Ουαλικό Τεριέ: Ένας καθαρόαιμος σκύλος – κυνηγός, Επισκόπηση της φυλής, Χαρακτήρας, Ανάγκες και Προβλήματα

Χρήσιμα

Ένας καταπληκτικός σκύλος κυνηγός που θα ταιριάξει τέλεια με την οικογένειά σου αλλά όχι με άλλα μικρότερα κατοικίδια λόγω των κυνηγετικών του ενστίκτων. Χρειάζεται εκτόνωση και εκπαίδευση από τα πρώτα κουταβίσια χρόνια.

Ουαλικά Τεριέ, η πλήρης επισκόπηση της φυλής

Προορίζεται για: Οικογένειες

Επίπεδο συντήρησης: Μεσαίο

Προσδόκιμο ζωής: 10 – 14 χρόνια

Ιδιοσυγκρασία: Πιστό και ανεξάρτητο σκυλί

Κίνδυνος για την υγεία: Η ράτσα έχει μεσαία πιθανότητα να εμφανίσει προβλήματα υγείας κατά την διάρκεια της ζωής της

Επισκόπηση φυλής και γενικά χαρακτηριστικά

Το Ουαλικό Τεριέ είναι ένας σκύλος μικρού – μεσαίου μεγέθους, παρόμοιο στην εμφάνιση με το Airedale Terrier.
Το Ουαλικό Τεριέ έχει διπλό τρίχωμα: ένα πυκνό και αδιάβροχο ( που απωθεί το νερό) εξωτερικό τρίχωμα και ένα μαλακό και κοντό υπόστρωμα. Τα κουταβάκια γεννιούνται με συμπαγές μαύρο τρίχωμα, και στην πορεία τα χρώματά του είναι μείγμα καφέ και μαύρου.
Το τρίχωμά του δεν μαδάει αλλά απαιτεί βούρτσισμα και περιποίηση μια φορά την εβδομάδα για να αφαιρούνται τα νεκρά μαλλιά.
Σύμφωνα με τα πρότυπα της φυλής το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος για ένα Welsh Terrier είναι 39 εκατοστά και ζυγίζουν περίπου 9 με 9,5 κιλά. Το προσδόκιμο ζωής τους είναι 10 με 14 χρόνια.
Όπως όλες οι φυλές εργασίας, έτσι και τα Welsh Terrier έχουν πολύ ενέργεια και χρειάζεται να την εκτονώνουν τόσο στο παιχνίδι όσο και τις καθημερινές βόλτες.

Προσωπικότητα, συμπεριφορά κα χαρακτήρας

Τα Welsh Terrier είναι μικρά έξυπνα σκυλιά και για αυτό η εκπαίδευσή τους είναι εύκολη υπόθεση. Μαθαίνουν εύκολα αλλά χρειάζονται έναν ισχυρό, δυναμικό ηγέτη – αφεντικό.
Επειδή είναι πολύ ανεξάρτητα μπορεί μερικές φορές να είναι κάπως άτακτα αλλά με την σωστή εκπαίδευση όταν είναι κουτάβια γίνονται πιστά και αφοσιωμένα σκυλιά.
Είναι επίσης στοργικά και καταστροφικά προς τα παιδιά. Είναι σημαντικό να διδάξετε στα παιδιά πώς να συμπεριφέρονται και να αλληλοεπιδρούν με τα κουτάβια, ώστε να μην τα ενοχλούν όταν τρώνε ή κοιμούνται. Ποτέ μην αφήνετε ένα ανεκπαίδευτο παιδί με ένα Welsh Terrier.
Τα Ουαλικά Τεριέ συμβιώνουν καλά με άλλα σκυλιά κυρίως όταν μεγαλώνουν μαζί. Σε άλλες περιπτώσεις μπορούν να γίνουν επιθετικά με άλλα σκυλιά ή με μικρά κατοικίδια ζώα όπως κουνέλια και τρωκτικά καθώς τα βλέπουν ως δυνητικά θηράματα.

Ασθένειες και Συνήθη προβλήματα και συμπτώματα

Αλλεργίες: Το Ουαλικό Τεριέ τείνει να εμφανίζει ορισμένες αλλεργίες περισσότερο από τα άλλα σκυλιά όπως τροφικές αλλεργίες, αλλεργίες κατά την επαφή και την εισπνοή. Μετά τη διάγνωση του κτηνίατρου θα σας συσταθεί είτε φαρμακευτική αγωγή είτε η απομάκρυνση του κατοικίδιου σας από το αλλεργιογόνο περιβάλλον.
Γλαύκωμα: Είναι μια ομάδα παθήσεων που επηρεάζουν τα μάτια και προκαλούν βλάβη στο οπτικό νεύρο. Το μαύρο στίγμα που δημιουργείται στο μάτι μπορεί να επιφέρει μείωση της όρασης κατά την πάροδο του χρόνου.
Επιληψία: Η επιληψία είναι μία νευρολογική διαταραχή πιθανότητα κληρονομική και εκδηλώνεται με ζάλη, ακαμψία, λιποθυμία και ασυνήθιστη συμπεριφορά. Η θεραπεία εάν η διάγνωση γίνει γρήγορα είναι αρκετά δραστική.
Υποθυρεοειδισμός. Είναι η κατάσταση στην οποία ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει αρκετή ορμόνη. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι επιληψία, κόπωση, απώλεια τριχώματος και ζαρωμένο δέρμα.

Η ιστορία της ράτσας

Το Ουαλικό Τεριέ θεωρείται ένα από τα παλαιότερα καθαρόαιμα τεριέ. Πιστεύεται επίσης ότι το σύγχρονο ουαλικό τεριέ δεν διαφέρει πολύ από τους προγόνους του που εκτρέφονταν πριν από πολλά χρόνια.
Η φυλή ήταν αρχικά γνωστή ως “μαύρο και στικτό συρματότριχο τεριέ” και πιστεύεται ότι πιθανώς έχει κοινούς προγόνους με το εξαφανισμένο πλέον μαύρο και στικτό τεριέ.
Η φυλή αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά ως “Welsh Terrier” στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1885.
Η φυλή εκτράφηκε για να είναι ανθεκτική και ανθεκτική στο κυνήγι σε σπηλιές και στο έδαφος. Συχνά έπιαναν ασβούς και βίδρες.
Το Ουαλικό Τεριέ έφτασε στις ΗΠΑ το 1888 και είχε καθιερωθεί καλά μέχρι το 1901- από το 2013, το Ουαλικό Τεριέ κατατάσσεται στην 104η θέση μεταξύ 180 φυλών που αναγνωρίζονται από το AKC.

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

• Τους αρέσει να βρίσκονται ψηλά, είναι γνωστό ότι ανεβαίνουν σε τραπέζια και άλλα ψηλά έπιπλα.
• Γνωστοί ιδιοκτήτες: King Edward VIII, Clement Attlee, Armie Hammer.
• Η λέξη «terrier» προέρχεται από την λατινική λέξη «terra». Στα ελληνικά μεταφράζεται ώς «γη» και αναφέρεται στις κυνηγετικές τους ικανότητες.
• Το Welsh Terrier είναι μια από τις λίγες φυλές σκύλων που ιδρώνουν πραγματικά. Αυτό σημαίνει ότι πολλές φορές έχουν μια αισθητή δυσοσμία και απαιτούν πιο συχνά μπάνιο από άλλες φυλές.

Τα Ουαλικά Τεριέ μπορούν να γίνουν ο καλύτερος τετράποδος φίλος σας. Εάν έχετε βρει ένα κουτάβι για να το δώσετε και θέλετε να προχωρήσετε στην υιοθεσία, να θυμάστε ότι η εκπαίδευση είναι πολύ σημαντική. Ένα εκπαιδευμένο κουτάβι χρειάζεται σταθερό αρχηγό, συμπεριφορά και πολύ παιχνίδι. Να θυμάστε ότι πολλά κουτάβια δίνονται σε καταφύγια.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top