Νόσος Cushing σε σκύλους: Αιτίες, συμπτώματα και θεραπεία -Χρήσιμες πληροφορίες

Νόσος Cushing σε σκύλους

Η νόσος του Cushing στους σκύλους είναι μια σχετικά συχνή ασθένεια που διαγιγνώσκουν καθημερινά οι κτηνίατροι. Μέσα σε αυτό το άρθρο, θα συζητήσουμε πώς αυτή η πάθηση επηρεάζει τους σκύλους φίλους μας και τι μπορεί να γίνει για να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής τους με αυτή τη νόσο.

Τι είναι η νόσος του Cushing στους σκύλους;

Η νόσος Cushing στους σκύλους πρόκειται για μια κατάσταση κατά την οποία δημιουργείται υπερβολική ποσότητα κορτιζόλης. Η κορτιζόλη είναι μια “ορμόνη του στρες” που παράγεται από τα επινεφρίδια. Με αυτή την ασθένεια μπορεί να υπάρχει μια ανωμαλία της υπόφυσης, η οποία είναι ο αδένας που διεγείρει τα επινεφρίδια να παράγουν κορτιζόλη, προκαλώντας υπερβολική παραγωγή κορτιζόλης από τα επινεφρίδια. Εναλλακτικά, ένα πρόβλημα εντός των επινεφριδίων μπορεί να προκαλέσει την υπερβολική παραγωγή κορτιζόλης.

Τι προκαλεί τη νόσο Cushing στους σκύλους;

Η νόσος Cushing στους σκύλους είναι μια πάθηση που εμφανίζεται συχνότερα αργότερα στη ζωή. Τα μεσήλικα ή μεγαλύτερα σε ηλικία σκυλιά προσβάλλονται συχνότερα μεταξύ 7-12 ετών. Τα μίνι πουντλ, τα μπόξερ, τα τεριέ της Βοστώνης, τα μπιγκλ, τα τεριέ του Στάφορντσάιρ και τα ντατσκσάντ έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Cushing. Τα θηλυκά σκυλιά έχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν αυτή τη νόσο.

Ποιοι είναι οι τύποι της νόσου Cushing στους σκύλους;

Υπάρχουν τρεις αιτίες (ή τύποι) της νόσου Cushing σε σκύλους. Στις περισσότερες περιπτώσεις (80-85%) των σκύλων με αυτή την πάθηση, υπάρχει ένας καλοήθης όγκος που βρίσκεται εντός της υπόφυσης (εξαρτώμενος από την υπόφυση). Αυτός ο όγκος της υπόφυσης προκαλεί την υπερπαραγωγή ορμονών από την υπόφυση, οι οποίες διεγείρουν τα επινεφρίδια να δημιουργήσουν περίσσεια κορτιζόλης. Ο όγκος αναπτύσσεται συνήθως στη βάση του εγκεφάλου και είναι συνήθως μικρός και καλοήθης. Με την πάροδο του χρόνου, ο όγκος αυτός μπορεί να μεγαλώσει οδηγώντας σε νευρολογικά συμπτώματα σε λιγότερο από το 20% των ασθενών σκύλων.

Λιγότερο συχνά (<15%), οι σκύλοι έχουν όγκους στα επινεφρίδια που προκαλούν υπερπαραγωγή κορτιζόλης. Αυτοί οι όγκοι των επινεφριδίων μπορεί να είναι καλοήθεις ή κακοήθεις.

Τέλος, αυτό μπορεί να θεωρηθεί ιατρογενές. Ο όρος αυτός σημαίνει ότι η νόσος προκαλείται από ιατρική θεραπεία για κάποια άλλη πάθηση. Η πιο κοινή αιτία του ιατρογενούς συνδρόμου Cushing στους σκύλους είναι η υπερβολική χρήση κορτικοστεροειδών.

Ποια είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου Cushing στους σκύλους;

Οι σκύλοι με αυτή τη νόσο μπορεί να έχουν μια ποικιλία κλινικών συμπτωμάτων που μπορεί να ποικίλλουν σε σοβαρότητα. Ορισμένοι σκύλοι μπορεί ακόμη και να μην έχουν καθόλου εμφανή σημάδια και η νόσος να διαπιστώνεται τυχαία.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της νόσου Cushing στους σκύλους είναι:

  • Αυξημένη δίψα
  • Υπερβολική ούρηση
  • Αυξημένη πείνα
  • Αραίωση ή απώλεια μαλλιών
  • Υπερβολικό λαχάνιασμα
  • Διογκωμένη κοιλιά ή εμφάνιση κοιλιάς με γλάστρες
  • Λεπτό δέρμα με προτίμηση σε δερματικές λοιμώξεις ή αυξημένη παραγωγή λίπους
  • Επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος
  • Αλλαγές στην όραση ή τύφλωση
  • Ακράτεια ούρων

Πώς διαγιγνώσκεται η νόσος Cushing στους σκύλους;

Η διάγνωση της νόσου Cushing στους σκύλους μπορεί να είναι δύσκολη, καθώς οι εξετάσεις αίματος μπορεί να είναι ασαφείς. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα ψευδώς θετικών αποτελεσμάτων των δοκιμών. Καμία μεμονωμένη εξέταση δεν είναι 100% ακριβής για τη διάγνωση αυτής της νόσου.

