Μαστίτιδα στα σκυλιά: Συμπτώματα, αιτίες & θεραπεία- Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Μπορεί να είστε εξοικειωμένοι με τη μαστίτιδα στις θηλάζουσες μητέρες, αλλά είναι επίσης μια κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει τα τετράποδα μέλη της οικογένειάς μας. Η φλεγμονή των μαστικών αδένων μπορεί να προκαλέσει επώδυνο πρήξιμο και να επηρεάσει όχι μόνο τη μαμά αλλά και τα κουτάβια της. Σε σοβαρές περιπτώσεις, η λοίμωξη μπορεί να εξαπλωθεί, οδηγώντας σε απειλητικές για τη ζωή ασθένειες. Εάν ο σκύλος σας περιμένει ή έχει γεννήσει πρόσφατα, είναι σημαντικό να είστε εξοικειωμένοι με τις πιθανές επιπλοκές και τα πρώιμα σημάδια που πρέπει να προσέξετε. Ακολουθούν όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς κατοικίδιων ζώων για τη μαστίτιδα.

Τι είναι η μαστίτιδα στα σκυλιά;

Η μαστίτιδα είναι φλεγμονή των μαστικών αδένων (ιστός του μαστού). Συνήθως σχετίζεται με βακτηριακή λοίμωξη και εμφανίζεται κατά την περίοδο μετά τον τοκετό, αφού η θηλυκή σκύλα έχει γεννήσει κουτάβια.

Ποια είναι τα συμπτώματα της μαστίτιδας στους σκύλους;

Η μαστίτιδα μπορεί να προσβάλλει μόνο έναν μαστικό αδένα ή πολλούς. Τα κλινικά συμπτώματα της μαστίτιδας μπορεί επίσης να κυμαίνονται από ασυμπτωματικά έως σοβαρά και ακόμη και απειλητικά για τη ζωή.

Η οξεία μαστίτιδα θα προκαλέσει ζεστό, κόκκινο, πρησμένο και επώδυνο μαστικό αδένα (ή αδένες).
Καθώς η νόσος εξελίσσεται, οι μαστικοί αδένες μπορεί να γίνουν μοβ ή μαύροι.
Εάν η λοίμωξη εξαπλωθεί και εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος οδηγώντας σε σηπτική μαστίτιδα, ο σκύλος σας θα αρρωστήσει εμφανώς. Τα κλινικά συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, κατάθλιψη, λήθαργο, απώλεια όρεξης, εμετό και παραμέληση των κουταβιών.
Η απροθυμία για θηλασμό μπορεί να οδηγήσει σε κακή αύξηση του βάρους ή αποτυχία ευδοκίμησης στα κουτάβια.
Το γάλα από τους προσβεβλημένους αδένες μπορεί να φαίνεται φυσιολογικό ή με μη φυσιολογικό χρώμα και σύσταση (για παράδειγμα, μπορεί να περιέχει αίμα ή πύον).

Τι προκαλεί μαστίτιδα στους σκύλους;

Υπάρχουν διάφορες αιτίες μαστίτιδας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η μαστίτιδα προκαλείται από βακτηριακή (ή σπάνια μυκητιασική) λοίμωξη σε σκύλο που θηλάζει.

Τραύμα ή τραυματισμός της θηλής – Εάν η θηλή ή ο σωλήνας της θηλής τραυματιστεί από τα στοματικά κουτάβια, τα βακτήρια μπορούν εύκολα να εισέλθουν και να ταξιδέψουν μέχρι το μαστικό αδένα για να προκαλέσουν μόλυνση.
Ανθυγιεινές συνθήκες διαβίωσης – Μεγάλος αριθμός βακτηρίων στο περιβάλλον μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ανερχόμενη λοίμωξη.
Παρατεταμένες περίοδοι συσσώρευσης γάλακτος – Εάν το γάλα δεν απομακρυνθεί εγκαίρως από τους μαστικούς αδένες, μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή. Αυτό μπορεί να συμβεί μετά από ξαφνικό απογαλακτισμό ή το θάνατο ενός κουταβιού.
Άλλοι τύποι συστηματικής λοίμωξης ή ασθένειας μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο μαστίτιδας.
Σπάνια μαστίτιδα μπορεί να παρατηρηθεί σε θηλυκά σκυλιά που έχουν ψευδοκυμοσύνη ή σε μη θηλάζοντα σκυλιά.

Πώς να διαγνώσετε τη μαστίτιδα στους σκύλους

Ο κτηνίατρός σας θα διαγνώσει τη μαστίτιδα με βάση το ιστορικό και τη φυσική εξέταση. Σε πολλές περιπτώσεις, θα συστήσει επίσης πρόσθετες εξετάσεις, όπως:

Αιματολογικές εξετάσεις – Οι αιματολογικές εξετάσεις θα βοηθήσουν τον κτηνίατρό σας να αξιολογήσει τη συνολική υγεία και τη λειτουργία των κύριων οργάνων του σκύλου σας. Οι σκύλοι με μαστίτιδα έχουν γενικά αυξημένα λευκά αιμοσφαίρια στην γενική εξέταση αίματος, ενδεικτικό μόλυνσης. Οι σοβαρές περιπτώσεις σήψης μπορεί επίσης να επηρεάσουν τη λειτουργία των αιμοπεταλίων.
Κυτταρολογία γάλακτος – Η παρατήρηση στο μικροσκόπιο λευκών αιμοσφαιρίων ή βακτηρίων στο γάλα μπορεί να βοηθήσει τον κτηνίατρό σας να διαγνώσει τη μαστίτιδα.
Βακτηριακή καλλιέργεια – Εάν η μαστίτιδα είναι σοβαρή ή δεν ανταποκρίνεται στη θεραπεία, ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας συστήσει μια βακτηριακή καλλιέργεια. Αυτό θα του επιτρέψει να καλλιεργήσει τον συγκεκριμένο τύπο βακτηρίου που προκαλεί τη μόλυνση και να καθορίσει σε ποια αντιβιοτικά θα ανταποκριθεί.

Θεραπείες για τη μαστίτιδα στα σκυλιά

Η μαστίτιδα αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά και παυσίπονα, καθώς και με μέτρα υποστηρικτικής φροντίδας. Εάν είναι δυνατόν, είναι καλύτερο να θεραπεύεται η μαμά στο σπίτι με τα κουτάβια της. Ευτυχώς, οι περισσότερες περιπτώσεις μαστίτιδας έχουν καλή πρόγνωση και θα υποχωρήσουν εντός δύο έως τριών εβδομάδων από τη θεραπεία. Η σηπτική μαστίτιδα είναι πολύ πιο σοβαρή και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να αποβεί μοιραία. Ως εκ τούτου, η άμεση θεραπεία είναι ζωτικής σημασίας.
Φάρμακα

Καθώς πρόκειται για ασθένεια των σκύλων που θηλάζουν, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι τα φάρμακα που επιλέγονται είναι ασφαλή για τα κουτάβια, εάν η μαμά εξακολουθεί να τα θηλάζει.

Αντιβιοτικά – Τα αντιβιοτικά είναι η θεραπεία για τη βακτηριακή λοίμωξη. Τα προβιοτικά μπορεί επίσης να είναι χρήσιμα για να βοηθήσουν με τη διάρροια (μια κοινή παρενέργεια) στη μαμά και τα κουτάβια.
Παυσίπονα – Η διαχείριση του πόνου είναι σημαντική για να διατηρήσετε το σκύλο σας άνετο και να επιτρέψετε στα κουτάβια να συνεχίσουν να θηλάζουν.

Υποστηρικτική φροντίδα

Άδειασμα των προσβεβλημένων αδένων – Τα κουτάβια μπορεί να συνεχίσουν να θηλάζουν στους προσβεβλημένους αδένες. Στην πραγματικότητα, είναι σημαντικό να αδειάζουν το γάλα σε τακτική βάση. Εάν αυτό είναι πολύ επώδυνο, τότε συνιστάται συχνά το άρμεγμα με το χέρι κάθε έξι ώρες.

Εάν τα κουτάβια δεν θηλάζουν, συζητήστε με τον κτηνίατρό σας πρόσθετες επιλογές σίτισης.

Κομπρέσα από φύλλα λάχανου – Η εφαρμογή φύλλων λάχανου στην περιοχή μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τη δυσφορία και τη φλεγμονή. Μια ζεστή κομπρέσα μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη.

Μπορείτε να βοηθήσετε στην πρόληψη της μαστίτιδας διατηρώντας τα νύχια των κουταβιών κομμένα και φροντίζοντας το κουτί γέννας να είναι καθαρό και στεγνό. Είναι επίσης σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι τα κουτάβια θηλάζουν από όλους τους μαστικούς αδένες.

Νοσηλεία

Σοβαρές περιπτώσεις σηπτικής μαστίτιδας απαιτούν νοσηλεία για ενδοφλέβια θεραπεία με υγρά και πιο επιθετική θεραπεία, μερικές φορές ακόμη και χειρουργική αφαίρεση του νεκρού (νεκρωτικού) ιστού.

Το παρόν πόνημα καθώς και όλα τα άρθρα του ιστότοπου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του petkeepers.gr! Απαγορεύεται ρητά οποιαδήποτε αναδημοσίευση τους δίχως ενεργό σύνδεσμο παραπομπής(ενεργή πηγή) και συνεπάγεται τις αντίστοιχες νομικές κυρώσεις.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr