Ιταλικό Λαγωνικό: Η σπάνια ράτσα δρομέας,Χαρακτήρας, ανάγκες και προβλήματα υγείας – Τι πρέπει να γνωρίζετε

Το Ιταλικό Λαγωνικό είναι ένας σκύλος με φύση και ένστικτα κυνηγού.  Είναι ένας εξαιρετικός συνδυασμός χαρακτηριστικών που θα συμβαδίσει με τις ανάγκες σας: μπορείτε να μείνετε σπίτι και να απολαύσετε μια κρύα μέρα αλλά μπορείτε και να κάνετε μια μακρόσυρτη εξόρμηση στην εξοχή.

Ιταλικό Λαγωνικό: Μια σπάνια ράτσα

Προορίζεται για: Οικογένειες με μεγαλύτερα παιδιά
Επίπεδο διαβίωσης: Μεσαίο – χαμηλό
Προσδόκιμο ζωής: 12 – 15 χρόνια
Ιδιοσυγκρασία: Δραστήριος σκύλος
Υγεία: Αυτή η ράτσα έχει κατά μέσο όρο πιθανότητες να αναπτύξει προβλήματα υγείας κατά την διάρκεια της ζωής του

italian greyhoynd
Επισκόπηση φυλής και Γενικά χαρακτηριστικά

Το Ιταλικό λαγωνικό μοιάζει με το Whippet, αλλά είναι μικρότερο σε μέγεθος κα σε ανάστημα. Είναι ένα μικρό σκυλί που μπορείς να συναντήσεις σε ποικιλία χρωμάτων όπως κρεμ, μαύρο, κόκκινο, μπλε και καφέ με άσπρα σημάδια.
Έχουν κοντό, λείο και γυαλιστερό τρίχωμα που δεν απαιτεί πολύ φροντίδα καθώς δεν ρίχνουν και πολύ τρίχωμα.
Έχουν μακριά, λεπτά πόδια, και λεπτή ουρά και σώμα.
Το Ιταλικό λαγωνικό έχει περίπου 30 εκατοστά ύψος και ζυγίζει κατά μέσο όρο 3 έως 5 κιλά. Η μέση διάρκεια ζωής ενός ιταλικού λαγωνικού είναι 12 έως 15 χρόνια.
Είναι πραγματικά υπέροχοι σκύλοι που προέρχονται από οικογένεια κυνηγόσκυλων, άρα αγαπούν πολύ να κυνηγούν. Τους αρέσει ωστόσο και να χουχουλιάζουν στον καναπέ με την αγαπημένη τους κουβέρτα. Δεν είναι ένα σκυλί που θα ανταπεξέλθει στον κήπο και στις ακραίες καιρικές συνθήκες.
Δεν συνίσταται για οικογένειες με πολύ μικρά παιδιά διότι άθελά τους μπορεί να προκαλέσουν μικροτραυματισμούς.

italian greyhoynd
Ιταλικό Λαγωνικό: Χαρακτήρας, προσωπικότητα και συμπεριφορά

Είναι μια αρκετά έξυπνη φυλή αλλά μπορεί να γίνουν πεισματάρηδες σκύλοι κατά την εκπαίδευση. Εξαιτίας της ευαίσθητης φύσης τους απαιτούν συνεπής και ήρεμη εκπαίδευση.
Λατρεύουν να βρίσκονται μαζί με τους ανθρώπους τους. Απολαμβάνουν τις αγκαλιές και το χουχούλιασμα στον καναπέ. Μπορεί να είναι λίγο ντροπαλά με τους ξένους . το ιδανικότερο είναι να κοινωνικοποιήσετε το Ιταλικό λαγωνικό όσο είναι κουτάβι.
Έχει επίσης τα ένστικτα κυνηγιού αλλά να τα ικανοποιήσετε και να τα κρατήσετε ενεργά με μια βόλτα και ένα τακτικό περίπατο. Η άσκηση είναι επίσης πολλή σημαντική.
Είναι μια εξαιρετική ράτσα για οικογένειες αλλά προσέξτε εάν έχετε πολύ μικρά παιδιά, μπορεί να υπάρξουν μικροτραυματισμοί την ώρα του παιχνιδιού. Ακόμα το Greyhound αλληλοεπιδρά αρκετά καλά με τα άλλα κατοικίδια ζώα. Θυμηθείτε όμως πως έχει ένστικτα κυνηγού.

italian greyhoynd
Ασθένειες που μπορεί να εμφανίσει ένα Ιταλικό Λαγωνικό 

Τα πιο συνήθη προβλήματα υγείας:
•Πόνος και παράπονο
•Ανώμαλη εμφάνιση κοπράνων
•Επιληψία
•Κάταγμα του θωρακικού άκρου
•Εμετός

Άλλες ασθένειες και τα συμπτώματά τους:

