Νέο γατάκι στο σπίτι: Πως θα συνυπάρξουν αρμονικά δύο γάτες; Τα βήματα που πρέπει να κάνετε, Προβλήματα και λύσεις

Χρήσιμα

Αν έχετε αποφασίσει να πάρετε δεύτερη γάτα στο σπίτι σας, παρακάτω σας παρουσιάζουμε τους σωστούς τρόπους να συστήσετε το νέο γατάκι στην πρώτη γάτα σας, ώστε να γίνουν δύο αχώριστοι φίλοι.

Προετοιμάζοντας το σπίτι σας

Επιλέξτε ένα δωμάτιο στο σπίτι σας για να περιορίσετε το νέο σας γατάκι όσο θα εγκατασταθεί, όπως ένα εφεδρικό υπνοδωμάτιο. Θα πρέπει επίσης να δημιουργήσετε ένα ασφαλές μέρος για την υπάρχουσα γάτα σας, όπου θα μπορεί να είναι μακριά από το γατάκι και να έχει το δικό της χώρο.

Το δωμάτιο του γατιού πρέπει να διαθέτει τροφή, νερό, κρυψώνες, κουτί για την άμμο, παιχνίδια και κρεβάτι. Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν κίνδυνοι (χαλαρά καλώδια, ανοιχτά παράθυρα κ.λπ.). Τα παιχνίδια και το κρεβάτι θα πρέπει να είναι καινούργια και να μην έχουν τη μυρωδιά της μεγαλύτερης γάτας σας.

Είναι επίσης χρήσιμο να κρατάτε χωριστά τα πράγματα του νέου σας γατιού και της μεγαλύτερης γάτας σας. Οι γάτες είναι πολύ ιδιωτικά πλάσματα και δεν τους αρέσει να μοιράζονται τα κουτιά για την άμμο, οπότε θα πρέπει να έχετε πολλά κουτιά (ένα για κάθε γάτα και ένα επιπλέον).

Εξετάστε το ενδεχόμενο ενός διαχύτη φερομόνης,  για να δημιουργήσετε μια ατμόσφαιρα ηρεμίας και για τις δύο γάτες. Οι φερομόνες θα αποτρέψουν τη μεγαλύτερη γάτα σας από το να αισθάνεται ότι απειλείται και θα τη βοηθήσουν να χαλαρώσει.

Φέρνοντας το νέο σας γατάκι στο σπίτι

Σε αυτό το στάδιο, μπορεί να είναι χρήσιμο να παρουσιάσετε τη μυρωδιά του γατιού που ζει στο σπίτι σας πριν συναντηθούν πρόσωπο με πρόσωπο.

Οι γάτες χρησιμοποιούν την οσμή ως τρόπο ανίχνευσης του αν μια άλλη γάτα ανήκει στην ίδια κοινωνική ομάδα, οπότε η ανταλλαγή οσμών βοηθά τις δύο γάτες να αναγνωρίσουν η μία την άλλη πριν συναντηθούν και μειώνει τις πιθανότητες τυχόν διαφωνιών.

Μπορείτε να το κάνετε αυτό χρησιμοποιώντας τα κλινοσκεπάσματα των γατών σας, όπως μια κουβέρτα. Πάρτε μια κουβέρτα από την περιοχή στρωμνής κάθε γάτας και τοποθετήστε την στο χώρο της άλλης. Ιδανικά, και οι δύο γάτες θα πρέπει να επιδείξουν θετική συμπεριφορά απέναντι στη νέα μυρωδιά, όπως το περίεργο μύρισμα.

Προσέξτε για σφύριγμα ή αποφυγή της κουβέρτας, καθώς αυτά είναι σημάδια ότι η γάτα σας δεν είναι ακόμα έτοιμη να δεχτεί το γατάκι και μπορεί να υποδηλώνουν μελλοντικά προβλήματα. Αν συμβεί αυτό, επιβραδύνετε και αφήστε περισσότερο χρόνο στις γάτες να συνηθίσουν η μία τις μυρωδιές της άλλης.

Για να βοηθήσετε τα πράγματα, μπορείτε να απομακρύνετε το γατάκι από το δωμάτιό του και να αφήσετε τη μεγαλύτερη γάτα σας να το εξερευνήσει.

Μόλις οι γάτες χαλαρώσουν στην παρουσία της μυρωδιάς της άλλης (αυτό μπορεί να πάρει αρκετές ημέρες), μπορείτε να τοποθετήσετε τις κουβέρτες πίσω στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους και είστε έτοιμοι να αφήσετε τις γάτες σας να συναντηθούν πρόσωπο με πρόσωπο.

Ο καλύτερος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να τις αφήσετε να δουν η μία την άλλη μέσα από ένα φυσικό εμπόδιο, όπως ένα παράθυρο, μια ελαφρώς ανοιχτή πόρτα, μια παιδική πύλη ή οτιδήποτε άλλο που δεν μπορούν να περάσουν. Είναι καλύτερο να το κάνετε αυτό για περίπου μια εβδομάδα, ώστε οι γάτες να έχουν πολλές ευκαιρίες για θετικές συσχετίσεις πριν από τη σωστή εισαγωγή.

Γνωριμία του νέου γατιού με την παλαιότερη γάτα σας

Όταν εισάγετε για πρώτη φορά τις γάτες σας, να τις επιβλέπετε πάντα και να βεβαιώνεστε ότι υπάρχει τρόπος διαφυγής για την ηλικιωμένη γάτα σας. Αυτό μπορεί να είναι κάτι που μπορεί να σκαρφαλώσει ή μια πόρτα στον κήπο.

Η διαδικασία γνωριμίας πρέπει να είναι σταδιακή, οπότε ακολουθήστε τα βήματά μας για μια ομαλή και επιτυχημένη γνωριμία.

Ενθαρρύνετε το γατάκι σας να βγει έξω και να εξερευνήσει

Μετά από περίπου μια εβδομάδα περιορισμού, το γατάκι σας μπορεί να αρχίσει να δείχνει σημάδια αγανάκτησης, πράγμα που σημαίνει ότι ήρθε η ώρα να του δώσετε περισσότερο χώρο. Τα σημάδια αυτά περιλαμβάνουν ξύσιμο σε πόρτες ή παράθυρα, συνεχές νιαούρισμα, βηματισμό, προσπάθεια απόδρασης, ή χτυπήματα προς το μέρος σας όταν βγαίνετε από το δωμάτιο.

Αν το γατάκι σας αισθάνεται άνετα και χαλαρά στο νέο του περιβάλλον, θα είναι φιλικό, θα γουργουρίζει, θα ξαπλώνει με την κοιλιά προς τα πάνω για να το τρίψετε, θα παίζει χαρούμενα και θα τρίβει το πρόσωπό του στα έπιπλα και στα αντικείμενα του σπιτιού για να αφήσει τη μυρωδιά του.

Αφήστε το γατάκι σας να εξερευνήσει ασφαλή μέρη του σπιτιού με τους δικούς του όρους, αλλά πάντα να το παρακολουθείτε στενά. Είναι σημαντικό να αφήνετε τη μεγαλύτερη γάτα σας να βλέπει το γατάκι σας να το κάνει αυτό – αυτό της δίνει να καταλάβει ότι το γατάκι είναι επίσης μέλος της οικογένειας.

Το γατάκι θα μυρίσει το χώρο της μεγαλύτερης γάτας σας. Μπορεί να μην αρέσει στην ηλικιωμένη γάτα σας – αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό στην αρχή! Για να αποφύγετε προβλήματα, βεβαιωθείτε ότι τα μπολ με το φαγητό και το νερό της γάτας σας είναι μακριά από το γατάκι.

Πρέπει να ενθαρρύνω τις γάτες μου να έρθουν σε επαφή;

Ποτέ μην αναγκάζετε τις γάτες σας να βρίσκονται μαζί, καθώς αυτό θα δημιουργήσει μόνο προβλήματα. Πρέπει να αναμειγνύονται με τους δικούς τους όρους, όταν είναι έτοιμες και έχουν αποδεχτεί η μία την άλλη ως μέρος της κοινωνικής τους ομάδας. Το να νιώθουν άνετα η μία με την άλλη είναι ο κύριος στόχος. Μπορείτε να ενθαρρύνετε τις θετικές αλληλεπιδράσεις με πολλούς επαίνους, λιχουδιές και στοργή για να ενισχύσετε τις συμπεριφορές.

Αλληλεπιδράσεις χωρίς επίβλεψη

Ξεκινήστε κάνοντας αυτό για μικρά χρονικά διαστήματα – λίγα λεπτά κάθε φορά – και αυξήστε το σταδιακά. Επιτρέψτε ελεύθερες και χωρίς επίβλεψη αλληλεπιδράσεις όσο πιο συχνά μπορείτε, χωρίζοντας τις γάτες ενδιάμεσα, αν αρχίσουν να έχουν αρνητικές αλληλεπιδράσεις.

Αν είναι φιλικά – γουργουρίζουν, παίζουν όμορφα μαζί, τρίβουν τα πρόσωπά τους το ένα πάνω στο άλλο – αρχίστε να τα αφήνετε να αναμειγνύονται για περισσότερο χρόνο. Και οι δύο γάτες θα πρέπει να εξακολουθούν να έχουν το δικό τους χώρο, τα δικά τους παιχνίδια, τα δικά τους κλινοσκεπάσματα και τα δικά τους δοχεία άμμου, καθώς και τα δικά τους μπολ με φαγητό και νερό, ώστε να αποφεύγονται προβλήματα ανταγωνισμού.

Σε διάστημα λίγων εβδομάδων, οι γάτες θα πρέπει να εγκατασταθούν στη νέα τους ρουτίνα και να μάθουν να ζουν αρμονικά. Σε αυτό το στάδιο, μπορούν να μπαινοβγαίνουν στο σπίτι όπως θέλουν. Παρακολουθείτε όμως πάντα για συγκρούσεις και αν υπάρχουν σημάδια διαφωνιών, θέστε και πάλι στη διάθεση και των δύο γατών ξεχωριστούς χώρους.

Κι αν δεν τα πάνε καλά;

Μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες έως μήνες για να επιτευχθεί αυτό και μπορεί να περιλαμβάνει κάποιο σφύριγμα και χτύπημα από τη μεγαλύτερη γάτα σας – με αυτόν τον τρόπο ενημερώνει το γατάκι ότι έχει την κυρίαρχη θέση, καθώς ήταν εκεί πρώτη.

Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό, αλλά αν επεκταθεί σε κάτι περισσότερο μπορεί να υπάρχει πρόβλημα. Παρακολουθήστε τη γλώσσα του σώματος της γάτας σας. Τα αυτιά προς τα πίσω, τα μεγάλα μάτια και η χαμηλωμένη ουρά μπορεί να υποδηλώνουν ότι η γάτα σας είναι ανήσυχη. Μια φοβισμένη γάτα θα έχει τα μαλλιά της σηκωμένα, θα προσπαθεί να φανεί μεγαλύτερη και θα σφυρίζει ή θα γρυλίζει.

Μην απογοητεύεστε αν οι πρώτες συναντήσεις δεν πάνε καλά. Οι μεγαλύτερες γάτες χρειάζονται χρόνο για να συνηθίσουν έναν νέο σύντροφο. Η βιαστική εισαγωγή μπορεί να οδηγήσει σε απογοήτευση και προβλήματα στο μέλλον, οπότε η υπομονή είναι το κλειδί. Προσπαθήστε να προγραμματίσετε τις αλληλεπιδράσεις όταν οι γάτες είναι χαλαρές και παιχνιδιάρικες. Μπορείτε πάντα να μιλήσετε με τον κτηνίατρό σας ή έναν ειδικό συμπεριφοράς για συμβουλές.

Τελικές σκέψεις

Το να φέρνετε στο σπίτι ένα νέο γατάκι είναι μια συναρπαστική στιγμή, αλλά η εισαγωγή του νεότερου μέλους της οικογένειας στην ηλικιωμένη γάτα σας απαιτεί προγραμματισμό και υπομονή.

Οι γάτες πρέπει να συνηθίσουν η μία την άλλη να ζουν στον ίδιο χώρο, ώστε να μάθουν να ζουν αρμονικά, αλλά οι συστάσεις πρέπει να γίνονται σιγά-σιγά σε διάστημα εβδομάδων έως μηνών, ώστε να μπορούν να αναγνωρίσουν η μία την άλλη ως μέλος της ίδιας κοινωνικής ομάδας.

Στην αρχή είναι πιθανό να υπάρξουν κάποια σφυρίγματα και διαφωνίες, και αν αντιμετωπίζετε συνεχή προβλήματα, τότε μπορείτε να ζητήσετε συμβουλές από τον κτηνίατρό σας ή έναν ειδικό συμπεριφοράς.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top