Νέο κουτάβι: Οδηγός για τη φροντίδα του νέου σας σκύλου

Χρήσιμα

Το να φέρνετε στο σπίτι ένα νέο κουτάβι είναι μια συναρπαστική, αλλά μερικές φορές συγκλονιστική εμπειρία. Είτε πρόκειται για το πρώτο σας κουτάβι είτε έχει περάσει καιρός από τότε που είχατε κουτάβι, θα θέλαμε να σας βοηθήσουμε απαντώντας στις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις και προσφέροντας συμβουλές για να εξασφαλίσετε ότι θα δώσετε στο νέο σας κατοικίδιο την καλύτερη δυνατή φροντίδα.

Τι να ταΐζω το κουτάβι μου;

Υπάρχουν πολλές επιλογές σε τροφές για σκύλους, οπότε μπορεί να είναι δύσκολο να νιώσετε σίγουροι ότι έχετε βρει τη σωστή τροφή για να θρέψετε το κουτάβι σας. Για αρχή, είναι σημαντικό να ταΐζετε μια τροφή υψηλής ποιότητας που είναι ειδικά σχεδιασμένη για αναπτυσσόμενα κουτάβια. Αυτή η τροφή θα έχει υψηλότερα επίπεδα πρωτεϊνών και λιπαρών, πρόσθετα DHA και EPA, καθώς και άλλες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά (όπως ασβέστιο), όλα τέλεια ισορροπημένα για να παρέχουν σωστή διατροφή κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης.

Οι διατροφικές ανάγκες των κουταβιών αλλάζουν γρήγορα καθώς μεγαλώνουν, οπότε φροντίστε να επανεξετάζετε συχνά την ποσότητα που ταΐζετε για να βεβαιωθείτε ότι το κουτάβι σας λαμβάνει την κατάλληλη ποσότητα για το στάδιο ανάπτυξής του. Εάν έχετε κουτάβι μεγάλης φυλής, όπως ένα λαμπραντόρ ή ένα γκόλντεν ριτρίβερ, θα πρέπει να αποφύγετε την υπερτροφή, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην ανάπτυξη των οστών καθώς το κουτάβι σας μεγαλώνει.

Η τροφή του κουταβιού σας θα είναι πλήρης και ισορροπημένη, παρέχοντας όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται στις σωστές αναλογίες. Παρόλο που μπορεί να είναι δελεαστικό, θα πρέπει να αποφεύγετε την εναλλαγή μεταξύ των τροφών ή τη σίτιση με αποφάγια από το τραπέζι, διότι αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε έναν πολύ επιλεκτικό φαγά στο μέλλον! Επιπλέον, ορισμένες τροφές για ανθρώπους μπορεί να προκαλέσουν στομαχικές διαταραχές και ορισμένες μπορεί να είναι ακόμη και τοξικές. Εάν δίνετε στο κουτάβι σας κάτι μικρό στο πλάι, συνιστούμε αυτές οι λιχουδιές και άλλες τροφές να αποτελούν λιγότερο από το 10% της ημερήσιας πρόσληψης τροφής του κατοικίδιου ζώου. Και αν πρέπει να αλλάξετε την τροφή του κουταβιού σας, φροντίστε να αλλάξετε σταδιακά τις τροφές σε διάστημα δύο εβδομάδων για να αποφύγετε στομαχικές διαταραχές.

Πότε θα πρέπει να μεταβώ από μια φόρμουλα για κουτάβια σε τροφή για ενήλικες;

Η σύστασή μας είναι ότι το κουτάβι σας θα πρέπει να παραμείνει σε τροφή κουταβιού μέχρι να ενηλικιωθεί, αλλά να ξέρετε ότι η έννοια “ενηλικίωση” ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με τη φυλή. Πολλά κουτάβια έχουν τελειώσει με την ανάπτυξή τους και μπορούν να αλλάξουν σε τροφή ενηλίκων μέχρι την ηλικία ενός έτους, αλλά ορισμένα κουτάβια μεγάλων φυλών, όπως τα Great Danes, θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται μέχρι και δύο χρόνια!

Πώς μπορώ να προετοιμάσω το κουτάβι μου για την επιτυχία της εκπαίδευσης;

Η εκπαίδευση στο θέμα της τουαλέτας είναι μια ευχάριστη περιπέτεια για όλους τους εμπλεκόμενους όταν κάνετε την εμπειρία θετική, ενθαρρύνοντας το κουτάβι σας όταν τα καταφέρνει, αντί να το μαλώνετε όταν έχει ατυχήματα. Τα κουτάβια εξακολουθούν να αναπτύσσουν τους μύες που χρειάζονται για να συγκρατούν τα ούρα τους για τις πρώτες 12 εβδομάδες, οπότε θα πρέπει να τα βγάζετε συχνά έξω και να τα επαινείτε όταν βγαίνουν έξω. Το φαγητό συνήθως διεγείρει την κίνηση μέσω του συστήματός τους, οπότε θα πρέπει να τα βγάζετε έξω μέσα σε 20 λεπτά μετά το γεύμα. Είναι επίσης καλή ιδέα να βγάζετε το κουτάβι σας έξω μετά τον ύπνο, το ποτό και το παιχνίδι. Και πάντα να προσπαθείτε να δίνετε ένα λεκτικό σύνθημα, όπως “πήγαινε για κατούρημα”, το οποίο το κουτάβι μπορεί να αντιληφθεί, μαζί με άφθονο έπαινο μόλις βγει.

Να έχετε πάντα το κουτάβι σας στο οπτικό σας πεδίο κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης στο γιογιό για να προάγετε την επιτυχία. Αυτό είναι ευκολότερο να το λες παρά να το κάνεις, το ξέρουμε. Έτσι, αν διαπιστώσετε ότι το κουτάβι σας είχε ένα ατύχημα και ούρησε ή κατούρησε μέσα, μην το τιμωρήσετε εκ των υστέρων. Το κουτάβι θα καταλάβει γιατί είστε αναστατωμένοι μόνο αν το πιάσετε πραγματικά επ’ αυτοφώρω. Αν πιάσετε το κουτάβι σας να πηγαίνει μέσα στο σπίτι, διακόψτε αμέσως τη συμπεριφορά με ένα λεκτικό “όχι” και πάρτε το γρήγορα έξω για να τελειώσει. Φροντίστε να του προσφέρετε άφθονο έπαινο όταν βγαίνει έξω.

Κάθε φορά που δεν μπορείτε να επιβλέπετε το κουτάβι σας, θα πρέπει να το κρατάτε σε ένα κλουβί. Τα κουτάβια νιώθουν άνετα και θεωρούν το κλουβί το ασφαλές μέρος για να ξεκουραστούν. Είναι επίσης λιγότερο πιθανό να πάνε στην τουαλέτα στο κλουβί τους, αρκεί να μην είναι πολύ μεγάλο. Για βέλτιστη επιτυχία, θα πρέπει να επιτρέπετε στο κουτάβι σας να πηγαίνει στην τουαλέτα πριν το βάλετε μέσα και μόλις βγει από το κλουβί. Μικρές χρονικές περίοδοι στο κλουβί θα βοηθήσουν το κουτάβι σας να μάθει να κρατιέται μέχρι να προσφερθεί η κατάλληλη ώρα για τουαλέτα. Ένα άλλο πλεονέκτημα του κλουβιού του κουταβιού σας είναι ότι το αποτρέπει από το να μασάει ή να τρώει πράγματα μέσα στο σπίτι όσο δεν κοιτάτε.

Να θυμάστε ότι τα κουτάβια συχνά κάνουν λάθη κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης στο γιογιό, γι’ αυτό κάντε ό,τι μπορείτε για να διατηρήσετε τη θετικότητα! Αν η εκπαίδευση φαίνεται να είναι πραγματικά εκτός πορείας, είναι πάντα καλό να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για να αποκλείσετε ιατρικά αίτια για τις προκλήσεις. Ένας επαγγελματίας εκπαιδευτής μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να εξομαλύνετε τη διαδικασία αν τα προβλήματα επιμένουν.

Τι μπορώ να περιμένω από τις επισκέψεις στον κτηνίατρο;

Θα πρέπει να προγραμματίσετε μια επίσκεψη στον κτηνίατρο το συντομότερο δυνατό μετά την απόκτηση ενός νέου κουταβιού και να κάνετε ό,τι μπορείτε για να κάνετε κάθε επίσκεψη στον κτηνίατρο όσο το δυνατόν λιγότερο αγχωτική. Φροντίστε να δίνετε άφθονο έπαινο (και λιχουδιές!) για να κάνετε κάθε επίσκεψη μια θετική εμπειρία. Αυτό θα βοηθήσει το κουτάβι σας να δει τον κτηνίατρο ως μια φυσιολογική έξοδο και όχι ως μια δυσάρεστη εμπειρία καθώς μεγαλώνει.

Ο κτηνίατρος θα εξετάσει το κουτάβι σας για να εντοπίσει τυχόν προβλήματα με τα οποία μπορεί να έχει γεννηθεί (όπως κήλες, εξάρθρωση επιγονατίδας, μαλακά σημεία στο κεφάλι κ.λπ.) ή άλλα ιατρικά προβλήματα. Επιπλέον, ο κτηνίατρός σας θα αποπαρασιτώσει το κουτάβι σας και θα σας βάλει σε ένα σωστό πρόγραμμα εμβολιασμών. Θα πρέπει επίσης να συζητήσετε για τη στείρωση του κουταβιού σας στην κατάλληλη ηλικία.

Οι εμβολιασμοί είναι ένας προληπτικός τρόπος προστασίας και υποστήριξης του ανοσοποιητικού συστήματος του κουταβιού σας από την έκθεση σε νέες ασθένειες. Ο κτηνίατρός σας θα δημιουργήσει ένα σχέδιο για το κουτάβι σας με βάση τον μοναδικό τρόπο ζωής και τη ρουτίνα σας, αλλά συνήθως ξεκινούν τα εμβόλια γύρω στις 6 με 8 εβδομάδες και τα αναβαθμίζουν κάθε 2 με 3 εβδομάδες μέχρι την ηλικία των 16 εβδομάδων. Είναι σημαντικό να ακολουθήσετε το πρόγραμμα του κτηνιάτρου σας, καθώς η πραγματοποίηση όλων των συνιστώμενων αναμνηστικών εμβολίων με τα σωστά χρονικά διαστήματα θα διασφαλίσει ότι το κουτάβι σας είναι πλήρως προστατευμένο. Ορισμένα εμβόλια θεωρούνται βασικά εμβόλια (λύσσα, συνδυασμένο εμβόλιο κατά της λοιμώδους δερματίτιδας) και χορηγούνται σχεδόν σε όλα τα κουτάβια. Υπάρχουν και άλλα μη βασικά εμβόλια (βορδιτέλλα, Lyme, lepto, γρίπη) τα οποία χορηγούνται με βάση την πιθανότητα μελλοντικής έκθεσης του κάθε κουταβιού. Αυτό συχνά εξαρτάται από το πού ζείτε και με τι θα έρθει σε επαφή το κουτάβι σας, τόσο στο περιβάλλον όσο και από άλλους σκύλους. Για παράδειγμα, το κουτάβι σας περνάει σχεδόν όλο το χρόνο του μέσα στο σπίτι ή πηγαίνει σε πάρκα σκύλων ή σε κομμωτήριο; Θα τα πηγαίνετε για πεζοπορία στο δάσος κάθε Σαββατοκύριακο; Ο κτηνίατρός σας θα ξεκινήσει επίσης πιθανότατα το κουτάβι σας με ένα προληπτικό φάρμακο κατά του καρδιοσκώληκα και πιθανώς ένα προληπτικό φάρμακο κατά των ψύλλων και των κροτώνων.

Επειδή είναι τόσο μικρά, τα κουτάβια μπορεί να αρρωστήσουν γρήγορα. Παρακολουθήστε για τυχόν διάρροια, εμετό, αδυναμία, λήθαργο, φτέρνισμα, βήχα, εκκρίσεις από τα μάτια ή τη μύτη, πυρετό, μειωμένη όρεξη, χωλότητα ή γενικές αλλαγές στην υγεία ή τη συμπεριφορά. Επικοινωνήστε αμέσως με τον κτηνίατρό σας εάν παρατηρήσετε κάτι από αυτά.
Να θυμάστε πάντα ότι ο κτηνίατρός σας είναι σύμμαχός σας και ότι και οι δύο θέλετε το καλύτερο για το κουτάβι σας. Αν έχετε απορίες για κάτι ή αν παραλείψετε μια αναμνηστική δόση εμβολίου ή μια δόση προληπτικής φαρμακευτικής αγωγής, φροντίστε να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας. Θα χαρεί να σας βοηθήσει να επανέλθετε στο σωστό δρόμο.

Ώρα για εκπαίδευση!

Είναι σημαντικό να κοινωνικοποιείτε τα κουτάβια με ανθρώπους και σκύλους, αλλά να είστε προσεκτικοί σχετικά με το σε ποιους θα συστήσετε το κουτάβι σας μέχρι να κάνει όλα τα εμβόλια κουταβιού στις 16 εβδομάδες. Μέχρι τότε, είναι καλύτερο να κρατάτε το κουτάβι σας σε περιφραγμένη αυλή και να το αφήνετε να αλληλεπιδρά μόνο με πλήρως εμβολιασμένα σκυλιά. Θα πρέπει να αποφεύγετε μέρη όπου συχνάζουν άλλα σκυλιά (όπως πάρκα σκύλων και καταστήματα κατοικίδιων ζώων) και να τα μεταφέρετε μέσα και έξω από κτηνιατρεία για να μειώσετε την έκθεσή τους σε ασθένειες.

Το κουτάβι σας θα χάσει τα παιδικά του δόντια και θα αποκτήσει δόντια ενηλίκων κατά τη διάρκεια των πρώτων οκτώ μηνών του. Το μάσημα και το δάγκωμα είναι μια φυσιολογική συμπεριφορά παιχνιδιού μεταξύ των κουταβιών και προσφέρει ανακούφιση από τον ενοχλητικό πόνο της οδοντοφυΐας. Μπορείτε να διδάξετε στο κουτάβι σας ότι το δάγκωμά σας είναι ακατάλληλο, χρησιμοποιώντας έναν ήχο υψηλής συχνότητας που μιμείται τους θορύβους που χρησιμοποιούν τα κουτάβια μεταξύ τους όταν το παιχνίδι γίνεται πολύ σκληρό. Δώστε αμέσως στο κουτάβι σας ένα παιχνίδι για να παίξει και επαινέστε το που παίζει με το παιχνίδι.

Ενημερωθείτε για τις συμβουλές περιποίησης

Τώρα είναι η ιδανική στιγμή για να εξοικειωθεί το κουτάβι σας με πράγματα που θα συναντήσει στο μέλλον, όπως επισκέψεις στον κτηνίατρο, κόψιμο νυχιών, καθαρισμό αυτιών και βούρτσισμα του τριχώματος και των δοντιών του, ώστε να μη φοβάται αυτά τα πράγματα ως ενήλικος σκύλος. Το κλάδεμα των νυχιών μπορεί να γίνει στο σπίτι, αλλά ζητήστε από τον κτηνίατρό σας να σας δείξει πώς.  Το πολύ κοντό κόψιμό τους μπορεί να προκαλέσει λίγο πόνο και αιμορραγία και μπορεί να τα κάνει επιφυλακτικά με το κόψιμο των νυχιών στο μέλλον. Είναι επίσης πολύ καλό να συνηθίσει το κουτάβι σας στο καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών. Οι οδοντικές παθήσεις μπορεί να είναι επιζήμιες για το σώμα αργότερα στη ζωή, οπότε η διατήρηση των δοντιών καθαρών είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να τα διατηρήσετε υγιή. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια κανονική οδοντόβουρτσα ή μια δακτυλοβουρτσάρα, αλλά φροντίστε να χρησιμοποιείτε οδοντόκρεμα ειδικά φτιαγμένη για σκύλους, επειδή η ανθρώπινη οδοντόκρεμα είναι τοξική για τα κατοικίδια ζώα.

Τα κουτάβια μπορεί να είναι ακατάστατα, αλλά συνιστούμε να κάνετε ένα πλήρες μπάνιο μόνο κάθε δύο εβδομάδες, αν είναι δυνατόν. Τα πιο συχνά μπάνια μπορεί να στεγνώσουν το δέρμα. Μεταξύ των λουτρών, μπορείτε να πλένετε το κουτάβι σας επιτόπου ανάλογα με τις ανάγκες. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε ένα σαμπουάν που είναι φτιαγμένο για σκύλους, επειδή το pH του δέρματός τους είναι διαφορετικό από αυτό των ανθρώπων, οπότε τα σαπούνια και τα σαμπουάν μας μπορεί να στεγνώσουν ή να ερεθίσουν το δέρμα τους.

Κάτι άλλο που πρέπει να γνωρίζω;

Η άσκηση, τα πολλά παιχνίδια και το παιχνίδι είναι σημαντικά για να διατηρείτε το μυαλό του κουταβιού σας διεγερμένο. Εισάγετε σταδιακά την άσκηση (αλλά μην το παρακάνετε) και παρακολουθείτε στενά το κουτάβι σας όταν παίζει με παιχνίδια. Αφαιρέστε τυχόν χορδές ή μικρά μέρη που μπορεί να αποσπαστούν από το παιχνίδι, καθώς μπορεί να προκαλέσουν πνιγμό ή μπλοκαρίσματα στο έντερο σε περίπτωση κατάποσης. Να επιβλέπετε πάντα το κουτάβι σας εάν παίζει με βελούδινα παιχνίδια. Τα κοφτερά δοντάκια τους μπορούν να κόψουν και να βγάλουν εύκολα το γέμισμα και τα τσιριχτάκια και αυτά μπορεί να είναι επικίνδυνα όταν καταποθούν.

Το πιο σημαντικό απ’ όλα, να απολαμβάνετε το κουτάβι σας! Τραβήξτε πολλές φωτογραφίες για να τις βλέπετε αργότερα. Δεν μένουν μικρά για πολύ, και δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από τα κουταβίσια φιλιά για να σας φτιάξει κάθε μέρα.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top