Δυσπλασία ισχίου: Δυσπλασία υπάρχει όταν το κόκκαλο του μηρού δεν ταιριάζει σωστά με το κόκκαλο του ισχίου. Η κατάσταση αυτή προκαλεί πόνο και χωλότητα.
Καταρράκτης Όπως και στους ανθρώπους, ο καταρράκτης σκύλου εμφανίζεται όταν σχηματίζεται θολό μεμβράνη πάνω από το μάτι, προκαλώντας απώλεια όρασης.
Προοδευτική ατροφία του αμφιβληστροειδούς: Eίναι μια πάθηση των ματιών που μπορεί να οδηγήσει σταδιακά στην οριστική τύφλωση.
Υποθυρεοειδισμός: Είναι η κατάσταση στην οποία ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει αρκετή ορμόνη. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι επιληψία, κόπωση, απώλεια τριχώματος και ζαρωμένο δέρμα.
Κρυπτορχιδισμός. Είναι μια κατάσταση κατά την οποία ο ένας ή οι δύο όρχεις αδυνατούν να κατέβουν. Τα πρόβλημα μπορεί να διορθωθεί με στείρωση.
Επιληψία: Είναι μια νευρολογική διαταραχή, μάλλον κληρονομική, που προκαλεί επαναληπτικές επιληπτικές κρίσεις. Εκδηλώνεται συνήθως με ζάλη, ακαμψία και λιποθυμία.
Εξάρθρωση επιγονατίδας. Προκαλείται όταν τα οστά της επιγονατίδας δεν ευθυγραμμίζονται σωστά και μετακινούνται μέσα έξω. Η κατάσταση αυτή προκαλεί πόνο και περίεργο βάδισμα.
Αλλεργίες: Το Pointer τι να εμφανίζει ορισμένες αλλεργίες περισσότερο από τα άλλα σκυλιά όπως τροφικές αλλεργίες, αλλεργίες κατά την επαφή και την εισπνοή.

italian greyhoynd

Το ιστορικό υπόβαθρο του Italian Greyhound

Κατά την διάρκεια αρχαιολογικών ανασκαφών στην Τουρκία και την Ελλάδα ανακαλύφθηκαν σκελετοί μικρόσωμων Italian Greyhound. Δεν μπορεί όμως να ξεκαθαριστεί ο ρόλος του κατά την αρχαιότητα, αλλά εικάζεται πως ήταν για κυνήγι και παιχνίδι.
Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα βρέθηκαν μικροσκοπικά λαγωνικά στη νότια Ευρώπη όπου ήταν πολύ δημοφιλή στην αριστοκρατία. Η ιταλική αριστοκρατία λάτρευε αυτή την φυλή για αυτό έδωσε και τον χαρακτηρισμό «Ιταλικό» στο όνομά του. Το 1600 η φυλή παρατηρήθηκε στην Αγγλία όπου έγινε επίσης δημοφιλής στους ευγενείς.

Το 1886 το Ιταλικό λαγωνικό αναγνωρίστηκε από το American Kennel Club. Κατά την διάρκεια του Α΄ και Παγκοσμίου Πολέμου ο αριθμός της φυλής μειώθηκε σημαντικά τόσο που σχεδόν εξαφανίστηκε. Όμως μετά το τέλος του πολέμου, ο αριθμός αυξήθηκε ξανά στην Ευρώπη εξαιτίας της αναπαραγωγής και της μεταφοράς από την Αμερική. Το ιταλικό λαγωνικό εξακολουθεί να είναι μια πολύ δημοφιλής επιλογή σε ολόκληρο τον κόσμο.

italian greyhoynd

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την φυλή Italian Greyhoynd

• Το Italian Greyhound είναι ένα εξαιρετικό κατοικίδιο ακόμα και για διαμέρισμα
• Η Jenna Marbles και το Ιταλικό λαγωνικό της είναι αρκετά γνωστοί στο You Tube,με χιλιάδες οπαδούς.
• Το Italian Greyhound με όνομα Kelly εμφανίστηκε στην ταινία “Good Boy!”.
• Τα κουτάβια συνήθως ταλαιπωρούνται από σπασμένα οστά. Αυτό συμβαίνει καθώς το δραστήριο κουτάβι σας κάνει άλματα από ύψη.
• Το Ιταλικό λαγωνικό αισθάνεται το κρύο. Μπορείτε να του αγοράστε κάποιο χαριτωμένο ρουχαλάκι για τις κρύες μέρες του χειμώνα.
• Το ιταλικό λαγωνικό μπορεί επίσης να είναι γνωστό ως IG ή Iggy.

Το Ιταλικό λαγωνικό συνδυάζει εξαιρετικά έναν σύντροφο για το σπίτι αλλά όσο και ένας φίλος που θα σε συνοδέψει στην περιπέτεια στην φύση.  Φροντίστε για την σωστή εκπαίδευσή και κοινωνικοποίηση του.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr