Ο σκύλος μου φοβάται: Τι συμβαίνει, Αντίδραση, Ερμηνεία – Συμβουλές αντιμετώπισης του φόβου των ξένων

Χρήσιμα

Δεν είναι σπάνιο τα σκυλιά να φοβούνται. Ο φόβος αυτός μπορεί να προέρχεται από διάφορα πράγματα όπως όταν συναντούν ξένους. Υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ανακουφίσετε τον σκύλο σας από δυσάρεστα συναισθήματα και να τον κοινωνικοποιήσετε.

Μερικά συμπτώματα είναι να τρέμουν και να προσπαθούν να κρυφτούν όταν συναντούν ένα νέο άγνωστο άτομο. Η ιδανική αντίδραση όταν συναντούν ξένους δεν είναι να κρύβεται και να τρέχει  μακριά.

Έτσι, εάν παρατηρήσετε πως το σκυλί σας φοβάται τους αγνώστους ή τα άλλα σκυλιά, είναι καλό να παρατηρήσετε τους λόγους που συμβαίνει αυτό και να το βοηθήσετε να το ξεπεράσει.

Γιατί ο σκύλος μου φοβάται; Λόγοι φόβου

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους το σκυλί σας μπορεί να φοβάται τους ανθρώπους που δεν ξέρει.

1. Λόγος: Μπορεί να είναι χαρακτηριστικό της προσωπικότητάς του, εκ γενετής. Ένας ντροπαλός σκύλος θα αναπαράγει ντροπαλά παιδιά. Ένα σκυλί που έχει γενικό φόβο για όλους τους ξένους – και όχι για έναν συγκεκριμένο φόβο ανδρών ή παιδιών, για παράδειγμα – πιθανότατα ν έχει γενετική προδιάθεση στο να φοβάται τα πάντα.

2.Λόγος: Η έλλειψη κοινωνικοποίησης όταν είναι κουτάβι μπορεί να είναι ένας λόγος που τα σκυλιά φοβούνται όταν μεγαλώνουν. Τα κουτάβια που δεν έχουν εμπειρίες ή την ευκαιρία να συναντήσουν άλλους ανθρώπους στην βόλτα τους θα γίνουν φοβικά.

3.Λόγος: Τα σκυλιά με ιστορικό κακοποίησης μπορεί επίσης να φοβούνται τους ξένους. Εάν γνωρίζετε ότι το σκυλάκι σας έχει ιστορικό κακοποίησης τότε θα καταλάβετε πως δεν άρχισε να φοβάται ξαφνικά τους ανθρώπους.

Πως θα αντιμετωπίσω τον φόβο;

Αρχικά, η αντιμετώπιση του φόβου πρέπει να γίνει προσεκτικά καθώς κάθε σκυλί, έχει διαφορετική προσωπικότητα και  ο φόβος μπορεί να εκδηλώνεται διαφορετικά. Για παράδειγμα, ενας σκύλος μπορεί να απομονωθεί σε μια γωνιά και κάποιος άλλος σκύλος να γρυλίσει. Η διδασκαλία ενός σκύλου να μην φοβάται συνήθως χρειάζεται πολύ χρόνο και συνεπή εκπαίδευση.

Επίσης, μπορεί ο σκύλος σας να αντιδράσει φοβικά και να τραβήξει ή να τεντώσει το λουρί του. Προσπαθήστε να παραμείνετε φιλικοί, χαλαροί και αισιόδοξοι όταν εσείς και ο σκύλος σας συναντάτε νέα άτομα. Μερικά σκυλιά δεν μαθαίνουν ποτέ να δέχονται πλήρως τους ξένους, αλλά μπορείτε να πετύχετε το να μην αντιδρά επιθετικά ή να τον καθησυχάζετε μερικώς.

Μην αναγκάσετε ένα φοβισμένο σκυλί να κοινωνικοποιηθεί με νέους ανθρώπους ή άλλα ζώα καθώς μια τέτοια τακτική μπορεί να οδηγήσει σε επίθεση ή σε δάγκωμα.

Επιπρόσθετα ,μπορείτε να συμβουλευτείτε κάποιον εκπαιδευτεί ώστε να σας βοηθήσει σε τεχνικές και στην εξάσκηση. Κάθε σκύλος μαθαίνει και προσαρμόζεται με τον δικό του ρυθμό. Αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες ή ακόμα και μήνες.

Πως θα προετοιμαστείτε για την υποδοχή νέων επισκεπτών

Είναι σημαντικό, όταν έρχεται ένας νέος επισκέπτης, ζητήστε του να αγνοήσει τον σκύλο και να προσπαθήσει να μην έρθει σε επαφή με τα μάτια του. Εάν έχετε λιχουδιές προτρέψτε τον επισκέπτη να τις αφήσει απαλά στο πάτωμα κοντά στον σκύλο καθ’ όλη την διάρκεια της επίσκεψης. Ο σκύλος σιγά σιγά θα συνδέσει τους νέους επισκέπτες με λιχουδιές.

Επιπλέον, μερικά σκυλιά φοβούνται περισσότερο τους άνδρες από τις γυναίκες. Παρατηρήστε τις αντιδράσεις του σκύλου σας ανάλογα με το φύλο του επισκέπτη. Έτσι θα μπορέσετε να προετοιμαστείτε καλύτερα. Αφήστε το σκυλί σας να πλησιάσει έναν ξένο με τους όρους του.

Ανάλογα το μέγεθος του φόβου μπορεί ο σκύλος να νιώσει άνετα μετά από λίγα λεπτά και να επιτρέψει στον νέο επισκέπτη να τον χαδέψει ή να τον χαιρετήσει.

Είναι σύνηθες, ορισμένα σκυλιά, όταν έρχονται επισκέπτες στο σπίτι, θα νιώσουν άνετα μόνο εάν πάνε σε ένα άνετο μέρος στο σπίτι που νιώθουν ασφάλεια για να ηρεμήσουν μόνα τους. Σε κάθε περίπτωση, εάν έχετε παρατηρήσει γρύλισμα ή οποιαδήποτε μορφή επιθετικότητας από το σκυλί σας, είναι πολύ σημαντικό να επικοινωνήσετε με έναν εκπαιδευτή.

Θυμηθείτε, ποτέ δεν θέλετε να βάλετε τους επισκέπτες ή το σκυλί σας σε μια κατάσταση όπου κάποιος μπορεί να τραυματιστεί.

Μόλις το σκυλί πλησιάσει τον επισκέπτη θα πρέπει να αποφεύγεται η επαφή με τα μάτια και να μην γίνουν απότομες και απειλητικές κινήσεις. Εάν ο σκύλος δεν νιώσει άνετα μπορεί να επιτεθεί. Τα σκυλιά μπορεί να δαγκώσουν από φόβο και εσείς ως ιδιοκτήτης οφείλετε να προστατεύσετε και τις δύο πλευρές. Η ευθύνη είναι αποκλειστικά  δική σας. Αυτό μπορεί να σημαίνει να βάζετε το σκυλί σας σε διαφορετικό δωμάτιο όταν επισκέπτονται ορισμένα άτομα.

Δημιουργήστε μια καθημερινότητα χωρίς άγχος

Η πιο καλή συμβουλή είναι να δώσετε στον σκύλο σας τον δικό του χώρο και χρόνο. Μπορεί να είναι ένα δωμάτιο ή ένα μέρος του σπιτιού που θα αισθάνεται ασφάλεια και θα μπορεί να καταφύγει όταν νιώθει ανήσυχος. Τα ασφαλή σημεία δεν χρειάζεται να είναι μεγάλοι χώροι, μπορεί να είναι μια γωνία με την αγαπημένη του κουβέρτα ή ένα ήσυχο δωματιάκι. Είναι σημαντικό, να βεβαιωθείτε ότι κανείς δεν πηγαίνει σε αυτήν την περιοχή εάν δεν το «επιτρέψει» ο σκύλος σας. Μπορείτε επίσης να ψεκάσετε τον χώρο με φερορμόνες για να χαλαρώσει.

Εάν το κατοικίδιο ζώο σας βρίσκεται σε ασφαλές σημείο, μην αφήσετε τους ξένους ανθρώπους να μπουν εκεί.

Η απομάκρυνση του σκύλου σας από δυνητικά φοβισμένες καταστάσεις είναι απολύτως αποδεκτή, ειδικά εάν θα βοηθήσει να διατηρήσετε τους επισκέπτες και τον σκύλο σας ασφαλή.

Επίσκεψη στον κτηνίατρο και φάρμακα χαλάρωσης

Φυσικά και η συζήτηση με τον κτηνίατρο μπορεί να είναι βοηθητική. Είναι πιθανό  να σας προτείνει και να σας συμβουλέψει να ακολουθήσετε κάποιες τεχνικές ή ακόμα και σας προτείνει κάποια φαρμακευτική αγωγή εάν απαιτείται. Μαζί με τον κτηνίατρο μπορείτε να συμβουλευτείτε κάποιον πιστοποιημένο εκπαιδευτή για να σας βοηθήσει με τα προβλήματα συμπεριφοράς.

Εκπαίδευση: Γιατί η εκπαίδευση υπακοής είναι σημαντική;

Η εκπαίδευση υπακοής μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη για τη διαχείριση του φόβου και προσφέρει ανακούφιση στον σκύλο. Η εκπαίδευση θα επιλύσει την επιθετική συμπεριφορά, όπως το γρύλισμα.

Οι σκυλογονείς αναρωτιούνται « Το σκυλάκι μου φοβάται και εμένα μερικές φορές, τι να κάνω;»

Ένας πιστοποιημένος εκπαιδευτής σκύλου μπορεί να ανιχνεύσει την αιτία του φόβου και να σας βοηθήσει να την διαχειριστείτε. Απευθυνθείτε σε έναν εκπαιδευτή εάν το σκυλάκι σας φοβάται:

  • Τους ξένους
  • Τους θορύβους
  • Τις βροντές
  • Το νερό
  • Τις τουφεκιές

Τα σκυλάκια δεν απέχουν πολύ από τους ανθρώπους και το πως αισθάνονται. Καλύτερα θα λέγαμε ότι είναι σαν μικρά παιδιά και όταν εκτίθενται σε νέες εμπειρίες και μη γνώριμους ανθρώπους μπορεί να αγχώνονται και να φοβούνται. Επίσης το ιστορικό κακοποίησης μεγεθύνει αυτά τα συναισθήματα. Ακολουθείστε τις οδηγίες και μιλήστε με τον κτηνίατρό σας για να βρείτε τρόπους διαχείρισης του προβλήματος.

Όλες οι Ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

To top