια γάτα χρειάζεται διαφορετικούς τρόπους διαφυγής. Το να έχετε μόνο έναν τρόπο να ανεβείτε και έναν τρόπο να κατεβείτε μπορεί να είναι αγχωτικό για τις γάτες σε ένα νοικοκυριό με πολλές γάτες, οπότε όταν τοποθετείτε ένα δέντρο γάτας, βεβαιωθείτε ότι υπάρχουν πολλαπλά σημεία πρόσβασης, λέει η Marilyn.

Η εύρεση θηράματος είναι επίσης προτεραιότητα, λέει, προσθέτοντας ότι οι γάτες μπορούν να δουν και να ακούσουν το θήραμα καθώς και να πάρουν μια εικόνα της περιοχής από ψηλά.

Επειδή είναι ευέλικτες

Το να αράζουν σε διαφορετικά ύψη είναι ένας τρόπος για τις γάτες να ανακοινώνουν ποιος είναι επικεφαλής. Ίσως εκπλαγείτε όταν μάθετε ότι οι γάτες είναι ευέλικτες όσον αφορά αυτή την ιεραρχία. “Δεν είναι στατική”, λέει η Marilyn. “Είναι ένας τρόπος με τον οποίο διατηρούν την ειρήνη”.

Για παράδειγμα, το πρωί μπορεί να βρείτε τη γάτα Α στην κορυφή μιας ψηλής βιβλιοθήκης, ενώ η γάτα Β βρίσκεται στο δέντρο της γάτας σε ένα άλλο δωμάτιο. Το απόγευμα, αλλάζουν θέσεις. Ή αν η γάτα Α δεν αισθάνεται καλά, μπορεί να ξεκουραστεί σε ένα χαμηλότερο ράφι, ενώ η γάτα Β είναι στην κορυφή, λέει.

Ξεκινώντας από την εφηβεία είναι ακόμη πιο σημαντικό να εμφανίζετε πού βρίσκονται σε αυτή την ευέλικτη ιεραρχία, ώστε να μένουν μακριά από καυγάδες. Η παροχή κάθετης επικράτειας σε πολλαπλά επίπεδα είναι εξαιρετικά σημαντική, ιδιαίτερα στο σπίτι με πολλές γάτες, λέει η ίδια.

Τα δέντρα για γάτες, οι βιβλιοθήκες ή τα ράφια που φτιάχνετε μόνοι σας ικανοποιούν τα ένστικτα του γατο-νίντζα σας να πηδάει και να σκαρφαλώνει. Αυτοί οι χώροι δίνουν επίσης τη δυνατότητα στις γάτες να παρατηρούν την επικράτειά τους, ενώ αισθάνονται ασφαλείς. Η αναρρίχηση και το άλμα παρέχουν επίσης την απαραίτητη άσκηση που χρειάζονται οι γάτες. Κανένα σπίτι για γάτες δεν είναι πλήρες χωρίς αυτούς τους κάθετους χώρους όπου οι γάτες μπορούν να αράζουν.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top