Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις γάτες Σφιγξ

by Έφη Αθανασίου

Αν ψάχνετε για μια φιλική γάτα με μεγάλη προσωπικότητα, η Σφίγγα μπορεί να είναι ιδανική. Μπόνους αν ελπίζετε σε ένα κατοικίδιο που δεν χάνει τρίχες, καθώς αυτές οι άτριχες γάτες είναι είτε εντελώς άτριχες είτε καλύπτονται από το ελάχιστο στρώμα λεπτού, βελούδινου πούπουλου.

Πληροφορίες για τη γάτα Sphynx

Με έντονα χαρακτηριστικά και έντονο βλέμμα, η Sphynx μπορεί να μην φαίνεται να είναι η πιο φιλική γάτα στον πλανήτη, αλλά μην αφήσετε την εμφάνιση αυτής της γατούλας να σας ξεγελάσει! Η Sphynx είναι μια κοινωνική, ευχάριστη γάτα με πολλή αγάπη που μοιράζεται με όλους, συμπεριλαμβανομένων των ξένων και των άλλων κατοικίδιων ζώων. Γρήγορες να χαιρετήσουν τα μέλη της οικογένειάς τους στην πόρτα και εξίσου γρήγορες να πηδήξουν κάτω από τα σκεπάσματα όταν φτάνει η ώρα του ύπνου, οι γάτες Sphynx εκμεταλλεύονται κάθε δυνατή ευκαιρία για να κοινωνικοποιηθούν.

Χωρίς επαρκή συντροφιά, η Σφίγγα γίνεται γρήγορα απελπισμένη, βαριεστημένη και καταστροφική. Αυτές οι γατούλες σιχαίνονται απολύτως να μένουν μόνες τους, και ενώ περνούν χρόνο μαζί σας, έχουν την τάση να προσφέρουν ανεπιθύμητη βοήθεια και συμβουλές. Τα δυνατά νιαουρίσματα μπορεί να δώσουν τη θέση τους σε ανελέητα ουρλιαχτά αν προσπαθήσετε να περιορίσετε ένα Sphynx στο δικό του χώρο, καθιστώντας αυτές τις γάτες ακατάλληλες για οικογένειες που δεν θέλουν υψηλό επίπεδο συμμετοχής από το κατοικίδιό τους.

Τέλος, οι γάτες Sphynx πρέπει να διατηρούνται ζεστές και να προστατεύονται από τα στοιχεία της φύσης. Αυτές οι γάτες δεν μπορούν να ζήσουν σε εξωτερικούς χώρους όπου θα υποφέρουν από ηλιακά και ανεμολογικά εγκαύματα, και ακόμη και μέσα στο σπίτι, αναζητούν το πιο ζεστό μέρος για να ξεκουραστούν. Προσφέρετε ένα θερμαινόμενο κρεβάτι για γάτες και θα ξέρετε ακριβώς πού θα βρείτε τη Sphynx σας όταν έρθει η ώρα να παίξει.

Φροντίδα γάτας Σφιγξ

Η υψηλής ποιότητας τροφή είναι απαραίτητη για τις γάτες Σφίγξ, καθώς η χαμηλότερης ποιότητας τροφή μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά δερματικά προβλήματα και να προκαλέσει υπερβολική παραγωγή λίπους. Αναζητήστε μια μάρκα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, η οποία να περιλαμβάνει πραγματικό κρέας ή ψάρι ως κύριο συστατικό.

Ιστορία

Υπάρχουν αρκετές ιστορίες σχετικά με την προέλευση της γάτας Sphynx. Οι γενετιστές αιλουροειδών πιστεύουν ότι η Σφίγγα που γνωρίζουμε σήμερα μπορεί να έχει κάποιες ομοιότητες με τις άτριχες γάτες των Αζτέκων ή του Μεξικού, οι οποίες καταγράφηκαν για τελευταία φορά στις αρχές του 1900.

Η φυλή γάτας Sphynx όπως την ξέρουμε σήμερα ξεκίνησε το 1966, όταν ένα άτριχο γατάκι με το όνομα Prune γεννήθηκε στο Roncesvalles του Τορόντο. Όταν ο Prune έφτασε στην ωριμότητα, ζευγαρώθηκε ξανά με τη μητέρα του και γεννήθηκε ένα άλλο άτριχο γατάκι. Αυτές οι γάτες, μαζί με μερικές άλλες άτριχες γάτες άγνωστης προέλευσης, δημιούργησαν τα θεμέλια της καναδικής γραμμής Sphynx.

Δυστυχώς, η φυλή είχε ένα πολύ δύσκολο ξεκίνημα λόγω της περιορισμένης γενετικής. Στη δεκαετία του 1970, οι δύο τελευταίοι απόγονοι του Prune – ένας αρσενικός και ένας θηλυκός – στάλθηκαν στην Ολλανδία. Οι προσπάθειες για τη διάσωση του Σφίγγα απέβησαν άκαρπες, παρόλο που το 1978 και το 1980 στάλθηκαν στην Ολλανδία άλλα δύο θηλυκά χωρίς τρίχες, όπου αναπαράχθηκαν χωρίς επιτυχία με τον τελευταίο αρσενικό κληρονόμο του Prune.

Οι εκτροφείς δεν εγκατέλειψαν την προσπάθειά τους. Αντ’ αυτού, ζευγάρωσαν τα άτριχα θηλυκά με επιβήτορες Devon Rex. Δύο ακόμη άτριχα θηλυκά – που ονομάστηκαν εύστοχα Dermis και Epidermis – βρέθηκαν σε έναν αχυρώνα της Μινεσότα και προστέθηκαν στο πρόγραμμα αναπαραγωγής Sphynx. Αργότερα, προστέθηκαν κι άλλες άτριχες γάτες από τη Μινεσότα, μαζί με μερικές από το Αρκάνσας και το Τέξας.

Αφού επιτεύχθηκε γενετική ποικιλομορφία, πολλοί εκτροφείς γατών Sphynx σταμάτησαν να χρησιμοποιούν τις Devon Rex για διασταύρωση λόγω του υψηλότερου ποσοστού προβλημάτων υγείας. Οι διασταυρώσεις Devon Rex εξακολουθούν να παρατηρούνται στην Ευρώπη, αλλά άλλοι σύλλογοι επιτρέπουν μόνο διασταυρώσεις με επιλεγμένες φυλές, όπως η Αμερικανική Κοντότριχη, η Οικιακή Κοντότριχη και η Ρωσική Μπλε.

Εσείς το γνωρίζατε;

Οι γάτες Sphynx δεν είναι υποαλλεργικές. Μερικοί άνθρωποι με αλλεργίες στις γάτες διαπιστώνουν ότι τα συμπτώματά τους επιδεινώνονται κοντά σε άτριχες γάτες, ενώ άλλοι διαπιστώνουν ότι δεν έχουν κανένα πρόβλημα. Αν είστε αλλεργικοί στις γάτες και θέλετε μια Σφίγγα, φροντίστε να περάσετε χρόνο με Σφίγγες για να δείτε αν έχετε αντίδραση.

Η γάτα Sphynx εμφανίζει ένα ευρύ φάσμα σημάνσεων στο δέρμα της, από μονόχρωμες και με σημεία μέχρι ταμπέλες και αρλεκίνους.

Τα ρούχα για γάτες Sphynx είναι όλο και πιο εύκολο να βρεθούν, καθώς πολλές οικογένειες επιλέγουν να βοηθήσουν τα κατοικίδιά τους να παραμείνουν ζεστά ντύνοντάς τα.

Το Πρότυπο της ράτσας

ΣΩΜΑ

Το σώμα είναι μεσαίου μήκους, με άφθονη μυϊκή μάζα, στρογγυλεμένη κοιλιά, στρογγυλό στήθος και στρογγυλεμένη ράχη.

ΚΕΦΑΛΙ

Το κεφάλι της γάτας Sphynx πρέπει να σχηματίζει μια τροποποιημένη σφήνα που είναι ελαφρώς μακρύτερο από το πλάτος της. Τα ζυγωματικά πρέπει να είναι εμφανή, και το σπάσιμο των μουστάκιων και τα μαξιλαράκια των μουστάκιων πρέπει να δίνουν στο ρύγχος ένα τετράγωνο προφίλ. Η μύτη πρέπει να είναι ευθεία και το πηγούνι πρέπει να είναι ισχυρό.

ΑΥΤΙΑ

Τα αυτιά πρέπει να είναι μεγάλα έως πολύ μεγάλα σε μέγεθος, με ευρεία βάση και όρθια θέση. Η εξωτερική βάση του αυτιού πρέπει να βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με το μάτι.

ΤΡΙΧΩΜΑ

Οι γάτες Sphynx μπορεί να είναι εντελώς άτριχες ή μπορεί να έχουν πολύ κοντό, λεπτό, ροδακινί χνούδι που δεν επηρεάζει την άτριχη εμφάνιση των γατών. Τα μουστάκια, όταν υπάρχουν, πρέπει να είναι κοντά και αραιά. Η γέφυρα της μύτης θα πρέπει να έχει μια κανονική επίστρωση, ενώ λεπτές τρίχες μπορεί να υπάρχουν στα πόδια, στην ουρά, στο όσχεο και στις εξωτερικές άκρες των αυτιών. Το τσαλακωμένο δέρμα είναι ο κανόνας και είναι επιθυμητό, ιδιαίτερα ανάμεσα στα αυτιά, γύρω από τους ώμους και στην περιοχή της μουσούδας.

ΧΡΩΜΑ

Όλα τα χρώματα και τα σχέδια της γάτας Sphynx είναι αποδεκτά, με εξαίρεση τα λευκά λουκέτα, τις κηλίδες στην κοιλιά και τα κουμπιά στις γάτες επίδειξης. Το χρώμα του δέρματος της μύτης και των πατουσών πρέπει να συμπληρώνει το χρώμα του δέρματος.

ΜΑΤΙΑ

Τα μάτια μιας γάτας Sphynx πρέπει να είναι μεγάλα και λεμονοειδή, με ευρύ κέντρο και καλά καθορισμένες αιχμές σε κάθε πλευρά. Τα εξωτερικά άκρα των ματιών πρέπει να είναι ελαφρώς κεκλιμένα προς τα πάνω, ευθυγραμμιζόμενα με την εξωτερική βάση του αυτιού. Όλα τα χρώματα ματιών είναι αποδεκτά.

ΠΟΔΙΑ & ΠΑΤΟΥΣΕΣ

Τα πόδια πρέπει να είναι γερά και καλά μυώδη και να είναι αναλογικά με το σώμα. Τα πίσω πόδια πρέπει να είναι ελαφρώς μακρύτερα από τα μπροστινά. Τα πόδια πρέπει να έχουν ωοειδές σχήμα, με προεξέχοντα, καλά σφιγμένα δάχτυλα και παχιά μαξιλαράκια.

ΟΥΡΑ

Η ουρά της γάτας Sphynx πρέπει να είναι μακριά και λεπτή, αλλά ανάλογη με το μήκος του σώματος. Θα πρέπει να έχει μια λεπτή κωνικότητα με μυτερό άκρο.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr