Πολύτιμες συμβουλές για το πώς να βοηθήσετε έναν φίλο που πενθεί τη γάτα του

by Έφη Αθανασίου

Η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου – ανθρώπου ή ζώου – είναι καταστροφική. Μένουμε με ένα κενό στην καρδιά μας που φαίνεται ότι δεν θα κλείσει ποτέ και είμαστε σίγουροι ότι η ζωή δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια. Η θλίψη έχει πολλές μορφές και ο τρόπος με τον οποίο την ξεπερνάμε εξαρτάται από το άτομο που έχει πληγεί από την απώλεια. Πώς μπορούμε λοιπόν να βοηθήσουμε έναν φίλο που πενθεί μια γάτα; Μερικές φορές νιώθουμε παράλυτοι, ανησυχώντας ότι θα πούμε ή θα κάνουμε το λάθος πράγμα. Είναι δυνατόν να βοηθήσουμε σωματικά και συναισθηματικά έναν φίλο που πενθεί. Ακολουθούν μερικοί τρόποι για να δείξετε ότι νοιάζεστε όταν η γάτα ενός φίλου περάσει τη γέφυρα του ουράνιου τόξου.

Διαβάστε μερικούς τρόπους που μπορείτε να σταθείτε σε ένα φίλο που έχασε τη γάτα του

1. Αφήστε τον να πενθήσει με τον δικό του τρόπο

Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα όταν πρόκειται για το πένθος. Για κάποιους είναι μια αρκετά γρήγορη διαδικασία, αλλά άλλοι μπορεί να βιώνουν βαθιά θλίψη πολύ καιρό μετά το θάνατο. Μην ανησυχείτε αν η φίλη σας βιώνει θυμό, θλίψη, ακόμη και βραχυπρόθεσμη κατάθλιψη. Αποδεχτείτε αυτά τα συναισθήματα, δώστε ευκαιρίες στο φίλο σας να μιλήσει και να είστε υπομονετικοί.

Ποτέ μην πείτε στο φίλο σας: “Ήρθε η ώρα να προχωρήσετε” ή “Πάρτε άλλη γάτα”. Τέτοιες δηλώσεις το μόνο που κάνουν είναι να μειώνουν τη μοναδική σχέση μεταξύ της φίλης σας και του κατοικίδιου ζώου της. Αντίθετα, πείτε: “Είμαι εδώ για σένα. Τι χρειάζεσαι;” “Ξέρω ότι δεν υπάρχει τίποτα που μπορώ να πω για να σε κάνω να νιώσεις καλύτερα αυτή τη στιγμή, αλλά σε παρακαλώ να ξέρεις ότι είμαι εδώ για σένα”. Να είστε καλός ακροατής και να επικυρώνετε τα συναισθήματά της.

Η Dr. Patty Khuly αναφέρει: “Οι άνθρωποι που πενθούν για τα κατοικίδιά τους χρειάζονται υποστήριξη, κατανόηση και αποδοχή του πόνου τους ως μια φυσιολογική, φυσική αντίδραση σε μια θεαματικά θλιβερή εμπειρία”.

2. Στείλτε τα συλλυπητήριά σας

Αν πιστεύετε ότι η φίλη σας θα ήθελε να μιλήσει, τηλεφωνήστε της. Είναι σίγουρα σκόπιμο να στείλετε ένα ευγενικό σημείωμα ή να φτιάξετε ή να στείλετε μια ανθοσύνθεση στη φίλη σας. Θα μπορούσατε επίσης να κάνετε μια δωρεά σε ένα καταφύγιο στο όνομα του κατοικίδιου ζώου.

3. Προσφέρετε σωματική βοήθεια

Μερικές φορές, όταν πενθούμε, ξεχνάμε την αυτοφροντίδα. Φέρτε στο φίλο σας φαγητό ή προσφερθείτε να μαγειρέψετε ένα θρεπτικό γεύμα. Προσφερθείτε να κάνετε θελήματα ή να κάνετε ένα φορτίο πλυντηρίου. Οι μικρές χειρονομίες σημαίνουν πολλά σε δύσκολες στιγμές.

Ο φίλος σας μπορεί να μην είναι σε θέση να αντιμετωπίσει παιχνίδια και άλλα αντικείμενα του κατοικίδιου ζώου. Αν νιώθετε ότι αυτή είναι η κατάσταση που επικρατεί, ενημερώστε την ότι μπορείτε να βοηθήσετε με οποιονδήποτε τρόπο.

Μιλήστε του για τις ομάδες υποστήριξης για την απώλεια κατοικίδιου ζώου και προσφερθείτε να τη μεταφέρετε ή να τη συνοδεύσετε, αν θα ήθελε την παρέα. Ακολουθούν ορισμένες χρήσιμες πηγές. Μπορείτε επίσης να μπείτε στο διαδίκτυο για να βρείτε τοπικές ομάδες υποστήριξης.

4. Βοηθήστε να μνημονεύσετε το κατοικίδιό του

Μπορεί να είναι θεραπευτικό να βοηθήσετε τη φίλη σας να δημιουργήσει ένα μνημείο για το κατοικίδιό της. Αυτό το μνημείο μπορεί να έχει τη μορφή μιας διακοσμητικής πέτρας, ενός κορνιζαρισμένου κολάζ φωτογραφιών, ενός φωτογραφικού άλμπουμ ή οτιδήποτε χειροπιαστό που θα βοηθήσει τη φίλη σας να θυμάται το κατοικίδιό της και να τιμά τη ζωή του.

Υπάρχουν επίσης πολλά εξατομικευμένα αναμνηστικά διαθέσιμα για αγορά στο διαδίκτυο. Θα μπορούσατε να εξετάσετε μερικές από αυτές τις επιλογές με τη φίλη σας και ακόμη και να κάνετε την παραγγελία.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr