Πασχαλινοί κίνδυνοι για κατοικίδια ζώα – Όλα όσα πρέπει να προσέξετε

Χρήσιμα

Για πολλούς το Πάσχα σημαίνει οικογένεια, φίλους, σοκολάτα και μια επίσκεψη στο χωριό. Δυστυχώς, όμως, υπάρχουν αρκετοί πιθανοί πασχαλινοί κίνδυνοι για τα κατοικίδια ζώα αυτή την εποχή του χρόνου. Συγκεντρώσαμε τους μεγαλύτερους κινδύνους που πρέπει να γνωρίζετε για να διατηρήσετε το κατοικίδιό σας ασφαλές και χωρίς προβλήματα κατά τη διάρκεια του Πάσχα.

Πασχαλινοί κίνδυνοι για τα κατοικίδια ζώα

Ακολουθούν οι πιο συνηθισμένοι πασχαλινοί κίνδυνοι που πρέπει να προσέχετε.

Σοκολάτα
Η παλιά καλή περίπτωση κατάποσης σοκολάτας. Όσο διασκεδαστικό κι αν είναι το κυνήγι σοκολατένιων αυγών, παρακαλούμε να κρατάτε τα κατοικίδιά σας μακριά από αυτό το μέρος της πασχαλινής δράσης.

Παρόλο που μπορεί να ενδίδουμε αυτή την εποχή του χρόνου, δυστυχώς η σοκολάτα μπορεί να αποβεί μοιραία για τις γάτες και τα σκυλιά μας, αν καταφέρουν να την πάρουν στα χέρια τους. Η δηλητηρίαση από τη σοκολάτα στα κατοικίδιά μας προκαλείται από τις δύο τοξικές ουσίες που περιέχει – τη θεοβρωμίνη και την καφεΐνη. Τα συνήθη συμπτώματα της δηλητηρίασης περιλαμβάνουν εμετό, διάρροια, αύξηση του καρδιακού ρυθμού και τρόμο, αλλά μην περιμένετε να εμφανιστούν αυτά. Εάν υπάρχουν ενδείξεις ότι το κατοικίδιό σας μπορεί να έχει πρόσβαση στην κρυμμένη σοκολάτα, πηγαίνετε το αμέσως στον κτηνίατρό σας.

Τσουρέκι

Ένα άλλο αγαπημένο πασχαλινό φαγητό που δεν αρέσει καθόλου στα σκυλάκια μας είναι το ζεστό τσουρέκι. Καθώς η σουλτανίνα, τα σταφύλια και οι σταφίδες προκαλούν νεφρική ανεπάρκεια στους σκύλους, το να δώσετε στο κατοικίδιό σας μια μπουκιά από το τσουρέκι που μπορεί να περιέχει κάποια γέμιση μπορεί να το κάνει να αρρωστήσει απίστευτα και να χρειαστεί επείγουσα φροντίδα. Δυστυχώς, το εύρος των τοξικών δόσεων ποικίλλει. Επίσης, τα κλινικά σημάδια αρχίζουν να εμφανίζονται μόνο όταν αναπτύξουν νεφρική ανεπάρκεια. Όπως και με την υποψία τοξικότητας από σοκολάτα, φροντίστε να τα φέρετε κατευθείαν στον κτηνίατρο.

Πασχαλινά στολίδια

Αν έχετε πασχαλινά στολίδια στο σπίτι, όπως αυγά, χνουδωτές κότες ή αυτιά λαγού, αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά. Για το σκυλάκι σας, μπορεί να φαίνονται διασκεδαστικά για να τα μασάει, με τα μικρά πλαστικά αυγά να φαίνονται τέλεια σε μέγεθος λιχουδιάς και να μοιάζουν ύποπτα με τροφή. Αλλά αν τα φάει, αυτά τα παιχνίδια μπορεί να φράξουν τους αεραγωγούς του ή ακόμη και να κατακάτσουν στον οισοφάγο ή το έντερό του προκαλώντας απόφραξη. Συχνά, απαιτείται χειρουργική επέμβαση όταν καταπίνουν τέτοιου είδους αντικείμενα. Έτσι, γλιτώστε το κατοικίδιό σας από ένα ταξίδι στα επείγοντα περιστατικά κρατώντας αυτά τα αντικείμενα μακριά από το κατοικίδιό σας.

