Πως αντιλαμβάνονται τα ζώα τον χρόνο; Όλες οι απαντήσεις και η αλήθεια που δεν γνώριζες

Χρήσιμα

Τα ζώα που κινούνται γρήγορα -ιδιαίτερα τα μικρά, τα πλάσματα που πετούν και τα κορυφαία θηρευτές των ωκεανών- αντιλαμβάνονται τον χρόνο πιο γρήγορα από άλλα. Δηλαδή, μπορούν να επεξεργαστούν περισσότερα καρέ ανά δευτερόλεπτο από τα αργά κινούμενα ζώα που βρίσκονται χαμηλότερα στην τροφική αλυσίδα, όπως οι αστερίες, σύμφωνα με μια σύγκριση περισσότερων από 100 ειδών.

“Γνωρίζουμε ήδη ότι τα διάφορα ζώα αντιλαμβάνονται τον χρόνο με διαφορετικό τρόπο από εμάς”, λέει ο Kevin Healy του Πανεπιστημίου Galway στην Ιρλανδία, ο οποίος παρουσίασε τα αποτελέσματα σε συνάντηση της Βρετανικής Οικολογικής Εταιρείας στις 20 Δεκεμβρίου. Ήθελε όμως να μάθει: “Αν είσαι θηρευτής, έχεις γρηγορότερα μάτια από ό,τι αν είσαι φυτοφάγος;”.

Ο ίδιος και οι συνάδελφοί του ξεκίνησαν με την ανασκόπηση ήδη δημοσιευμένων ερευνών σχετικά με τη δοκιμασία flicker fusion, μια κοινή μέτρηση του ρυθμού με τον οποίο τα ζώα αντιλαμβάνονται το πέρασμα του χρόνου. Κατά τη διάρκεια του τεστ, οι ερευνητές αυξάνουν τη συχνότητα ενός φωτός που αναβοσβήνει μέχρι ένα ζώο να το δει ως μια συνεχή λάμψη, η οποία υποδεικνύεται από την αντίδραση των φωτεινών υποδοχέων στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ζώου.

“Είναι κάτι σαν να μετράμε τον ρυθμό καρέ των ματιών μας”, λέει ο Healy. Οι άνθρωποι, για παράδειγμα, μπορούν να ανιχνεύσουν τις αναλαμπές του φωτός με ταχύτητα έως και 65 αναλαμπές ανά δευτερόλεπτο. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να αντιληφθούν αλλαγές στο περιβάλλον τους 65 φορές ανά δευτερόλεπτο.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top