Πώς να προστατέψετε τα πόδια του σκύλου από το καυτό πεζοδρόμιο: 10 συμβουλές εγκεκριμένες από κτηνίατρο

Χρήσιμα

Τα πέλματα των ποδιών των σκύλων είναι εξίσου ευαίσθητα με το κάτω μέρος των ποδιών του ανθρώπου και μπορεί να πάθουν εγκαύματα όταν έρχονται σε επαφή με μια καυτή επιφάνεια. Ως εκ τούτου, σε πολλά μέρη, η βόλτα του σκύλου σας στο πεζοδρόμιο ή την άσφαλτο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού μπορεί να οδηγήσει σε εγκαύματα στις πατούσες.

Αν δεν είστε σίγουροι αν μπορείτε να βγάζετε με ασφάλεια το σκύλο σας βόλτα στο πεζοδρόμιο, μπορείτε να κάνετε το τεστ των επτά δευτερολέπτων: τοποθετήστε το πίσω μέρος του χεριού σας στην επιφάνεια του εδάφους για επτά δευτερόλεπτα. Αν δυσκολεύεστε να το κρατήσετε, είναι πολύ ζεστό για να βγάλετε βόλτα το σκύλο σας. Ευτυχώς, υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να μην καούν οι πατούσες του σκύλου σας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ακολουθούν 10 συμβουλές για να αποφύγετε τα εγκαύματα στις πατούσες του σκύλου σας.

Οι 10 συμβουλές για το πώς να προστατέψετε τις πατούσες του σκύλου από το καυτό πεζοδρόμιο

1.Μείνετε στο γρασίδι
Αν επιμένετε να βγάλετε το σκύλο σας βόλτα το καλοκαίρι, προσπαθήστε να μείνετε στο γρασίδι. Τα περισσότερα πάρκα για σκύλους έχουν περισσότερο γρασίδι παρά άσφαλτο και είναι εξαιρετικά μέρη για να αφήσετε το σκύλο σας να τρέξει. Για να αποφύγετε το περπάτημα σε πεζοδρόμια, σκεφτείτε να οδηγήσετε το αυτοκίνητό σας στο πάρκο και να επιστρέψετε στο σπίτι. Μπορεί να ακούγεται προφανές, αλλά βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας δεν πατάει σε τεχνητό γρασίδι, καθώς αυτό το είδος υλικού είναι ένα από τα πιο θερμοσυσσωρευτικά και γίνεται μία από τις πιο ζεστές επιφάνειες σε σύγκριση με την άσφαλτο, το σκυρόδεμα, το στίβο ή το κανονικό γρασίδι.

2.Ενυδατώστε τις πατούσες τους

Οι μικροτραυματισμοί, όπως κοψίματα, ρωγμές και ξεφλούδισμα, μπορούν να κάνουν το πόδι του σκύλου σας πιο ευάλωτο στα εγκαύματα. Η ενυδάτωση των ποδιών τους συχνά βοηθά στην πρόληψη αυτών των τραυματισμών και επίσης καταπραΰνει τυχόν ήπια εγκαύματα. Το λάδι καρύδας, για παράδειγμα, βοηθά στην προστασία των πατουσών του σκύλου σας από το να πληγωθούν και λειτουργεί επίσης ως προστατευτικό βάλσαμο.

3.Επενδύστε σε ένα ζευγάρι παπούτσια για σκύλους
Τα παπούτσια σκύλων είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατεύσετε τις πατούσες του σκύλου σας από το καυτό πεζοδρόμιο. Ωστόσο, σε ορισμένα σκυλιά δεν αρέσει να φορούν παπούτσια και ίσως χρειαστεί να περάσετε από πολλά ζευγάρια μέχρι να βρείτε μια μάρκα που τους αρέσει. Ο σκύλος σας θα χρειαστεί επίσης μια περίοδο προσαρμογής μέχρι να συνηθίσει τα παπούτσια. Βεβαιωθείτε ότι αγοράζετε παπούτσια με σόλες από καουτσούκ για βέλτιστη προστασία από τη ζέστη.

4.Βγάλτε τα βόλτα όταν έχει δροσιά

Η πιο προφανής συμβουλή είναι να βγάζετε βόλτα το σκύλο σας μόνο όταν τα πεζοδρόμια είναι δροσερά. Ακόμη και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, υπάρχουν στιγμές που είναι αρκετά δροσερές για να βγάλετε το σκύλο σας βόλτα στο πεζοδρόμιο, όπως νωρίς το πρωί και αργά το βράδυ. Αποφύγετε να βγάζετε το σκύλο σας βόλτα το απόγευμα όταν ο ήλιος είναι καυτός και νωρίς το βράδυ, καθώς τα πεζοδρόμια είναι ακόμα ζεστά.

5.Χρησιμοποιήστε κερί για τα πόδια
Το κερί για τα πόδια είναι ένα βάλσαμο ή ενυδατικό για σκύλους που καταπραΰνει και ενυδατώνει τα πέλματα των ποδιών σφραγίζοντας την υγρασία. Μπορείτε να βρείτε ποιοτικό κερί για πατούσες στο τοπικό κατάστημα κατοικίδιων ζώων. Η εφαρμογή κεριού πατούσας στα πέλματα του σκύλου σας προστατεύει τα πόδια του από σοβαρά εγκαύματα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

6.Σκληρύνετε τις πατούσες του σκύλου σας

Όσο πιο μαλακές είναι οι πατούσες του σκύλου σας, τόσο πιο εύκολα μπορεί να υποφέρει από εγκαύματα στις πατούσες. Ένας από τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να σκληρύνετε τις πατούσες τους είναι να τις αφήνετε να περπατούν στο πεζοδρόμιο και την άσφαλτο όταν έχει δροσιά έξω. Αυτό θα σκληρύνει τις πατούσες τους χωρίς να τις βλάψει και θα βοηθήσει στην πρόληψη πιθανών εγκαυμάτων και τραυματισμών.

7.Χρησιμοποιήστε ένα καροτσάκι
Εάν πρέπει να βγείτε έξω με το σκύλο σας όταν οι θερμοκρασίες είναι υψηλές, σκεφτείτε να επενδύσετε σε ένα ποιοτικό καροτσάκι σκύλου. Αυτό θα σας επιτρέψει να βγείτε έξω με το σκύλο σας χωρίς να καούν οι πατούσες του μέχρι να βρείτε ένα δροσερό μέρος για να περπατήσει. Αν έχετε μικρόσωμο σκύλο, μπορείτε να τον μεταφέρετε σε ένα «σακίδιο σκύλου» με το κεφάλι του έξω στο ύπαιθρο. Μπορείτε επίσης να τα μεταφέρετε στην αγκαλιά σας, αν είναι απαραίτητο.

8.Χρησιμοποιήστε κάλτσες

Αν και οι κάλτσες για σκύλους προορίζονται κυρίως για εσωτερική χρήση, μπορείτε να τις βάλετε στα πόδια του σκύλου σας ως έσχατη λύση. Ο σκύλος σας είναι επίσης πιο πιθανό να νιώθει άνετα με τις κάλτσες σκύλου παρά με τα παπούτσια, καθώς είναι λιγότερο περιοριστικές. Βεβαιωθείτε ότι οι κάλτσες σκύλου έχουν σόλες από καουτσούκ για να μην καίγονται οι πατούσες τους.

9.Ελέγχετε συχνά τα πόδια του σκύλου σας
Ο σκύλος σας μπορεί να εμφανίσει μικρά κοψίματα που κάνουν τα πόδια του πιο ευάλωτα σε εγκαύματα. Ο συχνός έλεγχος των ποδιών του σας επιτρέπει να αντιμετωπίζετε αυτά τα τραύματα και να αποτρέπετε την επιδείνωση των υφιστάμενων εγκαυμάτων. Αν παρατηρήσετε ότι ο σκύλος σας συμπεριφέρεται περίεργα, όπως για παράδειγμα ότι προσπαθεί να αποφύγει να ακουμπήσει ένα συγκεκριμένο πόδι στο έδαφος, πηγαίνετε τον στον κτηνίατρο για να δείτε ποιο είναι το πρόβλημα.

10.Αποκτήστε εναλλακτικές μορφές άσκησης

Αντί να βγάζετε τον σκύλο σας βόλτα τις ζεστές καλοκαιρινές μέρες, είναι προτιμότερο να βρείτε μια εναλλακτική μορφή άσκησης για να κρατήσετε τον σκύλο σας ενεργό. Μπορείτε να παίξετε ένα παιχνίδι «φέρε-δώσε» στην αυλή, να κολυμπήσετε ή να δοκιμάσετε παιχνίδια σε εσωτερικούς χώρους, όπως το διελκυστίνδα και το κρυφτό. Η αντικατάσταση των περιπάτων με παιχνίδια σε εσωτερικούς χώρους μπορεί να αποτρέψει τα σκυλιά σας από το να αναπτύξουν εγκαύματα στα πέλματα των ποδιών τους, ενώ παράλληλα τους προσφέρει την άσκηση που χρειάζονται.

Πώς να καταλάβετε αν οι πατούσες του σκύλου σας έχουν καεί

Παρά τη λήψη προληπτικών μέτρων, ο σκύλος σας μπορεί να εξακολουθεί να παθαίνει εγκαύματα στα πέλματα των ποδιών, Μερικά από τα σημάδια που μπορούν να σας δείξουν πότε τα πόδια του σκύλου σας έχουν εγκαύματα περιλαμβάνουν:

Ορατές φουσκάλες στα πέλματα των ποδιών
Ακραία ερυθρότητα
Κουτσαίνει
Υπερβολικό γλείψιμο των ποδιών
Ξεφλούδισμα του δέρματος
Αποχρωματισμένα πέλματα
Άρνηση να περπατήσει
Γκρίνια κατά το περπάτημα
Κρατάει ένα πόδι ψηλά

Συμπέρασμα

Οποιαδήποτε από τις παραπάνω συμβουλές μπορεί να σας βοηθήσει να προστατεύσετε τις πατούσες του σκύλου σας από το καυτό οδόστρωμα. Ωστόσο, εγκαύματα μπορεί να συμβούν. Εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα στο σκύλο σας, επικοινωνήστε αμέσως με έναν κτηνίατρο και κλείστε ραντεβού. Εκείνος θα διαγνώσει τον βαθμό των εγκαυμάτων και θα αποφασίσει για την καλύτερη πορεία δράσης. Εάν επιλέξετε να θεραπεύσετε τις πατούσες στο σπίτι, θα πρέπει και πάλι να κατανοήσετε τη σοβαρότητα των εγκαυμάτων.

Αν οι πατούσες του σκύλου σας φαίνονται πονεμένες αλλά δεν μπορείτε να δείτε κάποιο εμφανές έγκαυμα, μπορείτε να μουλιάσετε τις πατούσες σε κρύο νερό, να τις στεγνώσετε καλά, να τις απολυμάνετε με αντισηπτικό πλύσιμο ή σπρέι και να τις δέσετε με επίδεσμο για μερικές ώρες για να αποτρέψετε περαιτέρω ζημιές. Εάν εξακολουθούν να φαίνονται πονεμένα μετά από μερικές ώρες, είναι προτιμότερο να επισκεφθείτε τον κτηνίατρό σας για αξιολόγηση. Τα σοβαρά εγκαύματα, από την άλλη πλευρά, θα χρειαστούν αμέσως κτηνίατρο για να προλάβουν άλλες μολύνσεις και να ανακουφίσουν τον πόνο.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top