“Μαρκάρισμα” με ούρα και κατούρημα: Πώς να ξεχωρίσετε αυτές τις συμπεριφορές των σκύλων

Χρήσιμα

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο σκύλος σας σταματάει πολλές φορές στην καθημερινή σας βόλτα για να κατουρήσει. Είναι σχεδόν κωμικό. Όταν αρσενικά ή θηλυκά σκυλιά σηκώνουν τα πόδια τους για να κατουρήσουν, αυτό μπορεί να είναι σημάδι ότι ο σκύλος σας μαρκάρει με ούρα ή μπορεί να συμβαίνει για διάφορους άλλους λόγους. Τι γίνεται όμως αν ο σκύλος σας πηγαίνει για κατούρημα μέσα στο σπίτι;

Παρόλο που υπάρχουν πολλοί πιθανοί λόγοι για τους οποίους ο σκύλος σας μπορεί να κατουράει μέσα στο σπίτι, συμπεριλαμβανομένης της ασθένειας και της έλλειψης σωστής εκπαίδευσης, αυτή η συμπεριφορά θα μπορούσε επίσης να είναι σημάδι μαρκαρίσματος με ούρα. Είναι σημαντικό να διακρίνετε το μαρκάρισμα από το κατούρημα, επειδή η κατανόηση του λόγου για τον οποίο ο σκύλος σας κατουράει μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε πιο αποτελεσματικά τις συνήθειες του.

Τι είναι το μαρκάρισμα του σκύλου;

Το μαρκάρισμα είναι μια φυσιολογική συμπεριφορά σκύλου όπου ο σκύλος κατουράει μικρές ποσότητες πάνω σε ένα αντικείμενο. Τα προτιμώμενα αντικείμενα έχουν συνήθως μια κάθετη επιφάνεια, όπως ένας στύλος φράχτη ή ένας κορμός δέντρου, αλλά ακόμα και το παπούτσι ή το πόδι ενός ανθρώπου κάνει.

Οι αρσενικοί σκύλοι, ακόμη και μερικά θηλυκά, σηκώνουν τα πόδια τους για να βάλουν το σημάδι τους όσο το δυνατόν ψηλότερα (στο ύψος της μύτης, ώστε τα άλλα σκυλιά να μπορούν εύκολα να ανιχνεύσουν την οσμή). Η συμπεριφορά τείνει να ξεκινά όταν ο σκύλος φτάσει στην εφηβεία, δηλαδή σε ηλικία περίπου 6 έως 9 μηνών, ανάλογα με τη ράτσα του σκύλου.

Γιατί οι σκύλοι μαρκάρουν με τα ούρα τους;

Στο παρελθόν, το μαρκάρισμα θεωρούνταν ως εδαφική συμπεριφορά. Τώρα οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι οι σκύλοι χρησιμοποιούν τα ούρα τους με διαφορετικό τρόπο. Στην πραγματικότητα, στο βιβλίο της Being a Dog, η Dr. Alexandra Horowitz σημειώνει ότι, σε αντίθεση με άλλα ζώα, οι οικόσιτοι σκύλοι στην πραγματικότητα δεν μαρκάρουν ως εδαφική συμπεριφορά.

Τότε τι κάνουν; Επικοινωνούν με άλλα σκυλιά. Σκεφτείτε το σαν να στέλνετε μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είναι λιγότερο για να πεις “Μακριά!” και περισσότερο για να πεις “Εδώ είμαι”. Τα ούρα ενός μεμονωμένου σκύλου λένε πολλά γι’ αυτόν, παρέχοντας πληροφορίες για την υγεία του, τη σεξουαλική του δεκτικότητα και ίσως ακόμη και τη διάθεσή του. Επιπλέον, τα ούρα είναι γεμάτα φερομόνες (ειδικά χημικά σήματα που χρησιμοποιούν οι σκύλοι για να “μιλήσουν” μεταξύ τους). Αφήνοντας ούρα σε έναν πυροσβεστικό κρουνό, ο σκύλος σας στέλνει ένα μήνυμα μέσω των ούρων στα άλλα σκυλιά της γειτονιάς.

Γιατί οι σκύλοι μαρκάρουν με τα ούρα τους το σπίτι;

Είναι λογικό ο σκύλος σας να αφήνει το επισκεπτήριό του έξω, όπου θα το συναντήσουν τα άλλα σκυλιά. Γιατί όμως το κάνουν μέσα στο σπίτι;

Το μαρκάρισμα αλλάζει τη μυρωδιά στο σπίτι και μπορεί να βοηθήσει έναν σκύλο να αισθάνεται πιο άνετα στο περιβάλλον του. Μπορεί επίσης να είναι σημάδι άγχους ή στρες. Μερικοί από τους λόγους για τους οποίους οι σκύλοι μπορεί να μαρκάρουν μέσα στο σπίτι μπορεί να είναι:

  • Να προσθέτουν τη μυρωδιά τους σε νέα αντικείμενα ή ανθρώπους, προκειμένου να τα κάνουν να μυρίζουν οικεία
  • Να φέρνουν μια αίσθηση οικειότητας της οσμής σε ένα περιβάλλον που είναι καινούργιο για το σκύλο (όπως όταν μπαίνουν σε ένα νέο σπίτι)
  • Ανταπόκριση σε μια στρεσογόνο αλλαγή ζωής, όπως η απώλεια ενός ιδιοκτήτη.
  • Βιώνοντας άγχος για ένα στρεσογόνο γεγονός, όπως οι δυνατοί θόρυβοι ή η προσθήκη ενός νέου κατοικίδιου ζώου

Τι προκαλεί το κατούρημα του σκύλου σας στο σπίτι;

Φυσικά, ο σκύλος σας μπορεί να κατουράει στο σπίτι για κάποιον άλλο λόγο εκτός από το μαρκάρισμα. Για παράδειγμα, κατουράνε τακτικά για να αδειάσουν την κύστη τους και αν ο σκύλος σας δεν μπορεί να φτάσει στο καθορισμένο σημείο τουαλέτας του, ίσως αναγκαστεί να πάει όπου μπορεί.
Μερικοί από τους συνηθισμένους λόγους για τους οποίους τα σκυλιά κατουράνε μέσα στο σπίτι περιλαμβάνουν:

Ατυχήματα: Εάν ο σκύλος σας δεν μπορεί να βγει εγκαίρως έξω, θα αναγκαστεί να πάει μέσα
Υπερβολική ελευθερία: Μην δίνετε στο κουτάβι σας πρόσβαση σε ολόκληρο το σπίτι πριν μάθει πλήρως τους κανόνες της εκπαίδευσης στο γιογιό
Προβλήματα υγείας: Πολλές ασθένειες, όπως η νεφροπάθεια ή ο διαβήτης, προκαλούν αυξημένη ούρηση στους σκύλους, γεγονός που μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα ατυχημάτων στο σπίτι
Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος: Οι ουρολοιμώξεις κάνουν έναν σκύλο να αισθάνεται ότι πρέπει να πηγαίνει συχνά και επειγόντως
Υποτακτική ούρηση: Για να επικοινωνήσουν ειρηνική πρόθεση, οι σκύλοι συχνά κυλιούνται ανάσκελα, αλλά μερικοί κατουράνε ακόμη και για να δείξουν ότι έρχονται ειρηνικά
Ενθουσιασμός: Ο έλεγχος της ουροδόχου κύστης των κουταβιών είναι ανεπαρκώς ανεπτυγμένος, οπότε το υπερβολικά ενθουσιώδες παιχνίδι ή οι χαιρετισμοί με τα κουτάβια μπορεί μερικές φορές να οδηγήσουν σε ατυχήματα
Άγχος αποχωρισμού: Τα σκυλιά που αγχώνονται επειδή μένουν μόνα τους συχνά λερώνουν το σπίτι λόγω άγχους

Πώς να καταλάβετε αν ένας σκύλος μαρκάρει ή κατουράει στο σπίτι;

Αν δυσκολεύεστε να ξεχωρίσετε το μαρκάρισμα από άλλους τύπους κατουρήματος στο σπίτι, εξετάστε πότε, πού και πώς κατουράει ο σκύλος σας. Το μαρκάρισμα ξεκινά συνήθως στην εφηβεία και συνεχίζεται κατά την ενηλικίωση. Τα ατυχήματα με το κατούρημα συμβαίνουν συνήθως σε κουτάβια, σε πρόσφατα υιοθετημένους σκύλους που δεν κατανοούν ακόμη τη νέα ρουτίνα και τους κανόνες τους και σε ηλικιωμένους σκύλους που αντιμετωπίζουν προβλήματα ουροδόχου κύστης ή γνωστική έκπτωση.

Το μαρκάρισμα περιλαμβάνει επίσης συνήθως μικρές ποσότητες ούρων σε πολλά σημεία, ενώ ένας σκύλος που αδειάζει την κύστη του θα αφήσει περισσότερα ούρα σε ένα μόνο σημείο. Τέλος, αν πιάσετε το σκύλο σας επ’ αυτοφώρω, το μαρκάρισμα διαρκεί συνήθως λίγα δευτερόλεπτα. Αντίθετα, η κανονική ούρηση σε έναν υγιή σκύλο διαρκεί περίπου 20 δευτερόλεπτα.

Πώς μπορείτε να σταματήσετε το σκύλο σας από το μαρκάρισμα;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να σταματήσετε το σκύλο σας από το μαρκάρισμα ούρων. Πρώτον, αποκλείστε προβλήματα υγείας που μπορεί να μοιάζουν με μαρκάρισμα. Μπορείτε επίσης να εξετάσετε το ενδεχόμενο να στειρώσετε τον αρσενικό σκύλο σας. Μια επιστημονική μελέτη στο Journal of Veterinary Behavior διαπίστωσε ότι η στείρωση μείωσε το μαρκάρισμα στους αρσενικούς κατά 72%. Η στείρωση δεν άλλαξε σημαντικά τη συχνότητα μαρκαρίσματος των θηλυκών, αλλά μια σκύλα σε έξαρση μπορεί να προκαλέσει το μαρκάρισμα των αρσενικών, οπότε η στείρωση θηλυκών σκύλων σε ένα νοικοκυριό με πολλά σκυλιά μπορεί να φέρει κάποια ανακούφιση.

Άλλοι τρόποι για τη μείωση του μαρκαρίσματος περιλαμβάνουν:

Διαχειριστείτε τη συμπεριφορά του σκύλου σας: Εξετάστε το ενδεχόμενο ενός κλουβιού για σκύλους όταν δεν μπορείτε να επιβλέπετε
Ταΐστε το σκύλο σας γύρω από το αντικείμενο που του αρέσει να μαρκάρει. Αυτό αλλάζει τη συσχέτισή του με το αντικείμενο.
Καθαρίστε τα ούρα με ένα ενζυμικό καθαριστικό και χρησιμοποιήστε ένα υπεριώδες φως για να βεβαιωθείτε ότι δεν σας ξέφυγε τίποτα.
Μειώστε το άγχος του σκύλου σας: Συζητήστε με τον κτηνίατρό σας για συνθετικές φερομόνες ηρεμίας, ηρεμιστικές λιχουδιές ή συμπληρώματα για σκύλους ή φαρμακευτική αγωγή. Χτίστε την εμπιστοσύνη του σκύλου σας και εξετάστε προγράμματα τροποποίησης της συμπεριφοράς μέσω της απευαισθητοποίησης.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top