Συνήθως συνιστάται μια ποικιλία εξετάσεων για να προσδιοριστεί η υποκείμενη αιτία των κλινικών συμπτωμάτων του σκύλου σας. Συχνά συνιστώνται εξετάσεις ούρων και αίματος για την αξιολόγηση της υποκείμενης λειτουργίας των οργάνων και τον έλεγχο για λοιμώξεις. Η δοκιμασία διέγερσης ACTH είναι η πιο κοινή διαγνωστική που χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό της νόσου Cushing σε σκύλους.

Εναλλακτικά, μια δοκιμασία καταστολής με δεξαμεθαζόνη μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση της νόσου Cushing. Εάν αυτή η εξέταση δεν είναι πειστική, συνιστάται γενικά επαναληπτική εξέταση σε τρεις έως έξι μήνες, εάν τα κλινικά συμπτώματα παραμένουν.

Πρόσθετες διαγνωστικές απεικονιστικές εκτιμήσεις περιλαμβάνουν υπερηχογράφημα κοιλίας ή μαγνητική τομογραφία (MRI) για την απεικόνιση όγκων των επινεφριδίων έναντι όγκων της υπόφυσης.

Ποια είναι η θεραπεία για τη νόσο του Cushing στους σκύλους;

Η θεραπεία της νόσου Cushing σε σκύλους εξαρτάται κυρίως από την αιτία της νόσου. Συχνά προτιμάται η φαρμακευτική αντιμετώπιση της νόσου Cushing, αλλά μπορεί επίσης να εξεταστεί η χειρουργική αφαίρεση του όγκου, η οποία μπορεί να είναι θεραπευτική.

Η ακτινοθεραπεία μπορεί επίσης να είναι μια ευνοϊκή επιλογή για σκύλους με εξαρτώμενη από την υπόφυση νόσο του Cushing, ιδίως εάν εμφανίζουν νευρολογικά συμπτώματα.

Τα κοινά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της νόσου Cushing σε σκύλους περιλαμβάνουν την τριλοστάνη ή τη μιτοτάνη. Και τα δύο αυτά φάρμακα παρεμβαίνουν στην παραγωγή κορτιζόλης, επομένως, η προσεκτική παρακολούθηση είναι σημαντική για να διασφαλιστεί ότι τα επίπεδα κορτιζόλης δεν μειώνονται πολύ γρήγορα.

Πολλοί σκύλοι θα χρειαστούν δοκιμασία διέγερσης ACTH κάθε τρεις έως έξι εβδομάδες για να αξιολογηθεί ο έλεγχος της νόσου Cushing.

Εάν η νόσος Cushing θεωρείται ιατρογενής, η τρέχουσα δόση κορτικοστεροειδών θα πρέπει να απογαλακτιστεί αργά και να διακοπεί, εάν είναι δυνατόν.

Πώς να προλάβετε τη νόσο Cushing στους σκύλους

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η νόσος Cushing στους σκύλους δεν μπορεί να προληφθεί. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν η πάθηση προκαλείται από όγκο της υπόφυσης ή των επινεφριδίων. Η ιατρογενής νόσος του Cushing μπορεί να αποφευχθεί με την προσεκτική χρήση των κορτικοστεροειδών φαρμάκων, ιδίως με μακροχρόνια χρήση.

Πρόσφατες εξελίξεις στη νόσο Cushing στους σκύλους

Η κτηνιατρική συνεχώς αναπτύσσεται και εξελίσσεται, το ίδιο και οι γνώσεις σχετικά με τη νόσο Cushing στους σκύλους. Πιο πρόσφατα, το ενδιαφέρον έχει στραφεί προς την ανάπτυξη ενός εργαλείου διαλογής για την πρόβλεψη της πιθανότητας εμφάνισης της νόσου Cushing σε σκύλους.

Ανακαλύπτονται επίσης επιπλοκές της νόσου, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου συστηματικής υπέρτασης. Η έρευνα έχει επίσης αποδείξει ότι οι σκύλοι με νόσο Cushing που υποβάλλονται σε θεραπεία με χαμηλές αρχικές δόσεις τριλοστάνης ζουν σχεδόν διπλάσιο χρόνο από εκείνους που δεν λαμβάνουν θεραπεία.

Το παρόν πόνημα καθώς και όλα τα άρθρα του ιστότοπου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του petkeepers.gr! Απαγορεύεται ρητά οποιαδήποτε αναδημοσίευση τους δίχως ενεργό σύνδεσμο παραπομπής(ενεργή πηγή) και συνεπάγεται τις αντίστοιχες νομικές κυρώσεις.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr