Κνησμός στους σκύλους: Αιτίες, συμπτώματα και πρόληψη- Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Γιατί η γάτα φαίνεται να γλείφει συνεχώς τα πόδια της; Γιατί ο σκύλος τρίβει την πλάτη του στο χαλί τόσο συχνά; Αυτά θα μπορούσαν να είναι σημάδια κνησμού ή φαγούρας στους σκύλους. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές αιτίες κνησμού στους σκύλους που μπορεί να είναι από αλλεργίες έως παράσιτα!

Τι είναι ο κνησμός;

Ο κνησμός είναι ένας ιατρικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη φαγούρα. Ο κνησμός μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα ζωής του κατοικίδιου συντρόφου σας εάν γίνει υπερβολικός. Η φαγούρα μπορεί επίσης να ανοίξει την πόρτα για δευτερογενή προβλήματα όπως δερματικές λοιμώξεις, τριχόπτωση κ.λπ.

Αιτίες της φαγούρας στους σκύλους

Υπάρχουν πολλές υποκείμενες παθολογίες που προκαλούν φαγούρα στους σκύλους, με μερικές από τις πιο συνηθισμένες να περιλαμβάνουν:

  • Αλλεργίες (περιβαλλοντικές και τροφικές)
  • Παράσιτα (ψύλλοι, τσιμπούρια και ακάρεα)
  • Λοιμώξεις του δέρματος

Αλλεργίες

Ατοπία

Η ατοπία είναι μια αλλεργική αντίδραση στα διάφορα αλλεργιογόνα του περιβάλλοντος. Ένας σκύλος μπορεί να εμφανίσει ατοπία κατά του χόρτου, της γύρης, της μούχλας κ.λπ. Οι σκύλοι που πάσχουν από ατοπία μπορεί να έχουν εποχιακές αλλεργίες ή να εμφανίζουν συμπτώματα όλο το χρόνο!

Οι εξετάσεις αίματος και οι δερματικές δερματικές εξετάσεις είναι διαγνωστικές εξετάσεις που διατίθενται για τον εντοπισμό αλλεργιογόνων σε σκύλους. Μόλις εντοπιστούν τα αλλεργιογόνα, μπορεί να ξεκινήσει μια ειδική θεραπεία ανοσοθεραπείας μαζί με άλλες υποστηρικτικές μεθόδους. Η ανοσοθεραπεία έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει στην απευαισθητοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος ενός σκύλου στα αλλεργιογόνα με επαναλαμβανόμενες, χαμηλές δόσεις έκθεσης σε αλλεργιογόνα.

Τροφικές αλλεργίες

Οι σκύλοι τείνουν να αναπτύσσουν αλλεργίες στις πρωτεΐνες που βρίσκονται στο κρέας. Οι σκύλοι που πάσχουν από τροφικές αλλεργίες μπορεί συχνά να αναπτύσσουν λοιμώξεις στα αυτιά και οι ιδιοκτήτες μπορεί να αναφέρουν γλείψιμο των ποδιών. Οι ιδιοκτήτες σκύλων που πάσχουν από τροφικές αλλεργίες δεν αναγνωρίζουν εποχιακή συνιστώσα, αντίθετα ο κνησμός είναι ετήσιος.

Οι τροφικές αλλεργίες διαγιγνώσκονται μέσω μιας αυστηρής δοκιμής σίτισης διάρκειας τουλάχιστον 4-6 εβδομάδων. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο ασθενής τρέφεται είτε με υδρολυμένη δίαιτα είτε με δίαιτα νέας πρωτεΐνης.

Μια υδρολυμένη δίαιτα είναι μια δίαιτα στην οποία η πρωτεΐνη που βρίσκεται στην τροφή έχει διασπαστεί τόσο λίγο, ώστε ο οργανισμός δεν μπορεί να την αναγνωρίσει ως πρωτεΐνη. Όταν ο οργανισμός δεν αναγνωρίζει την “προβληματική πρωτεΐνη”, το ανοσοποιητικό σύστημα δεν δημιουργεί ανοσολογική απόκριση που οδηγεί σε κνησμό.

