Μας αγαπούν οι σκύλοι; Πως κατανοούμε τα συναισθήματα των σκύλων

by Μυρσίνη Καραμαούνα

Όλοι θα θέλαμε να πιστεύουμε ότι τα σκυλιά μας μας αγαπούν. Τους δίνουμε την άνευ όρων αγάπη μας, το φαγητό και τις αγκαλιές μας, αλλά δεν είναι σαν να μπορούμε να τα καθίσουμε κάτω και να τα ρωτήσουμε πραγματικά πώς αισθάνονται. Μας αγαπούν πραγματικά οι σκύλοι; Ή μήπως είμαστε απλώς κινητοί διανομείς λιχουδιών και φαγητού που ανέχονται;

Εμείς οι άνθρωποι αντιλαμβανόμαστε ορισμένες συμπεριφορές των σκύλων ως αγάπη – το κούνημα της ουράς, το αγκάλιασμα – αλλά πραγματικοί επιστήμονες που χρησιμοποίησαν μηχανήματα μαγνητικής τομογραφίας έχουν εντοπίσει έναν πραγματικό δεσμό μεταξύ των σκύλων και των ανθρώπινων συντρόφων τους.

Οπότε μην ανησυχείτε, ιδιοκτήτες σκύλων. Πιθανότατα δεν έχετε μια μονόπλευρη σχέση. “Πραγματικά παίρνουν κάτι από τη σχέση τους μαζί μας που αρχίζει να μοιάζει πολύ με αγάπη”, λέει η Leslie Sinn, DVM, DACVB.

Μοναδικό έργο: Το γλυπτό στην Αμβέρσα που υμνεί την αγάπη ανθρώπου και σκύλου

Με αγαπάει ο σκύλος μου;

Το πώς μας αγαπούν οι σκύλοι είναι θέμα αντίληψης, λέει η Sinn. Κοιτάζουν τα πρόσωπά μας και κάνουν οπτική επαφή. Κουνάνε την ουρά τους ή κουνάνε τον πισινό τους όταν μπαίνουμε στην πόρτα και μας παρουσιάζουν παιχνίδια για να παίξουμε. Θέλουν να κοιμηθούν δίπλα μας.

Και σε αντίθεση με άλλα ζώα, μας αναζητούν για άνεση και ασφάλεια. Μας ακολουθούν παντού, και μερικά αναστατώνονται όταν φεύγουμε, ακόμη και ενδεχομένως σε σημείο που να προκαλούν άγχος αποχωρισμού.

Αλλά αυτά είναι πράγματα που αντιλαμβανόμαστε ως αγάπη, λέει η Sinn. Απλά δεν το ξέρουμε με σιγουριά. Αλλά έχουμε την επιστήμη που μας βοηθάει να καταλάβουμε καλύτερα.

Το 2014, ερευνητές του Πανεπιστημίου Emory χρησιμοποίησαν μια μαγνητική τομογραφία fMRI και διαπίστωσαν ότι το τμήμα του εγκεφάλου των σκύλων – ο κερκοφόρος πυρήνας – που συνδέεται με τις θετικές προσδοκίες αντιδρούσε πιο έντονα στη μυρωδιά των οικείων τους ανθρώπων. (Οι μυρωδιές συλλέχθηκαν από τις αποσμητικές μασχάλες των ανθρώπων, οπότε οι σκύλοι πρέπει πραγματικά να μας αγαπούν).

Μια παρόμοια μελέτη από επιστήμονες στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας προσέφερε παρόμοια αποτελέσματα, αλλά επικεντρώθηκε στον ήχο. Τα ευρήματά τους υποδηλώνουν ότι οι σκύλοι μπορούν να ερμηνεύσουν το συναίσθημα στις φωνές μας – που σημαίνει ότι μπορεί να είναι σε θέση να διακρίνουν τη χαρούμενη φωνή που χρησιμοποιούμε καθώς τους μιλάμε, λέει η Sinn.

“Δεν μπορούμε να τους πάρουμε συνέντευξη, δεν μπορούμε να τους βάλουμε σε έναν καναπέ και να τους αναλύσουμε, αλλά αυτές οι μελέτες δείχνουν ότι είμαστε αρκετά σημαντικοί γι’ αυτούς”, προσθέτει.

Υπάρχουν και άλλα σημάδια από το εξωτερικό του εγκεφάλου. Ιάπωνες ερευνητές διαπίστωσαν υψηλότερα επίπεδα ωκυτοκίνης -της λεγόμενης “ορμόνης της αγάπης”- σε σκύλους και τους ιδιοκτήτες τους αφού περνούσαν χρόνο κοιτάζοντας ο ένας τα μάτια του άλλου. Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι έχουμε έναν δεσμό με τα σκυλιά μας με τον ίδιο τρόπο που έχουν οι μητέρες και τα βρέφη.

Επιπλέον, ο ψυχολόγος Clive Wynne, ιδρυτής του Canine Science Collaboratory, δήλωσε στην Washington Post ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του εκπαίδευσαν τα σκυλιά να ανοίξουν ένα κουτί που είχε μέσα τροφή. Μόλις τα σκυλιά μπορούσαν να ανοίξουν το κουτί, οι ερευνητές αντικατέστησαν το φαγητό με τους ιδιοκτήτες των σκύλων, οι οποίοι φώναζαν από αγωνία.

“Υπό αυτές τις συνθήκες, σχεδόν κάθε σκύλος άνοιξε το κουτί”, δήλωσε ο Wynne στην εφημερίδα. “Αυτό, για μένα, είναι μια πειστική απόδειξη ότι τα σκυλιά πραγματικά νοιάζονται αν μπορούν να καταλάβουν. Αν μπορούν να καταλάβουν τι πρέπει να κάνουν, θα το κάνουν”.

Γιατί οι σκύλοι (μάλλον) μας αγαπούν

Λοιπόν, έχουμε περάσει μερικές χιλιάδες χρόνια τελειοποιώντας το δεσμό ανθρώπου-σκύλου, οπότε είναι φυσικό να έχουμε αναπτύξει κάποια στοργή ο ένας για τον άλλον, λέει η Sinn. Επιπλέον, έχουν γίνει πιο εξαρτημένα από εμάς -για τροφή, καταφύγιο και άνεση- καθώς έχουμε καταλάβει τις περιοχές που ήταν τα προγονικά τους σπίτια.

Και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα αγαπάμε -αυτή η ιστοσελίδα δεν θα υπήρχε αν δεν ήταν αλήθεια- οπότε ίσως έχουν αρχίσει να μας αγαπούν κι εκείνα.

“Είναι αμφίδρομος δρόμος”, λέει η Sinn.

Δείξτε στο σκύλο σας ότι τον αγαπάτε κι εσείς

Είτε ο σκύλος σας σας αγαπάει είτε όχι -ακόμη κι αν νομίζουμε ότι σας αγαπάει-, θα πρέπει να του φέρετε την καλύτερη δυνατή ζωή, δίνοντάς του όλα όσα χρειάζεται για να είναι ευτυχισμένος.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βεβαιώνεστε ότι ασκούνται αρκετά, ότι τρώνε τη σωστή τροφή, ότι λαμβάνουν την καλύτερη ιατρική περίθαλψη και ότι έχουν λόγο στο τι τους συμβαίνει. Αντιμετωπίστε τα σαν να είναι σύντροφος ή παιδί σας, λέει η Sinn. Παίξτε μαζί τους και διδάξτε τους συνθήματα και κόλπα.

Πάρτε τους παιχνίδια για να παίζουν όταν δεν είστε κοντά τους. Αντιμετωπίστε τα με συνέπεια, ώστε να ξέρουν τι να περιμένουν από εσάς.

“Εξερευνήστε με τον σκύλο σας και προσπαθήστε να μάθετε ποιες είναι οι προτιμήσεις του”, λέει η Sinn.

Το παρόν πόνημα καθώς και όλα τα άρθρα του ιστότοπου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του petkeepers.gr! Απαγορεύεται ρητά οποιαδήποτε αναδημοσίευση τους δίχως ενεργό σύνδεσμο παραπομπής(ενεργή πηγή) και συνεπάγεται τις αντίστοιχες νομικές κυρώσεις.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr