Ινδικά χοιρίδια: Αξιολάτρευτα μικρά τρωκτικά – Τα μυστικά για την διατροφή , την υγεία και την φροντίδα τους

ινδικό χοιρίδιο

Τα Ινδικά χοιρίδια ή όπως είναι αλλιώς γνωστά Guinea Pigs είναι άκρως απολαυστικά και γλυκά μικρά τρωκτικά, ιδανική επιλογή για τους ανθρώπους που θέλουν μια συντροφιά στο σπίτι, επιθυμούν να δώσουν αγάπη και φροντίδα αλλά δεν έχουν χρόνο για μακρόσυρτες βόλτες όπως θα έκανα με ένα σκύλο. Επίσης λόγω τους μεγέθους του και της εύκολης φροντίδας τους είναι ιδανικά κατοικίδια για μικρά διαμερίσματα.

Τα ινδικά χοιρίδια ανήκουν στο είδους του τρωκτικού και ευρέως αγαπητά ως εξωτικό ζωάκι. Είναι πολύ φιλικά και υπάκουα. Δεν απαιτούν πολύ χρόνο για τον καθαρισμό και τον καλλωπισμό τους. Μπορείτε να προμηθευτείτε το κλουβί και την τροφή τους από οποιοδήποτε pet shop ή κατάστημα που ασχολείται με την φροντίδα των ζώων.

Προέλευση ονόματος

Στα αγγλικά συναντάται έως Guinea Pigs,αλλά παρόλο που το όνομα τους τους προσδίδει την ονομασία χοίροι δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με το είδος των γουρουνιών. Επίσης δεν κατάγονται από την Γουινέα αλλά θεωρείται ότι προέρχονται από ένα άγριο είδος με καταγωγή της Άνδεις της νότιας Αμερικής. Ωστόσο ούτε η ελληνική μετάφραση δεν σχετίζεται με την καταγωγή τους. Μπορούμε να ανάγουμε την ορολογία ινδικό στο γεγονός ότι τα πρώτα ζωάκια ήρθαν από την Καραϊβική που τότε πίστευαν πως ήταν οι ανατολικές Ινδίες.

ινδικό χοιρίδιο

Ινδικά χοιρίδια: το προφίλ του είδους

Χαρακτηριστικά, ανάλογα με το φύλο και την ηλικία τους οι αγγλικοί όροι συνδέονται στενά με το είδος των γουρουνιών. Συγκεκριμένα τα θηλυκά αποκαλούνται γουρούνες (sows), τα αρσενικά αγριόχοιροι (boars) και τα νεογέννητα ως κουτάβια (pups).
Τα λατρεμένα αυτά ζωάκια ποικίλουν έως προς το τρίχωμά τους και το χρώμα του. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές φυλές με την πιο ευρέως γνωστές τα Αμερικάνικα και τα Περουβιανά. Τα Αμερικάνικα έχουν μαλακό και κοντό τρίχωμα και τα Περουβιανά αρκετά μακρύ τρίχωμα.Υπάρχουν ωστόσο και αρκετές άτριχες φυλές.

Χαρακτηριστικά του είδους:
Ονομασία: Ινδικά χοιρίδια ή Guinea pigs
Επιστημονική ονομασία: Cavia porcellus
Mέγεθος: 10 ίντσες (περίπου 25 εκατοστά)
Ζωή:5 εώς 7 χρόνια, σπάνια κάποια ξεπερνούν τα 10 χρόνια ζωής

ινδικό χοιρίδιο

Η ιδιοσυγκρασία των μικρών μας φίλων

Τα ινδικά χοιρίδια είναι ιδιαιτέρως κοινωνικά ζώα. Θα ήταν ιδανικό να έχετε δύο ώστε να μπορούν να αλληλοεπιδρούν και να μην νιώθουν μοναξιά. Δεν συστήνεται η ιδιαίτερη επαφή με άλλα κατοικίδια ζώα. Εάν έχετε σκύλο ή γάτα καλύτερα να αποφεύγεται την έντονη αλληλεπίδραση μεταξύ τους καθώς μπορεί να τραυματιστούν.
Για παρέα μπορείτε να αποκτήσετε δυο θηλυκά ινδικά χοιρίδια αλλά όχι δύο αρσενικά. Τα αρσενικά μπορεί να γίνουν αρκετά επιθετικά μεταξύ τους και να τραυματιστούν είτε να κάνουν τρομερή φασαρία. Καθώς είναι κοινωνικά αγαπούν τα χάδια και το παιχνίδι. Αναγνωρίζουν τον άνθρωπο που τα φροντίζει και απολαμβάνουν τα χάδια του. Μπορεί να παρατηρήσετε τον ενθουσιασμό τους όταν τα πλησιάσετε για χάδια ή παιχνίδι.

Επιπρόσθετα, απολαμβάνουν την ελευθερία της κίνησης και εκτός κλουβιού. Χρειάζεται λοιπόν να τους δίνεται τον απαραίτητο χρόνο εκτός κλουβιού ώστε να ανακαλύψουν και να εξερευνήσουν αλλά και για να γυμναστούν.
Για να χτίσετε την απαραίτητη σχέση εμπιστοσύνης και να εξασφαλίσετε την αγάπη του χρειάζεται να του αφιερώνεται χρόνο κάθε μέρα. Έτσι ακόμα και εάν το ινδικό χοιρίδιο σας είναι κάπως ντροπαλό θα το κάνετε να νιώσει άνετα ,τουλάχιστον μαζί σας.
Στην αρχή μπορεί να είναι κάπως νευρικό αλλά σπάνια θα προσπαθήσει να σας δαγκώσει. Με την σωστή επαφή και προσοχή θα κάνετε τον τρομαγμένο φίλο σας να σας εμπιστευτεί. ‘Ετσι θα είναι αρκετά ήσυχο όταν θα χρειαστεί να το μετακινήσετε.
Εάν και θεωρούνται αρκετά ήσυχα ζωάκια πολλές φορές κάνουν δυνατούς θορύβους. Δεν χρειάζεται να είναι θόρυβοι και φωνές που προσδίδουν επιθετικότητα ή νεύρα. Μπορεί να φωνάξουν απλά επειδή είναι χαρούμενα ή ενθουσιασμένα με μια λιχουδιά ή το φαγητό τους.
Όπως και τα περισσότερα τρωκτικά έτσι και τα ινδικά χοιρίδια είναι αρκετά ενεργά την νύχτα. Το καλύτερο θα ήταν να μην βρίσκεται το κλουβί τους στο χώρο όπου κοιμάστε, για λόγους υγείας αλλά και για να αποφύγετε την πιθανότητα να σας ξυπνήσουν το βράδυ. Σίγουρα θα πρέπει να συνηθίστε τους μικρούς θορύβους την νύχτα που θα κάνει στο κλουβί του το ζωάκι σας.

ινδικό χοιρίδιο
Στέγαση και κλουβί

Τα ινδικά χοιρίδια μπορεί να είναι αρκετά μικρόσωμα αλλά έχουν ανάγκη από άνεση.
Θα πρέπει να είστε προσεκτικοί στην επιλογή κλουβιού. Στο εμπόριο κυκλοφορούν πολύ μικρά κλουβιά για ινδικά χοιρίδια.
Ανάλογα με την οικονομική σας κατάσταση αλλά και τον αριθμό των ινδικών χοιριδίων που έχετε επιλέξτε ένα κλουβί κατάλληλο για την στέγαση του.

Κατάλληλο θεωρείτε ένα κλουβί 30 με 35 ίντσες για ένα ζωάκι. Εάν έχετε δύο θα αναζητήσετε αντίστοιχα ένα κλουβί 30 έως 50 ίντσες. Το μέγεθος είναι πολύ σημαντικό, εκτός και εάν η παραμονή του στο κλουβί είναι ελάχιστες ώρες την ημέρα. Εάν έχετε τον χρόνο και την όρεξη να αφήνεται το κατοικίδιο σας για πολλές ώρες εκτός κλουβιού να είστε πολύ προσεκτικοί για τις κινήσεις του. Μπορείτε να επιλέξετε και μια μεταλλική περίφραjη ώστε να είναι άνετα αλλά και οριοθετημένο σε συγκεκριμένο χώρο.
Το ύψος του κλουβιού πρέπει να είναι περίπου 18 ίντσες. Το ύψος δεν διαδραματίζει μεγάλο ρόλο στην άνετη ζωή εντός του κλουβιού καθώς τα ινδικά χοιρίδια δεν σκαρφαλώνουν. Επιπλέον, είναι σημαντικό το κλουβί πρέπει να το τοποθετείται σε ένα ήσυχο μέρος μακριά από τους δυνατούς θορύβους που μπορούν να τρομάξουν τον ζωάκι σας.

Επίσης μην το εκθέτεται σε έντονο κι άμεσο ηλιακό φως ή σε σημεία που υπάρχουν καλώδια και ρεύμα. Όπως κάθε τρωκτικό το ινδικό χοιρίδιο θα υποθέσει πως το καλώδιο είναι ρίζα και θα προσπαθήσει να το ροκανίσει. Πρέπει επίσης να δώσετε προσοχή στην βάση του κλουβιού. Προτιμήστε κλουβί με συμπαγή πυθμένα. Συρμάτινοι πυθμένες ή με κενά μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα στα πέλματα του ακόμα και σοβαρούς τραυματισμούς. Μια καλή επιλογή θεωρείται ο πλαστικός πυθμένας.
Εάν προτιμήσετε ξύλινο υπόστρωμα ή κομμάτια ξύλου για το κλουβί μην βάλετε κέδρο ή πεύκο καθώς θα ερεθίσουν το αναπνευστικό του. Εφοδιάστε το κλουβί του με παιχνίδια, πέτρες για ροκάνισμα που θα κάνουν καλό στην υγεία των δοντιών του και φωλιές όπου θα νιώθει ασφαλή. Αναζητήστε τα κατάλληλα προϊόντα για το ζωάκι σας στα καταστήματα pet shop.

Τροφή και νερό

Τα ινδικά χοιρίδια είναι φυτοφάγα ζώα. Χρειάζεται καθημερινά να τους προσφέρετε μεγάλη ποσότητα σε σανό και σε άχυρο. Αυτό θα βοηθήσει τόσο την πέψη τους όσο και την υγεία των δοντιών τους και θα τα αποτρέψει από το να μεγαλώνουν συνεχώς προκαλώντας τους πολλά προβλήματα. Τα ινδικά χοιρίδια έχουν μεγάλη ανάγκη από βιταμίνη C και για αυτό η τροφή τους πρέπει να είναι πλούσια σε αυτή. Μπορείτε να επιλέξετε τροφή pellet που θα είναι εμποτισμένη με βιταμίνη C.
H ποσότητα του φαγητού ποικίλει και για αυτό θα πρέπει να διαβάσετε προσεκτικά την συσκευασία της τροφής.
Tοποθετήστε την την τροφή του κατοικίδιου σας σε ένα κεραμικό μπολ παρά σε ένα πλαστικό ώστε να μην είναι εύκολο να το αναποδογυρίσει.

ινδικό χοιρίδιο

H καθημερινή του διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει εκτός από σανό και άχυρο ποικιλία σε φρούτα και λαχανικά. Tόσο το φαγητό του όσο και τα φρούτα και τα λαχανικά θα πρέπει να ανανεώνονται καθημερινά. Mπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε: λάχανο, καρότα, ακτινίδια ή βατόμουρα που δεν θα ξεπερνούν το 10% της συνολικής του τροφής την ημέρα.
Aποφύγετε τις λιχουδιές που είναι πλούσιες σε ζάχαρη ή ακόμα και τα ζαχαρούχα φρούτα.
Η καθημερινή και εύκολη πρόσβαση στο νερό είναι πολύ σημαντική για το ινδικό χοιρίδιο. Θα πρέπει να έχει πρόσβαση σε νερό τόσο σε μπουκάλια που θα τοποθετούνται γύρω από το κλουβί του, όσο και σε δοχεία με νερό. Πρέπει να εξασκήσετε το ζωάκι σας ώστε να πίνει νερό κυρίως από τα μπουκάλια που δεν δύναται να μολυνθεί ή να χυθεί το νερό.
Για τις ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες του ινδικού χοιριδίου σας ρωτήσετε τον κτηνίατρο σας.

Υγεία

H σωστή διατροφή είναι πολύ σημαντική ώστε να αποφύγετε ασθένειες όπως είναι του σκορβούτο. Tο σκορβούτο αφορά στην έλλειψη βιταμίνης C και έχει συμπτώματα όπως ανορεξία ή ούλα που αιμορραγούν. Eπίσης η σωστή διατροφή θα βοηθήσει στο να διατηρηθούν τα δόντια του ινδικού χοιριδίου σας στο ιδανικό μέγεθος. μία διατροφή χωρίς πολύ σανό μπορεί να προκαλέσει τόσο την ανάπτυξη των δοντιών του όσο και γαστρεντερικά προβλήματα .

Πολλές φορές τα ινδικά χοιρίδια αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα μάτια τους. Ειδικότερα ,συχνά συμβαίνει να γρατζουνίσουν τα μάτια τους με ένα κομμάτι άχυρο και να αναπτύξουν έλκος κερατοειδούς. Κάτι τέτοιο θα το αντιμετωπίσετε μόνο με την κτηνιατρική παρέμβαση.Εάν παρατηρήσετε τα μάτια του κόκκινα, θολά, πρησμένα ή με κρούστα γύρω τους επικοινωνήστε άμεσα με τον κτηνίατρο καθώς οι οφθαλμικές λοιμώξεις είναι πολύ συχνές κυρίως όταν υπάρχουν ανθυγιεινές συνθήκες διαβίωσης.

ινδικό χοιρίδιο

Αγορά

Πριν αγοράσετε ένα ινδικό χοιρίδιο βεβαιωθείτε ότι ο κανονισμός της πολυκατοικίας σας επιτρέπει τα ζώα. Ινδικά χοιρίδια μπορείτε να αναζητήσετε στα pet shop αλλά προτιμήστε ένα κτηνοτρόφο.
Πριν την απόκτηση ενός ειδικού εγχειριδίου ρωτήστε τον κτηνοτρόφο ή το κατάστημα που θα πάρετε το ζωάκι σχετικά με την υγεία του, την προσωπικότητα του αλλά και την φυλή του. Βεβαιωθείτε επίσης ότι τα αρσενικά από τα θηλυκά μένουν σε ξεχωριστά κλουβιά καθώς πολύ πιθανό εάν δεν ζουν ξεχωριστά, να επιλέξετε ένα θηλυκό ινδικό χοιρίδιο που θα είναι έγκυος.

Παρατηρήστε πολύ προσεκτικά το ινδικό χοιρίδιο που θα διαλέξετε ,βεβαιωθείτε ότι είναι υγιής στρογγυλό με σταθερό σώμα αλλά και ότι τα μάτια τα αυτιά του να είναι καθαρά. Ζητήστε από τον πωλητή ή τον κτηνοτρόφο αν ακουμπήσετε και να κρατήσετε το ινδικό χοιρίδιο στα χέρια σας. Εάν το ινδικό χοιρίδιο είναι αρκετά ήσυχο μπορεί να είναι άρρωστο παρόλα αυτά ένα ήσυχο ινδικό χοιρίδιο μπορεί να έχει εξημερωθεί από κτηνοτρόφο και να μη νιώθει άγχος όταν το κρατάει ένας άνθρωπος.

Εάν επιλέξετε να αποκτήσετε τώρα ένα ινδικό χοιρίδιο βεβαιωθείτε ότι θα ακολουθήσετε όλες τις συμβουλές. Είναι σημαντικό να του προσφέρει όλες τις ανέσεις αλλά και την σωστή διατροφή. Η υιοθέτηση ή αγορά ενός ζώου απαιτεί δέσμευση κα φροντίδα. Να προσφέρετε στο κατοικίδιό σας την προσοχή που θέλει.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr