Portuguese Water Dog: Ένας Πορτογάλος ψαράς- Χαρακτήρες, προσωπικότητα και ασθένειες – Όσα θες να ξέρεις για την ράτσα

Πορτογαλικός σκύλος νερού

Πανέξυπνα σκυλιά με φυσικές αντοχές και χάρες. Ιδανικός κολυμβητής με μακρά ιστορία στο ψάρεμα. Φιλικός και πιστός. Αυτά και άλλα πολλά είναι τα πλεονεκτήματα της φυλής Portuguese Water Dog.

 Πορτογαλικός σκύλος νερού

Portuguese Water Dog, ένας δραστήριος τετράποδος σύντροφος

Προορίζεται για: Οικογένειες
Επίπεδο συντήρησης: Μεσαίο
Διάρκεια ζωής: 12 – 15 χρόνια
Ιδιοσυγκρασία: Δραστήριος και υπάκουος σκύλος
Υγεία: Η ράτσα έχει μέτρια πιθανότητα να εμφανίσει προβλήματα υγείας κατά την διάρκεια της ζωής της

Portuguese Water Dog: Επισκόπηση φυλής και Γενικά χαρακτηριστικά

Ο Πορτογαλικός σκύλος νερού είναι γνωστός και ώς Portie.
Έχει μεσαίο μέγεθος και παχύ, σγουρό τρίχωμα το οποίο (στις περισσότερες περιπτώσεις) είναι υποαλλεργικό. Το σγουρό τρίχωμά του απωθεί το νερό και ποικίλει σε χρώματα, καφέ, μαύρο με λευκό,, καφέ με λευκό. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές και μοτίβα χρωμάτων που κάνουν τα σκυλάκια ξεχωριστά έως προς την εμφάνιση.
Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι κουρέματος ενός Portie. Τα διαφορετικά κουρέματα δίνουν την εντύπωση πως τα σκυλιά διαφέρουν μεταξύ τους. Υπάρχει το κούρεμα του λιονταριού, που το κεφάλι και η ουρά έχουν πλούσιο σγουρό τρίχωμα, δίνοντας την εντύπωση πως έχει χαίτη λιονταριού. Άλλος ένας τύπος κουρέματος είναι το τριμάρισμα του τριχώματος στο ίδιο μήκος. Έχουν μεγάλη αντοχή και λατρεύουν το νερό.
Ένα αρσενικό Portuguese Water Dog έχει ύψος 50 με 57 εκατοστά και ζυγίζει 19 έως και 25 κιλά. Ένα θηλυκό έχει ύψος 43 – 52 εκατοστά και ζυγίζει 16 έως 22 κιλά.
Το προσδόκιμο ζωής τους είναι 12 με 15 χρόνια.

 Πορτογαλικός σκύλος νερού

Χαρακτήρας, συμπεριφορά και προσωπικότητα

Το Portuguese Water Dog είναι ένα δραστήριο σκυλί που απαιτεί συστηματική άσκηση και εκτόνωση της ενέργειας του. Εάν δεν είναι απασχολημένο, τόσο ψυχικά όσο και σωματικά μπορεί να βαρεθεί.
Είναι πιστός και θα κάνει τα πάντα για να ευχαριστήσει και να ικανοποιήσει τον ιδιοκτήτη του. Είναι υπέροχα σκυλιά για την οικογένειας και έχουν εξαιρετικές σχέσεις με τα νεότερα μέλη της οικογένειας – με τα παιδιά. Επίσης συνυπάρχουν άρτια κι με άλλα σκυλιά ή γάτες ειδικά όταν μεγαλώνουν μαζί τους. Επειδή έχουν αλιευτικά ένστικτα ( ένστικτα θηρευτή) καλύτερα να μην τα αφήνεται να αλληλεπιδρούν με κουνέλια, τρωκτικά και χάμστερ καθώς θα τα δουν έως φαγητό όχι έως μέλη της οικογένειας.
Είναι επίσης και υπέροχοι φύλακες. Η εκπαίδευση των Πορτογαλικών σκύλων νερού είναι εύκολη, είναι έξυπνα ζώα και μαθαίνουν γρήγορα.
Τα κουτάβια Portie είναι διαβόητα μάσημα, οπότε είναι σημαντικό να έχετε στη διάθεσή σας πολλά παιχνίδια μασήματος. Η τακτική αυτή δεν πρέπει να συνεχιστεί και στην ενήλική ζωή καθώς μπορεί να είναι προβληματική και καταστροφική.

 Πορτογαλικός σκύλος νερού

Portuguese Water Dog: Ασθένειες

Η νεανική διαστολή της καρδιομυοπάθειας είναι μια κληρονομική πάθηση. Μπορεί να προκαλέσει ξαφνικό θάνατο στο κουτάβι σε ηλικία 5 εβδομάδων έως και 7 μηνών. Δεν υπάρχει θεραπεία και τα ζώα με το γονίδιο δεν πρέπει να εκτρέφονται.
Aσθένεια αποθήκευσης (GM1). Είναι μια γενετική πάθηση που οφείλεται στην έλλειψη ενός ενζύμου. Προκαλεί την συγκέντρωση τοξινών στο νευρικό σύστημα και είναι θανατηφόρα.

Η νόσος Addison είναι μία σοβαρή ασθένεια που προκαλείται από την ανεπαρκή παραγωγή ορμονών των επινεφριδίων. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι ο εμετός, ο λήθαργος και η ανορεξία. Τα συμπτώματα δεν είναι πάντα εμφανή.

Προοδευτική ατροφία του αμφιβληστροειδούς. Eίναι μια πάθηση των ματιών που μπορεί να οδηγήσει σταδιακά στην οριστική τύφλωση.

Καταρράκτης. Όπως και στους ανθρώπους, ο καταρράκτης στα σκυλιά προκαλεί προβλήματα όρασης καθώς μια μεμβράνη σχηματίζεται πάνω από τον βολβό του ματιού.

Δυσπλασία ισχίου. Δυσπλασία υπάρχει όταν το κόκκαλο του μηρού δεν ταιριάζει σωστά με το κόκκαλο του ισχίου. Η κατάσταση αυτή προκαλεί πόνο και χωλότητα.

 Πορτογαλικός σκύλος νερού

Portuguese Water Dog: Ιστορικό υπόβαθρο της φυλής

Το Πορτογαλικό Water Dog, όπως φαίνεται και από το όνομά τους, κατάγονται από τα σκυλιά που χρησιμοποιούσαν οι Πορτογάλοι ψαράδες πριν από αιώνες. Εκτράφηκαν για να βοηθούν στην συλλογή και την ανάκτηση των ψαριών. Είναι μάλιστα πιθανό να έχουν ώς απόγονο το Poodle, το οποίο εκτράφηκε και χρησιμοποιήθηκε για ψάρεμα.
Όταν το ψάρεμα εκσυγχρονίστηκε κατά τον 20ο αιώνα, τόσο στα μέσα όσο και στην ποσότητα, τα σκυλιά της φυλής σχεδόν εξαφανίστηκαν ώσπου ο πλούσιος λάτρης της φυλής Vasco Bensaude επενέβη και ανέπτυξε τη φυλή.
Το Κλαμπ του Πορτογαλικού σκύλου νερού της Αμερικής ιδρύθηκε το 1972, παρόλο που ο αριθμός των σκύλων της φυλής ήταν μικρός – υπήρχαν μόνο 12 σκυλιά Portuguese Water Dog στις ΗΠΑ. Ο αριθμός αυξήθηκε τα επόμενα χρόνια και η φυλή αναγνωρίστηκε το 1983.
Στην Αυστραλία τα σκυλιά Portuguese Water Dog, δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς.

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την φυλή

• Τα Portuguese Water Dogs έχουν δάκτυλα ενωμένα με μεμβράνη που τα βοηθά να κολυμπούν.
• Τα Πορτογαλικά σκυλιά νερού έχουν φωνή πολλών οκτάβων που τους χαρίζει ιδιαίτερο και χαρακτηριστικό γαύγισμα.
• Ο Τέντ Κένεντι, που ήταν φάν της φυλής, χάρισε στην οικογένεια Ομπάμα το 2009, ένα Πορτογαλικό σκύλου νερού που ονομαζόταν “Bo”. Το σκυλί της προεδρικής οικογένειας είχε μια σύντροφο της ίδιας φυλής με το όνομα “Synny”.
Τέντ Κένεντι έγραψε ένα παιδικό βιβλίο για την ζωή του γερουσιαστή από την οπτική ενός σκύλου Portuguese Water Dog που ονόμασε Splash.

 Πορτογαλικός σκύλος νερού

Ο Πορτογαλικός σκύλος νερού είναι ένας εξαιρετικός σύντροφος για μια οικογένεια με παιδιά. Επιπρόσθετα, είναι πιστός και στοργικός αλλά και καλός φύλακας. Λατρεύει τις δραστηριότητες και το κολύμπι οπότε θα χρειαστεί να τον κρατήσετε ενεργό και δραστήριο  ώστε να εκτονώσει την περίσσεια του ενέργεια.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr