Ιρλανδικό Σέτερ: Στοργικός, πιστός και δραστήριος σκύλος – Υγεία, Χαρακτήρας και ανάγκες – Όλα όσα πρέπει να ξέρεις

Χρήσιμα

Το Ιρλανδικό Σέτερ δεν ζητάει πολλά: αγάπη, φροντίδα και εκτόνωση. Το λαμπερό και μακρύ τρίχωμα είναι το βασικό χαρακτηριστικό του , για αυτό χρειάζεται τακτική περιποίηση. Εάν είστε άνθρωπος της δράσης αυτό ο σκύλος είναι για εσάς.

Το Ιρλανδικό Σέτερ

Προορίζεται για: Οικογένειες
Επίπεδο συντήρησης: Υψηλό
Προσδόκιμο ζωής: 10 – 14 χρόνια
Ιδιοσυγκρασία: Παιχνιδιάρης, διασκεδαστικός, εξωστρεφής και στοργικός σκύλος
Υγεία: Έχει υψηλή πιθανότητα να εμφανίσει προβλήματα υγείας κατά την διάρκεια της ζωής του

Ιρλανδικό Σέτερ: Χαρακτηριστικά φυλής

Τα θηλυκά Ιρλανδικά Σέτερ μπορεί να έχουν ύψος έως και 63 εκατοστά ενώ τα αρσενικά έως και 70 εκατοστά. Το θηλυκά συνήθως ζυγίζουν από 25 έως 29 κιλά ενώ τα αρσενικά από 29 έως 34.
Είναι ένα μεγάλο αθλητικό σκυλί που μπορεί να ζήσει έως και 14 χρόνια. Απαιτούν συνεχή άσκηση εξαιτίας των υψηλών επιπέδων ενέργειάς τους. Έχει μακρύ και πυκνό τρίχωμα, συνήθως σε μαονί ή καστανό χρώμα. Δεν ρίχνουν συχνά το τρίχωμά τους αλλά χρειάζεται μια βασική περιποίηση. Εάν επιθυμείτε να διατηρήσετε το όμορφο, λείο τρίχωμά του βουρτσίστε το κάθε δύο μέρες.

Ιρλανδικό Σέτερ: Χαρακτήρας, προσωπικότητα και συμπεριφορά

Το Ιρλανδικό Σέτερ είναι ένα ενεργητικό, παιχνιδιάρικο και στοργικό σκυλάκι. Δεν μπορούν να αντέξουν την μοναξιά καθώς μπορεί να βαρεθούν. Συνήθως όταν νιώθουν πλήξη γίνονται ιδιαίτερα καταστροφικά. Εάν και είναι γνωστά ώς προστάτες δεν είναι οι ιδανικοί φύλακες. Είναι εύκολο να εκπαιδεύσεις ένα κουτάβι Σέτερ καθώς είναι υπάκουα σκυλιά. Πολλές φορές όταν είναι πολύ ενθουσιασμένα ή διεγερμένα μπορεί να ουρλιάζουν και να γαυγίζουν. Τα ενθουσιάζει να βρίσκονται σε κίνηση και να δραστηριοποιούνται. Είναι επίσης και αρκετά ευέλικτα. Χρησιμοποιούνται και ώς σκύλοι θεραπείας εξαιτίας της ζεστής και φιλικής τους φύσης.
Εάν σκέφτεστε να προχωρήσετε στη υιοθεσία ενός Σέτερ να θυμάστε πως είναι ιδανικότερα για οικογένειες με μεγαλύτερα παιδιά. Ακόμα και έως κουτάβια έχουν την τάση να είναι πιο άγρια και άγαρμπα στο παιχνίδι τους εξαιτίας της ζωντάνιας τους.
Συνίσταται η έντονη άσκηση και οι καθημερινοί περίπατοι τουλάχιστον μία φορά την ημέρα.

Ασθένειες που μπορεί να εμφανίσει η φυλή

Κυριότερες ασθένειες και συμπτώματα της ράτσας:

Υπερτροφική οστεοδυστροφία (HOD).

Η ασθένεια αυτή είναι αποτέλεσμα υπερβολικής ποσότητας ασβεστίου και πρωτεΐνης στην διατροφή τους. Μερικά συμπτώματα είναι πυρετός, κόπωση, πρησμένες αρθρώσεις , απώλεια όρεξης και κίνησης.

Οστεοχονδρίτιδα.

Είναι μια κατάσταση στον αγκώνα που προκαλεί πόνο και δυσκαμψία στον αγκώνα. Μπορεί να είναι γεννητική ή να προκληθεί από την διατροφή και τραυματισμούς.

Δυσπλασία ισχίου.

Δυσπλασία υπάρχει όταν το κόκκαλο του μηρού δεν ταιριάζει σωστά με το κόκκαλο του ισχίου. Η κατάσταση αυτή προκαλεί πόνο και χωλότητα.

Προοδευτική ατροφία του αμφιβληστροειδούς.

Eίναι μια πάθηση των ματιών που μπορεί να οδηγήσει σταδιακά στην οριστική τύφλωση.

Υποθυρεοειδισμός.

Είναι η κατάσταση στην οποία ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει αρκετή ορμόνη. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι επιληψία, κόπωση, απώλεια τριχώματος και ζαρωμένο δέρμα.

Επιληψία.

Είναι μια νευρολογική διαταραχή, μάλλον κληρονομική, που προκαλεί επαναληπτικές επιληπτικές κρίσεις. Εκδηλώνεται συνήθως με ζάλη, ακαμψία και λιποθυμία.

Ιρλανδικό Σέττερ: Ιστορικό υπόβαθρο της ράτσας

Είναι πασιφανές πως τα Ιρλανδικά Σέτερ κατάγονται από την Ιρλανδία. Η ιστορία της φυλής ξεκινάει πριν τον 18ο αιώνα. Η φυλή χρησιμοποιήθηκε αρχικά για το κυνήγι. Το 1875 ένα Ιρλανδικό Σέτερ με το όνομα Έλτσο εισήχθη στις ΗΠΑ για πρώτη φορά. Βεβαίως το πρώτο αναγνωρισμένο Ιρλανδικό Σέτερ από το American Kennel Club ήταν ο Ναύαρχος. Θεωρείται πως το Ιρλανδικό Σέτερ έχει ρίζες τόσο από το Αγγλικό Σέτερ, από Σπάνιελ, από Πόιντερ αλλά και από το Γκόρντον Σέττερ. Αυτός ο συνδυασμός είχε ως αποτέλεσμα το όμορφο και μεταξένιο τρίχωμά του. Στο παρελθόν είχαν κόκκινο τρίχωμα με πιτσιλιές άσπρες. Η αφορμή να αγαπήσουν πολλοί το Ιρλανδικό Σέτερ ήταν η ταινία “Big Red” του 1962.

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την φυλή

• H ιρλανδέζικη εταιρία λεωφορείων που ονομάζεται Bus Éireann, χρησιμοποιεί το ιρλανδικό Setter ως λογότυπό της.
• Τα Ιρλανδέζικα Σέτερ μπορούν να κρατήσουν τα ζωηρά και παιχνιδιάρικα χαρακτηριστικά των κουταβιών για όλη τους την ζωή.
• Τα Ιρλανδέζικα Σέτερ είναι πρότυπα σκύλων επίδειξης ή κυνηγετικής υπεροχής ανάλογα με το μέγεθός τους
• Διάσημοι ιδιοκτήτες Ιρλανδικών Σέτερ: Χάρι Τρούμαν, Ρόναλντ Ρέιγκαν και Ρίτσαρντ Νίξον.

Τα Ιρλανδικά Σέτερ είναι πραγματικά όμορφα .Αγαπούν το παιχνίδι αλλά είναι και πολύ υπάκουα. Προσοχή, δώστε του τα κατάλληλα εφόδια και την εκπαίδευση. Τονώστε το μυαλό και το σώμα του γιατί εάν βαρεθεί μπορεί να γίνει ένας μικρός γκρινιάρης . Εάν ενδιαφέρεστε να υιοθετήσετε ένα σκυλάκι ψάξτε στο κοντινότερο καταφύγιο ζώων ή αγκαλιάστε κάποια από τις φατσούλες που χαρίζονται.

Όλες οι Ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

To top