Πλάκα & πέτρα στα δόντια της γάτας: Θεραπεία: Αιτίες, συμπτώματα & αντιμετώπιση

by Έφη Αθανασίου

Η συσσώρευση πλάκας στα δόντια των γατών παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη οδοντικών παθήσεων και κακής αναπνοής στις γάτες. Αυτό το άρθρο έχει ως στόχο να εξηγήσει με σαφήνεια τις λεπτομέρειες σχετικά με την πλάκα στα δόντια της γάτας, έτσι ώστε οι φροντιστές γατών να μάθουν πώς να την ελέγχουν και πώς να βελτιστοποιήσουν την οδοντική υγεία των κατοικίδιων ζώων τους.

Ιστορικό για την οδοντική πλάκα

Η πλάκα είναι ο συνδυασμός υπολειμμάτων τροφής, σάλιου και βακτηρίων που καλύπτει πάντα την επιφάνεια των δοντιών μετά τη μάσηση της τροφής. Η πλάκα είναι μια μαλακή, ημίρρευστη ουσία.

Εάν η πλάκα δεν απομακρύνεται τακτικά, η πλάκα αντιδρά με τα μέταλλα στο σάλιο και σχηματίζει πέτρα ή πέτρα, τη σκληρή, καφέ ουσία που πρέπει να απομακρύνουν οι οδοντίατροι από τα δόντια μας όταν τα καθαρίζουμε επαγγελματικά. Οι κτηνιατρικοί οδοντίατροι πρέπει να αφαιρούν αυτή τη σκληρή πέτρα από τα δόντια όταν αυτή συσσωρεύεται.

Δεν μπορεί να αφαιρεθεί με την οδοντιατρική φροντίδα στο σπίτι. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικό να αφαιρείτε τακτικά την πλάκα: για να ελαχιστοποιήσετε την ανάγκη για επαγγελματικές κτηνιατρικές διαδικασίες για την αφαίρεση της πέτρας.

Το πρόβλημα με την οδοντική πέτρα

Εάν η οδοντική πέτρα ή η συσσώρευση πέτρας επιτραπεί να συσσωρευτεί, ιδίως κατά μήκος της γραμμής των ούλων, ακολουθούν πολλές άλλες αλλαγές στο στόμα της γάτας. Τα ούλα φλεγμαίνουν (ουλίτιδα), ο υπόλοιπος βλεννογόνος του στόματος φλεγμαίνει (στοματίτιδα), στη συνέχεια τα ούλα υποχωρούν, εγκαθίσταται βακτηριακή μόλυνση, τα δόντια χαλαρώνουν και μακροπρόθεσμα ακολουθούν περιοδοντική νόσος, απώλεια δοντιών και άλλα οδοντικά προβλήματα.

Οι γάτες μπορεί να υποφέρουν από μια σειρά άλλων οδοντιατρικών προβλημάτων που μπορεί να ακολουθήσουν τη συσσώρευση πλάκας και πέτρας, συμπεριλαμβανομένων των ρηγματωδών αλλοιώσεων στα δόντια (μια μορφή τερηδόνας), ακόμη και το σχηματισμό αποστημάτων. Για αυτές τις πιο σοβαρές περιπτώσεις, απαιτείται γενική αναισθησία, μαζί με οδοντιατρικές ακτινογραφίες, οδοντικές εξαγωγές και άλλες επιπλοκές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η κατ’ οίκον οδοντιατρική φροντίδα είναι τόσο σημαντική.

Παρακολούθηση της οδοντικής υγείας

Η καλή στοματική φροντίδα είναι σημαντική για τη συνολική υγεία καθώς και για την άνεση: γνωρίζουμε ότι τα βακτήρια μπορούν να εξαπλωθούν από το άρρωστο στόμα σε άλλα μέρη του σώματος, όπως η καρδιά. Και γνωρίζουμε ότι τα ζώα με υγιή στόματα ζουν περισσότερο από τα ζώα με οδοντικές παθήσεις.

Τα σημάδια της οδοντικής νόσου που είναι πιο πιθανό να γίνουν αντιληπτά από τους ιδιοκτήτες περιλαμβάνουν σάλια, πιάσιμο του στόματος, κακοσμία του στόματος (έντονη μυρωδιά από την αναπνοή της γάτας). Ωστόσο, αυτά τα σημάδια δεν είναι πάντα παρόντα στα αρχικά στάδια. Μπορεί να είναι δύσκολο να εξεταστεί το στόμα μιας γάτας, επομένως οι τακτικές εξετάσεις από τον κτηνίατρό σας είναι σημαντικές, έτσι ώστε η φλεγμονή των ούλων και η οδοντική νόσος στις γάτες να εντοπίζονται σε πρώιμο στάδιο πριν εξελιχθούν και να μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα οδοντικής φροντίδας στο σπίτι.

Οδοντιατρική φροντίδα στο σπίτι

Ο κύριος στόχος της οδοντιατρικής φροντίδας στο σπίτι είναι η πρόληψη της συσσώρευσης οδοντικής πλάκας στα δόντια των γατών και, ως εκ τούτου, η πρόληψη της νόσου των ούλων και της συσσώρευσης πέτρας.

Οι Παγκόσμιες κατευθυντήριες γραμμές για την κτηνιατρική οδοντιατρική, που δημοσιεύθηκαν από την Παγκόσμια Κτηνιατρική Ένωση Μικρών Ζώων (WSAVA), συνιστούν μια ενδελεχή ρουτίνα στοματικής φροντίδας στο σπίτι για την οδοντιατρική φροντίδα της γάτας, ώστε να βελτιστοποιείται η στοματική υγιεινή και να διασφαλίζεται η τακτική αποτελεσματική απομάκρυνση της οδοντικής πλάκας.

Υπάρχουν δύο τρόποι αφαίρεσης της οδοντικής πλάκας: ο ενεργητικός και ο παθητικός οδοντιατρικός καθαρισμός.

Ενεργός οδοντιατρικός καθαρισμός

Ενεργός φροντίδα στο σπίτι σημαίνει καθαρισμός των δοντιών με βούρτσισμα των δοντιών. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο σε ορισμένες γάτες, αν και με υπομονή είναι δυνατόν να εκπαιδεύσετε πολλές γάτες να το αποδέχονται, ειδικά αν η εκπαίδευση ξεκινήσει όταν οι γάτες είναι μικρές. Το βούρτσισμα των δοντιών (με οδοντόβουρτσα γάτας) είναι πιο αποτελεσματικό για τα δόντια στο μπροστινό μέρος του στόματος (κοπτήρες και κυνόδοντες). Είναι πιο δύσκολο να βουρτσίσετε τα δόντια στο πίσω μέρος του στόματος (προγόμφιοι και γομφίοι).

Είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα σχεδιασμένη για χρήση σε γάτες, με μαλακές τρίχες και κατάλληλο μέγεθος λαβής και κεφαλής οδοντόβουρτσας. Μια δακτυλοβουρτσάρα μπορεί να είναι χρήσιμη σε ορισμένους ιδιοκτήτες γατών.

Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ανθρώπινη οδοντόκρεμα, καθώς η γεύση της είναι δυσάρεστη για τις γάτες και έχει σχεδιαστεί για να μην καταπίνεται.

Παθητικός οδοντιατρικός καθαρισμός

Παθητική φροντίδα στο σπίτι σημαίνει οδοντιατρική φροντίδα στο σπίτι χωρίς ενεργή παρέμβαση από τον ιδιοκτήτη: είναι η πλέον κατάλληλη για τα δόντια με προβλήματα προσβασιμότητας, ιδίως τους προγομφίους και τους γομφίους.

Η παθητική κατ’ οίκον φροντίδα περιλαμβάνει:

  • Οδοντιατρικό καθαρισμό της τροφής της γάτας, ιδίως των οδοντιατρικών διαιτών που είναι ειδικοί τύποι ξηρών τροφών (kibble).
  • Οδοντικές λιχουδιές
  • Παιχνίδια για μάσημα
  • Πρόσθετα νερού και ξεπλύματα

Είναι σημαντικό να επιλέγετε τον σωστό τύπο προϊόντων μάσησης, επιλέγοντας εκείνα που έχουν κλινικά αποδειχθεί αποτελεσματικά (ελέγξτε για έγκριση από το Συμβούλιο Κτηνιατρικής Στοματικής Υγείας).

Συμπέρασμα

Εάν εφαρμοστεί ένα λεπτομερές πρόγραμμα στοματικής φροντίδας στο σπίτι, οι φροντιστές γατών θα είναι σε θέση να ελέγξουν αποτελεσματικά τη συσσώρευση οδοντικής πλάκας στα κατοικίδιά τους και, ως εκ τούτου, θα είναι σε θέση να βελτιστοποιήσουν τη μακροπρόθεσμη στοματική υγεία του κατοικίδιου ζώου τους.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr