Πορτοκαλί γάτες: Γιατί ξεχωρίζουν; – Τα μυστικά της ράτσας που θέλετε να ξέρετε

Χρήσιμα

Πολλοί υποστηρίζουν ότι οι πορτοκαλί γάτες εμφανίζουν μεγαλύτερα ποσοστά φιλικότητας προς τους ανθρώπους σε σχέση με τις υπόλοιπες. Επιπλέον, σύμφωνα με έρευνες, οι πορτοκαλί γάτες είναι πιο στοργικές, για αυτό εξάλλου και είναι συμπαθείς στου ανθρώπους.

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τις πορτοκαλί γάτες

Επίσης, έχει δειχθεί ότι το γονίδιο που είναι υπεύθυνο για το πορτοκαλί χρώμα συνδέεται με το φύλο, επομένως υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες μία πορτοκαλί γάτα να είναι αρσενική παρά θηλυκή.

Αλλά μπορεί να υπάρχει ένας άλλος λόγος, εκτός από το φύλο, που εξηγεί τη μοναδική συμπεριφορά αυτών των γατών; Οι Dominique Pontier, Nathalie Rioux και Annie Heizmann (1995) διεξήγαγαν μια μελέτη, εξετάζοντας τη συχνότητα της παραλλαγής του πορτοκαλί γονιδίου μεταξύ των πληθυσμών των γατών. Αυτό που διαπιστώθηκε, ήταν ότι οι πορτοκαλί γάτες μπορεί να ξεχωρίζουν από άλλες με διάφορους τρόπους.

Για τη διεξαγωγή της μελέτης τους, οι ερευνήτριες πήραν δείγμα από 30 πληθυσμούς γατών στη Γαλλία από το 1982-1992, συλλέγοντας δεδομένα για 56-491 γάτες από κάθε πληθυσμό.

Βρήκαμε τρεις ενδιαφέρουσες τάσεις σχετικά με αυτές με το πορτοκαλί χρώμα:

Τις συναντάμε κυρίως σε επαρχία παρά σε αστικά κέντρα

Σε αγροτικά περιβάλλοντα, το σύστημα ζευγαρώματος των γατών είναι πιο πολυγωνικό, πράγμα που σημαίνει ότι οι αρσενικές γάτες τείνουν να ζευγαρώνουν με πολλές θηλυκές, ενώ στην αντίθετη περίπτωση, ζευγαρώνουν με μόνο ένα αρσενικό. Εν τω μεταξύ, σε αστικά περιβάλλοντα, τόσο οι θηλυκές όσο και οι αρσενικές γάτες έχουν πολλαπλούς συντρόφους.

Οι πορτοκαλί γάτες δεν εμφανίζονται συχνά σε περιοχές με μεγαλύτερο κίνδυνο θνησιμότητας

Αυτό το εύρημα υποδεικνύει ότι ενδέχεται να είναι πιθανότερο να εμπλακούν σε επικίνδυνες συμπεριφορές που οδηγούν σε θάνατο.

Έχουν μεγαλύτερο σεξουαλικό διμορφισμό

Τα πορτοκαλί αρσενικά ζυγίζουν περισσότερο από τις γάτες άλλων χρωμάτων ενώ τα πορτοκαλί θηλυκά ζυγίζουν λιγότερο από τις γάτες άλλων χρωμάτων. Αυτό το μοτίβο έχει τεκμηριωθεί στην Αυστραλία.

Λόγω των διαφορών στη φύση και τη συμπεριφορά τους, οι πορτοκαλί γάτες (ιδίως οι αρσενικές) μπορεί να βασίζονται σε μια διαφορετική αναπαραγωγική στρατηγική. Δεδομένου ότι είναι μεγαλύτερου μεγέθους και πιθανώς πιο επιθετικές, οι πορτοκαλί αρσενικές γάτες μπορούν να απολαμβάνουν περισσότερο τις κοινωνικές καταστάσεις.

Ίσως οι πορτοκαλί αρσενικές γάτες, λόγω της κυρίαρχης κατάστασής τους και των τολμηρών προσωπικοτήτων τους, νιώθουν πιο άνετα όταν πλησιάζουν ανθρώπους. Το αν ισχύει ή όχι, θα επιβεβαιώσουν μελλοντικές μελέτες.

Όλες οι Ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

To top