Οι Κτηνίατροι εξηγούν: Ο λόγος που πάντα πρέπει να χαϊδεύετε το σκυλάκι σας πριν φύγετε από το σπίτι

by Έφη Αθανασίου

Είναι σχεδόν αδύνατο να βρούμε έστω και έναν άνθρωπο που δεν θα θελήσει να χαϊδέψει έναν σκύλο, καθώς τα χάδια φέρνουν ηρεμία, χαλάρωση και πολλή αγάπη. Εκτός από τα πλεονεκτήματα που δίνει σε εμάς, χρειάζονται και οι σκύλοι ένα χάδι, ειδικότερα όταν πρόκειται να μείνουν μόνοι τους στο σπίτι. Η στιγμή μάλιστα που ξέρουμε ότι θα αφήσουμε το σκύλο μας μόνο του επειδή θα λείψουμε ώρες από το σπίτι είναι χαρακτηριστική τόσο για εμάς που σκεφτόμαστε ότι θα είμαστε ώρες μακριά του όσο και για το σκυλάκι μας που θα νιώσει το άγχος του αποχωρισμού.

Εμείς έχουμε αδυναμία στους σκύλους. Δεν μπορούμε να τα δούμε και να μην τους χαϊδέψουμε και τώρα σίγουρα θα το κάνουμε συχνότερα. Και θα σας πούμε τον λόγο.
Μάλιστα, σύμφωνα με νέα έρευνα, τα σκυλιά συμπεριφέρονται στους ιδιοκτήτες τους σαν να είναι ο μπαμπάς και η μαμά τους.
Οι επιστήμονες λένε ότι και στα σκυλιά είδαν το φαινόμενο της ασφάλειας όπως υπάρχει και στα παιδάκια, καθώς επίσης πώς τα σκυλιά αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον όταν είναι παρών ο ιδιοκτήτης παρά όταν λείπει.

Τόσα χρόνια ξέραμε το σκύλο ως τον καλύτερο φίλο του ανθρώπου αλλά η νέα έρευνα δείχνει ότι μάλλον είναι τα τετράποδα παιδιά μας και καθόλου υπερβολικοί δεν ακούγονται οι φιλόζωοι όταν αποκαλούν χαϊδευτικά το ζωάκι τους «παιδάκι μου».

Ο λόγος που πάντα πρέπει να χαϊδεύετε τα σκυλιά σας πριν φύγετε από το σπίτι

Το δύσκολο αντίο

Είναι βέβαιο ότι το να αφήσετε τον σκύλο σας μόνο του δεν τον κάνει χαρούμενο. Σας αναζητά προσπαθώντας να καταλάβει πού έχετε πάει. Επιπλέον, οι επιστήμονες λένε ότι μπορεί να γαβγίζει και να ουρλιάζει για μισή ώρα μετά την αναχώρησή σας. Δεν μπορούμε να μείνουμε στο σπίτι όλη την ημέρα για να το αποτρέψουμε, αλλά μπορούμε να μειώσουμε το άγχος τους.

Χρειάζονται χάδια

Ακόμη και ένα απλό άγγιγμα στο κεφάλι μπορεί να κάνει το κουτάβι σας λιγότερο ανήσυχο πριν τον αποχωρισμό. Και δεν είναι μόνο συμβουλή δική μας, αλλά υποστηρίζεται και επιστημονικά ως πόρισμα έρευνας που πραγματοποιήθηκε για την εξέταση των αλλαγών που συμβαίνουν στου σκύλους όταν τους αφήνουν οι ιδιοκτήτες τους.

Σύμφωνα με ένα πείραμα, Δέκα σκυλιά και οι ιδιοκτήτες τους χωρίστηκαν δύο φορές για 3 λεπτά. Στην πρώτη περίπτωση, οι ιδιοκτήτες τα χάδεψαν για ένα λεπτό πριν από τον αποχωρισμό. Στην δεύτερη, τα αγνόησαν πριν φύγουν. Τα σκυλιά ήταν δεμένα σε όλες τις περιπτώσεις, ενώ παρακολουθούνταν στενά από ερευνητές που εξέταζαν τη συμπεριφορά και τη φυσιολογία τους.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, παρόλο που τα επίπεδα κορτιζόλης στο σάλιο των σκύλων δεν άλλαξαν, τo χάιδεμα τους κράτησε ήρεμους για μεγαλύτερο διάστημα. Τα κουτάβια μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν τον αποχωρισμού από τον ιδιοκτήτη πιο ήρεμα. Επίσης, ο καρδιακός ρυθμός τους ήταν χαμηλότερος από ο, τι όταν αγνοήθηκαν.

Χρειάζονται εκπαίδευση, ώστε να μένουν μόνα τους

Παρόλο που μπορείτε να ηρεμήσετε το σκυλί σας με ένα χάδι, είναι σημαντικό να το εκπαιδεύσετε για να μείνει μόνο στο σπίτι.

    • Το πρώτο βήμα είναι να ξεκινήσετε με τη εκπαίδευση του σκύλου σας να παραμείνει στη θέση του όταν είστε παρόν.
    • Έπειτα, εκπαιδεύστε το να μείνει εκεί όταν φεύγετε. Ξεκινήστε από έναν μικρό χώρο στο δωμάτιο και σταδιακά σε ολόκληρο το σπίτι. Αυξάνοντας τον χρόνο απουσίας σας.
    • Μόλις δείτε ότι ο σκύλος σας αισθάνεται άνετα με την απουσία σας, βγείτε έξω για λίγο. Στη συνέχεια, αυξήστε σταδιακά το χρόνο της απουσίας σας.
    • Είναι σημαντικό ναι ανταμείβετε το σκυλί σας για την καλή συμπεριφορά του κατά την προπόνηση. Και παρακολουθήστε τις συνήθειες και τις συνθήκες διαμονής του για να κάνετε τον μοναχικό του χρόνο πιο ευχάριστο.

Η σχέση μας με το αγαπημένο μας κατοικίδιο είναι σημαντική και πάντα μπορεί να γίνει καλύτερη εφόσον είμαστε πάντα ενημερωμένοι και προσπαθούμε να βελτιώσουμε το επίπεδο ζωής του. Τι πιο όμορφο από ένα χαρούμενο και ευτυχισμένο σκύλο!

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΥ

Αγχος αποχωρισμού ονομάζουμε τη συναισθηματική διαταραχή ενός σκύλου ο οποίος πανικοβάλλεται ή τρομοκρατείται όταν τον αφήνετε μόνο του σπίτι ή στην ιδέα πως θα τον αφήσετε μόνο του. Θα μπορούσαμε να την παρομοιάσουμε με την ανθρώπινη κρίση πανικού.

Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο ακούγονται. Πολλοί ιδιοκτήτες λανθασμένα συνδέουν κάποιες συμπεριφορές ή συμπτώματα με το άγχος αποχωρισμού. Μόνο ένας έμπειρος εκπαιδευτής ή ειδικός συμπεριφοράς μπορεί να κάνει σωστή διάγνωση της διαταραχής και να τη θεραπεύσει, ανάλογα με την περίπτωση.

Πολλές από τις συμπεριφορές ή τα συμπτώματα που θα διαβάσετε παρακάτω μπορεί να οφείλονται και σε άλλους παράγοντες.

Κλαψουρίζει και είναι ανήσυχος το διάστημα που ετοιμάζεσαι να φύγεις ή αφού έχεις φύγει

Δείχνει τρομοκρατημένος ή τρέμει

Γαβγίζει συνεχώς

Κατουράει ή κάνει κακά του αφού έχετε φύγει

Μασάει ή γρατζουνάει κουφώματα ή πόρτες που οδηγούν έξω από το σπίτι

Κάνει καταστροφές στο σπίτι

Οι κόρες των ματιών του είναι διεσταλμένες

Ανασαίνει βαριά ή του τρέχουν τα σάλια

Σε κάποιες περιπτώσεις το πρόβλημα είναι δικό μας και όχι του σκύλου.

Εάν ο σκύλος σου κάνει την ανάγκη του στο χαλί αφού έχεις φύγει από το σπίτι αυτό δεν σημαίνει αυτόματα πως πάσχει από άγχος αποχωρισμού. Εχει γίνει στο σκύλο σου σωστή εκπαίδευση τουαλέτας; Βγάζεις τον σκύλο σου βόλτα να κάνει την ανάγκη του; Εάν ο σκύλος μασάει πράγματα ή κάνει καταστροφές την ώρα που εσύ λείπεις επίσης δεν σημαίνει πως πάσχει από άγχος αποχωρισμού. Οι σκύλοι λατρεύουν να μασούν πράγματα. Τον εκπαίδευσες ώστε να σέβεται τα πράγματά σου και να μασάει μόνο τα παιχνίδια του;

Ενας ειδικός μπορεί να διαχωρίσει ποια συμπτώματα σχετίζονται με το «άγχος αποχωρισμού» και ποια όχι. Είναι μια συναισθηματική διαταραχή που σε αρκετές περιπτώσεις τα ζώα μέσα στον πανικό τους, κάνουν κακό στον εαυτό τους. Υπάρχουν σκύλοι που έχουν σπάσει τζάμια για να βγουν από το σπίτι με αποτέλεσμα να τραυματιστούν σοβαρά. Αυτές είναι από τις βαριές περιπτώσεις και με την βοήθεια ειδικού συνήθως κάνουν πολλές εβδομάδες να θεραπευτούν.

Πού μπορεί να οφείλεται το άγχος αποχωρισμού του σκύλου σου;

Διάβασε παρακάτω και σκέψου μήπως ο σκύλος σου βρίσκεται μέσα σε αυτές τις κατηγορίες: Υπάρχουν σκύλοι που είναι απίστευτα προσκολλημένοι στο αφεντικό τους. Τον ακολουθούν παντού μέσα στο σπίτι, ακόμη και στην τουαλέτα. Θέλουν συνέχεια να τον ακουμπούν. Τη ώρα που τρώει ή κάθεται στον καναπέ βλέποντας τηλεόραση. Υπάρχουν σκύλοι που ο προηγούμενος ιδιοκτήτης τους τους άφηνε για πολλές ώρες μόνους τους, σε κάποιες περιπτώσεις για μέρες, χωρίς νερό ή τροφή. Εάν έχεις υιοθετήσει έναν σκύλο από καταφύγιο, δύσκολα μπορείς να γνωρίζεις τι έχει περάσει στη ζωή του.Υπάρχουν σκύλοι που όταν έμειναν σπίτι μόνοι τους, συνέβη κάτι κακό που τους τραυμάτισε ή τρόμαξε και έτσι στο μυαλό τους το μόνος στο σπίτι τους πανικοβάλει.Υπάρχουν σκύλοι που δεν έχουν μείνει ποτέ μόνοι τους.

Αυτές είναι κάποιες από τις κατηγορίες σκύλων που παρουσιάζουν «άγχος αποχωρισμού». Πριν βγάλεις βιαστικά συμπεράσματα, συμβουλέψου κάποιον ειδικό. Σήμερα πολλοί αντιμετωπίζουν το πρόβλημα με φάρμακα. Υπάρχουν κάποια που είναι εγκεκριμένα για χρήση στους σκύλους. Μην το κάνεις. Τα περισσότερα από αυτά χαλαρώνουν το σώμα του σκύλου αλλά το μυαλό του συνεχίζει να είναι σε πανικό. Φαντάσου πόσο άσχημο είναι.

Τι μπορείτε να κάνετε

Για μικρά προβλήματα άγχους αποχωρισμού, οι απλές τεχνικές που ακολουθούν μπορούν να είναι ό,τι χρειάζεστε για να ελαχιστοποιήσετε το πρόβλημα.

Αρχικά μια καλή ιδέα είναι να προγραμματίσετε να έχετε κάθε μέρα χρόνο για άσκηση και παιχνίδι του σκύλου σας και να του δίνετε την αμέριστη προσοχή σας. Σίγουρα, ενα ευτυχισμένο σκυλί είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσει πρόβλημα. Να παρέχετε στο σκύλο σας πολλά παιχνίδια, ειδικά αν του αρέσει να μασουλάει πράγματα. Θα τον εμποδίσει από το να μασουλάει (και να καταστρέφει) πράγματα του σπιτιού και άλλα υπάρχοντά σας. Αν του αρέσει να σκάβει, σχεδιάστε ένα σημείο στην αυλή όπου θα επιτρέπεται να σκάβει όσο λείπετε. Μην κάνετε τις αφίξεις και τις αναχωρήσεις σας έντονες. Για παράδειγμα, όταν επιστρέφετε στο σπίτι, αγνοήστε το σκύλο για τα πρώτα λεπτά, μετά χαϊδέψτε τον ήρεμα. Μπορεί να είναι δύσκολο για σας, αλλά είναι σημαντικό. Αφήστε στο σκύλο ένα κομμάτι από ρούχο σας, το οποίο έχει τη μυρωδιά σας, όπως μια παλιά μπλούζα με την οποία κοιμηθήκατε πρόσφατα.

Αν τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά, αυτές οι τεχνικές πρέπει να εφαρμόζονται μαζί με τεχνικές απευαισθητοποίησης, οι οποίες αυτή τη στιγμή είναι η πιο αποδεκτή μέθοδος για να αντιμετωπιστεί το άγχος αποχωρισμού. Αυτού του είδους η αντιμετώπιση εμπεριέχει προγραμματισμένες αποχωρήσεις και συστηματική διαδικασία, ώστε να συνηθίσει ο σκύλος σας να μένει μόνος, ενώ τον εκθέτετε σε πολλές, συχνές, σύντομες αναχωρήσεις. Σε πρωταρχικό στάδιο, πρέπει να αφήνετε το σκύλο μόνο μονάχα για μικρά διαλείμματα (δευτερόλεπτα έως λεπτά), έτσι ώστε να προλαβαίνετε να επιστρέφετε πριν εκδηλωθούν τα συμπτώματα. Πρέπει να παρατηρείτε προσεκτικά το σκύλο για συμπτώματα άγχους ή υπερβολικού καλωσορίσματος κατά την επιστροφή σας. Αν κανένα από αυτά δεν εκδηλώνεται, μπορείτε σταδιακά να αυξάνετε το διάστημα που ο σκύλος μένει μόνος, μέχρι να φτάσετε τη 1μιση ώρα, και σε αυτό το σημείο πλέον θα μπορεί ο σκύλος να μένει μόνος για αρκετές ώρες. Έχετε υπ’ όψιν σας ότι η αναχώρηση και η επιστροφή θα πρέπει να διατηρηθούν όσο πιο ήσυχες γίνεται, ώστε να αποφύγετε να εξιτάρετε το σκύλο. Ο σκύλος σας δεν πρέπει ούτε να λαμβάνει ειδική προσοχή πριν φύγετε, ούτε να επιβραβεύεται όταν επιστρέφετε.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις πρέπει να ληφθούν πιο δραστικά μέτρα, για να μειωθεί η εξάρτηση του σκύλου από τον ιδιοκτήτη του. Αν αυτή είναι η δική σας περίπτωση, τότε θα πρέπει να αγνοείτε το σκύλο για μία περίοδο, ορισμένες φορές τόσο μακρά όσο 3 εβδομάδες. Το να αγνοείτε το πολυαγαπημένο σας κατοικίδιο είναι πολύ δύσκολο για σας, αλλά θα μειώσει την υπερβολική εξάρτησή του από εσάς και θα του επιτρέψει να αντέχει την απουσία σας χωρίς άγχος.

Πράγματα που πρέπει να ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ αν ο σκύλος πάσχει από άγχος αποχωρισμού

Η τιμωρία. Η τιμωρία δεν είναι δραστικό μέτρο για την αντιμετώπιση του άγχους αποχωρισμού και μπορεί στην πραγματικότητα να εντείνει τα συμπτώματα. Η παραμονή του σκύλου στο crate (κλουβί) κατά τη διάρκεια της απουσίας σας. Με το να περιορίζετε το σκύλο στο crate όσο λείπετε, απλά αποφεύγετε τις ζημιές στα πράγματά σας, αλλά δε βοηθάτε το σκύλο να ξεπεράσει το άγχος του. Μπορεί να εκδηλώσει εξίσου κάποιες συμπεριφορές άγχους όσο παραμένει στο crate (ουρλιαχτό, γαύγισμα, ούρηση) και επίσης, διατρέχει κίνδυνο να τραυματιστεί στην προσπάθειά του να δραπετεύσει. Επίσης, ο σκύλος μαθαίνει να συνδυάζει το crate με την αναχώρησή σας και το βλέπει σαν ένα μέτρο τιμωρίας, οπότε χάνετε το πλεονέκτημα να το χρησιμοποιεί σε άλλες περιπτώσεις που είναι απαραίτητο.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr