Ο δεσμός που δεν θα σπάσει ποτέ: Πώς να χτίσετε μια δυνατή σχέση με το κουτάβι σας

Χρήσιμα

Οι περισσότεροι κηδεμόνες κουταβιών θυμούνται την αξέχαστη εκείνη μέρα που γνώρισαν το κουτάβι τους. Φυσικά, είναι μια χαρακτηριστική ημέρα και σημαδιακή καθώς η σχέση και η φιλία που έχτισαν θα κρατήσει για μια ζωή.

Μικρό, αστείο, κι αγαπησιάρικο, παραπάτησε άτσαλα – όπως μόνο ένα κουτάβι μπορεί – μέσα στις ζωές τους, αλλάζοντάς τις για πάντα.

H πρώτη επαφή με ένα κουτάβι είναι σίγουρα μαγική κι αξέχαστη εμπειρία, αλλά εκτός αυτού είναι και μια πολύ σημαντική στιγμή κατά την οποία ξεκινά μια σχέση ζωής: ανάμεσα σ’ εσάς και στο αξιολάτρευτο σκυλάκι σας. Αν πήρατε μόλις ένα κουτάβι, λοιπόν, δεχτείτε τα συγχαρητήριά μας και διαβάστε παρακάτω πώς να χτίσετε μαζί του μια δυνατή σχέση που θα βασίζεται στην αγάπη, στην εμπιστοσύνη, και στον σεβασμό.

Η δυνατή σχέση με τα κουτάβια σας

Αγάπη

Το πρώτο συστατικό μιας στέρεας και δυνατής σχέσης είναι η αγάπη. Το κουτάβι σας νιώθει την αγάπη σας όταν περνά αρκετό χρόνο μαζί σας, έχει την προσοχή σας, και του συμπεριφέρεστε ήρεμα και τρυφερά. Όταν περνάτε χρόνο μαζί του, ακολουθήστε τα εξής σημεία:

– Χρησιμοποιείτε λουρί ακόμα και όταν βρίσκεστε σε εσωτερικούς χώρους έτσι ώστε να μπορείτε να έχετε το κουτάβι σας κοντά σας και να το ελέγχετε. Το λουρί είναι πολύ χρήσιμο για την εκπαίδευση ενός κουταβιού, ειδικά όσον αφορά στις συνήθειες της τουαλέτας. Χρησιμοποιήστε ένα κοντό λουρί από νάιλον με κομμένη τη λαβή για να περιορίσετε τον κίνδυνο να μπλεχτεί κάπου το λουρί και να σκοντάψει το σκυλάκι σας.

– Βεβαιωθείτε ότι ο κύριος δεσμός που αναπτύσσει το κουτάβι σας είναι με εσάς και όχι με κάποιον άλλο σκύλο της οικογένειας. Όπως ίσως είναι αναμενόμενο, οι σκύλοι έχουν την τάση να αναπτύσσουν δεσμούς πιο εύκολα και γρήγορα με άλλους σκύλους απ’ ότι με τους ανθρώπους. Αποφύγετε το να φροντίζει κάποιος άλλος σκύλος το κουτάβι σας, και προτιμάτε να χρησιμοποιείτε το λουρί έτσι ώστε να το έχετε κοντά σας και να δεθεί μαζί σας.

– Επιτρέψτε στο κουτάβι σας να κοιμηθεί σε ένα μικρό crate δίπλα στο κρεβάτι σας. Νιώθοντάς σας κοντά του θα κοιμηθεί καλύτερα και περισσότερο, καθώς θα αισθάνεται ασφάλεια. Μπορείτε, ακόμα, να του επιτρέψετε να κοιμάται πάνω στο κρεβάτι σας, αρκεί να μάθει να κατεβαίνει όταν του το ζητάτε, και να το βλέπει μάλλον ως προνόμιο παρά ως κάτι δεδομένο.

Εμπιστοσύνη

Η εμπιστοσύνη είναι ένας εξαιρετικά σημαντικός παράγοντας σε μια σχέση, και χτίζεται μέσα από την επικοινωνία. Ο καλύτερος τρόπος με τον οποίο θα καταφέρετε να σας εμπιστευτεί το κουτάβι σας είναι να μάθετε να επικοινωνείτε μαζί του όπως θα επικοινωνούσε ένας καλοπροαίρετος ενήλικος σκύλος.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το κουτάβι σας είναι σκυλάκι και όχι άνθρωπος. Ζει στην παρούσα στιγμή και δεν καταλαβαίνει τη γλώσσα μας, επομένως είναι δουλειά μας να μάθουμε να επικοινωνούμε στη δική του γλώσσα. Αυτό επιτυγχάνεται παρατηρώντας τη γλώσσα του σώματός του, μαθαίνοντας να αναγνωρίζουμε τα σημάδια του στρες, και να συνεννοούμαστε μαζί του με όρους που καταλαβαίνει π.χ. λιχουδιές, επιβράβευση.

Σεβασμός

Ο τρίτος παράγοντας μιας δυνατής σχέσης είναι ο σεβασμός, ο οποίος πρέπει να κερδίζεται και όχι να απαιτείται. Θα κερδίσετε τον σεβασμό του κουταβιού σας πείθοντάς το ότι είστε το “αφεντικό” – φυσικά εννοώντας ότι είστε το αρμόδιο άτομο να λαμβάνετε αποφάσεις για το καλό του κατοικιδίου σας, και όχι ότι μπορείτε να το εξουσιάζετε. Όπως αναφέραμε και παραπάνω, στην εκπαίδευση υπακοής θα σας βοηθήσει ιδιαίτερα η χρήση του λουριού – όσο περισσότερο χρησιμοποιηθεί (σωστά) σε μικρή ηλικία, τόσο λιγότερο θα χρειάζεται σε μεγαλύτερη.

– Χρησιμοποιήστε το λουρί για να ελέγξετε τι κάνει το κουτάβι σας και να το καθοδηγήσετε εκεί που επιθυμείτε.

– Μάθετε να κατευθύνετε το κουτάβι σας στην επιθυμητή συμπεριφορά αντί να αντιδράτε αρνητικά στη συμπεριφορά που σας επιδεικνύει μόνο του.

– Αποφύγετε να πηδάτε προς το κουτάβι σας ή να του απλώνετε τα χέρια σας, και σε καμία περίπτωση μην χρησιμοποιείτε κανένα είδος σωματικής τιμωρίας. Όταν θέλετε να πειθαρχήσετε το κουτάβι, αρκεστείτε στη χρήση του λουριού.

– Μπορείτε, ακόμα, να παρακολουθήσετε μαζί κάποιο πρόγραμμα εκπαίδευσης για κουτάβια. Κάτι τέτοιο θα αποτελέσει ευκαιρία να έρθετε πιο κοντά και να μάθετε καλύτερα πώς να επικοινωνείτε με το τετράποδο φιλαράκι σας.

Προσπαθώντας να κατανοήσετε τους κώδικες επικοινωνίας ενός μικρού σκύλου, μαθαίνοντάς του να σέβεται τα όρια, και προσφέροντάς του στοργή και προστασία, θα αναπτύξετε μια βαθιά, δυνατή σχέση με το σκυλάκι σας, η οποία θα αλλάξει τη ζωή σας δραματικά προς το καλύτερο.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top