Αλήθεια & Μύθοι: Πέντε σημαντικές πληροφορίες που δεν γνωρίζαμε για τα μουστάκια των ζώων

by Έφη Αθανασίου

Ήξερες ό,τι τα μουστάκια στα ζώα, είναι το σήμα GPS τους για τροφή;

Κι όμως, αν δεις στα περισσότερα ζώα που έχουν κάτι τεράστιες κεραίες, αυτά είναι τα λεγόμενα μουστάκια. Όσο αγαπησιάρικα και χαδιάρικα είναι τα ζώα είτε μικρά είτε μεγάλα, άλλο τόσο είναι αστείες και η τριχωτή μοσούδα τους ή αλλιώς αισθητήριες τρίχες, ακόμη και τα ζώα της θάλασσας.

Ας γυρίσουμε το χρόνο πίσω, το 2006 οι Αμερικάνοι δημιούργησαν τεχνητά μουστάκια, για να τα τοποθετήσουν σε ένα ρομπότ. Με αποτέλεσμα, τα μουστάκια, όπως αυτά και της γάτας, ήταν σε θέση να δημιουργήσουν μια ακριβή 3D εικόνα ενός αντικειμένου, με μια κίνηση μόναδική από την ρίζα.

Σήμερα, μια βιολογός στο Manchester Metropolitan University, η δρ. Ρόμπιν Γκραντ, κάνει μια έρευνα γύρω από τα περίεργα μουτσάκια που έχουν τα ζώα. Συγκεκριμμένα, η δρ. Γκράντ αναφέρθηκε σε πέντε ιδιαίτερα πράγματα που σπάνια θα γνωρίζει κάποιος, σχετικά με τις κεραίες των ζώων.

Η ίδια είχε αναφέρερει πως τα μουστάκια της γάτας, δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτά που έχει ο σκαντζόχοιρος στην Ινδία. Συγκεκριμμένα, το συγκεκριμμένο ζώο, ξεχωρίζει πολύ εύκολα από τα ιδιαίτερα αγκάθια που είναι γύρω στα 2 εκατοστά. Το χρώμα τους είναι ένα απαλό κίτρινο με ραβδώσεις.

Ο λόγος που είναι σκληρές, είναι γιατί έχουν την ουσία της κερατίνης, μέσα στα αγκάθια αυτά δεν υπάρχει δηλητήριο και είναι πολύ εύκολο ο τρόπος αφαίρεσης τους. Όσο ο σκαντζόχοιρος μεγαλώνει, φεύγουν τα παλιά αγκάθια και αντικαθιστώνται με καινούργια και σκληρότερα. Σύμφωνα με την επιστήμη, τα αγκάθια αυτά φεύγουν απο το στρες ή κάποια σοβαρή ασθένεια.

Πέντε πράγματα για τα μουστάκια που δεν ξέραμε

#1 Σύμφωνα με την βιολόγο, η μελέτη για τα μουστάκια και η εξέλιξη της, ήταν αρκετή δύσκολη καθώς συνέχεια ανακυκλώνονται. Υπάρχει μια θεωρία, ότι οι προγόνοι μας δεν είχαν μουστάκια, ενώ σήμερα ο άνθρωπος έχει κάποιες μικρές τρύπες στον πρόσωπο του που μόνο με μικροσκόπιο φαίνονται, και το ίδιο ισχύει στα ζώα.

#2 Τα μουστάκια των ζώων παρομοιάζονται πολύ, με ανθρώπινα αποτυπώματα, όπως αναφέρει και η δρ. Γκραντ. Για παράδειγμα, τα ζώα κάνουν κινήσεις όπως οι άνθρωποι, προς τα εμπρός και πίσω. Όταν πλησιάσει κάτι πάνω στα μουστάκια τους, φτερνίζονται αστάμάτητα.

Με την βοήθεια αυτών, πολλά ζώα βρίσκουν την τροφή τους, όπως για παράδειγμα, ο θαλάσσιος ίππος χάρη στα μουστάκια του βρίσκει το καθιερωμένο γεύμα του, τα μύδια. Σκέψου το αλλιώς. Θεώρησε το σαν να σκανάρεις ένα χώρο. Ένα ποντίκι αυτό το κάνει μέσα 2.5 δευτερόλεπτα.

Τα θηλαστικά της θάλασσας, ο οργανισμός τους είναι πιο μαλακός. και αυτό οφείλεται στην μεταβολή απο την στεριά στην θάλασσα, οι φώκιες έχουν περίπου 2.000 νευρικές ίνες στους θύλακες, όπως ειχε προσθέσει η βιολόγος. Χάρη σε αυτό οι φώκιες, μπορούν να βρουν επίσης την τροφή τους και να βρουν εύκολα τα απόνερα που αφήνουν τα άλλα ψάρια.

#3 Όπως και στον άνθρωπο, έτσι και στα ζώα απαγορεύεται να κόβεις τα μουστάκια τους, είναι κανόνας. Στο συνέδριο η δρ. Γκαρντ, αναφέρει ότι τα έαν κοπούν έστω και ένα μουστάκι, χάνεται και μια αίσθηση τους.

#4 Τα μουστάκια των ζώων, είναι καλοσχηματισμένα έτσι, σαν ένα πλέγμα που στέλνει μήνυμα στον εγκέφαλο, για να κάνουν μια πράξη. Αυτό αφορά αποκλειστικά τους σκαντζόχοιρους.

#5Το καλύτερο βέβαια, το έχουμε αφήσει για το τέλος. Εάν παρατήσεις από κοντά μια φώκια, τα μουστάκια της θα σου θυμίσουν κάτι συγκεκριμένο. Σαν ζώο αποτελούν πηγή έμπνευσης, για νέες μεθόδους, τεχνολογίας αλλά και πρωτοποριακές καινοτομίες. Τα μουστάκια της φώκιας για παράδειγμα, είναι μια πηγή για τα πτερύγια των ανεμογεννητριών. Ακόμη και για ρόμπότ, για ηλεκτρική συσκευή, αλλά το πιο απίθανο και περίεργο ταυτόχρονα, είναι πως βοηθάνε τα ζώα όταν βρίσκονται στο σκοτάδι.

Είναι πράγματι εντυπωσιακό, πόσα πράγματα μπορεί κανείς να μάθει, όσο παρατηρεί την φύση με απλές καθημερινές κινήσεις, όπως αυτήν. Η φύση κρύβει μέσα της μεγάλη σοφία και είναι πραγματικά τυχερή, όσοι μπορούν να διδαχθούν από αυτήν .

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr