Μιλώντας για τη φροντίδα γατών με τη Hannah Shaw, την διάσημη Kitten Lady

by Έφη Αθανασίου

Η Hannah Shaw, ή αλλιώς η Kitten Lady, μιλάει για τη διεύρυνση της εκπαίδευσής της σχετικά με τη φροντίδα νεογέννητων γατιών μέσω βιβλίων, βίντεο και του The Orphan Kitten Club.

Αν το όνομα Hannah Shaw δεν σας θυμίζει κάτι ή δεν σας προκαλεί αναγνώριση προσώπου, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πιθανότατα την γνωρίζετε με το πιο γνωστό, κατοχυρωμένο με εμπορικό σήμα, ψευδώνυμο Kitten Lady.

Φροντίζοντας νεογέννητα γατάκια

Όταν πρόκειται για γατάκια, ειδικά για νεογέννητα, η Hannah είναι μια κινούμενη εγκυκλοπαίδεια για το πώς να τα φροντίζει και έχει κάνει μια πολύ επιτυχημένη καριέρα ως πολεμίστρια νεογέννητων γατών και υπέρμαχος των γατών, εκπαιδεύοντας καταφύγια και εραστές γατών σε όλη τη χώρα για το πώς να δώσουν σε αυτά τα μικροσκοπικά κουβάρια γούνας τις καλύτερες πιθανότητες για ένα σπουδαίο μέλλον σε ένα παντοτινό σπίτι.

“Οι άνθρωποι τείνουν να πιστεύουν ότι τα γατάκια θα είναι πάντα εντάξει, αλλά στην πραγματικότητα τα νεογέννητα είναι ιδιαίτερα ευάλωτα, καθώς τα περισσότερα καταφύγια δεν είναι εξοπλισμένα για τη φροντίδα τους, καθώς χρειάζονται 24ωρη προσοχή για αρκετές εβδομάδες μέχρι να απογαλακτιστούν”, εξηγεί η Hannah. “Κατά συνέπεια, πολλά από αυτά υποβάλλονται σε ευθανασία, τα οποία στην πραγματικότητα θα μπορούσαν να σωθούν με το να μπουν σε ανάδοχη οικογένεια”.

Το ξεκίνημα της Hannah

Μια βόλτα σε ένα πάρκο της Φιλαδέλφειας έγινε γεγονός που άλλαξε τη ζωή της, όταν η Hannah ανακάλυψε ένα μικροσκοπικό, μαύρο γατάκι σε ένα δέντρο και το έσωσε. Πήρε το γατάκι, που αργότερα ονομάστηκε Coco, στο σπίτι της χωρίς να έχει ιδέα τι να κάνει στη συνέχεια. Σερφάροντας στο διαδίκτυο, ανακάλυψε γρήγορα ότι υπήρχαν ελάχιστες έως καθόλου εμπεριστατωμένες πληροφορίες για το πώς να φροντίσει ένα τόσο εύθραυστο πλασματάκι. Η Hannah, η οποία παραδέχεται ότι εκείνη την εποχή δεν ήταν καν γατόφιλη, αποφάσισε να το αλλάξει αυτό. Επειδή τα γατάκια χρειάζονται φροντίδα όλο το εικοσιτετράωρο, η Hannah έπαιρνε τα γατάκια που διέσωσε μαζί της σε μια τσάντα, ώστε να μπορεί να τα ταΐζει ενώ δούλευε.

Οι άνθρωποι άρχισαν να την αποκαλούν κυρία των γατών και η Hannah τους διόρθωνε λέγοντας όχι, “είμαι κυρία των γατών”. Και το όνομα έμεινε… Τώρα, μια δεκαετία αργότερα, η Hannah επιβεβαιώνει ότι η Coco και η αδελφή της, η Eloise, μια αποτυχημένη ανάδοχη γάτα, παραμένουν η έμπνευσή της και αποτελούν την αφορμή για την υπέροχη ιστοσελίδα της που περιγράφει λεπτομερώς όλα όσα πρέπει να γνωρίζει ένας επίδοξος διασώστης γατών με τη μεγαλύτερη δυνατή λεπτομέρεια και με υπέροχα εκπαιδευτικά βίντεο που ενισχύουν τη μεγάλη εικόνα.

Η Kitten Lady μεταφέρει το μήνυμά της στις κοινότητες

Έχει επίσης διοχετεύσει όλες αυτές τις πληροφορίες σε ένα επερχόμενο βιβλίο με τίτλο Tiny But Mighty: The Kitten Lady’s Guide to Saving the Most Vulnerable Felines, το οποίο διαφημίζεται ως “το απαραίτητο βιβλίο για τους λάτρεις των γατών, τους σημερινούς και μελλοντικούς διασώστες, τους ανάδοχους γονείς, τους ακτιβιστές και τους υποστηρικτές”. Και υπάρχει και κάτι ακόμα – πρόκειται να εκδώσει ένα παιδικό βιβλίο με τίτλο Kitten Lady’s Big Book of Little Kittens. “Ο στόχος είναι να εκπαιδεύσει τα παιδιά σχετικά με την αναδοχή και την ευημερία των γατών”, εξηγεί η Hannah. Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 4 ετών και άνω.

“Έβαλα την καρδιά και την ψυχή μου σε αυτά τα έργα”, λέει η Hannah. “Το να βρεις ένα γατάκι στους δρόμους και να το φροντίσεις είναι μια πτυχή. Αλλά υπάρχουν τόσα πολλά μικροσκοπικά γατάκια σε καταφύγια που ο κόσμος δεν γνωρίζει γιατί βρίσκονται πίσω από κλειστές πόρτες. Θέλω να εκπαιδεύσω τους ανθρώπους να ασχοληθούν με το κοντινότερο καταφύγιο και να βοηθήσουν και αυτά τα γατάκια. Εκτός του ότι είναι πολύ χρονοβόρα και καταλαμβάνουν πολύ απαραίτητο χώρο σε κλουβιά, δεν τα πάνε καλά σε περιβάλλον καταφυγίου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ανάδοχη φροντίδα είναι τόσο σημαντική”, τονίζει.

Πρόσφατα, η Hannah και ο σύντροφός της, ο φωτογράφος Andrew Marttila μετακόμισαν στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια και ξεκίνησαν μια μη κερδοσκοπική οργάνωση με την ονομασία The Orphan Kitten Club, η οποία αναλαμβάνει την αναδοχή των πιο μικροσκοπικών πλασμάτων που έχουν ιατρικά προβλήματα και ειδικές ανάγκες, παίρνοντάς τα από καταφύγια της περιοχής, καθώς και από τις κομητείες Los Angeles και Orange. Η αποστολή της Hannah την έχει κάνει να ταξιδεύει στη χώρα εκπαιδεύοντας και βοηθώντας καταφύγια με νεογέννητα γατάκια και ενθαρρύνοντας τους λάτρεις των γατών να σκεφτούν το ενδεχόμενο της αναδοχής.

Όπως το θέτει τόσο επιγραμματικά: “Όταν πρόκειται για την αναδοχή και τη φροντίδα γατών, το αντίο είναι ο στόχος”.

Ένα πολύ ιδιαίτερο βρεφοκομείο γατιών

Το 2009, η Human Society του Σαν Ντιέγκο άνοιξε το πρώτο παγκοσμίως φυτώριο γατών για να φροντίζει δεκάδες νεογέννητα και λίγο μεγαλύτερα άστεγα γατάκια. Έχει γίνει ένα διεθνώς αναγνωρισμένο “πρότυπο” για τις οργανώσεις διάσωσης γατών σε εθνικό επίπεδο και σε όλο τον κόσμο.

Το βρεφοκομείο γατιών, εκτός από το ότι είναι διακοσμημένο όπως ένα βρεφοκομείο για ανθρώπινα μωρά, κινείται στις ίδιες γραμμές. Είναι στελεχωμένο 24-7 από κτηνιάτρους, τεχνικούς κτηνιάτρους και εθελοντές. Κάθε γατάκι έχει το δικό του διάγραμμα και δέχεται καθημερινό έλεγχο ευεξίας, κάθε μπιμπερό που δίνεται καταγράφεται σχολαστικά (κάποιες ταΐσεις γίνονται κάθε δύο ώρες) και τα ζωτικά σημεία καταγράφονται και παρακολουθούνται. Οι γέννες διατηρούνται μαζί και τα μεγαλύτερα γατάκια βγαίνουν καθημερινά από τα κλουβιά τους και τοποθετούνται σε κέντρα παιχνιδιού, ώστε να μάθουν να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και με τους ανθρώπους. Μέχρι σήμερα, περισσότερα από 13.000 γατάκια έχουν διασωθεί και έχουν βρει παντοτινά σπίτια.

Τι μπορείτε λοιπόν να κάνετε ΕΣΕΙΣ για να βοηθήσετε τα νεογέννητα γατάκια;

  1. Σύμφωνα με τη Hannah, αν βρείτε ένα γατάκι, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να αναζητήσετε τη μαμά του. “Οι άνθρωποι τείνουν να υποθέτουν ότι είναι εγκαταλελειμμένο, αλλά τα περισσότερα γατάκια δεν είναι ορφανά- υπάρχει κάπου εκεί μια μαμά. Είτε ψάχνει για τροφή είτε δεν είναι εκεί επειδή είστε εσείς. Είναι πολύ πιο εύκολο να φροντίσετε μια άγρια μαμά με τα γατάκια της. Μπορείτε να τα βάλετε σε ένα κυνοκομείο για σκύλους μέχρι να είναι αρκετά μεγάλα για να απογαλακτιστούν και στη συνέχεια η μαμά μπορεί να στειρωθεί και να επιστραφεί στην άγρια κοινότητά της, αν δεν είναι κατάλληλη για να υιοθετηθεί και αυτή. “Με αυτόν τον τρόπο βάζετε ένα τέλος στο να κάνει και άλλες γέννες. Είναι πολύ σημαντικό να βλέπουμε τη συνολική εικόνα”, λέει η Hannah.
  2. Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνετε όταν διασώζετε ένα γατάκι, ειδικά ένα που είναι ημερών ή εβδομάδων, είναι να το κρατήσετε ζεστό. Η θερμότητα του ανθρώπινου σώματος δεν είναι αρκετή. Αν δεν έχετε θερμαντικό μαξιλάρι, η Hannah προτείνει να ζεστάνετε μια πετσέτα στον φούρνο μικροκυμάτων, φροντίζοντας να μην είναι πολύ ζεστή.
  3. Θυμηθείτε να μη δώσετε σε ένα μικροσκοπικό γατάκι γάλα από το ψυγείο σας ή να προσπαθήσετε να φτιάξετε ένα “παρασκεύασμα”. Αυτά τα γατάκια χρειάζονται ειδική φόρμουλα που διατίθεται από τα καταστήματα κατοικίδιων ζώων. Εναλλακτικά, ρωτήστε μια κτηνιατρική κλινική, αν υπάρχει στην πόλη σας- μπορεί να είναι σε θέση να σας βοηθήσει – ειδικά μια 24ωρη, αν τα καταστήματα είναι κλειστά.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr