Πώς να απελευθερώσετε ένα παγιδευμένο ζώο- Συμβουλές

Χρήσιμα

Μπορεί να έχετε δει εκείνες τις τηλεοπτικές εκπομπές που ακολουθούν φιλανθρωπικές οργανώσεις για τα ζώα καθώς σώζουν ζώα από διάφορες δυσχερεις καταστάσεις.

Οι φανατικοί τηλεθεατές θα έχουν δει τα επεισόδια όπου μια φιλανθρωπική οργάνωση συναντά ένα ζώο που έχει καταφέρει να σφηνωθεί μέσα στα μηχανικά μέρη ενός αυτοκινήτου. Τα ζώα είναι γνωστό ότι αναζητούν καταφύγιο μέσα και κάτω από αυτοκίνητα για διάφορους λόγους- συνήθως για καταφύγιο ή ζεστασιά.

Αυτός ο οδηγός θα σας δώσει συμβουλές για το πώς να αντιμετωπίσετε ένα ζώο που έχει  παγιδευτεί, με ποιον να επικοινωνήσετε αν αυτές οι μέθοδοι δεν αποδώσουν, καθώς και συμβουλές για το πώς να το αποτρέψετε.


Μέθοδοι που μπορείτε να δοκιμάσετε μόνοι σας

Μερικές φορές, μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβετε αν το ζώο είναι πραγματικά κολλημένο ή αν απλώς είναι αδέξιο.

Αν πρόκειται για κατοικίδιο ζώο, όπως μια γάτα, τότε υπάρχουν μερικά πράγματα που συνιστούμε να δοκιμάσετε πρώτα εσείς οι ίδιοι. Αυτές οι μέθοδοι θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σε καταστάσεις που αφορούν άγρια ζώα, όπως σκίουρους και σκαντζόχοιρους, αλλά θα συμβουλεύαμε να είστε προσεκτικοί για να αποφύγετε τον τραυματισμό είτε του εαυτού σας είτε του ζώου.
Πάρτε λίγη τροφή

Η επίκληση στο στομάχι του ανεπιθύμητου επιβάτη σας είναι μια αποτελεσματική μέθοδος, αν δεν είναι σωματικά κολλημένος. Αυτό είναι πιο πιθανό να λειτουργήσει με τα κατοικίδια ζώα.
Αφήστε ένα ίχνος τροφής

Ίδια αρχή, μόνο που αυτή τη φορά θα απομακρυνθείτε από την περιοχή. Αυτή είναι μια χρήσιμη μέθοδος για τα άγρια ζώα, τα οποία δεν είναι συνηθισμένα στην ανθρώπινη αλληλεπίδραση και επομένως δεν θα μετακινηθούν αν είστε κοντά.
Δώστε μια χείρα βοηθείας (κατοικίδια ζώα)

Εάν το ζώο φαίνεται να είναι ήρεμο και δεκτικό σε βοήθεια, τότε η προσπάθεια να το απελευθερώσετε απαλά είναι μια επιλογή. Ωστόσο, μην το επιχειρήσετε αυτό σε άγρια ζώα, καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πανικοβληθούν και να τραυματίσουν τόσο τον εαυτό τους όσο και εσάς.
Καλέστε κάποια φιλοζωική οργάνωση.

Εάν οι παραπάνω μέθοδοι δεν έχουν αποδώσει, τότε θα σας συνιστούσαμε να επικοινωνήσετε με μια τοπική φιλανθρωπική οργάνωση διάσωσης ζώων, όπως η RSPCA.

Αυτές οι φιλανθρωπικές οργανώσεις θα έχουν τις σωστές γνώσεις και τα κατάλληλα εργαλεία για να βοηθήσουν στην απελευθέρωση ενός παγιδευμένου ζώου, ανεξάρτητα από το αν είναι άγριο ή κατοικίδιο ζώο.

Εάν δεν μπορούν να απελευθερώσουν το ζώο, τότε θα έχουν πρόσβαση στις επαφές ανθρώπων ή οργανισμών που μπορούν να βοηθήσουν.


Πώς να  το αποτρέψετε

Σε γενικές γραμμές, είναι απίθανο να χρειαστεί να αντιμετωπίσετε ένα παγιδευμένο ζώο στο αυτοκίνητό σας.