Εναλλακτικά, ένας ιδιοκτήτης θα μπορούσε ενδεχομένως να ταΐσει έναν σκύλο με τροφή με μία μόνο πηγή πρωτεΐνης κρέατος στην οποία δεν έχει εκτεθεί προηγουμένως. Παραδείγματα μπορεί να είναι το ελάφι, η πάπια ή το καγκουρό. Πρέπει να δίνεται προσοχή κατά την επιλογή μιας νέας πρωτεϊνικής διατροφής, καθώς πολλές μη συνταγογραφούμενες τροφές για σκύλους μπορεί να έχουν πολλαπλές πηγές πρωτεϊνών Ή μπορεί να έχουν παραχθεί σε περιβάλλον όπου έχουν υποστεί επεξεργασία και άλλες τροφές. Οι συνταγογραφούμενες δίαιτες νέων πρωτεϊνών διατίθενται μέσω του κτηνιάτρου σας και είναι λιγότερο πιθανό να έχουν μόλυνση με άλλες πηγές πρωτεϊνών.

Κατά τη διάρκεια της δοκιμής σίτισης, δεν επιτρέπεται να δοθούν άλλες λιχουδιές (εκτός αν πρόκειται για συνταγογραφούμενη υδρολυμένη λιχουδιά) ή τροφή για ανθρώπους, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αποτυχία της δοκιμής σίτισης. Εάν η φαγούρα ή τα δευτερογενή προβλήματα, όπως οι μολύνσεις των αυτιών, βελτιωθούν κατά τη διάρκεια της υποαλλεργικής δίαιτας, τα αποτελέσματα υποστηρίζουν την υποψία τροφικής αλλεργίας.

Θεραπεία της αλλεργίας

Η ανοσοθεραπεία (ένεση αλλεργίας) είναι ευεργετική σε ασθενείς με σοβαρές αλλεργίες. Για ορισμένους, αυτή η μία μέθοδος μπορεί να φέρει ανακούφιση, ενώ άλλοι ασθενείς θα χρειαστούν πρόσθετες θεραπείες.

Ιστορικά έχουν χρησιμοποιηθεί αντιισταμινικά και έχουν προσφέρει στους σκύλους με τροφική αλλεργία και ατοπία ελάχιστη βελτίωση.

Υπάρχει μια ποικιλία από συνταγογραφούμενες δίαιτες που είναι διαθέσιμες σε ασθενείς που αντιμετωπίζουν περιβαλλοντικές ή ακόμη και τροφικές αλλεργίες. Ο κτηνίατρός σας θα είναι σε θέση να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε ποια δίαιτα μπορεί να είναι πιο ωφέλιμη για τον σύντροφό σας.

Παράσιτα

Ψύλλοι/κρότωνες

Οι ψύλλοι δαγκώνουν και τρέφονται από το αίμα του ξενιστή. Επιπλέον, τριγυρίζουν μέσα στο τρίχωμα, γεννώντας αυγά, προκαλώντας στον ξενιστή να ξύνεται. Με επαρκή έλεγχο των ψύλλων, το πρόβλημα αυτό μπορεί συχνά να αποφευχθεί.

Τα τσιμπήματα από τσιμπούρια είναι γνωστό ότι προκαλούν φαγούρα. Τα προληπτικά μέσα μπορούν να βοηθήσουν στη γρήγορη εξόντωση των κροτώνων και στην ελαχιστοποίηση των προβλημάτων που προκαλούν.

Εάν παρατηρηθούν ψύλλοι ή τσιμπούρια στο κατοικίδιό σας, είναι επιτακτική ανάγκη να ξεκινήσει η κατάλληλη θεραπεία. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας συμβουλεύσει σχετικά με το ποια προϊόντα θα ταιριάζουν καλύτερα στο κατοικίδιό σας.

Λοιμώξεις του δέρματος

Οι δερματικές λοιμώξεις μπορεί να είναι πρωτογενής ή δευτερογενής πάθηση. Ορισμένα σκυλιά αναπτύσσουν δερματικές λοιμώξεις δευτερογενώς λόγω αλλεργιογόνων. Το σπασμένο δέρμα από το χρόνιο ξύσιμο προκαλεί το δέρμα να είναι πιο ευάλωτο σε λοιμώξεις. Εναλλακτικά, ορισμένες δερματικές λοιμώξεις μπορεί να εμφανιστούν χωρίς να παίζουν καθόλου ρόλο τα αλλεργιογόνα. Είναι σημαντικό να αναγνωρίζονται σωστά οι μολύνσεις από ζυμομύκητες από τις βακτηριακές λοιμώξεις, ώστε να μπορεί να ξεκινήσει η κατάλληλη θεραπεία. Ορισμένοι ασθενείς χρειάζονται συστηματική θεραπεία (θεραπεία από το στόμα), ενώ λιγότερο σοβαρές λοιμώξεις μπορεί να απαιτούν τοπική/τοπική θεραπεία.

Συμπτώματα του κνησμού

Τα συμπτώματα του κνησμώδους δέρματος, ανεξάρτητα από την υποκείμενη αιτία, είναι παρόμοια. Οι σκύλοι που εμφανίζουν κνησμό μπορεί να παρουσιάζουν:

  • Ροζ/ερυθρότητα του δέρματος
  • Αισθητή οσμή του δέρματος
  • Επαναλαμβανόμενο ξύσιμο ή γλείψιμο
  • Απώλεια τρίχας
  • Αραίωση του τριχώματος
  • Εξάνθημα ή κολλαρέτες στο δέρμα
  • Σκούρο, παχύ δέρμα

Πρόληψη της φαγούρας στους σκύλους

Η πρόληψη των συμπτωμάτων κνησμού γίνεται πιο εύκολα αφού εντοπιστεί η υποκείμενη αιτία. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, τα προληπτικά μέτρα αντικατοπτρίζουν τις θεραπευτικές επιλογές.

Για τους σκύλους που πάσχουν από ατοπία, το συχνό μπάνιο και το ξέπλυμα των ποδιών και του σώματος μπορεί να βοηθήσει στη φυσική απομάκρυνση των αλλεργιογόνων. Για τον καθαρισμό του πάτου των ποδιών μετά την είσοδο από την ύπαιθρο μπορούν να χρησιμοποιηθούν αρωματισμένα μωρομάντηλα.

Οι σκύλοι με τροφικές αλλεργίες θα πρέπει να ακολουθούν αυστηρή δίαιτα αποφεύγοντας τις εξωχρηματιστηριακές λιχουδιές και τις τροφές των ανθρώπων που μπορεί να προκαλέσουν έξαρση των κλινικών συμπτωμάτων.

Συνιστάται μηνιαία πρόληψη για όλους τους ασθενείς ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες να προκαλέσουν κνησμό τα παράσιτα.

Εάν το αγαπημένο σας κατοικίδιο παρουσιάζει φαγούρα στο σπίτι, προγραμματίστε ένα ραντεβού με τον κτηνίατρό σας για να συζητήσετε διάφορες παρεμβάσεις για την ανακούφιση του συντρόφου σας!

Το παρόν πόνημα καθώς και όλα τα άρθρα του ιστότοπου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του petkeepers.gr! Απαγορεύεται ρητά οποιαδήποτε αναδημοσίευση τους δίχως ενεργό σύνδεσμο παραπομπής(ενεργή πηγή) και συνεπάγεται τις αντίστοιχες νομικές κυρώσεις.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr