Ο Μάιος είναι ο Εθνικός Μήνας για το τσιπ του κατοικίδιου ζώου σας: Πώς και γιατί πρέπει να το κάνετε

Χρήσιμα

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα κατοικίδια ζώα αποτελούν μέρος της οικογένειας. Αν κάτι τα χωρίσει από εσάς -μια πόρτα μένει ανοιχτή, ο σκύλος σας ξεγλιστράει από το κολάρο του ή η γάτα σας κάνει ακούσια (ή μερικές φορές σκόπιμα) ένα διάλειμμα από την οικογένειά σας- θα θέλατε έναν τρόπο να τα ξαναβρείτε. Η τοποθέτηση μικροτσίπ είναι ένας ανώδυνος, ασφαλής και εύκολος τρόπος για να αυξήσετε εκθετικά τις πιθανότητες προστασίας και επιστροφής του κατοικίδιου ζώου σας σε εσάς.

ΓΙΑΤΙ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΣΙΠ

Υπάρχουν πολλές καταστάσεις που μπορούν να χωρίσουν ένα κατοικίδιο ζώο από τον ιδιοκτήτη του και οι πιθανότητες είναι ότι θα συμβεί τουλάχιστον μία φορά στο διάστημα που θα είστε μαζί. Τα περιλαίμια και οι ετικέτες μπορούν να αφαιρεθούν με φυσικό τρόπο όταν ένα κατοικίδιο ζώο χαθεί ή κλαπεί, αλλά ένα μικροτσίπ είναι απαραβίαστο και καθιστά σχεδόν αδύνατη τη μόνιμη απώλεια ενός κατοικίδιου ζώου. Αν και τα μικροτσίπ δεν μπορούν να σας πουν πού βρίσκεται το κατοικίδιό σας (δεν έχει δυνατότητες GPS), σας ειδοποιούν όταν ενεργοποιείται. Οι περισσότεροι άνθρωποι που διασώζουν ζώα από το δρόμο γνωρίζουν ότι πρέπει να τα μεταφέρουν σε κτηνίατρο ή καταφύγιο. Από εκεί και πέρα, το πρώτο πράγμα που θα κάνει ο κτηνίατρος ή ο εργαζόμενος στο καταφύγιο είναι να ελέγξει για μικροτσίπ, γι’ αυτό και είναι τόσο σημαντικό να τσιπάρετε το κατοικίδιό σας. Τα μικροτσίπ διαρκούν επίσης μια ζωή και χρειάζεται μόνο να ενημερώνονται με τα τρέχοντα στοιχεία σας όποτε αυτά αλλάζουν, όπως όταν μετακομίζετε ή αλλάζετε τον αριθμό τηλεφώνου σας. Για τη διασφάλιση της ποιότητας, ζητήστε από τον κτηνίατρό σας να το ελέγχει μία φορά το χρόνο για να βεβαιωθείτε ότι εξακολουθεί να βρίσκεται στη θέση του και να λειτουργεί σωστά.

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ

Η τοποθέτηση ενός μικροτσίπ είναι τόσο εύκολη όσο και η ένεση στο κατοικίδιό σας. Πρόκειται για ένα μικρό ηλεκτρονικό τσιπ μέσα σε έναν γυάλινο κύλινδρο που εισάγεται με υποδερμική βελόνα. Αφού εισαχθεί από τον κτηνίατρό σας – κάτω από το δέρμα και ανάμεσα στις ωμοπλάτες – είναι απαραίτητο να το καταχωρήσετε στον κατασκευαστή. Χωρίς την καταχώρηση του μικροτσίπ, δεν θα έχει καμία πληροφορία πάνω του και είναι ουσιαστικά άχρηστο. Μόλις καταχωρηθεί, ο κατασκευαστής θα εκχωρήσει στο κατοικίδιό σας έναν μοναδικό αριθμό αναγνώρισης και μπορείτε να μεταβείτε στο διαδίκτυο στη βάση δεδομένων ανάκτησης και να καταχωρίσετε τις πληροφορίες σας. Εάν το κατοικίδιό σας χαθεί και μεταφερθεί σε κλινική ή καταφύγιο, μόλις σαρωθεί, θα λάβετε ειδοποίηση ότι το μικροτσίπ του κατοικίδιου ζώου σας έχει ενεργοποιηθεί και θα επικοινωνήσουν μαζί σας σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχετε δώσει στη βάση δεδομένων. Και μην ανησυχείτε – τυχαίοι άνθρωποι δεν θα έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες σας. Το τσιπ παρέχει μόνο τον αριθμό καταχώρισης και τον αριθμό τηλεφώνου του μητρώου του κατασκευαστή- το μητρώο θα επικοινωνήσει στη συνέχεια με τον ιδιοκτήτη.

Πρότυπο ISO

Σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει γίνει μια κίνηση προς ένα καθολικό σύστημα τσιπ και αναγνώρισης που έχει εφαρμοστεί παντού εκτός από τις Η.Π.Α. Ο ISO, ή Διεθνής Οργανισμός Τυποποίησης, έχει πιέσει για ένα πρότυπο μικροτσίπ που θα μπορεί να ανιχνεύεται με τη χρήση ενός καθολικού σαρωτή. Επί του παρόντος, στις ΗΠΑ, τα περισσότερα τσιπ μπορούν να ανιχνευθούν μόνο από το ένα ή το άλλο: οι σαρωτές εμπρόσθιας ανάγνωσης ανιχνεύουν μόνο τα μικροτσίπ 134,2 kHz, τα οποία είναι το πρότυπο ISO, ενώ οι σαρωτές οπίσθιας ανάγνωσης ανιχνεύουν μόνο τα μικροτσίπ 125 kHz ή 128 kHz, τα οποία είναι τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα στην Αμερική. Οι σαρωτές γενικής χρήσης έχουν ανάγνωση προς τα εμπρός και προς τα πίσω, αλλά δεν είναι ευρέως διαθέσιμοι στις Η.Π.Α. Εάν σκοπεύετε να ταξιδέψετε ή να μετακομίσετε στο εξωτερικό με το κατοικίδιό σας, φροντίστε να του πάρετε ένα μικροτσίπ σύμφωνα με το πρότυπο ISO. Είναι επίσης δυνατόν το κατοικίδιό σας να έχει και τους δύο τύπους μικροτσίπ χωρίς να προκύπτει συμπέρασμα.

ΜΗΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙΤΕ – ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟ ΤΣΙΠ ΣΗΜΕΡΑ!

Η τοποθέτηση μικροτσίπ δίνει τη μεγαλύτερη πιθανότητα να πάρετε πίσω το κατοικίδιό σας σε περίπτωση που χαθεί ή κλαπεί. Είναι μια τόσο απλή και φθηνή διαδικασία που πραγματικά δεν υπάρχει λόγος να μην την εκμεταλλευτείτε. Δεν υπάρχει καμία συντήρηση πέρα από την εγγραφή του και την παροχή των στοιχείων σας και προσφέρει ατελείωτη ηρεμία σε περίπτωση που συμβεί το αδιανόητο και δεν μπορείτε να βρείτε το κατοικίδιό σας. Καλέστε τον κτηνίατρό σας σήμερα και ρωτήστε για τη μικροχαρτογράφηση του κατοικίδιου της οικογένειάς σας!

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top