Μήπως η γάτα σας γλείφει και δεν ξέρετε γιατί; 6+1 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε

by Έφη Αθανασίου

Αναρωτηθήκατε ποτέ … γιατί οι γάτες σας γλείφουν; Δεν είστε οι μόνοι! Όταν οι γάτες σας σας γλείφουν, μπορεί να πρόκειται για κομπλιμέντο, για σημάδι άγχους ή για κάτι περισσότερο.

Το ερώτημα της σημερινής παράξενης επιστήμης καλύπτει μια απορία που έχουν πολλοί γονείς γατών – Γιατί οι γάτες σας γλείφουν; Η Kendraw λέει: “Η γάτα μου έχει εμμονή με το να με γλείφει. Ανέχεται τα κατοικίδια, αλλά αυτό που πραγματικά θέλει να κάνει όταν χρειάζεται προσοχή είναι να με γλείφει όπου μπορεί να βρει δέρμα. [Η γάτα μου] δεν θα γλείψει το πρόσωπό μου, δόξα τω Θεώ, αλλά το χέρι μου, ο αγκώνας και το χέρι μου είναι δίκαιο παιχνίδι! Θα με κρατήσει κυριολεκτικά με τις πατούσες της και θα με καθαρίσει. Και δεν είναι μόνο μερικά γλειψίματα- γίνεται αρκετά σχολαστική. Δοκίμασα πικρό σπρέι. Καμία τύχη. Ξέρω ότι είναι σημάδι στοργής, αλλά υπάρχει κάποιος τρόπος να την κάνω να σταματήσει με ήπιο τρόπο;”.

Γιατί λοιπόν οι γάτες σας γλείφουν; Αρχικά, ας μιλήσουμε για το γιατί οι γάτες σας γλείφουν και στη συνέχεια ας σας δώσουμε μερικές συμβουλές για το πώς να πείσετε τη γάτα σας ότι υπάρχουν πολύ πιο φοβερές επιλογές από το να σας περιποιείται μέχρι να γίνει το δέρμα σας ωμό.

Διαβάστε τους πιθανούς λόγους που η γάτα σας σας γλείφει:

1. Για ποιο λόγο οι γάτες σας γλείφουν; Οι γάτες γλείφουν ως μέσο δημιουργίας δεσμών

Πρώτα απ’ όλα, για να απαντήσετε στο ερώτημα “Γιατί οι γάτες σας γλείφουν;” πρέπει να γνωρίζετε ότι τα γατάκια περιποιούνται το ένα το άλλο και ότι οι μεγαλύτερες γάτες που δεν έχουν συγγένεια αλλά τα πάνε καλά μεταξύ τους περνούν επίσης χρόνο για να περιποιούνται η μία την άλλη. Συχνά, πιάνουν τα σημεία που είναι δύσκολο για μια γάτα να φτάσει μόνη της, όπως η κορυφή του κεφαλιού και το εσωτερικό των αυτιών. Η ανταλλαγή οσμών μέσω της περιποίησης αυξάνει επίσης τον δεσμό μεταξύ ενός ζευγαριού γατών.

2. Όταν οι γάτες σας σας γλείφουν, σας κάνουν ένα τεράστιο κομπλιμέντο

Μια άλλη απάντηση στο ερώτημα “Γιατί οι γάτες σας γλείφουν;”. Λοιπόν, ένα γλωσσόλουτρο από τη γάτα σας είναι μια ένδειξη ότι αισθάνεται απόλυτα ασφαλής στην παρουσία σας. Είστε πραγματικά μέλος της οικογένειάς της και το ενισχύει αυτό καθαρίζοντάς σας όπως την καθάριζε η μητέρα της όταν ήταν γατάκι.

3. Οι γάτες σας μπορεί να σας γλείφουν λόγω άγχους

Μερικές φορές, όμως, η απάντηση στο ερώτημα “Γιατί σας γλείφουν οι γάτες;” δεν είναι τόσο θετική. Ορισμένες γάτες αγχώνονται τόσο πολύ που αρχίζουν να γλείφουν ψυχαναγκαστικά. (Μια μυστηριώδης κατάσταση ονομάζεται αιλουροειδής υπερέσθιση.) Οι γάτες που γλείφονται φαλακρές συχνά προσπαθούν να παρηγορηθούν επειδή είναι αγχωμένες. Άλλες ψυχαναγκαστικές γατούλες μπορεί να γλείφουν και να πιπιλίζουν το ύφασμα, το πλαστικό ή ακόμα και το δέρμα σας.

4. Αουτς! Γιατί η γάτα σας που σας γλείφει πονάει ή αισθάνεται τόσο σκληρή;

Τώρα που έχετε μερικές απαντήσεις, πιθανόν να έχετε μερικές ερωτήσεις όπως: “Γιατί πονάει όταν η γάτα μου με γλείφει;”. Η γλώσσα της γάτας σας μοιάζει με γυαλόχαρτο, επειδή καλύπτεται από θηλές – αγκίστρια με φορά προς τα πίσω, φτιαγμένα από κερατίνη, το ίδιο υλικό από το οποίο φτιάχνονται και τα νύχια της γάτας σας. Οι θηλές βοηθούν τις γάτες να τρίβουν το κρέας από τα κόκαλα και βοηθούν επίσης στην περιποίηση, καθώς λειτουργούν σαν χτένα για να βγάζουν το χαλαρό τρίχωμα και τη βρωμιά.

5. Για να σταματήσετε τη γάτα σας από το να σας γλείφει, αποσπάστε της την προσοχή

Μάθετε τα σημάδια που δείχνουν ότι η γάτα σας είναι έτοιμη να αρχίσει να γλείφει. Πριν αρχίσει να πλένει το χέρι σας ωμό, ανακατευθύνετε την προσοχή της με ένα παιχνίδι. Αν στη γάτα σας αρέσει το catnip, βάλτε μπροστά της ένα παιχνίδι κλωτσοσκούφι γεμάτο catnip όταν πρόκειται να σας γλείψει. Αν δεν είναι οπαδός του catnip, δοκιμάστε αντ’ αυτού ένα παιχνίδι που μοιράζει λιχουδιές.

6. Αποφορτίστε τις γάτες σας με διαδραστικό παιχνίδι

Το υγιές παιχνίδι είναι πάντα καλό για τη γάτα σας. Διατηρεί τη γάτα σας σε φόρμα και σε φόρμα και ενισχύει τον δεσμό μεταξύ σας. Όχι μόνο αυτό, αλλά οι χημικές ουσίες που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια της άσκησης βοηθούν τη γάτα σας να χαλαρώσει και να νιώσει ικανοποίηση.

7. Κάντε υπομονή όταν οι γάτες σας σας γλείφουν

Δεν είναι εύκολο να επανεκπαιδεύσετε μια γάτα που έχει συνηθίσει να εκτελεί μια συνηθισμένη συμπεριφορά όπως το γλείψιμο. Θυμηθείτε να παραμείνετε ευγενικοί και αποφύγετε τις φωνές ή τις έντονες σωματικές αντιδράσεις, όπως το να σπρώχνετε τη γάτα σας ή να την πετάτε από την αγκαλιά σας. Και ποτέ, μα ποτέ μην χτυπάτε τη γάτα σας.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr