Πώς να πιάσετε ένα αδέσποτο γατάκι με ασφάλεια: 10 συμβουλές εγκεκριμένες από κτηνίατρο

Χρήσιμα

Ένα αδέσποτο γατάκι είναι ευάλωτο σε πολλές απειλές, από άλλες γάτες έως αρπακτικά και οχήματα. Μια γάτα αυτής της ηλικίας μπορεί να μην έχει την απαραίτητη εξυπνάδα του δρόμου για να επιβιώσει. Η σύλληψη μιας φαινομενικά αδέσποτης γατούλας μοιάζει περισσότερο με πράξη ελέους παρά με την αντιμετώπιση ενός ενοχλητικού ζώου. Ωστόσο, δεν είναι τόσο εύκολο όσο μπορεί να ακούγεται. Ένα άγριο ζώο είναι πιθανότατα πιο φοβισμένο και πιο πιθανό να δαγκώσει και να γρατζουνίσει, οπότε η προσοχή είναι επιβεβλημένη.

Πριν ξεκινήσετε

Σας προτρέπουμε να εξετάσετε το ενδεχόμενο παγίδευσης έναντι της αιχμαλωσίας ενός αδέσποτου γατιού, εκτός αν είναι πολύ μικρό. Εάν αποτύχετε, το ζώο θα βρίσκεται σε κατάσταση επιφυλακής, καθιστώντας μια δεύτερη προσπάθεια σχεδόν αδύνατη. Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος τραυματισμού. Τα νύχια και τα δόντια των γατών είναι εκπληκτικά αιχμηρά και μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές ζημιές. Να θυμάστε ότι έχετε να κάνετε με ένα φοβισμένο ζώο που θα αμυνθεί όταν χρειαστεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πιθανότατα έχετε επίσης να κάνετε με μια γάτα που δεν έχει εμβολιαστεί ή αποπαρασιτωθεί. Μπορεί επίσης να έχει παράσιτα που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία σας και την οικογένειά σας. Η παγίδευση διατηρεί μια ασφαλή απόσταση ανάμεσα σε εσάς και το γατάκι πριν μπορέσετε να το μεταφέρετε στον κτηνίατρο ή σε ένα καταφύγιο.

Οι 10 συμβουλές εγκεκριμένες από κτηνίατρο για το πώς να πιάσετε ένα αδέσποτο γατάκι με ασφάλεια

Μερικοί άνθρωποι “διασώζουν” ζώα που δεν χρειάζονται βοήθεια. Σκεφτείτε τα κουνελάκια που κάποιοι παίρνουν από τη φύση και τα οποία στην πραγματικότητα έχουν απογαλακτιστεί και είναι έτοιμα να ξεκινήσουν μόνα τους. Η ίδια προσοχή ισχύει και για τα γατάκια, αν και η μητέρα τους μπορεί να βρίσκεται ακόμα στην περιοχή. Οι γάτες γεννιούνται αβοήθητες. Τα μάτια τους είναι κλειστά και χρειάζονται τη μητέρα τους για να τα ταΐσει και να τα φροντίσει. Αυτό ωφελεί τόσο τα γατάκια όσο και τη μητέρα.

Μπορεί να κυνηγήσει και να αφήσει τους απογόνους της μόνους τους. Η πρώτη μας συμβουλή είναι να βεβαιωθείτε ότι αυτό δεν συμβαίνει με το αδέσποτο που παρατηρήσατε. Σας προτείνουμε να εξετάσετε το γατάκι και το περιβάλλον του. Ένα ζώο που είναι καθαρό, παχουλό και βρίσκεται σε ασφαλές μέρος πιθανόν να τρέφεται από τη μητέρα του και μπορεί να μην χρειάζεται άμεσα την παρέμβασή σας.

Η δεύτερη συμβουλή μας είναι να ακούσετε το γατάκι. Ένα ζώο που βρίσκεται σε κίνδυνο βγάζει διαφορετικό ήχο από εκείνο που απλώς περιμένει να επιστρέψει η μητέρα του. Ορισμένοι ειδικοί έχουν θεωρήσει ότι το γουργουρητό είναι μια συγκαλυμμένη κραυγή 4 που τα θηλυκά μπορούν να ανιχνεύσουν. Ωστόσο, ενώ το γουργουρητό είναι ένα πράγμα, μια δυνατή κραυγή είναι άλλο θέμα. Τα γατάκια που πεινάνε επειδή έχουν εγκαταλειφθεί, συνήθως κλαίνε συνεχώς.

Η τρίτη συμβουλή μας σας προειδοποιεί να φοράτε γάντια όταν χειρίζεστε το κλουβί, αν υποθέσουμε ότι τα καταφέρνετε. Το σκέπασμά του με μια κουβέρτα ή ένα μουσαμά μπορεί επίσης να ηρεμήσει το γατάκι όταν το μεταφέρετε σε ένα κέντρο διάσωσης ή σε έναν κτηνίατρο. Πάντα να προτιμάτε την προσοχή όταν έχετε να κάνετε με άγρια γατάκια.
1. Επικοινωνήστε με τους γείτονές σας

Πριν κάνετε οτιδήποτε, σας προτείνουμε να απευθυνθείτε στους γείτονές σας για να δείτε αν κάποιος γνωρίζει κάτι για το αδέσποτο. Οι προσπάθειές σας μπορεί να είναι μάταιες αν το γατάκι έχει ήδη σπίτι. Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τα τοπικά καταφύγια και τις κτηνιατρικές κλινικές για να αναφέρετε το ζώο. Ορισμένοι ιστότοποι ή εφημερίδες ενδέχεται να δημοσιεύουν δωρεάν αγγελίες που περιγράφουν τα κατοικίδια που βρέθηκαν. Με αυτό το απλό βήμα θα αποφύγετε το αδικαιολόγητο άγχος της γάτας.

2. Παρατηρήστε τις κινήσεις και τις συνήθειες του γατιού

Οι γάτες ακολουθούν ρουτίνες και επισκέπτονται τα ίδια μέρη που έχουν βρει ότι είναι ασφαλή. Παρατηρήστε το αδέσποτο και προσδιορίστε τις συνήθειές του. Αυτό θα διευκολύνει την τοποθέτηση παγίδων, μαθαίνοντας πού είναι πιο πιθανό να επισκεφθεί το γατάκι κάθε μέρα.
3. Επιλέξτε μια μεγάλη παγίδα που προορίζεται για τη σύλληψη γατών

Βεβαιωθείτε ότι έχετε προμηθευτεί μια παγίδα αρκετά μεγάλη για να χωρέσει μια γάτα και προορισμένη για την ασφαλή σύλληψη αυτών των ζώων. Το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι να πληγώσετε το γατάκι όταν προσπαθείτε να το βοηθήσετε. Οι κατασκευαστές συνήθως παρέχουν αυτές τις πληροφορίες για να κάνουν την επιλογή σας απλή.
4. Καλύψτε την παγίδα με φυσικά υλικά

Ένα κλουβί από ανοξείδωτο ατσάλι θα ξεχωρίζει όσο κανείς άλλος. Οι γάτες είναι επιφυλακτικές με τα νέα πράγματα στο περιβάλλον τους. Μπορείτε να ξεπεράσετε σε μεγάλο βαθμό αυτόν τον δισταγμό κάνοντας την παγίδα να φαίνεται όσο το δυνατόν πιο φυσική. Καλύψτε την με ένα πανί ή λινάτσα και φυσικό υλικό, όπως φύλλα και ξύλα. Αυτό θα κάνει επίσης την παγίδα να μυρίζει περισσότερο σαν την ύπαιθρο.

5. Τοποθετήστε τη μη ρυθμισμένη παγίδα για μερικές ημέρες

Η επιτυχία δεν είναι απλώς θέμα να στήσετε μια παγίδα και να ελπίζετε ότι ένα ανυποψίαστο αδέσποτο γατάκι θα περιπλανηθεί μέσα σε αυτήν. Είναι πολύ καλύτερο να αφήσετε τη μη ρυθμισμένη παγίδα έξω και ανενόχλητη για μερικές ημέρες. Η φυσική περιέργεια της γάτας θα την παρασύρει να την εξερευνήσει. Αυτό θα τα κάνει επίσης λιγότερο επιφυλακτικά απέναντι σε αυτό το νέο πράγμα στην περιοχή τους.
6. Επιλέξτε ένα δελεαστικό δόλωμα

Ένα αδέσποτο γατάκι είναι πιθανότατα επίσης πεινασμένο. Ένα δελεαστικό και κατά προτίμηση δύσοσμο δόλωμα θα προσελκύσει και την πιο ιδιότροπη γάτα να ελέγξει τα αγαθά. Η κονσερβοποιημένη γατοτροφή είναι μια εξαιρετική επιλογή που μπορεί να κάνει το ζώο να μπει μέσα στην παγίδα καταρρίπτοντας τη φυσική του άμυνα. Εξάλλου, τα αιλουροειδή έχουν έντονα τροφικά κίνητρα.


7. Καλύψτε το μηχανισμό ενεργοποίησης

Πιθανότατα θα έχετε μια αξιοπρεπή προσπάθεια να παγιδεύσετε το αδέσποτο γατάκι. Εκμεταλλευτείτε την στο έπακρο καλύπτοντας τον μηχανισμό σκανδάλης για να αναγκάσετε το ζώο να ενεργοποιήσει την παγίδα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μπαστούνια ή άλλα υλικά για να εξασφαλίσετε ότι η γάτα θα πρέπει να πατήσει πάνω του και να κλείσει την πόρτα για να ξεφύγει. Ο κατασκευαστής πιθανότατα θα περιλαμβάνει συμβουλές σχετικά με την τοποθέτηση του δολώματος για να διασφαλίσετε την επιτυχία. Η τοποθεσία είναι το παν.

8. Τοποθετήστε ένα μονοπάτι τροφής που οδηγεί στην παγίδα

Μερικές φορές, τα νεότερα ζώα χρειάζονται ένα σπρώξιμο για να οδηγηθούν προς τη σωστή κατεύθυνση. Ένα μονοπάτι τροφής μπορεί να επιτύχει αυτόν τον στόχο με την υπόσχεση μιας ανταμοιβής στο τέλος. Ίσως αυτό να είναι ένα από τα πιο ανθρώπινα πράγματα στην παγίδευση ενός αδέσποτου γατιού – θα τραφεί. Μπορείτε επίσης να σκεφτείτε να τοποθετήσετε ένα μικρό μπολ με νερό για να εξασφαλίσετε ότι όλες οι ανάγκες τους θα ικανοποιηθούν.
9. Να είστε υπομονετικοί

Είναι σημαντικό να είστε υπομονετικοί όταν προσπαθείτε να παγιδεύσετε ένα αδέσποτο γατάκι. Το ζώο πιθανόν να έχει ήδη περάσει μια δοκιμασία. Η προσοχή τους είναι σωτήρια, ακόμη και αν ισχύει για τη διάσωση που έχετε κατά νου. Να θυμάστε ότι η γάτα μπορεί να κάνει το ίδιο πράγμα που κάνατε κι εσείς όταν ξεκινήσατε αυτό το εγχείρημα – να περιμένει και να παρατηρεί. Προτείνουμε επίσης να ελέγχετε καθημερινά την παγίδα για άλλα ζωάκια που μπορεί να μην ήταν τόσο επιφυλακτικά.
10. Αλλάξτε τοποθεσίες, στη συνέχεια ξεπλύνετε και επαναλάβετε

Αν όλα τα άλλα αποτύχουν, μπορείτε να δοκιμάσετε να μετακινήσετε τη θέση της παγίδας και να επαναλάβετε την εργασία χρησιμοποιώντας τις ίδιες προφυλάξεις. Μερικές φορές, το θέμα είναι να βρίσκεστε στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή. Μπορείτε ακόμη και να πειραματιστείτε με διαφορετικά δολώματα για να βρείτε ένα που να είναι πραγματικά ακαταμάχητο. Εξάλλου, τα αιλουροειδή έχουν απαιτητικές προτιμήσεις.

Συμπέρασμα

Η σύλληψη ενός αδέσποτου γατιού είναι μια ανθρώπινη πράξη για τη διάσωση ενός ζώου που διαφορετικά μπορεί να μην επιβίωνε στις δοκιμασίες της ζωής στην ύπαιθρο. Μια γάτα είναι ενστικτωδώς προσεκτική, γεγονός που μπορεί να κάνει αυτό το έργο δύσκολο. Ωστόσο, αξίζει τον κόπο αν έτσι γλιτώσει το γατάκι από τον πόνο και την ταλαιπωρία. Παρ’ όλα αυτά, η υπομονή είναι η μυστική σάλτσα για την επιτυχία. Μόλις αιχμαλωτίσετε το γατάκι, πηγαίνετε το σε ένα καταφύγιο διάσωσης ή σε έναν κτηνίατρο για να το ελέγξετε.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top