Πώς να καταλάβετε αν μια αδέσποτη γάτα είναι έγκυος; Αυτά είναι τα 8 πιθανά σημάδια

Χρήσιμα

Αν συναντήσετε μια θηλυκή αδέσποτη γάτα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να είναι έγκυος. Αυτές οι αδέσποτες γάτες περιφέρονται στους δρόμους και αφήνονται χωρίς επίβλεψη, γεγονός που οδηγεί σε εγκυμοσύνη από άλλες αρσενικές αδέσποτες γάτες ή οικόσιτες αρσενικές γάτες που δεν είναι στειρωμένες.

Fun Fact: Μια έγκυος γάτα είναι γνωστή ως «βασίλισσα», οπότε σε αυτό το άρθρο θα αναφερόμαστε σε μια έγκυο αδέσποτη γάτα ως «αδέσποτη βασίλισσα».

Τα 8 σημάδια που δείχνουν ότι μια γάτα είναι έγκυος

Ορισμένα από αυτά τα συμπτώματα εγκυμοσύνης μπορούν να εντοπιστούν μόνο αν έχετε την αδέσποτη γάτα στη φροντίδα σας για λίγο καιρό, οι αλλαγές στη συμπεριφορά είναι οι πιο δύσκολο να εντοπιστούν σε έγκυες αδέσποτες γάτες. Αν την έχετε πρόσφατα αναλάβει, θα μπορείτε να παρακολουθείτε πιο στενά τις αλλαγές στη συμπεριφορά της, όπως η όρεξη, η συμπεριφορά φωλιάσματος και ο εμετός.
1. Σκουρόχρωμες θηλές

Όταν μια γάτα είναι έγκυος, οι θηλές διογκώνονται και διευρύνονται, παίρνοντας ένα σκούρο ροζ χρώμα. Αυτό τις κάνει να φαίνονται διογκωμένες και πιο σκούρες και θα κρέμονται από το τρίχωμα της κοιλιάς της. Μερικές φορές είναι δύσκολο να δείτε τις θηλές αν το τρίχωμα της γάτας είναι μακρύ ή σκούρο στην όψη.
2. Αύξηση του βάρους

Μετά την περίοδο κυοφορίας, μπορεί να παρατηρήσετε ότι η αδέσποτη γάτα παίρνει σημαντική ποσότητα βάρους σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό είναι πιο αξιοσημείωτο αν παρατηρείτε τη θηλυκή αδέσποτη γάτα για αρκετό καιρό. Ωστόσο, αν ήταν λιποβαρής και έχετε αρχίσει να την ταΐζετε, τότε η αύξηση του βάρους μπορεί επίσης να οφείλεται στην αύξηση της πρόσληψης τροφής της, η οποία θα την κάνει επίσης να πάρει γρήγορα βάρος.

3. Πρησμένη/φουσκωμένη κοιλιά

Στα μισά της περιόδου κύησης της γάτας, θα αρχίσει να εμφανίζει σωματικά σημάδια εγκυμοσύνης. Η κοιλιά και η περιοχή της κοιλιάς της μπορεί να διογκωθεί και να κρέμεται χαμηλά, μερικές φορές σχεδόν να αγγίζει το έδαφος. Αν είναι σύντομα έγκυος, μπορεί να μπορέσετε να δείτε τις κινήσεις ή τις φιγούρες των γατών κοιτάζοντας τη διογκωμένη κοιλιά της.
4. Συμπεριφορά φωλιάσματος

Οι γάτες προετοιμάζονται για τη γέννα βρίσκοντας ένα ήσυχο, σκοτεινό και απομονωμένο μέρος για να μεγαλώσουν και να γεννήσουν τη γέννα τους. Μπορεί να αρχίσει να συλλέγει αντικείμενα όπως κουβέρτες, και άλλα μαλακά αντικείμενα που μπορεί να τακτοποιήσει σε μια φωλιά. Μπορεί να είναι μια καλή ιδέα να αφήσετε μια κουβέρτα έξω σε ένα άνετο σημείο, για να δείτε αν συχνάζει συχνά στην περιοχή και αν αρχίζει να αναδιατάσσει την κουβέρτα με τα πόδια της.
5. Μεγαλύτερες περίοδοι ύπνου

Οι έγκυες γάτες κοιμούνται πιο συχνά και για μεγαλύτερες περιόδους. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι είναι λιγότερο δραστήρια από άλλες αδέσποτες γάτες και προτιμά να μένει κουρνιασμένη στο μέρος που κοιμάται.
6. Στοργική συμπεριφορά

Οι έγκυες αδέσποτες γάτες μπορεί να αρχίσουν να σας δείχνουν περισσότερη στοργή. Αυτό μπορεί να φανεί ως απαλό νιαούρισμα, τρίψιμο στο πόδι σας, ακόμα και ως προσπάθεια να μπουν στο σπίτι σας για περισσότερη άνεση.
7. Εμετός

Η πρωινή ναυτία είναι γνωστή για τις έγκυες ανθρώπους, αλλά μπορεί να εκπλαγείτε ότι συμβαίνει και στις γάτες. Ο τακτικός εμετός, ειδικά κατά τη διάρκεια του πρωινού, μπορεί να υποδεικνύει ότι μια αδέσποτη γάτα μπορεί να είναι έγκυος, ειδικά αν την παρακολουθείτε για λίγο καιρό και αυτό είναι ένα νέο φαινόμενο. Ωστόσο, μπορεί να είναι δύσκολο να παρατηρήσετε αυτό το σύμπτωμα σε έγκυες αδέσποτες γάτες, εκτός αν κοιμάται στο κτήμα σας και γίνετε μάρτυρες του φαινομένου επί μερικά πρωινά.

8. Αλλαγές στην όρεξη

Οι έγκυες βασίλισσες δεν τρέφουν μόνο τον εαυτό τους αλλά και τα αναπτυσσόμενα γατάκια τους. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι θα φάει μεγαλύτερη μερίδα φαγητού από τις άλλες αδέσποτες γάτες ή ότι φαίνεται ανικανοποίητη ακόμα και αφού έχει φάει.

Εάν παρατηρήσετε περισσότερα από τέσσερα από αυτά τα συμπτώματα σε μια θηλυκή αδέσποτη γάτα, τότε πιθανότατα είναι έγκυος. Τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με το στάδιο της κύησης που διανύει. Ο εντοπισμός της εγκυμοσύνης στις αδέσποτες γάτες γίνεται από ένα συνδυασμό διαφορετικών παραγόντων, οπότε αν παρατηρήσετε ότι μια αδέσποτη γάτα τρώει περισσότερο από το συνηθισμένο ή κάνει εμετό, δεν είναι αρκετά καλός παράγοντας για να προσδιορίσετε αν είναι έγκυος ή όχι.

Πώς να προσδιορίσετε ιατρικά αν μια αδέσποτη γάτα είναι έγκυος

Εάν είναι δυνατόν, είναι καλύτερο να πάτε μια ύποπτη για εγκυμοσύνη αδέσποτη γάτα στον κτηνίατρο. Αυτή η διαδικασία θα είναι αγχωτική για εκείνη, οπότε είναι καλύτερο να διασφαλίσετε ότι το κομμάτι της σύλληψης και της μεταφοράς είναι όσο το δυνατόν πιο αγχωτικό. Τα χρήματα για αυτές τις διαδικασίες πιθανότατα θα βγουν από την τσέπη σας, αλλά ορισμένες οργανώσεις που σχετίζονται με κτηνιάτρους και αδέσποτες γάτες μπορούν να σας βοηθήσουν να καλύψετε τα έξοδα.

Ψηλάφηση: Οι έμπειροι κτηνίατροι μπορούν να πιέσουν απαλά την κοιλιά της έγκυης αδέσποτης γάτας για να αισθανθούν τα γατάκια ήδη από την 20ή ημέρα της εγκυμοσύνης. Αυτή είναι η ευκολότερη μέθοδος για να διαπιστώσουν οι κτηνίατροι αν μια αδέσποτη γάτα είναι έγκυος κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων εβδομάδων.
Υπερηχογράφημα: Αυτή η μέθοδος μπορεί να ανιχνεύσει την εγκυμοσύνη σε γάτες ήδη από τις 21 ημέρες της εγκυμοσύνης, ωστόσο είναι δύσκολο για τους κτηνιάτρους να προσδιορίσουν το μέγεθος της γέννας της αδέσποτης γάτας με αυτή τη μέθοδο.

Ακτίνες Χ: Είναι όμως ο καλύτερος τρόπος για να προσδιορίσετε το μέγεθος της γέννας της.

Σε ποια ηλικία μπορεί μια γάτα να μείνει έγκυος;

Μια γάτα μπορεί να μείνει έγκυος σε ηλικία περίπου 4 μηνών, η οποία είναι μια συνηθισμένη εποχή που οι περισσότερες αδέσποτες γάτες μένουν έγκυες. Μια θηλυκή γάτα θα περάσει σε περίοδο καύσου σε αυτή την ηλικία, γεγονός που προσελκύει αρσενικές γάτες σε αυτήν. Οι γάτες δεν βιώνουν εμμηνόπαυση όπως οι άνθρωποι, οπότε μπορούν να μείνουν έγκυες μέχρι τα τελευταία χρόνια της ζωής τους. Αμέσως μετά τη γέννηση μιας αδέσποτης βασίλισσας, μπορεί να μείνει ξανά έγκυος αμέσως μετά.

Αν βρείτε μια θηλυκή αδέσποτη γάτα, είναι καλύτερο να την πάτε στον κτηνίατρο για να την στειρώσετε. Μπορείτε να επικοινωνήσετε με οργανώσεις αιλουροειδών που μπορούν να σας βοηθήσουν σε αυτή τη διαδικασία και να καλύψουν το κόστος της στείρωσης. Η οργάνωση μπορεί ακόμη και να σας προτείνει να την αναλάβουν και να την αναθρέψουν μέχρι να μπορέσετε να την υιοθετήσετε.

Οι αδέσποτες γάτες πρέπει να στειρώνονται ή να στειρώνονται από έμπειρο κτηνίατρο για να βοηθήσουν στη μείωση των πληθυσμών των αδέσποτων γατών.

Πόσα γατάκια μπορεί να έχει μια γάτα σε μια γέννα;

Οι γάτες μπορούν να αποκτήσουν από 1 έως 10 γατάκια σε μια γέννα. Οι πρωτοεμφανιζόμενες βασίλισσες τείνουν να γεννούν μικρότερες γέννες από 2 έως 3 γατάκια κάθε φορά, αλλά δεν είναι ασυνήθιστο να έχουν μεγαλύτερες γέννες ακόμη και όταν βρίσκονται σε νεαρή ηλικία. Οι γηραιότερες βασίλισσες φαίνεται να έχουν επίσης μικρότερες γέννες, κυρίως επειδή το σώμα τους είναι καταπονημένο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και η εγκυμοσύνη μπορεί να είναι επικίνδυνη τόσο για τη μητέρα όσο και για τα γατάκια της.

Το μέγεθος της γέννας μπορεί επίσης να εξαρτάται από τη φυλή μιας αδέσποτης γάτας. Για παράδειγμα, οι σιαμαίες γάτες τείνουν να έχουν μεγαλύτερες γέννες από τις περσικές γάτες. Ωστόσο, ένας κτηνίατρος μπορεί να δώσει μια ακριβή εκτίμηση ή έναν οριστικό αριθμό γατών που μπορεί να γεννήσει η αδέσποτη βασίλισσα χρησιμοποιώντας τη μέθοδο ψηλάφησης, υπερήχων και ακτίνων Χ που αναφέραμε παραπάνω.

Συμπέρασμα

Οι γάτες έχουν συνήθως περίοδο κύησης μεταξύ 62 και 72 ημερών (2-3,5 μήνες) κατά μέσο όρο. Οι γάτες δεν εμφανίζουν γενικά συμπτώματα εγκυμοσύνης μέχρι να φτάσουν στο σημείο των δύο έως τριών εβδομάδων.

Αυτό το χρονικό διάστημα σας δίνει πολύ χρόνο για να σχεδιάσετε τι θα συμβεί με την αδέσποτη βασίλισσα, είτε θέλετε να την πάτε σε κτηνίατρο και να την φροντίσετε μόνοι σας καλύπτοντας τα έξοδα και ακολουθώντας τις απαιτήσεις φροντίδας της όπως τις διαχειρίζεται ο κτηνίατρος μόνοι σας, είτε αν θέλετε μια οργάνωση αιλουροειδών να την αναλάβει και να σχεδιάσει και να προετοιμαστεί για την εγκυμοσύνη η ίδια, καθώς οι περισσότεροι εθελοντές και το προσωπικό των οργανώσεων αιλουροειδών γνωρίζουν πώς να αντιμετωπίσουν αδέσποτες βασίλισσες σε αυτή την κατάσταση.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top