Ωστόσο, αν ζείτε σε αστική περιοχή με πολλά κατοικίδια ζώα στην περιοχή ή αν διαμένετε κοντά σε δασική περιοχή, τότε αξίζει να λάβετε υπόψη σας αυτές τις συμβουλές πρόληψης, αν πιστεύετε ότι θα μπορούσε να αποτελέσει πρόβλημα στο μέλλον.
Δημιουργήστε ένα καταφύγιο

Η δημιουργία ενός καταφυγίου είναι μια φθηνή εναλλακτική λύση για τα ζώα που αναζητούν καταφύγιο από τα στοιχεία της φύσης.

Υπάρχουν πολλοί ιστότοποι που πωλούν αδιάβροχα καταφύγια για κατοικίδια και άγρια ζώα, οπότε αξίζει να κάνετε κάποια έρευνα για να βρείτε τη σωστή λύση για εσάς.
Βεβαιωθείτε ότι τα προστατευτικά του αυτοκινήτου σας είναι στη θέση τους

Τα σύγχρονα αυτοκίνητα διαθέτουν προστατευτικά πλαστικά και καλούπια που τοποθετούνται τόσο στο χώρο του κινητήρα όσο και κάτω από το αυτοκίνητο. Ο πρωταρχικός σκοπός τους είναι να προστατεύουν τα βασικά εξαρτήματα, αλλά κάνουν επίσης εξαιρετική δουλειά στο να κρατούν τα ζώα έξω.

Δεν είναι ασυνήθιστο για ορισμένα παλαιότερα αυτοκίνητα να λείπουν τα προστατευτικά πλαστικά, γι’ αυτό θα σας συνιστούσαμε να ελέγξετε για να βεβαιωθείτε ότι υπάρχουν και ότι είναι κατάλληλα για το σκοπό τους.
Χρησιμοποιήστε το συνεργείο σας (εάν υπάρχει)

Εάν έχετε την πολυτέλεια ενός γκαράζ, τότε αξίζει να το αξιοποιήσετε για την αποθήκευση του αυτοκινήτου. Συνιστούμε ιδιαίτερα να το κάνετε αυτό κατά τους χειμερινούς μήνες, όταν τα ζώα είναι πιο πιθανό να αναζητήσουν ζεστασιά και καταφύγιο.

Ως πρόσθετο πλεονέκτημα, θα προστατεύσει το αυτοκίνητό σας από τα στοιχεία της φύσης, πράγμα που δεν είναι ποτέ κακό.

Συμπέρασμα

Αν αντιληφθείς μια εγκλωβισμένη γάτα, είναι σημαντικό να δράσεις με προσοχή και σωστότητα για να τη βοηθήσεις. Ορισμένα βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις είναι:

1. Προσέγγιση με προσοχή: Όταν πλησιάζεις μια εγκλωβισμένη γάτα, πρέπει να το κάνεις με προσοχή και ήρεμα, ώστε να μην την τρομάξεις περισσότερο.

2. Αξιολόγηση της κατάστασης: Δες πώς είναι εγκλωβισμένη η γάτα. Μπορεί να είναι παγιδευμένη σε ένα αντικείμενο, σε υπογραφή, ή ακόμη και να μην μπορεί να βγει από ένα περιορισμένο χώρο.

3. Διατήρηση της ήρεμης συμπεριφοράς: Ομιλία με απαλή φωνή και κίνηση χωρίς βία είναι σημαντική για να μην τρομάξεις ακόμη περισσότερο τη γάτα.

4. Βοήθεια: Αν είναι δυνατό, βοήθησε τη γάτα να απεγκλωβιστεί από την κατάσταση. Μπορεί να χρειαστεί να καλέσεις επαγγελματίες για να βοηθήσουν αν η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη ή δυσκολεύεις να την αντιμετωπίσεις μόνος σου.

5. Φροντίδα μετά: Αφού η γάτα είναι ελεύθερη, παρέχεις την κατάλληλη φροντίδα. Αυτό μπορεί να σημαίνει την παροχή τροφής, νερού ή ακόμα και να ενημερώσεις τις τοπικές αρχές για την εγκλωβισμένη γάτα, αν είναι απαραίτητο.

Πάντα θυμίζεται ότι η ασφάλεια σου και η ευημερία της γάτας είναι προτεραιότητα, και αν νιώθεις ότι η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη, είναι καλύτερο να ζητήσεις βοήθεια από επαγγελματίες.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top