Κρίνο

Και για τους αιλουροειδείς φίλους μας προσέξτε τα κρίνα. Ο κρίνος (μαζί με πολλές ποικιλίες κρίνων) είναι ένα από τα πιο τοξικά λουλούδια που πρέπει να έχετε κοντά στις γάτες. Όλα τα μέρη του λουλουδιού είναι τοξικά και αν δεν αντιμετωπιστούν μπορεί να προκαλέσουν οξεία νεφρική ανεπάρκεια. Οι γάτες χρειάζεται να καταπιούν μόνο μια πολύ μικρή ποσότητα για να επηρεαστούν, είτε πρόκειται για ένα μικρό δάγκωμα από ένα πέταλο είτε ακόμη και από την περιποίηση της γύρης από το τρίχωμά τους. Καθώς πρόκειται για εξαιρετικά τοξικές ουσίες, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να τις κρατήσετε μακριά από το σπίτι σας.

Τα κρίνα είναι ελαφρώς τοξικά για τους σκύλους, αλλά οι αντιδράσεις τους δεν είναι τόσο σοβαρές.

Δυνατοί ήχοι

Η περίοδος του Πάσχα φέρνει μαζί της όχι μόνο χαρά και εορτασμούς, αλλά και μια σειρά από προκλήσεις για τα αγαπημένα μας κατοικίδια. Ένα από τα κύρια ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες σκύλων είναι ο φόβος των δυνατών θορύβων, ιδίως κατά την περίοδο της Ανάστασης, όταν συχνά γιορτάζεται με πυροτεχνήματα. Για να βοηθήσουμε τα κατοικίδιά μας να αντιμετωπίσουν αυτό το άγχος, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε προϊόντα κατά του στρες, όπως γιλέκα κατά του άγχους που ασκούν ήπια πίεση στο σώμα τους. Επιπλέον, μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν ασφαλή χώρο στο σπίτι για να αποσυρθούν τα κατοικίδια μας σε περίπτωση που υπερδιεγερθούν από τους κρότους, όπως ένα κλουβί μεταφοράς ή ένα καθορισμένο δωμάτιο.

Εκδρομή με το κατοικίδιο

Όσον αφορά τα ταξίδια με το κατοικίδιο, η προετοιμασία είναι ο κλειδίος για μια επιτυχημένη εκδρομή. Συστήνεται να εξοικειώσουμε το κατοικίδιο μας με τα ταξίδια με αυτοκίνητο και να προγραμματίσουμε διαλείμματα στη διαδρομή, ενώ είναι σημαντικό να έχουμε μαζί μας τα απαραίτητα είδη, όπως τροφή και νερό, για την ευεξία τους.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε μαζί σας αντικείμενα που θα κρατήσουν το σκύλο σας άνετο, διασκεδαστικό και χαρούμενο κατά τη διάρκεια της διαδρομής. Σας συνιστούμε να συμπεριλάβετε τα παρακάτω αντικείμενα για ταξίδια:

 • Άφθονο νερό για τη διαδρομή με το αυτοκίνητο και τις στάσεις
 • μπολ με τροφή και νερό
 • Ζώνη ασφαλείας, ελεγμένη με έλεγχο πρόσκρουσης
 • Μακριά και κοντά λουριά
 • Κλουβί ταξιδιού ή μεταφορέας
 • Κρεβάτι και/ή κουβέρτα (για να προσφέρει την αίσθηση του σπιτιού σε άγνωστες καταστάσεις)
 • Παιχνίδια με λιχουδιές και παζλ, λιχουδιές
 • Ένα επιπλέον κολάρο με ετικέτες ταυτότητας
 • Σακούλες για τα κακά
 • Παλιές πετσέτες και είδη περιποίησης για τον καθαρισμό
 • Βοηθήματα ηρεμισμού και συμπληρώματα διατροφής (εάν χρειάζεται)

Καλό Πάσχα!

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top