Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις γάτες με πράσινα μάτια

by Έφη Αθανασίου

Υπάρχει κάτι τόσο μαγικό και μυστηριώδες σε μια γάτα με πράσινα μάτια. Μάθετε τι κάνει τις γάτες με πράσινα μάτια τόσο ξεχωριστές.

Από τα πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας που έχουν το χρώμα του χρήματος, λίγα είναι τόσο ενδιαφέροντα όσο οι γάτες φίλοι μας. Υπάρχει κάτι τόσο μυστηριώδες στις γάτες με πράσινα μάτια! Ας μάθουμε περισσότερα για αυτά τα όμορφα πλάσματα με τα ματάκια στο πράσινο χρώμα.

Στην αρχή …

Όλες οι γάτες ξεκινούν τη ζωή τους με τα μάτια τους σφραγισμένα. Ζουν σε έναν κόσμο σκοταδιού για την πρώτη εβδομάδα έως δέκα ημέρες της ζωής τους. Η μετάβαση από τα κάπως ανοιχτά στα πλήρως ανοιχτά διαρκεί περίπου δύο εβδομάδες. Όταν τα γατάκια ανοίγουν για πρώτη φορά τα μάτια τους, είναι μπλε. Συνήθως, σε ηλικία περίπου 6 εβδομάδων, το χρώμα των ματιών των γατών αρχίζει να αλλάζει. Μέχρι την ηλικία των 6 μηνών, τα μάτια τους θα πρέπει να έχουν το πραγματικό τους χρώμα. Μπορεί να παραμείνουν μια παραλλαγή του μπλε, να αποκτήσουν χάλκινο τόνο, οποιαδήποτε απόχρωση του κίτρινου και φυσικά να προσγειωθούν στο φάσμα του πράσινου.

Τι καθορίζει το χρώμα των ματιών της γάτας;

Το χρώμα των ματιών μιας γάτας έχει να κάνει με μερικούς παράγοντες μέσα στην ίριδα. Βασικά είναι όλα κυτταρικά: η μελανίνη και η δραστηριότητα των μελανοκυττάρων. Το χρώμα καθορίζεται από δύο μεταβλητές: την απόχρωση και την ένταση. Όσο περισσότερη μελανίνη, τόσο πιο έντονο είναι το χρώμα. Τα μελανοκύτταρα, που βρίσκονται επίσης στην ίριδα, ελέγχουν το χρώμα (όσο περισσότερα υπάρχουν, τόσο πιο σκούρα θα είναι τα μάτια).

Μια ενδιαφέρουσα πλευρά σχετικά με την ποικιλία των χρωμάτων που διαθέτουν τα μάτια της γάτας προέρχεται από την πιο απίθανη πηγή: τον άνθρωπο. Ακριβώς- κάπου στη διαδικασία εξημέρωσης των γατών ξεπήδησε μια ποικιλία χρωμάτων ματιών που μοιάζει με ουράνιο τόξο. Σύμφωνα με τους Juan J. Negro, M. Carmen Blázquez και Ismael Galván, στην περίληψή τους, Intraspecific eye color variability in birds and mammals: A recent evolutionary event exclusive to humans and domestic animals, τα περισσότερα άγρια ζώα έχουν ένα πολύ περιορισμένο χρώμα ματιών διαθέσιμο εντός ενός είδους. Και, φυσικά, η εξημέρωση φέρνει μαζί της την επιλεκτική αναπαραγωγή και, μαζί της, ένα ευρύτερο φάσμα χρωματισμού των γατών – συμπεριλαμβανομένων των παλτών και των ματιών.

Τα μάτια της ήταν πράσινα…

Στους ανθρώπους, μόνο το 2% περίπου του πληθυσμού πιστεύεται ότι έχει πράσινα μάτια. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχει λιγότερη μελανίνη που αναμιγνύεται με τη χρωστική ουσία που παράγει τη φαιομελανίνη.

Μερικές από τις πιο διάσημες γάτες στο διαδίκτυο διαθέτουν πράσινο μάτι. Οι γάτες με περίεργα μάτια, δηλαδή οι γάτες με δύο διαφορετικά χρώματα ματιών, συχνά έχουν ένα πράσινο και ένα μπλε μάτι, όπως η Αφροδίτη, η γάτα με τα δύο πρόσωπα. Ο Άλος έχει επίσης δίχρωμα μάτια, το οποίο είναι επιστημονικά γνωστό ως Heterochromia Iridis. Αυτό δεν πρέπει να συγχέεται με την τομεακή ετεροχρωμία, η οποία είναι όταν η ίριδα έχει διαφορετικά χρώματα μέσα στην ίδια ίριδα.

Το διαδίκτυο έχει επίσης μερικά αγαπημένα με δύο πράσινα μάτια:

 • Lil Bub (ανοιχτό πράσινο του κυνηγού)
 • Cole (του Cole και της Marmalade)
 • Hamilton the Hipster Cat
 • Monty the Cat

Και μια τιμητική αναφορά για τη δημοτικότητα και τα εντυπωσιακά πράσινα μάτια είναι ο Morris the Cat – ο διάσημος πλανόδιος πωλητής της γατοτροφής 9 Lives, ο οποίος όλα αυτά τα χρόνια έχει μια σειρά από διασωθέντα πορτοκαλί ταγάρια!

Φυλές γάτας με πράσινα μάτια

Ενώ πολλές γάτες μικτής φυλής σπιτιού έχουν πράσινα μάτια, είναι το είτε το πρότυπο διαμόρφωσης για κάποια ξεχωριστά αιλουροειδή είτε ένα από τα λίγα αποδεκτά πρότυπα.

 • Αβησσυνία (μερικά χρώματα, συμπεριλαμβανομένης μιας σειράς πράσινων)
 • Αιγυπτιακή Μάου (φραγκοστάφυλο)
 • Havana Brown (σμαραγδένιο)
 • Νορβηγική γάτα του δάσους (οπουδήποτε, από μια απόχρωση βρύου μέχρι βαθύ πεύκο)
 • Russian Blue (ζωηρό πράσινο)
 • Sphynx (ποικιλία χρωμάτων, από ανοιχτό πράσινο έως πράσινο του κυνηγού)
 • Turkish Angora (μερικά χρώματα, συμπεριλαμβανομένων μιας ποικιλίας από πράσινο του αφρού της θάλασσας έως σμαραγδένιο)

Κάντε τη δική μου διάσωση

Από όλους τους τύπους γατών με πράσινα μάτια, από τις πιο αγαπημένες είναι οι γάτες διάσωσης! Όπως αποδεικνύεται από τον αριθμό των γατών διάσωσης που βρίσκονται στον ιερό κύκλο των διασημοτήτων, υπάρχουν πολλές πανέμορφες γατούλες με πράσινα μάτια έτοιμες να πάνε σπίτι στο τοπικό σας καταφύγιο.

“Οι μαύρες γάτες μας με τα ιδιαίτερα πράσινα μάτια συνήθως πηγαίνουν στο σπίτι τους πολύ γρήγορα”, λέει η Gabby Stroup, υπεύθυνη του καταφυγίου στο North Fork Animal Welfare League. “Πολλές φορές το σώμα και το τρίχωμα των μαύρων γατών μοιάζουν πολύ, οπότε το προσωπικό του καταφυγίου τις αναγνωρίζει από το χρώμα των ματιών τους. Ακόμη και όταν έχουν πράσινα μάτια, δεν υπάρχουν δύο γάτες που να έχουν το ίδιο χρώμα ματιών”.

Η Amy είναι το τέλειο παράδειγμα. Τα μάτια της δεν είναι απλώς πράσινα, αλλά το ένα είναι περισσότερο χάρτρινο και το άλλο πιο γαλαζοπράσινο!

Είτε ψάχνετε για μια καθαρόαιμη είτε για μια γάτα διάσωσης, μια γάτα με πράσινα μάτια θα λιώσει την καρδιά σας και θα κάνει κάθε μέρα λίγο πιο φωτεινή – όπως ακριβώς και τα μάτια τους!

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr