Πώς ξέρουν οι γάτες να χρησιμοποιούν την τουαλέτα της άμμου;

Χρήσιμα

Σε σύγκριση με τα κουτάβια, τα οποία συνήθως χρειάζονται μήνες για να μάθουν πού να πηγαίνουν στην τουαλέτα, τα περισσότερα γατάκια φαίνεται να γνωρίζουν εκ γενετής πώς να χρησιμοποιούν την τουαλέτα και συνήθως χρειάζονται ελάχιστη εκπαίδευση.

Όλοι γνωρίζουμε ότι οι γάτες είναι υπέροχα πλάσματα, αλλά διαβάστε παρακάτω για να μάθετε γιατί πολλές γάτες φαίνεται να ξέρουν πώς να χρησιμοποιούν την τουαλέτα, και τι να κάνετε αν η δική σας συμβαίνει να μην το κάνει.

Φύση ή ανατροφή;

Μέχρι την ηλικία των 4 εβδομάδων περίπου, τα γατάκια πρέπει να ενθαρρύνονται από τις μητέρες τους για να ουρήσουν και να κενώσουν. Μετά από αυτή την ηλικία, αρχίζουν να πηγαίνουν μόνα τους στην τουαλέτα και μπορεί να τους προσφερθεί τουαλέτα.

Είναι ευρέως γνωστό ότι τα γατάκια μαθαίνουν να χρησιμοποιούν το κουτί της άμμου παρακολουθώντας τις μητέρες τους, ωστόσο τα ορφανά γατάκια που μεγαλώνουν στο χέρι συχνά χρειάζονται ελάχιστη εκπαίδευση για να χρησιμοποιήσουν το κουτί της άμμου, γεγονός που υποδηλώνει ότι και τα φυσικά ένστικτα παίζουν ρόλο.

Επιστήμονες στην Ιαπωνία παρείχαν σε αδέσποτες γάτες κουτιά απορριμμάτων για να προσπαθήσουν να βοηθήσουν τους κατοίκους της πόλης Onomichi, οι οποίοι ήταν ενοχλημένοι από τα περιττώματα των γατών στους δρόμους και στους χώρους του τοπικού ναού.

Η μελέτη αυτή διαπίστωσε ότι οι αδέσποτες γάτες που ήταν υπεύθυνες για τα περιττώματα στη δοκιμαστική περιοχή άρχισαν γρήγορα να χρησιμοποιούν τα κοινόχρηστα κουτιά απορριμμάτων – δεν απαιτείται εκπαίδευση ή προηγούμενη εμπειρία!

1. Άγρια καταγωγή

Για να καταλάβουμε από πού προέρχεται αυτό το προφανές ένστικτο της χρήσης της άμμου πρέπει να ερευνήσουμε την καταγωγή των αγαπημένων μας συντρόφων γάτων. Οι οικόσιτες γάτες (Felis catus) ανήκουν στην οικογένεια Felidae, η οποία περιλαμβάνει 37 αναγνωρισμένα είδη, τα οποία πιστεύεται ότι εξελίχθηκαν από έναν κοινό πρόγονο στην Ασία πριν από 10 έως 12 εκατομμύρια χρόνια.

Στην οικογένεια Felidae ανήκουν επίσης μεγάλες γάτες όπως τα λιοντάρια, οι τίγρεις, τα τσιτάχ και διάφορα είδη άγριων γατών. Δείγματα DNA από γάτες συντροφιάς σε όλο τον κόσμο είναι σχεδόν πανομοιότυπα με το DNA της αφρικανικής αγριόγατας (Felis sylvestris lybica), η οποία εξακολουθεί να ζει σήμερα στην Ασία και τη Βόρεια Αφρική. Οι οικόσιτες γάτες μας μοιράζονται επίσης πάνω από το 95% του DNA τους με τις τίγρεις!

Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι γάτες ζούσαν μαζί με τους ανθρώπους πριν από περισσότερα από 10.000 χρόνια. Πιστεύεται ότι οι άγριες γάτες άρχισαν να κυνηγούν τρωκτικά στις αποθήκες σιτηρών των πρώτων ανθρώπινων οικισμών, πριν γίνουν σταδιακά πιο ήμερες και τελικά εισέλθουν στα σπίτια μας σε πολύ πιο πρόσφατους χρόνους.

Με εξαίρεση μερικές από τις φυλές που έχουν γίνει ράτσες, οι γάτες δεν έχουν υποστεί σημαντικές αλλαγές κατά την εξημέρωσή τους (σε αντίθεση με τους σκύλους), και έτσι εξακολουθούν να διατηρούν πολλές ομοιότητες με τους προγόνους τους, τις άγριες γάτες, και μάλιστα οι οικόσιτες γάτες εξακολουθούν να είναι σε θέση να ζευγαρώνουν με τις αφρικανικές άγριες γάτες και να παράγουν γόνιμους απογόνους.

2. Φυσικά ένστικτα

Οι άγριες γάτες θάβουν τα περιττώματα τους για να κρύψουν τη μυρωδιά τους από άλλα ζώα – τα αρπακτικά τους, τους ανταγωνιστές τους και τη λεία τους.

Οι μεγάλες άγριες γάτες συχνά θάβουν τα περιττώματά τους μέσα στην περιοχή τους για να μην τραβήξουν την προσοχή, αλλά τα αφήνουν εκτεθειμένα για να επισημάνουν τις οριοθετήσεις της περιοχής τους ως σήμα προς τις άλλες γάτες (τα ούρα και τα περιττώματα περιέχουν φερομόνες, χημικές ουσίες που οι γάτες χρησιμοποιούν ως σήματα και επικοινωνία). Οι μικρότερες, πιο αδύναμες και υποταγμένες άγριες γάτες θάβουν τα περιττώματά τους, ώστε η παρουσία τους να μην είναι τόσο προκλητική για τις μεγαλύτερες γάτες.

Όλες οι γάτες έλκονται από τη φύση τους από το μαλακό χώμα για να περάσουν τα περιττώματά τους, καθώς διευκολύνει το θάψιμο. Όπως έχουμε ήδη συζητήσει, οι γάτες με τις οποίες μοιραζόμαστε τα σπίτια μας έχουν πολύ στενή συγγένεια με τις άγριες γάτες και έτσι μοιράζονται αυτά τα ένστικτα τουαλέτας.

Στα σπίτια μας, το κουτί για τα απορρίμματα αποτελεί συνήθως τον μόνο κατάλληλο χώρο για να πραγματοποιήσουν την ενστικτώδη επιθυμία τους να σκάβουν και να καλύπτουν τα σωματικά τους απόβλητα. Περιστασιακά, μεγάλες γλάστρες με μαλακό χώμα μπορεί επίσης να χρησιμοποιούνται από τις γάτες για τον ίδιο σκοπό, γι’ αυτό προσέξτε το αν έχετε!

3. Ένα χέρι βοηθείας

Παρά τα φυσικά τους ένστικτα, οι γάτες και τα γατάκια μπορεί να χρειάζονται ακόμα λίγη βοήθεια για να βρουν και να χρησιμοποιήσουν την τουαλέτα όταν πρωτομπαίνουν στο σπίτι σας. Οι περισσότερες γάτες θα μάθουν να χρησιμοποιούν το κουτί της άμμου μέσα σε λίγες ημέρες ή εβδομάδες, ειδικά αν χρησιμοποιήσετε τις φυσικές τους συμπεριφορές για να τις βοηθήσετε.

Προσέξτε τα σημάδια που δείχνουν ότι η γατούλα σας μπορεί να χρειάζεται τουαλέτα (μυρίζει και ξύνει το έδαφος, νιαουρίζει, πηγαίνει πίσω από τον καναπέ) και βάλτε την απαλά στο κουτί της άμμου. Κάντε το ίδιο και σε άλλες στιγμές που είναι πιθανό να χρειαστεί να πάει στην τουαλέτα, όπως μετά τα γεύματα, όταν ξυπνάει από τον υπνάκο και μετά το παιχνίδι.

Επιλέξτε μια άμμο ή χώμα που μοιάζει περισσότερο με άμμο ή χώμα (π.χ. λεπτόκοκκη πηλό) για να ικανοποιήσετε τη φυσική συμπεριφορά της γάτας σας και γεμίστε το δοχείο σε βάθος δύο έως τριών εκατοστών. Μπορεί να σας βοηθήσει να ξύσετε απαλά την άμμο για να τους δείξετε ότι μπορούν να σκάβουν, και συνήθως θα το καταλάβουν γρήγορα. Αν το γατάκι σας είναι ήδη εκπαιδευμένο στην άμμο όταν έρχεται σε εσάς, φροντίστε να χρησιμοποιήσετε την ίδια άμμο για αρχή, ώστε να του είναι οικεία.

Δώστε στη γάτα σας μια λιχουδιά και πολλούς επαίνους όταν τα καταφέρνει σωστά και μην την τιμωρείτε ποτέ για τα λάθη της. Καθαρίστε τις περιοχές που έχουν λερωθεί έξω από το κουτί της άμμου χρησιμοποιώντας ειδικά ενζυμικά καθαριστικά για ατυχήματα κατοικίδιων ζώων για να απομακρύνετε επιμελώς τυχόν οσμές.

Αποφύγετε τα προϊόντα που περιέχουν αμμωνία, καθώς αυτά μυρίζουν σαν ούρα για τις γάτες και μπορεί να τις ενθαρρύνουν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο χώρο ως το μπάνιο τους.

Οι ηλικιωμένες γάτες που ζουν έξω, δεν έχουν ξαναχρησιμοποιήσει ποτέ κουτί απορριμμάτων, μερικές φορές πρέπει να ξεκινήσουν λόγω αλλαγής των συνθηκών ή λόγω ανάγκης περιορισμού λόγω ασθένειας ή τραυματισμού. Μια καλή συμβουλή είναι να αντικαταστήσετε την άμμο της γάτας τους με χαλαρό χώμα στην αρχή, καθώς θα το βρουν πιο οικείο από την άμμο της γάτας.

4. Το κουτί για την άμμο

Προσπαθήστε να απευθυνθείτε στα φυσικά ένστικτα της γάτας σας για να τη βοηθήσετε να αναγνωρίσει το κουτί της άμμου ως το μέρος που πρέπει να κάνει την ανάγκη της. Στις γάτες αρέσει η ιδιωτική τους ζωή. Όταν οι άγριες γάτες σταματούν για να αφοδεύσουν, είναι μια στιγμή ευαλωτότητας, οπότε θα επιλέξουν ένα ήσυχο και διακριτικό μέρος για να διασφαλίσουν ότι είναι λιγότερο πιθανό να δεχτούν επίθεση ενώ είναι απασχολημένες με άλλο τρόπο.

Δεδομένου ότι και η δική σας γάτα θα έχει τα ίδια ένστικτα, θα τη βοηθήσει αν ο δίσκος της τοποθετηθεί σε κάποιο ιδιωτικό μέρος (όχι σε ένα θορυβώδες ή πολυσύχναστο μέρος του σπιτιού).

Ορισμένες γάτες χρησιμοποιούν καλυμμένα κουτιά για την άμμο, αλλά μπορεί να διαπιστώσετε ότι η δική σας αισθάνεται άβολα με το να είναι κλεισμένη, οπότε είναι συχνά καλύτερο να ξεκινήσετε με ένα ανοιχτό και να προσφέρετε ένα καλυμμένο κουτί μόνο όταν χρησιμοποιούν συστηματικά το κουτί για την άμμο.

Οι γάτες προτιμούν επίσης να μην πηγαίνουν τουαλέτα στο χώρο όπου τρώνε και πίνουν, οπότε τοποθετήστε το δίσκο χωριστά από το σταθμό σίτισης. Οι γάτες είναι απαιτητικά καθαρά πλάσματα- φροντίστε να καθαρίζετε συχνά τα απόβλητα που καθαρίζονται από το κουτί.

5. Αντιμετώπιση προβλημάτων

Εάν η γάτα ή το γατάκι σας δεν χρησιμοποιεί την τουαλέτα, ελέγξτε τα ακόλουθα πράγματα που μπορεί να προκαλούν το πρόβλημα:

  1. Χρησιμοποιείτε έναν μεγάλο, καθαρό κάδο σε μια απομονωμένη θέση εύκολα προσβάσιμη από τη γάτα σας;
  2. Διαθέτετε τον κατάλληλο αριθμό κουτιών άμμου; Θα πρέπει να υπάρχει ένα περισσότερο από το συνολικό αριθμό των γατών στο νοικοκυριό.
  3. Έχετε δοκιμάσει να αλλάξετε τον τύπο της άμμου για να δείτε αν προτιμάει μια διαφορετική άμμο; Με την έντονη όσφρησή τους, οι γάτες συχνά αντιπαθούν την αρωματική άμμο.
  4. Βγάζετε καθημερινά τα περιττώματα από το κουτί και το αδειάζετε εντελώς και το καθαρίζετε σχολαστικά τουλάχιστον εβδομαδιαίως; Στις γάτες αρέσει η καθαρή άμμος.
  5. Έχετε μετακινήσει τη θέση του κουτιού της άμμου; Μπορεί να μην αρέσει στη γάτα σας.
  6. Έχετε αλλάξει μάρκες άμμου; Πάντα να κάνετε αλλαγές αργά, αναμειγνύοντας σταδιακά τη νέα άμμο με την τρέχουσα.
  7. Είχε η γάτα κάποιο φόβο ή δυσάρεστη εμπειρία στο κουτί της άμμου;
  8. Υπάρχουν ενδείξεις ιατρικού προβλήματος; Αν το πρόβλημα επιμένει ή αν υπάρχουν σημάδια δυσκοιλιότητας, διάρροιας ή προβλήματα ούρησης, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας.
  9. Είναι η γάτα σας αγχωμένη; Αλλαγές στο εσωτερικό ή εξωτερικό περιβάλλον της ή διαμάχες με άλλες γάτες στο σπίτι μπορεί να οδηγήσουν σε ακατάλληλη αποβολή (κατούρημα και κακάρισμα σε λάθος σημείο σε ένδειξη διαμαρτυρίας).

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top