Μια αδέσποτη γάτα έρχεται στο σπίτι μου κάθε βράδυ: Τι να κανω;

Χρήσιμα

Οι γάτες είναι ανθεκτικά και πολυμήχανα ζώα που είναι ικανά να βρίσκουν τρόπους να επιβιώνουν χωρίς ιδιοκτήτη. Μερικές φορές, μια αδέσποτη γάτα μπορεί να αποφασίσει να επισκέπτεται το ίδιο σπίτι με συνέπεια. Ορισμένοι άνθρωποι το εκλαμβάνουν ως σημάδι για να υιοθετήσουν τη γάτα, ενώ άλλοι μπορεί να θεωρούν τις επισκέψεις ως σημάδια πνευματικής σημασίας.

Όποια και αν είναι η περίπτωση, μια αδέσποτη γάτα συχνά επισκέπτεται σπίτια αν πεινάει, αν είναι άρρωστη ή αν αναζητά ασφαλές καταφύγιο. Αν οι ανάγκες τους ικανοποιούνται σταθερά σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία, μπορεί να αναπτύξουν τη συνήθεια να την επισκέπτονται ξανά και να την προσθέτουν στην επικράτειά τους. Αν και δεν είστε υποχρεωμένοι να υιοθετήσετε μια αδέσποτη γάτα, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να τις βοηθήσετε αν συνεχίζουν να επισκέπτονται το σπίτι σας.

Λόγοι για τους οποίους μια αδέσποτη γάτα μπορεί να επισκέπτεται το σπίτι σας

Σε γενικές γραμμές, οι άγριες γάτες δεν είναι συνηθισμένες στην ανθρώπινη επαφή και αλληλεπίδραση, οπότε τείνουν να αποφεύγουν να πλησιάζουν τους ανθρώπους. Έτσι, αν μια αδέσποτη γάτα επισκέπτεται συνεχώς το σπίτι σας, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ήταν κάποτε κατοικίδιο ζώο, ειδικά αν δεν δείχνει φόβο για τους ανθρώπους και φαίνεται κάπως κοινωνικοποιημένη. Αυτού του είδους τα αδέσποτα συνήθως αρχίζουν να βλέπουν ορισμένους ανθρώπους ως φροντιστές τους, ειδικά αν αυτοί οι άνθρωποι τους αφήνουν φαγητό ή τους δίνουν προσοχή.

Οι αδέσποτες γάτες συχνά κατοικούν σε περιοχές που έχουν σταθερή προσφορά τροφής. Η τροφή τους μπορεί να αποτελείται από τροφή σε κάδους απορριμμάτων, μικρά ζώα και γατοτροφή που αφήνουν σκόπιμα έξω καλοπροαίρετοι άνθρωποι. Έτσι, είναι πιθανό μια αδέσποτη γάτα να συχνάζει στο σπίτι σας αν ζείτε σε μια περιοχή που έχει μεγαλύτερο πληθυσμό μικρών ζώων, όπως ποντίκια, πουλιά και βατράχια. Αν ζείτε σε δρόμο με εστιατόρια, μπορεί να παρατηρήσετε τις ίδιες αδέσποτες γάτες στα σοκάκια όπου βρίσκονται οι κάδοι απορριμμάτων.

Αξίζει επίσης να λάβετε υπόψη σας ότι οι γάτες είναι ζώα με εδαφική κυριαρχία και το σπίτι σας μπορεί να βρίσκεται στην περιοχή της επικράτειας μιας αδέσποτης γάτας. Μια αδέσποτη γάτα μπορεί να περνάει περιοδικά από το σπίτι σας, καθώς κάνει βόλτες στην περιοχή της. Το σπίτι σας μπορεί επίσης να είναι μια πλεονεκτική τοποθεσία για μια αδέσποτη γάτα και θα μπορούσε να της παρέχει έναν ασφαλή χώρο ανάπαυσης ή ύπνου.

Αν και είναι λιγότερο συνηθισμένο, ορισμένες αδέσποτες γάτες μπορεί να επισκέπτονται σπίτια αν είναι άρρωστες και χρειάζονται ιατρική φροντίδα. Αν και δεν θα γνωρίζουν ότι χρειάζονται κτηνιατρική φροντίδα, μπορεί να σας δουν ως κάποιον που μπορεί να βοηθήσει να ανακουφιστούν από τον πόνο ή την ταλαιπωρία που βιώνουν.

Τι να κάνετε αν μια αδέσποτη γάτα συνεχίζει να επισκέπτεται το σπίτι σας

Υπάρχουν διάφορα πράγματα που μπορείτε να κάνετε αν η ίδια αδέσποτη γάτα συνεχίζει να επισκέπτεται το σπίτι σας. Το καλύτερο είναι να ξεκινήσετε κερδίζοντας την εμπιστοσύνη τους. Οι περισσότερες αδέσποτες γάτες θα ανταποκριθούν θετικά στο φαγητό. Τείνουν να είναι πλάσματα της συνήθειας που θα επισκέπτονται το σπίτι σας περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα. Έτσι, τοποθετήστε λίγη γατοτροφή και νερό σε μια ασφαλή και απομονωμένη περιοχή γύρω από την ώρα που η αδέσποτη συνήθως επισκέπτεται το σπίτι σας. Μπορείτε επίσης να αφήσετε μια κουβέρτα ή να στήσετε ένα μικρό καταφύγιο για να ενθαρρύνετε τη γάτα να συνεχίσει να σας επισκέπτεται και να εξοικειώνεται μαζί σας. Ωστόσο, αν σκοπεύετε να ταΐζετε αδέσποτες γάτες, να θυμάστε ότι πρόκειται για μια δέσμευση και δεν πρέπει να την παίρνετε ελαφρά τη καρδία.

Καθώς η γάτα συνηθίζει να την ταΐζετε, μπορείτε να αρχίσετε να στέκεστε πιο κοντά στη γάτα και να την αφήνετε να τρώει ενώ είστε κοντά της. Να θυμάστε να κρατάτε αποστάσεις, καθώς οι αδέσποτες γάτες μπορεί να μεταφέρουν παράσιτα ή να έχουν μολυσματικές ασθένειες. Οι φοβισμένες γάτες μπορεί επίσης να καταλήξουν να γρατζουνάνε ή να δαγκώνουν αν νιώθουν ότι απειλούνται ή ότι δεν είναι ασφαλείς.

Είναι καλύτερο να δώσετε τη γάτα στα χέρια επαγγελματικής φροντίδας. Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την τοπική διάσωση ζώων για να τους ενημερώσετε για την αδέσποτη γάτα. Πολλές οργανώσεις διάσωσης ζώων και μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί διαθέτουν προσωπικό που είναι σε θέση να ασφαλίσουν τις αδέσποτες γάτες με ασφάλεια. Θα είναι σε θέση να μεταφέρουν αυτές τις γάτες σε κτηνίατρο για υγειονομικό έλεγχο και επίσης να δουν αν η γάτα έχει μικροτσίπ. Εάν η γάτα δεν έχει ιδιοκτήτη, μπορούν να αξιολογήσουν τη γάτα και να κάνουν προετοιμασίες για την επανένταξή της ή την παγίδευση, τη στείρωση και την απελευθέρωση.

Αν η αδέσποτη γάτα δεν έχει ιδιοκτήτη και σκοπεύετε να την υιοθετήσετε, φροντίστε να συνεργαστείτε με έναν κτηνίατρο πριν την υιοθετήσετε πλήρως. Φέρτε τη γάτα μέσα σε μεταφορέα γάτας, καθώς οι περισσότεροι κτηνίατροι απαιτούν μεταφορείς γάτας για τα ραντεβού. Ο κτηνίατρος μπορεί να διαπιστώσει αν η αδέσποτη γάτα είναι υγιής ή αν χρειάζεται ιατρική φροντίδα. Μπορεί επίσης να διαπιστώσει αν η γάτα χρειάζεται στείρωση, μικροτσίπ και εμβολιασμό.

Συμπέρασμα

Λέγεται συχνά ότι οι γάτες είναι αυτές που επιλέγουν τους ιδιοκτήτες τους. Αν και δεν χρειάζεται να το πάρετε ως σημάδι για να υιοθετήσετε, μια αδέσποτη γάτα θα εκτιμήσει τη συμπόνια σας και θα ωφεληθεί πολύ από το να την ταΐσετε και να έχει έναν ασφαλή χώρο για να ξεκουραστεί και να κοιμηθεί. Αν δεν σκοπεύετε να τις υιοθετήσετε, είναι προτιμότερο να επικοινωνήσετε με μια οργάνωση διάσωσης ζώων. Αν και είναι ωραίο να επισκέπτεται το σπίτι σας μια γάτα, είναι σημαντικό να βρει μια στοργική οικογένεια που μπορεί να την φιλοξενήσει και να γίνει το παντοτινό της σπίτι.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top