Μεγάλη προσοχή: Μπορώ να αφήσω τον σκύλο μου στο αυτοκίνητο με λίγο ανοιχτό ένα παράθυρο;

Χρήσιμα

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες σκύλων γνωρίζουν ότι δεν μπορείτε να αφήσετε ένα κατοικίδιο σε ένα ζεστό αυτοκίνητο. Η θερμοκρασία μπορεί να ανέβει σε επικίνδυνα επίπεδα μέσα σε λίγα μόνο λεπτά, θέτοντας το σκύλο σας σε κίνδυνο θερμοπληξίας. Τι γίνεται όμως αν ανοίξετε λίγο το παράθυρο; Αυτό καθιστά ασφαλές να αφήσετε το σκύλο σας στο αυτοκίνητο;

Η απάντηση είναι απλή. Δεν πρέπει ποτέ να αφήνετε ένα σκύλο μόνο του στο αυτοκίνητο, ακόμη και με τα παράθυρα ανοιχτά. Σε ορισμένες πολιτείες, αυτό είναι ακόμη και παράνομο.

Τα ανοιχτά παράθυρα δεν κρατούν τα σκυλιά ασφαλή

Δεν χρειάζεται να κάνει σούπερ ζέστη έξω για να ζεσταθεί το αυτοκίνητό σας. Το εσωτερικό ενός οχήματος που είναι σταθμευμένο σε καιρό με θερμοκρασία 21℃ μπορεί να φτάσει τους 37℃ σε μόλις 20 λεπτά. Τις πολύ ζεστές ημέρες, οι θερμοκρασίες στο εσωτερικό των σταθμευμένων αυτοκινήτων μπορεί να ανέβουν στους 60℃ σε λιγότερο από μία ώρα.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Κτηνιατρική Ένωση (AVMA), μελέτες έχουν δείξει ότι το σπάσιμο ενός παραθύρου αλλάζει πολύ λίγο αυτά τα νούμερα. Ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο με ραγισμένα παράθυρα θερμαίνεται σχεδόν με τον ίδιο ακριβώς ρυθμό με ένα αυτοκίνητο με κατεβασμένα παράθυρα, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο τα κατοικίδια ζώα.

Ασφάλεια αυτοκινήτου για σκύλους

Όλοι οι σκύλοι είναι επιρρεπείς στη θερμοπληξία και κάθε ιδιοκτήτης πρέπει να γνωρίζει πολύ καλά τα όρια των σκύλων του. Ορισμένα βραχυκεφάλια άτομα (σκύλοι που έχουν σχετικά ευρύ, κοντό κρανίο, όπως τα pugs και τα μπουλντόγκ), μπορεί να είναι πιο ευαίσθητα στην υψηλή θερμοκρασία και την υγρασία, οπότε οι ιδιοκτήτες πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην αναπνοή τους. Επίσης, ακόμη και τα σκυλιά που είναι συνηθισμένα στην άσκηση μπορεί να υπερθερμανθούν εύκολα όταν ασκούνται σε ζεστές ημέρες.

Εάν γνωρίζετε ότι θα ταξιδέψετε με το σκύλο σας, προγραμματίστε να ταξιδέψετε με έναν άλλο ενήλικα που μπορεί να παραμείνει στο όχημα μαζί του όσο λειτουργεί το κλιματιστικό. Αυτό θα τα κρατήσει ασφαλή όταν κάνει ζέστη και θα μειώσει επίσης τον κίνδυνο να πηδήξει ο σκύλος σας από ένα ανοιχτό παράθυρο σε μια στάση ανάπαυσης ή σε ένα πάρκινγκ.

Εκατοντάδες κατοικίδια ζώα πεθαίνουν από θερμοπληξία που σχετίζεται με το αυτοκίνητο κάθε χρόνο. Το θέμα είναι τόσο σημαντικό που 31 πολιτείες έχουν διάφορους νόμους που περιορίζουν τους ανθρώπους από το να αφήνουν τα κατοικίδιά τους χωρίς επίβλεψη σε οχήματα. Ορισμένοι νόμοι απαγορεύουν εντελώς την πρακτική αυτή, ενώ άλλοι προστατεύουν τους αστυνομικούς και τους πολίτες εάν εισβάλλουν σε αυτοκίνητα για να σώσουν κατοικίδια ζώα.

Η εκμάθηση του σκύλου σας να βγαίνει σωστά από το αυτοκίνητο είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την ασφάλειά του. Αφού βγείτε από το αυτοκίνητο, μπορείτε να περπατήσετε γύρω από την πόρτα που βρίσκεται πιο κοντά στο σκύλο σας και να του δώσετε μια σαφή εντολή όταν έρθει η ώρα να βγει. Η διδασκαλία της εντολής «περίμενε» μπορεί να σας δώσει περισσότερο έλεγχο.

Άλλοι κίνδυνοι για τους σκύλους που επιβαίνουν σε οχήματα

Ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε τον σκύλο σας ασφαλή μέσα σε ένα κινούμενο όχημα είναι να χρησιμοποιήσετε ιμάντα, μεταφορέα ή κλουβί. Χωρίς την κατάλληλη συγκράτηση, τα σκυλιά μπορεί να σκαρφαλώσουν στην αγκαλιά σας και να περιορίσουν την όρασή σας για την κυκλοφορία, να πλησιάσουν και να μπλοκάρουν το πεντάλ του φρένου ή του γκαζιού και να τραυματιστούν σοβαρά από έναν αερόσακο ή να πεταχτούν στο παρμπρίζ σε περίπτωση ατυχήματος ή απότομης στάσης. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε εξοπλισμό που έχει υποβληθεί σε δοκιμές πρόσκρουσης και έχει πιστοποιηθεί από το Κέντρο για την Ασφάλεια των κατοικίδιων ζώων.

Τα σκυλιά που κρεμούν το κεφάλι τους έξω από το ανοιχτό παράθυρο διατρέχουν επίσης κίνδυνο. Μπορεί να προκληθούν τραυματισμοί στα μάτια, τα αυτιά, το πρόσωπο και το στόμα από αντικείμενα που πετούν στον αέρα ή από θάμνους και κλαδιά. Τα μη συγκρατημένα σκυλιά στα ανοιχτά παράθυρα κινδυνεύουν να πέσουν έξω αν υπάρξει σύγκρουση ή απότομη στροφή και μπορεί ακόμη και να αποφασίσουν να πηδήξουν έξω αν δουν κάτι που θέλουν να κυνηγήσουν. Ένας σκύλος που ταξιδεύει στο κρεβάτι ενός φορτηγού κινδυνεύει επίσης να χτυπηθεί από αιωρούμενα αντικείμενα, να πέσει από το φορτηγό ή να πηδήξει έξω.

Έτσι, αν πρόκειται να βγείτε έξω για να κάνετε δουλειές που πραγματικά δεν περιλαμβάνουν διασκεδαστικές δραστηριότητες για τον σκύλο σας, ίσως θα πρέπει να σκεφτείτε να τον αφήσετε με ασφάλεια στο σπίτι.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top