Ιρλανδικό Τεριέ: Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τον σκύλο της ταινίας «Η Λαίδη και ο Αλήτης» – Χαρακτήρας, ασθένειες

Το Ιρλανδικό τεριέ έχει ένστικτα κυνηγού. Για αυτό το λόγο απαιτούν δράση, εκτόνωση, εκπαίδευση και φυσικά δεν  μπορούν να συνυπάρξουν με άλλα μικρότερα κατοικίδια. Ενώ με τους ανθρώπους τα πάνε υπέροχα ίσως γίνει επιθετικό με τα άλλα ζώα.

Ιρλανδικό Τεριέ: όλα τα χαρακτηριστικά της φυλής

Προορίζεται για: Οικογένειες και Άγαμους ανθρώπους
Επίπεδο συντήρησης: Χαμηλό – Μεσαίο
Προσδόκιμο ζωής: 12 – 15 χρόνια
Ιδιοσυγκρασία: Ευγενικός και ζωντανός σκύλος
Υγεία: Έχει μεσαία πιθανότητα να εμφανίσει προβλήματα υγείας κατά την διάρκεια της ζωής του

Ιρλανδικό Τεριέ: Χαρακτηριστικά φυλής

Το Irish Terrier είναι σκύλος μεσαίου μεγέθους, με μεσαία σε μέγεθος ουρά και μικρά διπλωμένα αυτιά.
Το τρίχωμα του είναι σκουρόχρωμο, πυκνό και κοντό. Το υπόστρωμα του τριχώματός του είναι μαλακό και σε πιο ανοιχτά χρώματα. Το διπλό τρίχωμα προστατεύει το σκυλί από το νερό και τις δύσκολες καιρικές συνθήκες. Είναι εύκολο να περιποιηθείτε το τρίχωμά του.
Το χρώματά του είναι συνήθως παραλλαγή κόκκινου και φωτεινού κόκκινου, χρυσαφένιου ή χρώμα που θυμίζει σιτάρι.
Τα κουτάβια γεννιούνται με λευκό στήθος και μαύρη γούνα που αλλάζει καθώς μεγαλώνουν.
Το ύψος ενός μέσου Τεριέ είναι περίπου 46 εκατοστά και ζυγίζει 12 κιλά το αρσενικό και 11 κιλά το θηλυκό.
Το προσδόκιμο ζωής είναι 12 έως 15 χρόνια. Αυτός ο σκύλος είναι προσαρμόσιμος και μπορεί να ανταπεξέλθει τόσο στην πόλη όσο και στο χωριό. Όμως επειδή η φυλή αυτή εκτράφηκε για εργασία, απαιτεί πολλή τακτική άσκηση και καθημερινό γρήγορο περπάτημα. Φυσικά χρειάζονται και πολύ χρόνο παιχνιδιού στο σπίτι.

Ιρλανδικό Τεριέ

Ιρλανδικό Τεριέ: Χαρακτήρας, προσωπικότητα και συμπεριφορά

Τα Irish Terriers είναι έξυπνα και γεμάτα ζωντάνια σκυλιά. Έχουν μια ευγενική και διασκεδαστική φύση και αλληλοεπιδρούν τέλεια με την οικογένεια τους.
Η εκπαίδευσή τους δεν είναι δύσκολή για έναν σταθερό και σαφή ιδιοκτήτη. Πάντα θα είναι έτοιμα για μια νέα περιπέτεια. Μάλιστα ο μύθος υποστηρίζει πως οι καλικάντζαροι έδωσαν τα Irish Terriers στα παιδιά έως φίλους, εξαιτίας της ενέργειάς τους. Δεν κάνουν φίλους πολύ εύκολα, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για άλλα σκυλιά του ίδιου φύλου. Η σωστή εκπαίδευση και η πρώιμη κοινωνικοποίηση όταν είναι κουτάβι θα βοηθήσει ένα Ιρλανδικό Τεριέ να μην είναι επιθετικό προς τα άλλα ζώα.
Φυσικά όπως όλα τα Τεριέ δεν είναι κατάλληλα για συντροφιά άλλων μικρόσωμων ζώων όπως κουνέλια ή τρωκτικά, εξαιτίας των ενστίκτων τους.

Ιρλανδικό Τεριέ

Ιρλανδικό Τεριέ: Ασθένειες και προβλήματα υγείας

Τα Ιρλανδικά Τεριέ είναι αρκετά υγιή ζώα και δεν έχουν πολλά προβλήματα κατά την διάρκεια της ζωής τους.
Κοινές ασθένειες και συμπτώματα της ράτσας:
Πέτρες της ουροδόχου κύστης. Η πάθηση αυτή περιλαμβάνει ώς συμπτώματα την επώδυνη ούρηση, τα θολά ούρα και την συχνή ούρηση.
Δυσπλασία ισχίου. Δυσπλασία υπάρχει όταν το κόκκαλο του μηρού δεν ταιριάζει σωστά με το κόκκαλο του ισχίου. Η κατάσταση αυτή προκαλεί πόνο και χωλότητα.
Καταρράκτης. Όπως και στους ανθρώπους, ο καταρράκτης στα σκυλιά προκαλεί προβλήματα όρασης καθώς μια μεμβράνη σχηματίζεται πάνω από τον βολβό του ματιού.
Υποθυρεοειδισμός. Είναι η κατάσταση στην οποία ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει αρκετή ορμόνη. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι επιληψία, κόπωση, απώλεια τριχώματος και ζαρωμένο δέρμα.

Ιρλανδικό τεριέ: Ιστορία της ράτσας

Τα Ιρλανδικά Τεριέ πιθανότατα να προέρχονται από μια διασταύρωση μιας παλιάς και εξαφανισμένης πλέον φυλής, της Black and Tan Terrier και ενός μεγαλόσωμου Τεριέ. Η φυλή αναγνωρίστηκε επίσημα στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1875 και το 1879 άρχισε να αναπαράγεται και έγινε η τέταρτη πιο δημοφιλής φυλής στην Βρετανία. Η δημοτικότητά τους έπεσε τον τελευταίο αιώνα.
Το 1899 το Irish Terrier Club δήλωσε πως όσα Τεριέ γεννιούνται μετά από κάποια ημερομηνία δεν πρέπει να έχουν κομμένα αυτιά.
Κατά τη διάρκεια του Α Παγκοσμίου Πολέμου ,το Ιρλανδικό Τεριέ εκτελούσε χρέη αγγελιοφόρου. Πολλά μάλιστα έλαβαν για βραβεία για το θάρρος τους. Έφτασαν στις ΗΠΑ το 1880 και αναγνωρίστηκαν ως φυλή από το AKC το 1885.

Ιρλανδικό Τεριέ

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την φυλή

• Τα Irish Terrier ήταν μια από τις πιο δημοφιλής ράτσες στις ΗΠΑ. Σήμερα όμως, γεννιούνται μόνο 300 κουτάβια.
• Ο πρώην πρωθυπουργός του Καναδά Μακένζι Κινγκ διοργάνωνε τελετές με σκοπό να επικοινωνήσει με ένα πεθαμένο Ιρλανδικό Τεριέ.
• Τα Ιρλανδικά Τεριέ έχουν την τάση να σκάβουν τρύπες, να ψάχνουν τρωκτικά και τυφλοπόντικες. Για να αποφύγετε τις καταστροφές στο κήπο κρατήστε το απασχολημένο.
• Στη γνωστή ταινία “η Λαίδη και ο Αλήτης” ο πρωταγωνιστής σχεδιάστηκε για να μοιάζει με Ιρλανδικό Τεριέ, παρά το γκρι του τρίχωμα.

Μάθετε τα πάντα για την φυλή αυτή. Σημαντικό είναι να γνωρίζετε ότι η σωστή εκπαίδευση και η κοινωνικοποίηση από κουτάβι μπορούν να αλλάξουν την συμπεριφορά του Ιρλανδικού Τεριέ. Εάν ενδιαφέρεστε να υιοθετήσετε ένα σκυλάκι ψάξτε στο κοντινότερο καταφύγιο ζώων ή αγκαλιάστε κάποια από τις φατσούλες που χαρίζονται.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr